Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اتاق خبر»
2024-04-26@19:35:34 GMT

دلار باید تک نرخی شود

تاریخ انتشار: ۲۰ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۵۸۴۲۰۰

دلار باید تک نرخی شود

به گزارش اتاق خبر، هرچند بانک مرکزی از شوک کرونا به این بازار می‌گوید و همچنان معتقد است، می‌توان نرخ‌ها را مدیریت کرد اما بازار تحت تاثیر دو عامل حرکت صعودی خود را همچنان ادامه می‌دهد، نخست کاهش درآمد نفتی دولت که در کنار تحریم‌ها کاهش قیمت جهانی نفت نیز بر آن تاثیر منفی گذاشته و از سوی دیگر کاهش درآمد صادرات غیرنفتی در زمان کرونا نیز دست بانک مرکزی را در عرضه ارز بسته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر بانک مرکزی صعودی ماندن نرخ ارز را تایید نمی‌کند اما افزایش نرخ دلار در هفته‌های گذشته این نگرانی‌ها را به وجود آورده که این بازار بر تورم اقتصاد ایران چه تاثیری خواهد گذاشت و آیا اقشار مختلف جامعه باید خود را برای موج جدیدی از گرانی آماده کنند یا امکان کنترل قیمت دلار در بازار وجود دارد؟ مسعود دانشمند - کارشناس مسائل اقتصادی - در گفت‌وگو با «تعادل» می‌گوید آنچه نظم بازار ارز را بر هم ریخته، چند نرخی بودن این بازار است. به اعتقاد او، ارز چند نرخی نه اجازه شفافیت می‌دهد و نه در نهایت کمکی به اقشار کم درآمد می‌کند و از این رو نخستین سیاستی که می‌تواند به اوضاع بازار کمک کند، تک نرخی کردن ارز خواهد بود.

   با وجود سیاست‌هایی که بانک مرکزی در ماه‌های گذشته ارایه کرده، نرخ ارز به حرکت صعودی خود ادامه می‌دهد. علت اصلی تداوم این روند صعودی چیست؟

افزایش قیمت‌ها یک علت کوتاه‌مدت و یک علت ساختاری دارد. در کوتاه‌مدت اقتصاد ایران از یک سو با تحریم‌های امریکا دست و پنجه نرم می‌کند و از سوی دیگر، با توجه به شیوع کرونا، میزان صادرات کاهش یافته است. در حوزه تحریم‌ها فروش نفت ما به‌شدت کاهش یافته و قیمت این محصول در بازار جهانی نیز پایین آمده و از سوی دیگر، با شیوع کرونا میزان صادرات غیرنفتی ما کم شده و از این رو ورودی ارز به کشور کاهش یافته است و این امر در روند قیمت‌ها در بازار تاثیر گذاشته است. از سوی دیگر اما اقتصاد ما با معضل ارز چند نرخی مواجه است. این موضوع که از ماه‌ها قبل کارشناسان و فعالان اقتصادی در رابطه با آن هشدار داده‌اند، اما با توجه به عمل نکردن به این توصیه‌ها می‌بینیم که امروز نظم بازار چگونه بر هم خورده است.

   ارز چند نرخی چگونه در این وضعیت بازار مقصر است؟

در ابتدا باید این سوال را بپرسیم که هدف از تخصیص ارز دولتی چه بود؟ حمایت از اقشار کم درآمد. در عمل چه اتفاقی افتاد؟ همچنان قیمت کالاهای اساسی و موردنیاز مردم رشد کرد و به نظر می‌رسد این برنامه به اهداف خود نرسیده است. در کنار آن وقتی ارز چند نرخی می‌شود فضا برای رانت و فساد باز می‌شود. برای مثال یک کالا ارز دولتی گرفته و در کنار آن واردات آزاد آن هم ادامه داشته است، در این فضا فردی که ارز دولتی گرفته نیز کالای خود را با قیمت آزاد فروخته و از این فضا برای سود شخصی خود استفاده کرده است. بازنگشتن ارز و رفع نشدن تعهدات افرادی که ارز دولتی دریافت کرده‌اند نیز نشان می‌دهد که این روش راه به جایی نبرده است و وقتی نرخ‌ها چندگانه می‌شود و برخی افراد با استفاده از رانت امتیازهای خاص می‌گیرند، شفافیت بازار از بین می‌رود و افزایش مداوم قیمت‌ها بخشی از نتایج این روند است.

   ارز دولتی با هدف حمایت از اقشار کم درآمد فعال شد. اگر بنا باشد این ارز حذف شود، وضعیت اقشار کم درآمد چگونه می‌شود؟

وقتی صحبت از حذف ارز چند نرخی می‌شود، به معنی حذف حمایت‌ها نیست، بلکه ما می‌گوییم اگر بناست یارانه‌ای پرداخت شود یا حمایتی انجام شود، این حمایت باید در محل توزیع کالاها باشد تا اقشار مختلف مردم مستقیما حمایت شوند و راه بر فساد و رانت بسته شود.

   با توجه به بحث‌هایی که درباره حذف یارانه نقدی یا پرداخت یارانه معیشتی مطرح شد، آیا دولت توان لجستیکی انتقال حمایت‌ها به اقشار کم درآمد را دارد؟

باید به این موضوع توجه کرد که وقتی بناست قیمت یک کالا با کمک دولت پایین‌تر بیاید، دیگر نمی‌توان از دهک بندی جامعه صحبت کرد. وقتی ثروت ملی توزیع می‌شود، همه افرادی که شناسنامه ایرانی دارند، حق دارند که از این ثروت استفاده کنند. مگر می‌شود دهک‌های جامعه را با دقت جدا کرد و به شکل عادلانه همه افراد را پوشش داد. مگر فاصله میان دهک سوم و چهارم یا چهارم و پنجم چه قدر زیاد است که یک نهاد با قاطعیت بگوید، گروهی باید حمایت شوند و گروهی نه؟

   در این برنامه، تکلیف افرادی که نیاز به کمک دولت دارند تا حداقل معیشت را داشته باشند چه می‌شود؟

وقتی از ارز تک نرخی صحبت می‌کنیم، این موضوع ربطی به اقشار کم درآمد ندارد. ثروتی که دولت توزیع می‌کند باید به تمام ایرانی‌ها برسد. در این میان اقشاری که دخل و خرج زندگی‌شان برابر نیست باید شناسایی شوند و جداگانه کمک بگیرند. در بررسی این موضوع باید به دو نکته توجه کرد. نخست آنکه چنین حمایتی در بسیاری از کشورهای توسعه یافته جهان وجود دارد و دولت امکاناتی را در اختیار اقشار کم درآمد قرار می‌دهد تا امکان زندگی داشته باشند، از این رو عجیب نیست که اقشار کم درآمد در ایران نیز از این مواهب دولتی بهره مند شوند. از سوی دیگر این کمک‌ها باید به شکل هدفمند انجام شود و هدف آن فعال کردن اقتصاد و کمک به افراد برای بهبود شرایط خودشان است. برای مثال دو کارگر که در یک واحد صنفی با حقوق برابر کار می‌کنند، باید با توجه به شرایط زندگی‌شان کمک دریافت کنند، مثلا اگر یک کارگر چهار فرزند دارد، برای گذران امور خود نیاز به کمک خواهد داشت در حالی که شاید فرد دیگری با خانواده کوچک‌تر نیازی به این کمک نداشته باشد. کمک‌ها باید با هدف آموزش بهبود شرایط اقتصادی پرداخت شود تا این افراد پس از مدتی بتوانند روی پای خود ایستاده و دیگر نیازی به کمک نداشته باشند.

   با توجه به کاهش درآمدهای ارزی در هفته‌های گذشته، آیا اساسا بانک مرکزی توان پاسخ به تمام نیاز ارزی کشور را دارد؟

آمارها نشان می‌دهد که اقتصاد ایران برای گذران امور خود و واردات مایحتاج لازم به کشور، در سال به حدود 65 میلیارد دلار ارز احتیاج دارد. ما در سال گذشته حدود 40 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشتیم و اگر درآمد نفتی باقی مانده را نیز به آن اضافه کنیم می‌توان انتظار داشت که بخش قابل توجهی از نیاز ارزی پوشش داده شود و با کاهش جزئی واردات، به تراز ارزی برسیم. در سال جاری نیز با وجود شیوع کرونا، میزان مصرف کالای جهانی تغییر خاصی نخواهد کرد، یعنی شاید در چند هفته تجارت متوقف شود اما پس از آن همچنان تقاضا وجود خواهد داشت و کشورها تقاضای بی جواب ماه‌های قبل خود را نیز جبران می‌کنند، از این رو نباید نگران تامین نشدن ارز مورد نیاز کشور بود.

 

منبع: اتاق خبر

کلیدواژه: تک نرخی دلار اقشار کم درآمد ارز چند نرخی سوی دیگر بانک مرکزی ارز دولتی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.otaghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اتاق خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۸۴۲۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محدوده حساس برای قیمت دلار؛ در کف بازار ارز و طلا چه خبر است؟

زی‌سان: نرخ دلار آمریکا در بازار تهران امروز به کانال ۶۳ هزار تومان بازگشت و حدود ۶۳،۹۰۰ تومان قیمت خورد.  

به گزارش زی‌سان، یورو ۶۸،۴۶۰ تومان، دلار کانادا ۴۷،۷۷۰ تومان، پوند ۷۹،۷۰۰ تومان و درهم امارات ۱۷،۲۵۰ تومان است. امروز دلار هرات نیز افت قیمت داشت و به محدوده ۶۲،۳۰۰ تومان رسید.  

اصلاح قیمت ارز همچنان ادامه دارد و امروز نرخ دلار به کانال بسیار مهمی عقب نشینی کرده است. ۶۳ هزار تومان محدوده‌ای کلیدی به حساب آید، اگر دلاربه زیر ۶۳ هزار تومان برسد احتمالا موج تازه‌ای از تقاضا وارد بازار می‌شود.  

تحلیل‌گران معتقدند که هر چه نرخ دلار آمریکا به سمت ۶۳ هزار تومان و کمتر از آن حرکت کند، به معنای فرصت خرید است. قیمت تتر نیز روند کاهش دارد و به عقیده تحلیلگران فنی اگر قیمت تتر زیر مرز حمایت فنی ۶۳ هزار و ۷۰۰ تومان تثبیت دهد، دلار می‌تواند به کانال ۶۲ هزار تومان نزدیک شود. در لحظه تنظیم این گزارش تتر تا محدوده ۶۳،۵۸۰ تومان کاهش یافته است.

به این ترتیب فعلا روند اصلاح قیمت ادامه دارد و پس از پایان اصلاح قیمتی به اصلاح زمانی می‌رسیم و اگر اتفاق خاصی رخ ندهد نرخ دلار در این محدوده مدتی نوسان خواهد داشت.  

فعالان بازار می‌گویند، کف قیمت دلار حدود ۶۰ هزار تومان است و بعید به نظر می‌رسد که قیمت ارز به زیر این محدوده باز گردد. مگر اینکه در پرونده هسته‌ای ایران اتفاق مثبتی رخ دهد.  

خبر دیگر این است که برخی رسانه‌ها مدعی شده‌اند بازارساز روزانه ۱۵۰ میلیون درهم در بازار دبی مداخله دارد و از روز پنجشنبه به مدت پنج روز در امارات، روزانه ۲۵۰ میلیون درهم مداخله می‌کند.

با وجود کاهش نرخ انواع ارز در کف بازار در معاملات امروز (پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) مرکز مبادله ارز و طلای ایران هر اسکناس دلار آمریکا به ۴۴ هزار و ۳۸ تومان و نرخ حواله دلار نیز به ۴۱ هزار و ۱۱۸ تومان رسیده است.

 هر اسکناس یورو در مرکز مبادله ایران به ۴۷ هزار و ۶۰ تومان و نرخ حواله یورو نیز به ۴۳ هزار و ۹۴۰ تومان رسیده است.

چند خبر مورد نیز مورد توجه بازار قرار گرفته است. 

طی تصویب نمایندگان مجلس در روز سه‌شنبه انتقال املاک، خودرو، طلا و ارز برای اشخاص غیرتجاری مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می‌شوند. فعالان بازار معتقدند چنین مصوبه‌هایی باعث می‌شود تا مردم کمتر با ریال کار کنند و به سمت رمزارز و یا مبادله تهاتری بروند.

خبر دیگر جلسه نمایندگان مجلس با فزرین بود. طی چند روز گذشته شاهد نقدهایی از سمت نمایندگان مجلس نسبت به سیاست‌های ارزی فرزین بودیم که این نقدها به این جلسه ختم شده است. برخی نمایندگان معتقدند بانک مرکزی باید در سیاست‌های ارزی خود تجدید نظر کند. 

مسئله دیگر این است که نگاه معامله‌گران به خبر تحریم نفتی ایران توسط کنگره آمریکا در انتهای هفته است که بلومبرگ مدعی شده بود، بایدن این طرح را وتو می‌کند.

حراج شمش طلا در بازار همچنان ادامه دارد

در بازار طلا و سکه چه خبر است؟  

در بازار طلا  و سکه نیز روند کاهشی است.   طلای ۱۸ عیار در بازار تهران امروز پنجشنبه به ۳ میلیون و ۵۱۱ هزار تومان رسید.  طلای ۲۴ عیار هم ۴ میلیون و ۶۸۱ هزار تومان قیمت خورد. 

سکه امامی ۴۲ میلیون تومان، سکه طرح قدیم ۳۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان، نیم سکه ۲۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان، ریع سکه ۱۴ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان و سکه گرمی ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان ارزشگذاری شدند.  

امروز اونس طلا در بازار جهانی پس از چند روز کاهش، رشد داشت و به محدوده ۲،۳۲۷ دلار رسید.

در همین حال بیست و یکمین حراج شمش طلا در مرکز مبادله ایران درحالی بناست هفته آینده برگزار شود که طی ۲۰ حراج حضوری شمش طلا در این مرکز و طی ۳ ماه حجم معاملات طلا از مرز ۲،۷ تن گذشت.

حراج حضوری شمش طلا از ۲۷ دی ماه ۱۴۰۲ در مرکز مبادله ایران آغاز و با گذشت ۳ ماه و برگزاری ۲۰ حراج، ۲۷۱۶ کیلوگرم شمش طلای استاندارد با عیار حداقل ۹۹۵ در هزار معامله شد.

tags # قیمت دلار ، سکه ، بازار دلار هرات ، یورو ، قیمت سکه و طلا سایر اخبار آیا قدرت‌های فوق‌بشری واقعیت دارند؟ چطور انسان به این قدرت‌ می‌رسد؟ بعد از فضا چه چیزی وجود دارد، جهان کجا تمام می‌شود؟! (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟ فضانوردان چگونه در فضا دستشویی می‌کنند؟ | سرنوشت مدفوع انسان در فضا چه می‌شود؟

دیگر خبرها

  • ورود ۸۵۳ میلیارد تومان نقدینگی به صندوق‌های با درآمد ثابت در هفته‌ای که گذشت
  • دلار به کانال ۶۲ هزار تومان بازگشت / خریداران دست نگه داشته‌اند
  • محدوده حساس برای قیمت دلار؛ در کف بازار ارز و طلا چه خبر است؟
  • ضرر ۳۵۵ میلیون دلاری بوئینگ
  • صادرات مرغ با هدف تعادل بازار و ایجاد درآمد ارزی
  • بهای نفت در بازار جهانی کاهش‌ یافت
  • نگاهی به پردرآمدترین مسیرهای پروازی جهان+ اینفوگرافی
  • ناتوانی مردم آمریکا در پرداخت اقساط وام‌ها
  • چرا قیمت سکه کاهشی شد؟
  • توزیع رانت ۶۰۰ هزار میلیارد تومانی با دلار چند نرخی!