Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/خراسان جنوبی رییس اداره طیور، آبزیان، زنبور عسل و کرم ابریشم اداره‌کل دامپزشکی خراسان جنوبی با اشاره به بیماری ویروسی بهاره کپورماهیان، گفت: استرس‌های محیطی و مدیریتی مانند تراکم بالای ماهیان، دست کاری بیش از حد، کیفیت پایین آب، تغذیه نامناسب و تغییرات ناگهانی دما، پتانسیل ایجاد بیماری شدید را افزایش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قاسم عجم در گفت‌وگو با ایسنا در مورد بیماری ویروسی بهاره کپورماهیان (SVC)، اظهار کرد: SVC یک بیماری ویروسی حاد ماهی کپور است که موجب تلفات شدیدی در کپورهای پرورشی می‌شود.

وی افزود: این بیماری تحت عناوین رابدوویروس کپور و التهاب ویروسی کیسه شنا نیز نامیده شده و توسط رابد وویروس کارپیو ایجاد می‌شود.

رییس اداره طیور، آبزیان، زنبور عسل و کرم ابریشم اداره‌کل دامپزشکی خراسان جنوبی با بیان اینکه این بیماری ویروسی از کشورهای خاورمیانه، انگلیس، کشورهای شرق و غرب اروپا گزارش شده است، بیان کرد: ویروس با مدفوع و قالب‌های موکوسی دفعی به محیط وارد می‌شود.

عجم ادامه داد: آبشش‌ها مکان‌های ورود ویروس و تکثیر اولیه آن‌ها هستند و در زمان تخم ریزی ماهیان تخم‌ها موجب انتشار ویروس می‌شوند.

رییس اداره طیور، آبزیان، زنبور عسل و کرم ابریشم اداره‌کل دامپزشکی خراسان جنوبی اظهار کرد: شپشک کپور و زالو ناقلین مکانیکی رابدوویروس کارپیو هستند، اما تکثیر ویروس در این انگل‌ها صورت نمی‌گیرد.

عجم با بیان اینکه مرغ ماهی خوار نیز می‌تواند به عنوان ناقل مکانیکی عمل کند، تصریح کرد: ویروس می‌تواند از طریق آلودگی دستگاه و وسایل تفریخ تخم ماهی منتقل شود.

وی افزود: ماهیان در هر سنی نسبت به بیماری ویرمی بهاره کپور حساس هستند، اما بیشترین تلفات در جوان‌ها و ماهیان زیر یک سال اتفاق می‌افتد.

رییس اداره طیور، آبزیان، زنبور عسل و کرم ابریشم اداره‌کل دامپزشکی خراسان جنوبی بیان کرد: هر چه ماهی از درجه حرارت مطلوب فیزیولوژیک دورتر باشد، بیماری شدیدتر بوده و در آب‌های با دمای پایین (زیر 10 درجه سانتی‌گراد) پاسخ ایمنی میزبان کاهش یافته و تکثیر ویروس نیز کندتر می‌شود، اما بیماری‌زایی ویروس کاهش نمی‌یابد.

عجم ادامه داد: استرس‌های محیطی و مدیریتی مانند تراکم بالای ماهیان، دست کاری بیش از حد، کیفیت پایین آب، تغذیه نامناسب و تغییرات ناگهانی دما، پتانسیل ایجاد بیماری شدید را افزایش می‌دهد.

علائم بیماری

وی افزود: تجمع ماهیان در محل ورودی استخر از اولین علایم شیوع  SVC بوده، تعداد تنفس کاهش می‌یابد، برخی از ماهیان مبتلا در کف استخر استراحت می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه عدم تعادل ماهی، بی حال بودن ماهی، شنای یک طرفه یا حرکت بی هدف از علائم دیگر بیماری است، افزود: ماهیان مبتلا شکم متسع داشته و خونریزی نقطه‌ای روی پوست، آبشش‌ها، باله‌ها و چشم دیده می‌شود.

رییس اداره طیور، آبزیان، زنبور عسل و کرم ابریشم اداره‌کل دامپزشکی خراسان جنوبی با بیان اینکه در این زمان قالب‌های مدفوع موکوئیدی بلند و ضخیم از مخرج ادماتوز بیرون زده و آویزان است، افزود: بیرون زدگی چشم به طور خفیف ممکن است دیده شود و تیرگی در سراسر پوست نیز از دیگر علائم است.

عجم با بیان اینکه آبشش‌ها رنگ پریده و فیبریلاسیون عضلانی می‌تواند در برخی از مبتلایان دیده شود، اظهار کرد: هنگامی که ماهی آلوده در آب صاف نگهداری شود مایع آسیت خونی از مخرج خارج می‌شود.

درمان و کنترل

وی ادامه داد: روش‌های مرسوم پرورش کپور بسیار گسترده و وسیع بوده و در استخرهایی که آب مصرفی آن‌ها از آب رودخانه تامین می‌شود، در صورت عدم کنترل آب، پیشگیری بیماری ویرمی بهاره مشکل تر است.

رییس اداره طیور، آبزیان، زنبور عسل و کرم ابریشم اداره‌کل دامپزشکی خراسان جنوبی اظهار کرد: روش‌های پیشگیری کننده مانند ضدعفونی کردن استخرها و وسایل،  ضد عفونی کردن تخم‌ها به وسیله یدوفور در کنترل و پیشگیری مؤثر است.

عجم ادامه داد: پرورش دائمی ماهیان در دمای 20 الی 22 درجه سانتی‌گراد، ماهی را از بیماری محافظت می‌کند، اما پیشگیری بر پایه محیط طبیعی از لحاظ اقتصادی امکان‌پذیر نیست.

وی با بیان اینکه به وسیله ویروس غیرفعال می‌توان ایمنی را در دمای بالاتر از 20 درجه سانتی‌گراد ایجاد کرد، افزود: واکسن غیر فعالی که در مزارع پرورش ماهی استفاده می‌شود، به طور قابل توجهی تولید آنتی بادی خنثی کننده ویروس به مدت 18 ماه می‌کند.

رییس اداره طیور، آبزیان، زنبور عسل و کرم ابریشم اداره‌کل دامپزشکی خراسان جنوبی بیان کرد: واکسن‌های تولید شده از ویروس‌های غیرفعال باید از راه تزریق داخل صفاقی به کار گرفته شوند چراکه جذب ویروس از طریق غوطه ورسازی کافی نخواهد بود.

عجم یادآور شد: ماهی باید در فصل تابستان یا پاییز برای پیشگیری از بیماری ایمن شود و چنان چه ماهی بیمار باشد و یا در صورتی که ماهیان تحت استرس فیزیولوژیکی باشند، ایمن کردن آن‌ها موثر نخواهد بود. 

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی ماهي بیماری ویروسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۱۲۶۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سلامت دهان و دندان موجب سلامتی قسمت‌های مختلف بدن

زهرا سید معملی گفت: سلامت دهان ودندان به نوعی سرمنشاء سلامتی جسم، روح و روان است و حتی در سلامت اجتماعی نیز نقش آفرین بوده و می تواند در روابط اجتماعی افراد را تقویت یا در آن اختلال ایجاد کند.

وی افزود: امسال تمرکز ما این است که از تمام حوزه ها و رده های بهداشتی و درمانی برای بهبود سلامت دهان و دندان  مردم استفاده کنیم. از بهورز در روستاها تا مراقبان سلامت در شهرها، پزشکان و کارشناسان بهداشتی در تمام مراکز متعلق به حوزه سلامت می‌توانند به ما در این عرصه کمک کنند.

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت با بیان این که عواملی که می توانند در ناحیه دهان و دندان بیماری ایجاد کنند می توانند در بقیه قسمت‌های بدن نیز ایجاد بیماری کنند، اظهار کرد: به عنوان مثال بین بیماری های شدید لثه و دیابت ارتباط وجود دارد. این دو بیماری بر یکدیگر اثرگذار هستند. همچنین بین بیماری‌های قلبی و عروقی و بیماری‌های دهان و دندان و لثه ارتباط وجود دارد.

سیدمعلمی یادآور شد: مادر باردار نیز می‌تواند برای جنین و نوزادش از طریق بیماری‌های دهان و دندان مشکلاتی ایجاد کند. بنابراین سلامت دهان و دندان به سلامت سایر قسمت های بدن کمک شایانی می‌کند.

وی افزود: بنابراین نقش مشترک تمام افراد درگیر بهداشت و درمان در سلامت دهان و دندان مشهود است و این مساله تنها وظیفه بهداشت‌کاران دهان و دندان و دندانپزشکان نیست.

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت ادامه داد: یکی از اهداف مشخص ما در سال جاری این است که از دیدگاه عامل خطر مشترک، یعنی توجه به عواملی که هم بیماری‌های دهان را ایجاد می‌کنند و هم بیماری‌های دیگر را، به مساله بهداشت دهان و دندان بپردازیم.

بنابر اعلام وزارت بهداشت، وی خاطرنشان کرد: البته در این راستا نقش ویژه متوجه بهداشت‌کاران و مراقبان سلامت دهان و دندان و دندانپزشکانی است که در بخش‌های دولتی و خصوصی کار می کنند.

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت با اعلام این که 17 تا 19 اردیبهشت «پویش سلامت دهان و دندان» با هدف افزایش آگاهی عمومی در سلامت دهان و دندان در سطح کشور برگزار می شود، گفت: در این سه روز برنامه های مختلفی برای دانش آموزان، مدارس و جامعه برگزار خواهیم کرد که شناساندن عوامل سلامت و بیماری دهان و دندان از جمله مهم ترین برنامه‌های این پویش خواهد بود.

سیدمعلمی در پایان دندانپزشکان بخش خصوصی و دولتی را به همکاری در این پویش برای آموزش و ارتقای سلامت دهان و دندان مردم دعوت کرد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • برنامه وزارت بهداشت برای سلامت دهان و دندان
  • سلامت دهان و دندان موجب سلامتی قسمت‌های مختلف بدن می‌شود
  • عجایب جدید از ویروس کرونا؛ مردی پس از ۶۱۳ روز بیماری درگذشت!
  • سلامت دهان و دندان موجب سلامتی قسمت‌های مختلف بدن
  • «پویش سلامت دهان و دندان» ۱۷ تا ۱۹ اردیبهشت برگزار می‌شود
  • مردی که ۶۱۳ روز کرونا داشت، فوت کرد
  • کلنگ احداث طرح زنجیره تولید و پرورش ماهیان سردابی
  • چیز‌هایی که فکر نمی‌کنید به کبدتان آسیب بزنند
  • چیز‌هایی که فکر نمی‌کنید به کبدتان آسیب می‌زنند
  • دستگیری صیادان غیر مجاز ماهی در باغملک