Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-04-26@18:05:15 GMT

خوب و بد نوشابه‌های لبنی گازدار

تاریخ انتشار: ۲۱ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۵۸۶۵۴۶

خوب و بد نوشابه‌های لبنی گازدار

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  این درحالی است که بسیاری از ما تمایل به مصرف شیر و فراورده‌های لبنی نداریم یا به دلیل عدم تحمل لاکتوز، شیر کافی مصرف نمی‌کنیم. همه این عوامل باعث شده است پوسیدگی دندان و پوکی استخوان، چاقی و ابتلا به انواع بیماری‌های کبدی و گوارشی زیاد شود. در همین زمینه متخصصان تغذیه به دنبال چاره‌ای بوده و هستند که هم نیاز چشایی مصرف کننده را تامین کند و هم بتواند املاح و مواد مغذی مورد نیاز را به بدن برساند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از راه حل‌ها تهیه نوشیدنی‌های لبنی وگازدار است که اگر شما ندانید بر پایه لبنیات است، هرگز از روی طعم آن متوجه نخواهید شد.

این نوشیدنی سال هاست که در دنیا طرفداران خودش را دارد و چند سالی است که در ایران هم تولید می‌شود. در ادامه به ویژگی‌های خوب و بد مصرف آن اشاره می‌کنیم:

فرایند تولید نوشیدنی بر پایه لبنیات
در فرایند تولید فراورده‌های متنوع لبنی، چربی شیر برای تولید خامه و کره استخراج و پروتئین شیر برای تولید محصولات غنی شده (مانند شیر پروتئین)، از آن جدا می‌شود. شیری که پروتئین و چربی از آن جدا شده و به آن سرم شیر (پرمیت شیر) می‌گویند؛ اگرچه بخشی از ارزش غذایی خود را هم در این فرایند از دست داده است، اما حاوی کلسیم و املاحی است که بدن برای حفظ سلامت خود به آن‌ها محتاج است.

این مایع از آب غلیظ‌تر است. به همین دلیل با نسبت ۵۰-۵۰ با آب ترکیب می‌شود تا غلظت آن کمتر شود و بافت مناسبی را برای تولید نوشابه به دست بیاورد. افزودنی‌ها و طعم‌دهنده‌ها به این مایع اضافه می‌شود تا به آن رنگ و طعمی آشنا برای مصرف کنندگان بدهد.

به جای اسیدفسفریک از اسید لاکتیک استفاده می‌شود.

اسید طبیعی ضعیفی که نه تنها به استخوان‌ها آسیب نمی‌رساند، بلکه برای ایجاد طعم دلخواه هم به میزان کمتری شکر نیاز دارد. به همین دلیل در تولید نوشابه‌های لبنی و برای ایجاد طعم تند و تیز آن به اضافه کردن قند کمتری نیاز است. همین کافی است تا قند این نوشیدنی‌ها ۴۰ درصد کمتر از قند نوشابه‌ها باشد.

چرا نباید در مصرف نوشابه لبنی زیاده‌روی کنیم؟
در فرایند تهیه این محصول میزان کلسیم آن کاهش می‌یابد.

به عبارتی کلسیم آن نصف کلسیم شیر است و به جای اسید سیتریک و اسید فسفریک که در تهیه نوشابه‌های سیاه و نارنجی به کار می‌رود، از اسید لاکتیک استفاده می‌شود.

این نوشیدنی هم مانند بقیه نوشیدنی‌های گازدار به دلیل داشتن گاز، مشکلات گوارشی ایجاد می‌کند و بهتر است در مصرف آن زیاده روی نکنید.

مخاط گوارشی به دلیل وجود اسید ودی اکسید کربن این نوع نوشیدنی‌ها آسیب پذیراست. قند نوشیدنی گازدارلبنی قند شیر
(لاکتوز) است که مقدارآن از قند نوشابه‌های گازدار کمتراست، اما ترکیبات دیگری دارد که باعث اضافه وزن می‌شود.

اسید موجود در نوشیدنی‌های گازدار مانع از رسوب کلسیم در استخوان‌ها می‌شود. اسید لاکتیک یا همان اسید شیر که حاصل تخمیر طبیعی شیر در این نوشیدنی است در مقایسه با اسید‌های مصنوعی ِنوشابه‌های معمولی از جذب کلسیم جلوگیری نمی‌کند، با این حال و با توجه به این که نوشابه لبنی می‌تواند به عنوان جایگزین نوشابه‌های گازدار درخانواده مطرح باشد، اما در مصرف آن نباید زیاده روی کرد. (اسید لاکتیک همان چیزی است که ترشی ماست و دوغ را به وجود می‌آورد و یک ماده آرام‌بخش است.)

منبع: خراسان

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: نوشابه گازدار نوشابه لبنی اسید لاکتیک نوشیدنی ها نوشابه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۸۶۵۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میان وعده هایی سالم برای کودکان

بنا به این گزارش، همان‌گونه که خوردن وعده‌های غذایی سالم و مغذی برای رشد و تکامل کودکان توصیه می‌شود، استفاده از نوشیدنی‌های مفید نیز مستثنی نیست. اکثر کودکان عاشق نوشیدنی‌های شیرین و رنگارنگی هستند که چیزی جز شکر و اسانس نیستند. حال چگونه خانواده‌ها می‌توانند سالم‌ترین نوشیدنی‌ها را برای کودک خود انتخاب کنند.

دکتر سمیرا ابراهیم‌اف متخصص تغذیه درباره اهمیت نوشیدن مایعات برای کودکان می‌گوید: 

بچه‌ها باید آن قدر مایعات در طول روز استفاده کنند که همیشه رنگ ادرار روشنی داشته باشند. به غیر از ادرار اول صبح، که رنگ‌اش فرق می‌کند نباید رنگ آن تیره باشد. می‌توان از آب خالص یا نوشیدنی‌های سالم دیگری برای آن‌ها استفاده کرد. آب میوه‌ طبیعی یا بهتر از آن اسموتی‌ها هستند، که در آن میوه را با کل پوست‌اش در مخلوط کن می‌ریزند و به صورت مایع در می‌آورند. از اسموتی‌ها می‌توان هم به عنوان منبعی از مایعات استفاده کرد و هم فیبر می‌رساند. نوشیدنی‌های سنتی مانند شربت خاکشیر را هم داریم که دانه‌های آن می‌تواند به سلامت دستگاه گوارش بچه‌ها کمک کند این به شرطی است که با شیرینی خیلی کم درست شود. این نوشیدنی می‌تواند به بچه‌هایی که در محیط‌های باز بازی می‌کنند و ساعت‌های طولانی بیرون هستند، کمک کند.

وی درباره مصرف آب میوه‌ها و نوشیدنی‌های دیگر موجود در بازار برای کودکان گفت:
نوشیدنی‌های صنعتی موجود در بازار چند نوع هستند.  یک سری از آب میوه‌ها قسمت عمده‌شان شکر و مقداری اسانس است که سالم نیستند اما آب میوه‌های صنعتی  که روی آن‌ها صد درصد طبیعی قید شده است، مشکلی ندارند.
نوعی دیگراز نوشیدنی‌ها بر پایه لبنیات هستند که هر چه لبنیات در آن‌ها ساده‌تر باشد یعنی شیر ساده باشد. خیلی بهتر است. برای بچه‌هایی که اصلا شیر نمی‌خورند اگر بتوانید شیر را در خانه طعم دار کنید و به آن‌ها بدهید، خیلی خوب است. قاعدتا شیرهای طعم‌دار بیرون مخصوصا شیرکاکائوها چون شیرینی خیلی زیادی دارند. انتخاب خوبی نیستد. ولی گهگاه استفاده از آن مشکلی ندارد.

این متخصص تغذیه درباره خوردن بستنی و این‌که محدودیتی باید برای دادن آن به بچه‌ها داشته باشیم می‌گوید:  

 بستنی‌های یخی چیزی جز آب، شکر و اسانس نیستد. این نوع بستنی‌ها برای زمانی است که فرد احساس تشنگی زیادی کند در این صورت می توان از بستنی یخی فقط به عنوان یک مزه استفاده کرد. نباید جای ثابت در رژیم غذایی بچه‌ها به خاطر رنگ‌هایی که به آن اضافه می‌شود داشته باشد.
 بستنی‌هایی هم که بر پایه شیر هستند به هر حال درصد چربی بالایی و شکر زیادی دارند بنابراین آزاد بودن بچه در استفاده از هر تعداد از آن‌ها، قابل قبول نیست. چون اگر بچه مستعد پر وزنی باشد خوردن بستنی باعث می‌شود که کالری اضافه بگیرد و چاق شود. اگر هم بچه بدغذا باشد و انتخاب‌های محدودی داشته باشد با خوردن بستنی سیر می‌شود و همان چند انتخاب محدود را هم که قبلا داشت الان دیگر ندارد.
به بستنی باید به عنوان یک میان نگاه کرد و هر روز استفاده نشود. مگر این که کمبود وزن در بچه خیلی زیاد باشد که بخواهیم با خوردن بستنی جبران‌ کنیم. ولی به هر حال بهتر است در فاصله غذاها خورده شود. مثلا 2 ساعت بعد از وعده اصلی، تا به آن کالری اضافه نشود و جلوی دریافت وعده بعدی را نگیرد.

ابراهیم‌اف در پاسخ به سوالی درباره این که، اهمیت کدام یک از گروه‌های لبنی بیشتر است، گفت:

هر کدام از گروه‌های لبنیات خاصیت خاص خودشان را دارند. ترکیبات‌شان در مقادیر مشخص تقریبا شبیه همدیگر است. توصیه می‌شود از همه این گروه‌ها استفاده کنند. اگر شیر نمی‌تواند بخورد. می‌توان از آن در غذاها به صورت فرنی، شیر برنج، ماست، دوغ کم نمک، کشک استفاده کرد.

وی در پایان در باره مضرات نوشابه بر رشد کودکان می‌گوید:

 این نوشیدنی‌ باعث سیری کاذب در بچه‌ها می‌شود چرا که به دلیل داشتن قند، قند خون آن‌ها را بالا می‌برد، در نتیجه میلی به غذا پیدا نمی‌کنند. این قند همچنین باعث خرابی دندان در کودکان نیز می‌شود. گازی هم که در نوشابه وجود دارد ممکن است برای بعضی از بچه‌ها مشکلات گوارشی ایجاد کند. نوشابه مانع از جذب کلسیم  نیز می‌شود بنابراین می‌تواند در رشد بچه‌ها اختلال ایجاد کند. 

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • کدام مواد غذایی را نباید با معده خالی خورد؟
  • پیشنهادی برای تداوم اجرای طرح شیر مدارس
  • تاثیر این گیاه دارویی بر بیماری دیابت
  • نوشیدنی‌های سرشار از آهن
  • مبادله تجاری ۱۱ میلیون دلاری گمرکات مازندران و پاکستان
  • میان وعده هایی سالم برای کودکان
  • این اسید لاغرتان می‌کند
  • ۷ راه برای اینکه سرکه سیب بیشتری استفاده کنید
  • خوردن این غذا‌ها در شب باعث سوزش معده می‌شود
  • کمبود این ویتامین سبب یبوست می‌شود