Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-03@04:20:04 GMT

صداهای آلوده دشمن پنهان شهروندان اصفهان

تاریخ انتشار: ۲۵ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۶۳۴۰۷۲

صداهای آلوده دشمن پنهان شهروندان اصفهان

به رغم اینکه اصفهان از نظر آلودگی صوتی جایگاه دوم کشور را دارد، نبود اعتبارات بودجه‌ای و زیرساخت‌های مناسب مانع از اجرای مصوبات قانونی برای کاهش معضل زیست محیطی در این کلانشهر شده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، آلودگی صوتی یکی از مهم‌ترین آلاینده‌های زیست محیطی است که در ابعاد مختلف سلامتی انسان را به مخاطره می‌اندازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آلودگی صوتی (Noise Pollution) امواج ناخواسته‌ای است که منابع مختلف ثابت و متحرک در زمان و مکان خاص منتشر می‌شود و بر فعالیت موجودات زنده به ویژه انسان تأثیر می‌گذارد و نه تنها آرامش و تمرکز وی را برهم می‌زند بلکه عوارض بی شمار جسمی، روحی و حتی اختلال در اعصاب شنوایی ایجاد می‌کند.

حمل و نقل عمومی، خودروهای سواری، موتورسیکلت‌ها، حمل و نقل هوایی، دریایی و زمینی، نیروگاه‌ها، کارخانه‌ها، کارگاه‌ها، پایانه‌های حمل و نقل تعمیرگاه‌های وسایل نقلیه موتوری، ژنراتورها، میادین تیر، موتورهای تولید برق و … از جمله منابع متحرک و ثابت آلودگی صوتی هستند اما سیستم حمل و نقل شهری مانند خودرو، اتوبوس، کامیون و موتورسیکلت مهمترین عامل ایجاد آلودگی صوتی در کلانشهرها از جمله اصفهان به شمار می‌رود.

بنا بر آمارها نزدیک به ۸۰ درصد آلودگی صوتی کلانشهر اصفهان ناشی از صداهای ناهنجار موتورسیکلت‌ها و خودروهای شخصی و ۲۰ درصد مربوط به کارگاه‌هاست.

به رغم اینکه اصفهان از نظر آلودگی صوتی جایگاه دوم کشور را دارد، نبود بودجه و زیرساخت‌های مناسب سبب شده ماده ۲۹ قانون هوای پاک مصوب ۲۵ تیر ۱۳۹۶ و همچنین آئین نامه اجرایی آن تاکنون بلاتکلیف بماند.

بر اساس ماده ۲۹ قانون هوای پاک، ایجاد هرگونه آلودگی صوتی توسط منابع ثابت و متحرک ممنوع است و در مورد منابع آلاینده ثابت، مرتکب به جزای نقدی درجه هفت ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی محکوم می‌شود.

رئیس امور آزمایشگاه‌های اداره کل حفاظت محیط زیست اصفهان با اشاره به این ماده قانونی می‌گوید: در آئین نامه اجرایی ماده ۲۹ قانون هوای پاک درباره آلودگی صوتی وظایف دستگاه‌ها از جمله وزارت کشور، سازمان برنامه و بودجه، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت راه و شهرسازی و سازمان حفاظت محیط زیست مشخص شده است.

بابک صادقیان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا می‌افزاید: طبق این آئین نامه وزارت کشور موظف شده است که در مدت شش ماه از لازم الاجرا شدن مصوبه، طرح جامع مدیریت کاهش آلودگی صوتی در کلانشهرها را تدوین و وزارت راه و شهرسازی نیز در مدت یکسال از تصویب قانون، دستورالعمل کنترل و کاهش آلودگی ناشی از فعالیت‌های ساختمانی و ساخت و سازهای شهری را ابلاغ کند؛ همچنین پلیس راهور موظف است با وسایل نقلیه موتوری فاقد معاینه فنی برخورد کند و سازمان حفاظت محیط زیست با همکاری وزارت بهداشت و سایر دستگاه‌های مربوط سامانه ملی پایش و اطلاع رسانی آلودگی صوتی را راه اندازی کند.

وی اضافه می‌کند: اجرای این لوایح به دلیل محدودیت منابع اعتباری در دو سال اخیر امکان پذیر نبوده است و راه اندازی سامانه ملی پایش آلودگی هوا محقق نشد.

نصب ایستگاه‌های ثابت سنجش صوت ضروری است

رئیس اداره امور آزمایشگاه‌های اداره کل حفاظت محیط زیست اصفهان با بیان اینکه برای کنترل آلودگی صوتی این کلانشهر باید آمار و اطلاعات دقیق وجود داشته باشد تا با یک برنامه برنامه‌ریزی مناسب برای حل این معضل اقدام کرد، می‌گوید: نیاز است که در هر نقطه شهر اصفهان ایستگاه‌های ثابت سنجش صوت نصب شود که این امر نیازمند تأمین اعتبار است.

وی با بیان اینکه برای آلودگی صوتی ناشی از موتورسیکلت، خودروهای حمل بار و مسافربری حدود مجاز تعیین شده است، ادامه می‌دهد: مهمترین بخش اجرای مصوبات است از جمله اینکه کلانشهر اصفهان هنوز مراکز معاینه فنی موتورسیکلت برای بررسی موارد زیست محیطی ندارد در حالی که موتورسیکلت‌ها با توجه به نوع احتراق و سیستمشان از منابع مهم آلودگی هوا و صوت هستند.

صادقیان با بیان اینکه آلودگی صوتی بخشی از آلودگی هوا به شمار می‌رود، خاطرنشان می‌کند: آلودگی صوتی نه تنها بر شنوایی افراد اثر نامطلوب دارد بلکه اثر فیزیکی و روانی آن نیز اثبات شده است و روح و روان شهروندان را به مخاطره می‌اندازد.

رئیس امور آزمایشگاه‌های اداره کل حفاظت محیط زیست اصفهان می‌گوید: تا قبل از ابلاغ قانون هوای پاک شکوائیه‌های متعددی درباره ایجاد آلودگی صوتی از سوی شهروندان به اداره محیط زیست ارائه می‌شد که از همسایه و یا کارگاه مجاور خود به دلیل مزاحمت شکایت می‌کردند و کارشناسان محیط زیست با توجه به استانداردهای سازمان با تجهیزات اندازه‌گیری آلودگی صوتی را ارزیابی می‌کردند و در صورت تخلف پرونده به مراجع قانونی ارجاع می‌شد؛ در حال حاضر نیز محیط زیست شکوائیه‌های شهروندان درباره ایجاد آلودگی صوتی را از منازل مسکونی گرفته تا واحدهای صنعتی بررسی و قانون با متخلفان برخورد می‌کند.

صادقیان با بیان اینکه برنامه‌ریزی برای مشکل آلودگی صوتی نیازمند مطالعات کارشناسی است، می‌گوید: در حاشیه برخی بزرگراه‌های تهران که مشرف به مناطق مسکونی است دیوارهای صوتی نصب شده است؛ این از جمله تمهیداتی است که در کنار بزرگراه‌های نزدیک به ساختمان‌های مسکونی جانمایی می‌شود اما قبل اینها باید از وضعیت آلودگی صوتی منطقه اطلاع داشته باشید زیرا اگر سهم حمل و نقل در آلودگی صوتی بزرگراهی مانند خرازی را ندانیم تعریف برنامه‌های مدیریتی شهری برای این موضوع مؤثر نخواهد بود از این رو باید کار کارشناسی انجام داد تا مانند آلودگی هوا پارامترهای آلاینده را بررسی و سپس برنامه‌ریزی کنیم.

یکی از معضلات مدیریت شهری در بخش حفاظت محیط زیست آلودگی صدا است. در جلسه اخیر شورای اسلامی شهر اصفهان امیراحمد زندآور رئیس کمیسیون حمل و نقل و فناوری اطلاعات گفت که صنایع آلاینده که تعداد آن‌ها به بالای پنج هزار می‌رسد آلودگی هوا و آلودگی صوتی بسیاری را برای شهروندان اصفهان به‌وجود آورده‌اند. این در حالی است که شورای شهر بر اساس بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها اقداماتی را برای تعطیلی یا ایجاد مدت زمان مشخص برای جابه‌جایی این صنایع از داخل شهر انجام داده اما این قبیل اقدامات و تصمیمات کارساز نبوده و جنبه عملیاتی به خود نمی‌گیرد.

وی در همین پیوند به خبرنگار ایمنا می‌گوید: صنایع و کارگاه‌ها در سطح شهر اصفهان آلودگی هوا و صوت ایجاد می‌کنند و باعث ناآرامی در بافت‌های مسکونی هستند با این حال شهرداری نیز امکاناتی در اختیار دارد که با همکاری صنایع آلاینده به بیرون از شهر و در مناطق حاشیه منتقل کند تا از بار آلایندگی شهر اصفهان کاسته شود.

زندآور می‌افزاید: شهرداری بر اساس ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها حکم تعطیلی یا جابه‌جایی برخی صنایع آلاینده را صادر کرده تا در یک بازه زمانی سه ماهه تا یک‌ساله از داخل شهر منتقل شوند با وجود این اقدامات، تصمیم‌ها عملیاتی نیست زیرا نتوانستیم ساز و کار و مکان مناسب برای صنایع مزاحم ایجاد کنیم از این رو ادارات صنعت، معدن و تجارت و راه و شهرسازی باید به شهرداری در زمینه واگذاری زمین‌های دولتی کمک کنند تا اینها از مرکز شهر انتقال یابند.

انتقال صنایع آلاینده به بیرون از شهر اصفهان در مدت ۱۰ سال

رئیس کمیسیون حمل و نقل و فناوری اطلاعات شورای اسلامی شهر اصفهان اظهار می‌کند: انتقال همه صنایع مزاحم از شهر اصفهان در کوتاه مدت ممکن نیست و به نظر می‌رسد باید این ساز و کار را در یک برهه ۱۰ ساله پیش بینی کرد زیرا نگاهی که به صنایع آلاینده سطح شهر وجود دارد باید بر اساس برنامه بلند مدت اقدام کرد.

وی با بیان اینکه همکاری همه دستگاه‌های متولی ضروری است و انتقال همه صنایع در توان شهرداری نیست، می‌افزاید: زمین، نیاز اصلی برای جانمایی صنایع و کارگاه‌های مزاحم شهری است؛ راه اندازی شهرک امیرکبیر و میدان میوه تره بار از جمله اقدامات شهرداری در ساماندهی و انتقال برخی مشاغل به بیرون از شهر اصفهان است. بودجه برای مناطق ۱۵ گانه در نظر گرفته شده اما کفایت نمی‌کند و باید برای کاهش آلایندگی صوتی و هوا سال‌های آینده نیز بودجه پیش بینی کنند.

زندآور با بیان اینکه شهرداری برای موضوع آلاینده‌های زیست محیطی اقدامات فراوانی دارد و در زمینه راه اندازی مرکز معاینه فنی خودروهای سبک و سنگین پیشگام است، می‌گوید: شهرداری اصفهان بسیاری از ردیف‌های بودجه‌ای را برای کاهش آلایندگی اختصاص داده و سال‌های آینده این موضوعات بیشتر مطرح شود و امید است بتوانیم در این مسیر گام برداریم.

وی می‌افزاید: راه اندازی دو مرکز معاینه فنی موتور سیکلت نیز در دست اقدام است و برای آن امسال ردیف بودجه در نظر گرفته شد؛ همچنین واردات موتور سیکلت های جدید از دیگر برنامه‌های بخش حمل و نقل برای کاهش آلودگی صوتی و هوا است.

کد خبر 433761

منبع: ایمنا

کلیدواژه: آلودگی صوتی قانون هوای پاک محيط زيست شهرداری اصفهان حمل و نقل پلیس راهور وزارت راه و شهرسازی منابع آلاینده آلودگی هوا شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق حفاظت محیط زیست قانون هوای پاک صنایع آلاینده آلودگی صوتی راه اندازی شهر اصفهان آلودگی هوا معاینه فنی زیست محیطی کارگاه ها برای کاهش حمل و نقل بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۳۴۰۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پاکسازی منطقه نمونه گردشگری بوذرجمهر قاین

به گزارش خبرنگار مهر، حمید عباس‌زاده صبح سه شنبه به خبرنگاران بیان کرد: این برنامه با شعار با طبیعت مهربان باشیم و با حضور جمعی از ورزشکاران، کارکنان ادارات، اعضای باشگاه‌های کوهنوردی، سمن‌های محیط زیست، هیأت‌های کوهنوردی و ورزش‌های همگانی اجرا شد.

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی قاینات ضمن تقدیر از مدیریت باشگاه بزرگمهر قاینی که در طول سال‌های گذشته نیز به دفعات این برنامه را تدارک دیده‌اند و تشکر از عزیزانی که در برگزاری آن مشارکت کردند، گفت: منطقه گردشگری بوذرجمهر قاینی از جمله مناطق نمونه استان است که همه روزه مورد مراجعه تعداد زیادی از همشهریان و مسافرین قرار می‌گیرد.

وی افزود: مشکل آلودگی محیط زیست را نه یک مشکل منطقه‌ای، بلکه مسأله‌ای جهانی دانست که نتیجه عملکرد خود ماست که در پی پیشرفت فن‌آوری و صنعت به صورت تصاعدی افزایش یافته است. بنابراین جلوگیری از آلودگی‌ها اهمیت داشته و جا دارد مسائل محیط زیست، جزو مهم‌ترین نگرانی‌های ما باشد.

کد خبر 6092800

دیگر خبرها

  • علت آلودگی هوا و محیط‌زیست قم چیست؟
  • هشدار پلیس فتا نسبت به افزایش فعالیت مجرمان سایبری در تعطیلات
  • نقش اصحاب رسانه در تبیین حفظ زیست عفیفانه و جایگاه متعالی زن، مادر و خانواده حائز اهمیت است
  • دستگیری 10 خرده فروش مواد مخدر در شهرستان فردوس
  • پاک‌ترین و آلوده‌ترین کشورهای جهان
  • گلایه مدیر کل برای استفاده نکردن نهادها از صندوق ملی محیط‌زیست
  • بیماری و بیکاری سهم ۷ میلیون ایرانی از دریای خزر | یک مسئول محیط زیست: برای شنا هم حاضر نیستم به خزر بروم
  • معرفی ۶ نفر از عاملان آلودگی محیط زیست کرج به مراجع قضایی
  • استفاده از فاضلاب برای کشاورزی جرم است
  • پاکسازی منطقه نمونه گردشگری بوذرجمهر قاین