Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش حوزه مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،  محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی با حضور در جلسه امروز (یکشنبه، ۲۲ تیرماه) کمیسیون اجتماعی مجلس با تأکید بر اینکه در بحث تحول مجلس اصالت با کمیسیون‌ها است، بیان کرد: در نظر دارم در هفته در جلسه دو کمیسیون تخصصی حضور پیدا کنیم و برنامه‌های راهبردی هر کمیسیون را پیش ببرم، در این جلسه نیز در نظر داریم صحبت‌ها، نقطه نظرات شنیده شود تا در جلسات آینده سند راهبردی بین اعضای کمیسیون و بنده تنظیم و نهایی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه رویکرد اجتماعی مناسب رشد جامعه است، اظهار کرد: تجربه پیروزی انقلاب اسلامی و هر موضوع موفق دیگری در کشور نشان داد که رویکرد اجتماعی منجر به موفقیت در جامعه می‌شود، مردمی‌سازی یکی از مصادیقی است که مجلس به دنبال آن است به این معنا که دولت در کار‌هایی که مسئولیت آن را می‌توان بر عهده مردم قرار داد، دخالت نکند چرا که مردم با حداقل آسیب، فساد و حاشیه کار‌ها را انجام می‌دهند و دولت باید حکمرانی و کنترل را در دست داشته باشد.

او با بیان اینکه اهمیت بحث اجتماعی این است که باید مردم محور کار قرار گیرند، تأکید کرد: زمان‌شناسی یکی از مهمترین مسائلی است که باید در حوزه اجتماعی در نظر گرفت. اگر الان اولویت کمیسیون اجتماعی را تبیین کنیم باید گفت در دهه پیش رو موضوع تأمین اجتماعی، درمان و صندوق‌های بازنشستگی باید مورد نظر قرار گیرد.

قالیباف اظهار داشت: باید زنجیره ناکارآمدی را در گام‌های بعدی از بین برد، مسکن و موضوع بازنشستگان می‌تواند از جمله اقدامات پیشگیرانه در این زمینه باشد.

بیشتر بخوانید

وزیر کار سه‌‎شنبه به کمیسیون اجتماعی می‌رود

رئیس دستگاه قانونگذاری کشور با اشاره به ۴ محور اساسی مجلس یازدهم یعنی هوشمندسازی، شفاف‌سازی، کارآمدسازی و مردمی‌سازی عنوان کرد: در کمیسیون اجتماعی و یا هر کمیسیونی نباید تصمیمی خارج از این ۴ محور گرفته شود. به طور مثال برای رسیدگی به محرومین باید آمار و اطلاعات دقیق داشته باشیم بنابراین هوشمندسازی می‌تواند در انسجام اطلاعات و یکپارچه کردن آن‌ها کمک‌رسان باشد، در حال حاضر اطلاعات در کشور جزیره‌ای است و امکان پردازش آن وجود ندارد از این رو تصمیمات منطبق بر داده‌ها نخواهد بود و به عدالت رفتار نمی‌شود.

او با تأکید بر اینکه در کمیسیون باید موضوعات بر اساس اولویت‌ها بررسی شود، گفت: این درست نیست که مباحث موردی و در زمان‌بندی خاص رسیدگی و به اتمام برسد بلکه با اولویت‌بندی کردن مسائل می‌توانیم هم عرض موضوعات را حل کنیم و خواهیم دید با حل موضوعات اصلی مسائل دیگر نیز حل و فصل خواهد شد.

رئیس مجلس شورای اسلامی با انتقاد از به کارگیری پول و سرمایه برای ایجاد اشتغال اظهار داشت: آمار‌های چند هزار میلیاردی برای ایجاد اشتغال ارائه می‌شود، اما خروجی آن‌ها منطبق بر آمار‌های اشتغال نیست چرا که سیستمی و مردمی نگاه نکرده‌ایم از این رو تأکید بر شفافیت، هوشمندسازی، کارآمدسازی و مردمی سازی دارند.

قالیباف تأکید کرد: قول می‌دهیم در این دوره از مجلس کار‌های روی زمین مانده سند چشم انداز ۲۰ ساله با استفاده از ظرفیت‌های موجود به پایان برسانیم و تنها باید قوانین لازم احصاء شود و نظارت‌ها پرتوان صورت گیرد، اعتقاد دارم که نمی‌توان از تهران و پشت میز به فکر حل مسائل در حوزه‌های انتخابیه باشیم و بگوییم کس دیگر رصد می‌کند، ما نمایندگان باید پای کار باشیم تا مسائل حل شود.

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه کمیسیون اجتماعی فصل مشترکی با سایر کمیسیون‌ها دارد، عنوان کرد: باید این فرصت فراهم شود تا سایر کمیسیون‌ها، نخبگان، ذینفعان و صاحبنظران در کمیسیون حاضر شوند و مباحث خود را مطرح کنند چرا که اعتقاد داریم در این دوره از مجلس اصالت با کمیسیون‌ها است.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی صندوق بازنشستگی رئیس مجلس شورای اسلامی کمیسیون اجتماعی کمیسیون ها مردمی سازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۰۶۶۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ابهامات بر سر مستثنی شدن قوه قضاییه، وزرا و هیات رئیسه مجلس از «شفافیت» قوای سه گانه

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، هر چند که نمایندگان مجلس یازدهم پیش از رسیدن به مجلس، عملیاتی کردن «شفافیت» در مجلس را وعده می دادند، اما همین که پای‌شان به ساختمان هرمی شکل بهارستان رسید خلف وعده کردند و به طرح شفافیت قوای سه‌گانه رأی منفی دادند.

بعد از رد طرح شفافیت آرا، بهارستانی‌ها به دنبال تصویب طرح «شفافیت قوای سه‌گانه» رفتند اما این طرح نیز با مخالفت‌های زیادی روبه‌رو شد. ابتدا مجمع تشخیص زیر بار طرح جدید شفافیت که این نهاد سیاسی را نیز شامل می شد، نرفت و بعدتر مشخص شد دولت رئیسی هم حاضر به تن دادن به این شفافیت نیست. همین مخالفت ها نیز کار را به جایی رساند که بخش های ذیل شفافیت یکی بعد از دیگری مستثنی شدند و بنا بر برخی روایت ها چیز زیادی از آن شفافیت قوای سه گانه که مدنظر نمایندگان طراح بود، باقی نماند.

در جلسه امروز مجلس نیز برخی دیگر از ایرادات شورای نگهبان به طرح شفافیت قوای سه گانه مرتفع شد. در همین راستا، خبرگزاری خبرآنلاین به سراغ نمایندگان مجلس یازدهم رفت تا جزئیات ایرادات شورای نگهبان به این طرح را جویا شود.

شهریار حیدری، نائب رئیس کمیسیون امنیت ملی در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین از ضرورت شفاف بودن قوای مقننه و قضائیه روایت کرد و گفت: «دولت، دستگاه قضائی و در کل قوای سه‌گانه شامل طرح شفافیت می‌شود، البته اگر این طرح نبود مجلس شفاف بود.» این در حالی است که محمدرضا صباغیان، عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها، از مستثنی شدن قوه قضائیه در طرح شفافیت قوای سه‌گانه خبر داد.

جامعه نیازمند شفافیت مالی قوای سه‌گانه است

شهریار حیدری، نماینده کرمانشاه‌، در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین، با اشاره به بررسی ایرادات طرح شفافیت قوای سه‌گانه، بیان کرد: «در بحث شفاف‌سازی قوای سه‌گانه قرار بر این شد که رویکردها، عملکردها و اموال اشخاصی که در سطوح مختلف مدیریت هستند، شفاف باشد چرا که این مسئله نیازمند فضای فعلی جامعه ما است و انجام آن ضرورت دارد. این رویه در مجلس جاری و سازی است اما هنوز در قوه قضائیه و قوه مجریه اجرایی و عملیاتی نشده است.»

وی ادامه داد: «در این طرح تلاش شده که بقیه قوا همانند مجلس شفاف باشد، بخصوص آنکه اموال نمایندگان توسط دستگاه قضایی ثبت و ضبط می‌شود، اما دستگاه قضایی و اجرایی هم باید اینکار را انجام دهند و ایرادات مطرح شده برای شفاف‌تر شدن نهادها است.»

شفافیت زمانی قابل اجرا خواهد بود که در رأس، اجرایی و عملیاتی شود

نایب رئیس اول کمیسیون امنیت ملی، در پاسخ به این سوال آیا شورای نگهبان مستثنی شدن وزرا و هیأت رئیسه مجلس را در طرح شفافیت قوای سه‌گانه تایید کرده است، گفت: «خیر، شورای نگهبان آن را تایید نکرده و نخواهد کرد،چرا که اگر روسای قوای سه‌گانه شفاف نباشند، بقیه نیز از آن تبعیت نخواهند کرد. شفافیت زمانی قابل اجرا خواهد بود که در رأس، اجرایی و عملیاتی شود و الا قابل اجرا نیست.»

وی گفت: «من اعتقاد دارم که برخی طرح‌ها نیازمند شفاف شدن در مجلس هستند اما شفاف‌سازی برخی از آرا و طرح‌ها باعث تقلیل نمایندگان می‌شود و این یکی از ایراداتی است که در این طرح وجود دارد. من مشاهده کردم که در برخی از موارد نمایندگان به طرحی صرفا به خاطر آنکه باعث افزایش آراء یا کاهش آرا می‌شود، رأی می‌دهند. یک مقداری باید دست نمایندگان برای رأی دادن بازتر می‌شد تا بتوانند به صراحت به یک طرح یا لایحه رأی بدهند و اثرگذار باشند. دستگاه‌های دیگر قطع به یقین باید شفاف‌تر باشند چرا که اگر تخلفی در دستگاه‌های حوزه اجرایی و قوه مقننه است مشخص شود.

مجلس شفاف بود اگر...

حیدری گفت: دولت، دستگاه قضائی و قوای سه‌گانه شامل طرح شفافیت می‌شود، البته اگر این طرح نبود مجلس شفاف بود.

نائب رئیس اول کمیسیون امنیت ملی، با اشاره به شعارهای نمایندگان مجلس یازدهم درباره تصویب طرح شفافیت، خاطرنشان کرد: «طرح شفاف‌سازی برای اولین بار در این مجلس به تصویب رسید و نهایی شد. طرح شفاف‌سازی هم حسن‌هایی دارد و هم آسیب‌هایی، حسن این طرح این است وقتی به طرحی رأی داده می‌شود، شفاف است، اما معایب آن این است که زمانی که طرح یا لایحه‌ای به صحن می‌آید، نماینده‌ای ممکن است با آن موافق نباشد اما اگر ببیند سبب کاهش رأی می‌شود، ممکن است به آن رأی بدهد و قدرت اختیار را از مجلس گرفته شده است. اما اجرای این طرح برای قوه مجریه و قوه قضائیه ضرورت دارد.»

قوه قضائیه از طرح شفافیت قوای سه‌گانه مستثنی شد؟

از سوی دیگر محمدرضا صباغیان، عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین، با اشاره به بررسی ایرادات طرح شفافیت قوای سه‌گانه بیان کرد: «ایرادات حول استثنا کردن بعضی از دستگاه‌ها و افراد از مجموعه قانون شفافیت بود.»

وی در پاسخ به این سوال که چه نهادهایی در طرح شفافیت قوای سه‌گانه مستثنی شدند، گفت: «باید مجموعه این‌ها را ببینید، نهادهایی مانند قوه‌قضائیه و دستگاه‌های دیگر.»

نماینده بافق و مهریز در پاسخ به سوالی درباره اینکه قوه قضائیه از طرح شفافیت قوای سه‌گانه مستثنی شده است، بیان کرد: «مواردی درباره مستثنی شدن قوه‌قضائیه و برخی دیگر از دستگاه‌ها مانند مجمع تشخیص مطرح شد که باید بررسی شود.»

وی با اشاره به شعارهای نمایندگان مجلس یازدهم درباره تصویب طرح شفافیت گفت: «مجلس به آن شفافیت مالی که مردم انتظار داشتند، توجهی کرد و شفافیت آرا را هم به شکل ناتمام رها کرد.»

27215

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900986

دیگر خبرها

  • تصمیم نهایی مجلس درباره یارانه‌ ها در سال ۱۴۰۳
  • اولویت اصلی مجلس دوازدهم باید «مردمی‌سازی اقتصاد» باشد
  • شاکری: تامین اجتماعی آمار بیمه کارگران ساختمانی را شفاف ارائه دهد + فیلم
  • صدای داور روی آنتن تلویزیون؛ هاوارب وب برای شفافیت VAR وارد عمل شد
  • مصوبه‌ای برای شفافیت درآمدهای نفتی و مصارف این حوزه
  • رتبه بندی داروخانه‌ها بر اساس شاخص شفافیت
  • سرمدی واله : هیچ مانع قانونی برای اجرای همسان سازی حقوق بازنشستگان وجود ندارد
  • ابهامات مستثنی شدن قوه قضاییه، وزرا و هیات رئیسه مجلس از «شفافیت» قوای سه گانه
  • ابهامات بر سر مستثنی شدن قوه قضاییه، وزرا و هیات رئیسه مجلس از «شفافیت» قوای سه گانه
  • پویش «مشهد مهربان»، عامل یکپارچه‌سازی اجتماعی مشهد مقدس