Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- معاون سلامت و دفاع زیستی سازمان بسیج مستضعفین گفت: به گفته وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، ۸۵ درصد غربالگری در سطح کشور توسط بسیج انجام گرفت. تاریخ انتشار: 11:44 - 25 تير 1399 - کد خبر: ۶۳۷۷۹۸

خبرگزاری میزان - مسلم چشمی معاون سلامت و دفاع زیستی سازمان بسیج مستضعفین در پاسخ به این سوال که آیا بسیج قبل از شیوع ویروس کرونا برای مقابله با چنین رخداد‌هایی آماده بوده است یا خیر، گفت: قبل از شیوع بیماری کرونا، در نیرو‌های مسلح ساختاری برای مقابله با ویروس‌هایی همچون ویروس منحوس کرونا تدارک دیده نشده بود که بعد از بروز نشانه‌های این بیماری در هموطنانمان که در اواخر بهمن ماه صورت گرفت، بسیج در راستای آمادگی برای مقابله تهدیدات زیستی و میکروبی برنامه ریزی‌های لازم را انجام داد، اما قبل از شیوع این بیماری، معاونت عملیات سپاه برای مقابله با خطرات بیولوژیک آمادگی لازم را داشت و عمده‌ترین کار‌ها برای مقابله با باکتری‌ها و مواد شیمیایی صورت گرفته بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: زمانی که شیوع بیماری کرونا در ایران آغاز شد، رهبرمعظم انقلاب اسلامی با هوشیاری کامل، دستورات لازم در جهت مقابله با این بیماری را ابلاغ نمودند تا کل نیرو‌های مسلح تمام اقدامات و راهکار‌ها برای جلوگیری از شیوع این بیماری را در دستور کار خود قرار دهند؛ به همین دلیل، قرارگاه دفاع زیستی امام رضا (ع) در نیرو‌های مسلح با محوریت بهداشت، درمان و دفاع زیستی به فرمان امام خامنه‌ای تشکیل شد و همین موضوع بعنوان الگو در سطح تمام رده‌های نیرو‌های مسلح قرار گرفت.

چشمی اضافه کرد: بعد از مدتی سپاه به این تصمیم نهایی رسید که ساختار بهداشت و درمان‌ها باید تغییر کنند و تبدیل به معاونت سلامت و دفاع زیستی شود و به مرور زمان شاهد آمادگی بیش از پیش سپاه و بسیج و نیرو‌های مسلح برای مقابله با ویروس منحوس کرونا بودیم.

معاون سلامت و دفاع زیستی سازمان بسیج مستضعفین با بیان اینکه بسیج برای مقابله با ویروس کرونا کار‌های عمده‌ای انجام داد، افزود: اولین کار توزیع اقلام بهداشتی و ضدعفونی کننده بین کارکنان بسیجی بود و پس از آن کمک به وزارت بهداشت و درمان.

وی تاکید کرد: به گفته وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ۸۵ درصد غربالگری در سطح کشور توسط بسیج انجام گرفت؛ همچنین بسیج در سامانه چهل سی که به صورت تلفنی در راستای راهنمایی بیماران مشکوک به کرونا بود، ایفای نقش جدی داشته باشد و باید گفت که بسیج در حوزه تامین و توزیع اقلام محافظتی شامل ماسک و وسایل بهداشتی و محلول‌های بهداشتی و... نقش پررنگی ایفا نمود و این در حالی است که در ابتدای آغاز شیوع بیماری کرونا، با کمبود ماسک در سراسر کشور مواجه بودیم و قیمت این محصول، با افزایش چشمگیری مواجه بود، اما بحمدالله بسیج در کمترین زمان با راه اندازی بیش از چندین هزار کارگاه محلی و خانوادگی به تولید ماسک روی آورد و امروز شاهد تولید میلیون ماسک توسط بسیج و کارگاه‌های مورد حمایت بسیج در سراسر کشور هستیم.

چشمی با اشاره به اینکه بسیج در حوزه شناسایی محتکران وسایل بهداشتی و درمانی هم خوش درخشید و طرح‌هایی همچون طرح مومنانه و کمک به خانواده‌های نیازمند و آسیب دیده از بیماری کرونا نیز جزو خدمات بسیج بود، ابراز داشت: بسیج در دوران پیک اول بیماری کرونا، در مباحث اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و ... در کنار مردم بود تا باعث شکست کرونا شویم.

معاون سلامت و دفاع زیستی سازمان بسیج مستضعفین با بیان اینکه در پیک اول بیماری کرونا، گروه‌های جهادی با سازماندهی بسیج وارد میدان شده بودند و برای مقابله با ویروس منحوس کرونا فعالیت انجام می‌دادند و برخی هم به صورت خودش به این کار روی آورده بودند، گفت: این کار به دلیل احساس تکلیف بود و توسط بسیج پشتیبانی می‌شدند و باید گفت که این گروه‌ها در موضوعات رفع آلودگی معابر، مراکز و کار‌های پرجمعیت کار می‌کردند و طبیعاتا نیاز به مواد ضدعفونی کننده داشتند و بسیج در این حوزه همکاری می‌کرد و در مجموع باید بگویم که حدود ۵۵۰ هزار نیروی جهادی در موضوع مدیریت کرونا به عنوان بسیجی فعالیت داشتند و این در حالی است که ۸۰۰ هزار نفر را در این حوزه سازماندهی کرده بودیم، اما فقط آن تعداد بکارگیری شدند.

وی ادامه داد: تا به امروز دکتر نمکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پرشکی برای سه بار متوالی از نقش بسیج برای مقابله با ویروس کرونا و همکاری بسیج با این وزارتخانه در خدمت رسانی به مردم تشکر کرده و این نشان می‌دهد که بسیج در این حوزه به صورت جدی وارد شده است.

چشمی با بیان اینکه بیش از ۸ هزار و ۶۶۷ خادم الشهدا که همه ساله در مناطق عملیاتی دفاع مقدس به زائران راهیان نور خدمت می‌کردند، در خصوص مقابله با ویروس کرونا و پاکسازی معابر کمک احوال بودند، افزود: قریب به ۱۲ هزار خادم الشهدا برای این کار اعلام آمادگی کرده بودند و تعداد ۱۹۱ گروه جهادی سازماندهی شده که ۱۵۲ هزار گروه بکارگیری شدند، ۱۲۹ هزار گردان‌های بیت المقدس و... در کار‌هایی همچون غربالگری، کمک به مردم، ضدعفونی معابر و مراکز درمانی و عمومی، ساخت نقاهتگاه‌ها و... نقش آفرینی کردند.

معاون سلامت و دفاع زیستی سازمان بسیج مستضعفین تاکید کرد: اقدامات ما در خصوص تولید ماسک ۸۱ هزار و اندی کارگاه و ۵۱ میلیون ماسک بوده است و بقیه اش را در اختیار سازمان غذا و دارو قرار دادیم. ۲۱ میلیون لیتر مواد ضدعفونی کننده تولید کردیم. ۸۰ هزار گروه جهادی بسیجی داشتیم که اکثرا سه نفر تا چهار نفر ه سازماندهی ده بوده است.

وی با بیان اینکه در حوزه رفع الودگی‌ها ۲۹۴ هزار و اندی گروه رفع آلودگی داشتیم و تعداد ۲ میلیون و اندی مکان ضدعفونی شده است، افزود: ۷۶۴ پزشک متخصص و ۲ هزار و اندی پزشک عمومی، ۷ هزار و اندی پرستار، ۳ هزار و اندی بهداشت کار با همکاری بسیج در خدمت به مرد بود و یک میلیون و ۷۳۲ نفر از ما خدمات گرفتند و ما در مجموع ۱۱۶ نقاهتگاه برای بیماران کرونایی احداث نمودیم که ۵ هزار و اندی تخت داشتند.

چشمی اضافه کرد: بسیج در خصوص طرح فاصله گذاری اجتماعی فعالیت‌های زیادی انجام داد و از طریق سازمان بسیج اصناف، به اصناف وبازاریان آموزش‌های لازم در خصوص چگونگی کسب و کار انجام شد و قرار شد که با نهایت رعایت پروتکل‌های بهداشتی، به کار خود ادامه دهند.

معاون سلامت و دفاع زیستی سازمان بسیج مستضعفین افزود: بیش از ۵ هزار طرح توسط مردم به بسیج ارسال شده است تا از این طریق بتوان بهترین طرح را در خصوص نحوه مقابله با بیماری کرونا انتخاب نمود و انشالله در تلاش هستیم که هر چه سریعتر باعث کشف واکسن و یا داروی بیماری کرونا شویم و نخبگان صنفی را تشویق نمودیم که در این حوزه کار کنند. ما ۸۸ واحد صنعتی با محوریت بهداشتی و تولید محصولات بهداشتی داشتیم که توسط بسیج برای مقابله با کرونا صورت گرفت.

وی با بیان اینکه بسیج همیشه در مواقع بحرانی به کمک مردم می‌شتابد، خاطر نشان کرد: در موضوع کرونا، ما احساس مسئولیت می‌کردیم و بعد از تاکیدات حضرت آقا، بسیج وارد میدان نبرد با ویروس کرونا شد و تفاهمنامه‌ای با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی امضاء کردیم و الحمدالله که همچنان تعامل بسیج با وزارت بهداشت به خوبی است. اصرار وزارت بهداشت این است که هر چه سریعتر، داروی بیماری کرونا کشف و توزیع گردد و تا آن زمان، بسیج درکنار مردم است.

چشمی تصریح کرد: متاسفانه در این روز‌ها آمار قربانیان بیماری کرونا بالاست و با اینکه این بیماری از اواخر بهمن ماه در کشورمان شناسایی شد، اما در استان‌های گیلان و قم شدت گرفت و اینک در مرحله پیک دوم بیماری کرونا قرار داریم و این در حالی است که آمار مرگ کرونا در اردیبهشت ماه به روزانه ۳۵ نفر رسیده بود، اما اینک به آمار روزانه بیش از ۱۵۰ نفر رسیده است و باید تلاش کرد که باعث نابودی این ویروس از ریشه شد و باید گفت که مهمترین علت اوج گرفتن دوباره بیماری کرونا در کشور، عدم رعایت مسائل بهداشتی و برگزاری مجالس ختم و شادی است و همین تجمعات باعث شیوع سریع این ویروس گردیده است و انشالله بتوانیم چاره اصلی برای مقابله با آن را بیابیم.

معاون سلامت و دفاع زیستی سازمان بسیج مستضعفین با اشاره به اینکه بیماری کرونا با همه مشکلات و سختی‌هایی که برای کشورمان به همراه داشت، باعث افزایش سطح فهم و شعور عمومی مردم جامعه در حوزه‌های بهداشتی شد، گفت: شاید قبل از شیوع بیماری کرونا، موضوع بهداشت و درمان این قدر مورد توجه قرار نگرفته بود و برخی نسبت به رعایت این موارد، اراده‌ای از خود نشان نمی‌دادند، اما اکنون می‌بینیم که مردم به حوزه بهداشتی اهمیت زیادی قائل هستند و کرونا باعث شد که سواد بهداشتی جامعه بالا برود و از طرفی دیگر، این ویروس منحوس، باعث اتحاد و همبستگی در کشورمان ایجاد کرد و همه دستگاه‌ها از جمله سپاه و بسیج، متحد و یکدل در راستای مقابله با این ویروس اقدام نمودند و اگر به تفاوت رفتار مردم ایران با سایر کشور‌های خارجی نگاه کنید، می‌بینیم که در بسیاری از کشور‌ها مردم به فروشگاه‌ها هجوم آوردند، اما در کشورمان شاهد چنین پدیده‌ای نبودیم و این نشان دهنده فرهنگ دینی و اصیل مردم کشورمان است.

وی اظهار داشت: در حوزه بهداشت و سلامت هم اهمیت حوزه سلامت را نشان داد و درمان و بهداشت. نشان داد که وقتی سلامت نباشد هیچ چیز نیست. نماز جمعه و جماعت و آموزش و دانشگاه‌ها و فعالیت‌های روزمره کشورو بازار همه تحث تاثیر قرار داد و نشان می‌دهد که سلامت چقدر مهم است و کرونا نقش سلامت را نشان داد و حوزه سلامت بیشتر مورد توجه مسئولان قرار گرفت.

چشمی با اشاره به برگزاری جشنواره مردمی تجلی وفاق که در راستای تجلیل از فداکاری‌های مدافعان سلامت و ضبط و ثبت از جان گذشتگی‌های این عزیزان در قالب‌های ادبی و هنری است، تاکید کرد: برگزاری جشنواره تجلی وفاق توسط سازمان اردویی، راهیان نور و گردشگری بسیج یکی از اقدامات موثر برای تجلیل از زحمات و از جان گذشتگی‌های مدافعان سلامت در طول مقابله با ویروس کروناست و رهبرمعظم انقلاب اسلامی هم در سخنرانی‌های خود بار‌ها تاکید داشته اند که مجاهدت و فداکاری مدافعان و شهدای سلامت باید ثبت و ضبط شود و یقینا این جشنواره می‌تواند در ثبت و معرفی پزشکان فداکار در جریان مقابله با ویروس کرونا موثر و مفید باشد و بنده از این اقدام ارزشمند سردار یعقوب سلیمانی مسئول سازمان اردویی راهیان نور و گردشگری بسیج تشکر میکنم. این جشنواره با اقدام تشویقی خود باعث ایجاد انگیزه در میان مدافعان سلامت می‌شود.

وی در پایان گفت: معاونت سلامت و دفاع زیستی سازمان بسیج مستضعفین در راستای مقابله با ویروس کرونا از هیچ تلاشی دریغ نخواهد کرد و بسیج ثابت کرده که در مواقع بحرانی، همیشه در کنار مردم است و باید به بحث‌های زیستی باور داشته باشیم به رعایت پروتکل‌های بهداشتی ایمان بیاوریم چرا که با یک پدیده عجیب مواجه هستیم که شبیه به حملات زیستی و بیولوژیک است و این نشان می‌دهد که دشمن فهمید که از این طریق می‌تواند باعث به تعطیلی کشاندن یک کشور و جهان شود؛ به همین دلیل باید هوشیار باشیم و بسیج تا زمان نابودی این ویروس و بیماری، پای کار خواهد بود.

بیشتر بخوانید: معاون استاندار تهران: واحد‌های متخلف در صورت عدم رعایت پلمب می‌شوند

انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: ویروس کرونا مقابله با ویروس کرونا برای مقابله با ویروس شیوع بیماری کرونا نیرو های مسلح درمان و آموزش وزارت بهداشت ویروس منحوس قبل از شیوع هزار و اندی توسط بسیج کار ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۳۷۷۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چیز‌هایی که فکر نمی‌کنید به کبدتان آسیب می‌زنند

آفتاب‌‌نیوز :

کبد اندامی بزرگ و مهم است که اگر مراقبش نباشید مستعد آسیب است. کبد بعد از پوست، بزرگ‌ترین اندام بدن است که در بالاتنه‌تان و در سمت راست قفسه سینه‌تان قرار دارد. کبد علاوه بر اینکه مسئول جداکردن مواد مغذی از غذا‌هایی است که از سیستم گوارشتان عبور می‌کنند است، صفرا نیز ترشح می‌کند که به بدن در هضم غذا و دفع سموم کمک می‌کند.

بیماری کبد شامل تعدادی از عوارضی می‌شود که به کبد آسیب می‌زنند. به‌مرورزمان، این آسیب می‌تواند کبد را زخم کند که به آن سیروز می‌گویند. وقتی بافت اسکار جایگزین بافت سالم می‌شود، جلوی عملکرد نرمال کبد را می‌گیرد و این در نهایت می‌تواند موجب نارسایی کبد یا سرطان کبد شود.

ازاین‌رو مهم است که مراقب سلامت کبد خود باشید تا آسیب نبیند و این مراقبت شامل آگاه بودن از راه‌های گوناگونی می‌شود که ممکن است تصادفاً به این اندام حساس آسیب بزنند.

در معرض سموم قرارگرفتن

یکی از نقش‌های اصلی کبد در بدن، دفع سموم است. کبد از طریق چیز‌هایی به نام کانال‌های سینوزوئید کبد، سموم را دفع می‌کند. این کانال‌ها از سلول‌های ایمنی به نام سلول‌های کوپفر برای فیلترکردن سموم از طریق کبد استفاده می‌کنند. سلول‌های کوپفر این سموم را احاطه و آن‌ها را تجزیه کرده و سپس آن‌ها را از بدن خارج می‌کنند. اگر این سموم از بدن خارج نشوند می‌توانند در داخل سلول‌های چربی ذخیره شوند که البته برای کبد مضر است.

کبد معمولاً می‌تواند سموم را به‌خوبی پردازش کند، اما سم خیلی زیاد باعث آسیب کبد می‌شود؛ بنابراین شما باید مقدار سمومی را که وارد بدنتان می‌کنید محدود نمایید تا مطمئن شوید فشار زیاد به کبدتان وارد نمی‌کنید. شستن میوه‌ها و سبزی‌ها پیش از خوردن می‌تواند کمک کند تا سم کمتری وارد بدنتان شود. یک سری از محصولات شوینده خانگی هم می‌توانند خطرناک باشند و لازم است پیش از مصرف، برچسب روی آن‌ها را به‌دقت بخوانید تا از آن‌ها درست استفاده کنید.

مکمل‌های مضر

نظارت بر صنایع تولیدکنندهٔ مکمل‌های غذایی آن‌طور که فکر می‌کنید دقیق نیست. به همین دلیل شما باید در انتخاب مکمل‌ها دقیق باشید؛ اما به‌هرحال هیچ تضمینی وجود ندارد که بی‌ضرر باشند و به کبدتان آسیب نزنند. مکمل‌های غذایی که برچسب «طبیعی» دارند هم می‌توانند مضر باشند. بعضی از مکمل‌های گیاهی نیز به کبد آسیب می‌زنند، مانند عصاره چای سبز.

مصرف مواد مخدر

مصرف مواد مخدر به چند دلیل می‌تواند مضر باشد که یکی از آن‌ها این است که این مواد می‌توانند حاوی عناصری باشند که انتظارش را ندارید و این مواد به سلامتی‌تان آسیب می‌زنند از جمله آسیب به کبد. مثلا هروئین می‌تواند آسیب جدی به کبد وارد کند؛ چون کبد مجبور است این داروی سمی را از بدن پاک‌سازی کند.

کبد کارش را خوب انجام می‌دهد؛ اما استفاده از موادی مانند هروئین باعث می‌شوند کبد بی‌نهایت تحت‌فشار قرار بگیرد و این اتفاق به‌مرورزمان به کبد آسیب زده و آن را ضعیف می‌کند و کبد به‌سختی خواهد توانست دیگر سموم را کنترل کند. یک نمونهٔ دیگر نیز کوکائین است که بر آنزیم‌های کبد اثر می‌گذارد و باعث التهاب در کبد یا رابدومیولیز می‌شود که عارضه‌ای است که در آن، عضلات به‌سرعت تحلیل رفته و محتویات خود را به داخل جریان خون می‌ریزند. متامفتامین یا شیشه نیز با بالابردن دمای بدن و افزایش فشارخون باعث آسیب کبد می‌شود.

نادیده‌گرفتن علائم هشداردهنده کبد

اگر تردید دارید که کبدتان مشکلی دارد بهتر است فوراً به پزشک مراجعه کنید. مسئله اینجاست که مشکلات کبد ممکن است به‌سختی شناسایی شوند. خیلی از افراد علائم خاصی ندارند تا زمانی که مشکل کبدشان جدی شود. اما تشخیص به‌موقع مشکل کبد بهترین راه برای پیشگیری از آسیب جدی آن است.

یکی از شگفتی‌های کبد این است که می‌تواند خودش را ترمیم کند، حتی اگر از آسیب قبلی، بافت اسکار در کبدتان داشته باشید. به همین دلیل تشخیص به‌موقع مشکلات کبد می‌تواند نجاتتان بدهد. متأسفانه خیلی از افراد متوجه نمی‌شوند که کبدشان مشکلی دارد تا زمانی که این مشکل جدی و خطرناک می‌شود. در واقع بسیاری از عوارض کبدی هیچ علامت بارزی ندارند.

اگر زودتر جلوی مشکل کبد گرفته نشود و کبد آسیب زیادی ببیند، خطر نارسایی کبد یا سرطان کبد را به دنبال دارد که هر دو بی‌نهایت جدی‌اند. پزشک می‌تواند با آزمایش خون، تست‌های تصویری و یا در برخی موارد با بیوپسی کبد، تشخیص دهد که کبد آسیب دیده یا نه.

مصرف الکل

الکل می‌تواند آسیب زیادی به کبد وارد کند. مصرف زیاد الکل به‌مرورزمان موجب سیروز کبد خواهد شد. در میان تمام ارگان‌های بدن، کبد بیشترین آسیب را از الکل می‌بیند؛ چون الکل اساساً در کبد متابولیز می‌شود. مصرف الکل می‌تواند سبب عوارض کبدی مانند کبد چرب، سیروز و هپاتیت شود.

مصرف چربی‌های ناسالم

انواع چربی‌ها در غذا‌هایی که می‌خورید وجود دارد و برخی از آن‌ها سالم‌تر از بقیه‌اند. بیماری کبد چرب غیرالکلی زمانی رخ می‌دهد که چربی زیاد در کبد انباشته می‌شود. کبد به طور نرمال دارای مقداری چربی است؛ اما اگر بیشتر از ۵ تا ۱۰ درصد کبد از چربی باشد، مشکل‌ساز خواهد شد.

مطالعات نشان می‌دهند مصرف کالری زیاد منجر به بیماری کبد چرب می‌شود؛ اما غذایی که می‌خورید هم مهم است. چربی اشباع یکی از عوامل ایجاد بیماری کبد چرب است و خوردن مقدار کمتری از این نوع چربی که معمولاً در منابع حیوانی مانند کره و لبنیات و گوشت چرب و روغن نارگیل وجود دارد می‌تواند به پیشگیری از ابتلا به بیماری کبد چرب کمک کند. محققان دریافته‌اند چربی غیراشباع که معمولاً در روغن‌های گیاهی، روغن ماهی و مغز‌ها وجود دارد در واقع محافظ کبد است.

مصرف زیاد قند

علاوه بر اینکه باید چربی‌های سالم مصرف کنید، مصرف قند کمتر و استفاده از منابع سالم‌تر کربوهیدرات‌ها نیز به پیشگیری از ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی کمک می‌کند. شما باید از مصرف نوشیدنی‌های قندی مثل نوشابه‌های گازدار و نوشیدنی‌های ورزشی و آبمیوه‌های صنعتی و چای و قهوه شیرین پرهیز کنید.

عاقلانه است که از مصرف محصولاتی که شربت فروکتوز دارند نیز خودداری کنید. فروکتوز نوعی قند است که به طور طبیعی در میوه‌ها و عسل وجود دارد. در واقع شما باید به دنبال خوراکی‌هایی باشید که شاخص گلیسمی پایین دارند. بیشتر میوه‌ها، سبزی‌ها و غلات کامل در این دسته قرار می‌گیرند. این نوع غذا‌ها در مقایسه با منابع ساده کربوهیدرات مثل نان سفید و برنج سفید و سیب‌زمینی، دارای اثر کمتری بر قند خون هستند.

ضمناً توصیه می‌شود به‌طورکلی، کمتر کربوهیدرات مصرف کنید؛ چون خوردن کربوهیدرات زیاد هم باعث می‌شود کبد آن‌ها را به‌صورت چربی ذخیره کند.

مصرف زیاد استامینوفن

وقتی تب یا بدن‌درد دارید احتمالاً سراغ دارو‌های مسکن می‌روید تا ناراحتی‌تان را تسکین بدهید. یکی از عناصر فعال در مسکن‌ها، استامینوفن است که درد را تسکین داده و تب را پایین می‌آورد. مصرف زیاد استامینوفن، استفاده نامناسب از آن یا ترکیب آن با دارو‌های اشتباهی می‌تواند به کبد آسیب بزند.

اگر از استامینوفن درست استفاده کنید نباید به کبدتان آسیبی برسد. اما پزشکان و کارشناسان هشدار می‌دهند که مصرف زیاد آن می‌تواند آسیب شدیدی به کبد وارد کند، تاحدی‌که ممکن است نیاز به پیوند کبد وجود داشته باشد. سعی کنید به‌یک‌باره بیشتر از یک استامینوفن یا هر دارویی که حاوی این ماده است مصرف نکنید. در واقع مجازید روزانه حداکثر ۴۰۰۰ میلی‌گرم استامینوفن مصرف کنید.

غذا و نوشیدنی آلوده

یکی از انواع ویروس هپاتیت، هپاتیت E است که بیشتر در میان مسافران معمول می‌باشد. اگر در ناحیه‌ای زندگی می‌کنید که آب آشامیدنی یا غذای تمیز و طبق استاندارد‌ها وجود ندارد، پس به‌احتمال بسیار زیاد در معرض ابتلا به ویروس هپاتیت E قرار دارید. متأسفانه این ویروس واکسنی ندارد و اگر به آن مبتلا شوید احتمالاً علامتی نخواهید داشت، اما ویروس هپاتیت E به‌مرورزمان به کبد آسیب می‌زند.

افرادی که در حال حاضر بیماری کبدی دارند در صورت آلوده‌شدن به ویروس هپاتیت E بیماری‌شان شدید خواهد شد. اما بیشتر افراد سالمی که به این ویروس مبتلا می‌شوند می‌توانند بهبود پیدا کنند. اگر هپاتیت E علامتی داشته باشد شامل تهوع، تب، کاهش اشتها، شکم‌درد و درد مفاصل خواهد بود. علائم ممکن است دو تا سه ماه طول بکشند. برای پیشگیری از ابتلا به هپاتیت E هیچ آب و غذایی را تا زمانی که از پاکیزه بودن آن مطمئن نشده‌اید مصرف نکنید. شیر و ماست را حتماً به‌صورت پاستوریزه مصرف کنید و غذای خام را از منبعی که اطمینانی به آن ندارید نخورید.

نداشتن وزن سالم

به‌طورکلی زندگی با یک سبک زندگی سالم می‌تواند جلوی آسیب کبد را بگیرد. وزن سالم بدن به پیشگیری از بیماری کبد کمک می‌کند و انتخاب‌های سالم در سبک زندگی مثل تغذیه سالم و درست و ورزش منظم نیز نقش مهمی در جلوگیری از مشکلات کبدی دارد. سبک زندگی سالم به افرادی که در حال حاضر بیماری کبد دارند نیز کمک می‌کند دچار عوارض جدی‌تر نشوند.

مطالعات نشان داده‌اند کاهش وزن برای افرادی که بیماری کبد چرب غیرالکلی دارند مفید است. البته نکته اصلی اینجاست که خیلی از افراد موفق می‌شوند وزن کم کرده و به وزن سالمی برسند؛ اما در حفظ و تداوم آن چندان موفق نیستند و وزن ازدست‌رفته را در مدت کوتاهی دوباره به دست می‌آورند.

به اندازه کافی ورزش‌نکردن

وقتی پای پیشگیری از بیماری‌های کبد در میان است، نقش ورزش منظم را نیز نمی‌توانید نادیده بگیرید. به‌طورکلی ورزش برای سلامتی خوب است و افراد بزرگسال باید تقریباً ۱۵۰ تا ۳۰۰ دقیقه در هفته فعالیت بدنی داشته باشند که می‌تواند شامل پیاده‌روی، شنا، دوچرخه‌سواری یا درگیر فعالیت‌های هوازی شود. تمرینات قدرتی را نیز باید در کنار تمرینات هوازی انجام دهید و در هفته دو جلسه تمرینات بدنسازی و قدرتی داشته باشید و تمام گروه‌های عضلانی‌تان را درگیر کنید.

یافته‌ها نشان می‌دهند ورزش‌کردن باعث کاهش چربی کبد می‌شود و این کار از طریق مؤثرتر کردن انسولین در بدن صورت می‌گیرد که کمک می‌کند اسید‌های چرب در کبدتان متابولیز شوند و عملکرد میتوکندری‌ها در کبد بهتر شود. محققان می‌گویند افرادی که بیماری کبد چرب دارند با ورزش منظم حتی اگر وزن کم نکنند، باز هم شرایط سالم‌تری خواهند داشت و این نقش بسیار مهم ورزش را در پیشگیری و درمان بیماری کبد چرب نشان می‌دهد.

استفاده از وسایل مشترک آلوده به خون

انواعی از ویروس هپاتیت از طریق خون منتقل می‌شوند. توصیه می‌کنیم از وسایل مشترکی که آلوده به خون هستند هرگز استفاده نکنید. مثلاً مسواک یا ژیلت مشترک می‌تواند باعث انتقال هپاتیت شود. حتی وسایل پیرسینگ و مانیکور هم می‌توانند این ویروس را انتقال دهند.

هپاتیت C یکی از انواع هپاتیت است که اساساً از طریق استفاده از سوزن‌های مشترک منتقل می‌شوند. هپاتیت C هرچند که اغلب یک بیماری کوتاه‌مدت است؛ اما این بیماری در تقریباً نیمی از افراد مزمن می‌شود. این بیماری در صورت مزمن شدن می‌تواند باعث سیروز کبد و حتی سرطان کبد شود. هپاتیت C مشابه هپاتیت E هیچ واکسنی ندارد و بهترین راه پیشگیری از این عفونت، اجتناب از تماس با خون فرد آلوده است.

واکسینه نشدن

ویروس هپاتیت انواعی دارد که همهٔ آن‌ها به کبد آسیب می‌زنند. هر چند همهٔ انواع این ویروس واکسن ندارند؛ اما واکسن بیشتر آن‌ها موجود است. به‌هرحال توصیه می‌شود واکسن هپاتیت A و هپاتیت B را بزنید تا از ابتلا به این عفونت ایمن بمانید. هر دو واکسن اثرگذاری بالایی دارند و بی‌خطر هستند.

واکسن هپاتیت B بین ۹۵ تا ۱۰۰ درصد مؤثر است و جلوی آسیب کبد و سرطان کبد را که می‌تواند ناشی از عفونت باشد می‌گیرد. واکسن هپاتیت A نیز مؤثر است و تقریباً ۱۰۰ درصد افراد با این واکسن در عرض یک سال از دریافت اولین دوز، در برابر این ویروس ایمنی پیدا می‌کنند.

واکسن هپاتیت B برای بیشتر بچه‌ها توصیه می‌شود. کودک می‌تواند اولین دوز این واکسن را خیلی زود و ۲۴ ساعت بعد از تولد دریافت کند و دو دوز دیگر پیش از ۱۸ ماهگی توصیه می‌شود. اما نوجوانان و بزرگسالان درصورتی‌که طی کودکی واکسینه نشده‌اند می‌توانند این واکسن را در هر سنی بزنند.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

دیگر خبرها

  • مردی که ۶۱۳ روز کرونا داشت، فوت کرد
  • از هر هزار تولد، یک تا سه نوزاد با آسیب شنوایی متولد می شود/شناسایی۱۶۳ نوزاد ناشنوا در خراسان شمالی
  • اساتید دانشگاه‌ها همواره دغدغه حل مسائل کشور و ملت را سرلوحه کار خود قرار داده اند.
  • انجام غربالگری سه سرطان شایع در مشهد
  • چیز‌هایی که فکر نمی‌کنید به کبدتان آسیب می‌زنند
  • چرا اگر سپاه نبود کشور هم نبود؟
  • افزایش مراکز رایگان سلامت روان در کشور
  • غربالگری شنوایی ۱۱هزار نوزاد در خراسان شمالی
  • طولانی‌ترین عفونت کرونا که ۶۱۳ روز طول کشید، بیش از ۵۰ جهش ایجاد کرد
  • افت شاخص عملکرد محیط‌زیست نسبت به سال‌های گذشته/ دفن تنها ۶/۶۹ درصد پسماند‌ها در سطح دنیا