Web Analytics Made Easy - Statcounter

ساعت 24-کاظمی اگر چه یک مذاکره کننده ماهر به شمار می‌رود، اما فاقد استقلال و بی طرفی لازم برای شروع وساطت میان ایران و عربستان است. تحرکات او علیه برخی گروه‌های عراقی نزدیک به ایران نشان می‌دهد که او ممکن است در جلب اعتماد ایران ناکام بماند. جدای از اینها، سعودی‌ها هیچ تمایلی برای بهبود روابط با ایران از خود نشان نداده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بنابراین، کاظمی احتمالا این مسئله را نادیده بگیرد و تلاش خود را بر حل و فصل بحران اقتصادی عراق متمرکز کند.

 مصطفی کاظمی در اولین سفر خارجی خود به ایران و عربستان سفر خواهد کرد. این سفر از منظر تنظیم روابط بغداد با تهران و ریاض و همچنین احتمال انتقال پیام میان ایران و عربستان حائز اهمیت است.

چندین رسانه منطقه‌ای از سفر قریب الوقوع کاظمی به ایران و عربستان خبر دادند. خبرگزاری عراقی میدل ایست نیوز، طی گزارشی به نقل از منابع آگاه اعلام کرد که سه شنبه هفته آینده (۲۱ ژوئیه) کاظمی عازم تهران خواهد شد. علاوه بر این، شبکه خبری الحدث عربستان نیز مدعی شد که روز دوشنبه هفته آینده، کاظمی به ریاض سفر خواهد کرد. قحطان الجنابی، سفیر عراق در عربستان، طی گفتگویی با روزنامه الشرق الاوسط، اعلام کرد که کاظمی به زودی به عربستان سفر خواهد کرد، اما تاریخ دقیق سفر را مشخص نکرد.


این سفرها نخستین تور خارجی کاظمی بعد از تشکیل دولت عراق در ماه مه گذشته است و به وضوح تلاش کاظمی برای برقراری توازن در روابط عراق با ایران و عربستان را نشان می‌دهند. برقراری توازن در مناسبات خارجی عراق، خصوصا با ایران و عربستان، همواره یکی از چالش‌های مهم نخست وزیران عراق بوده است.


حدود سه ماه پیش، وقتی کاظمی به عنوان گزینه نخست وزیری مطرح شد، وی برنامه دولت خود را به پارلمان ارائه کرد که اندکی بعد توسط پارلمان تصویب شد. در این برنامه تصریح شده است که روابط خارجی عراق بر سه اصل استوار است: حفظ حاکمیت عراق، برقراری توازن در روابط خارجی عراق و همکاری با کشورهای منطقه‌ای و بین المللی در زمینه‌های گوناگون.


کاظمی در برنامه دولت خود گفته است که بدون اتکا به اصل توازن در روابط خارجی عراق، نمی‌توان حاکمیت ملی این کشور را تضمین کرد. از دیدگاه کاظمی، توازن عراق نیز به معنای بی طرفی آن در صف‌بندی‌ها و منازعات منطقه‌ای و همچنین استقبال از گشایش در روابط عراق با کشورهای دوست و برادر در جهان عرب و کشورهای همجوار اسلامی است.


اما برقراری توازن در روابط خارجی عراق کار آسانی نیست. خصوصا که کاظمی به عنوان یک نخست وزیر بی طرف تلقی نمی‌شود. او با استقبال گرم آمریکا و عربستان و برخی نیروهای سیاسی عراق به قدرت رسید. از سوی دیگر، برخی گروه‌های سیاسی عراق که به ایران نزدیک هستند با اکراه از او حمایت کردند. البته برخی گروه ها، مانند گردان‌های حزب الله، هیچ گاه از کاظمی حمایت نکردند و حتی او را به دست داشتن در ترور ابو مهدی المهندس، نایب رئیس سابق حشد الشعبی، و سردار قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین سپاه قدس، متهم کردند. اخیرا، کاظمی ضمن متهم کردن برخی عناصر حزب الله به شلیک راکت به سفارت آمریکا در بغداد، دستور بازداشت تعدادی از آن‌ها را صادر کرد. امری که تنش‌ها میان کاظمی و حزب الله را تا آستانه درگیری نظامی در بغداد پیش برد.


از این رو، بعید است که کاظمی بتواند روابط متوازنی میان ایران و عربستان ایجاد کند. او احتمالا در سفرهای خود به تهران و ریاض سعی خواهد کرد که به دو طرف اطیمنان دهد که منافع‌شان را تهدید نخواهد کرد و روابط حسنه‌ای با آن‌ها خواهد داشت.

مصطفی کاظمی با چالش های اقتصادی زیادی مواجه است.


چشم انداز وساطت کاظمی میان ایران و عربستان
اما سفر کاظمی از منظر دیگری نیز حائز اهمیت است. به گفته رسانه‌های عراقی، محمدجواد ظریف روز یک شنبه آینده، یعنی یک روز قبل از شروع سفرهای کاظمی به عربستان و ایران، به بغداد سفر خواهد کرد. بنابراین، این احتمال وجود دارد که کاظمی پیام‌هایی میان ایران و عربستان رد و بدل کند.


کاظمی، روابط خوبی با عربستان دارد و می‌تواند از این روابط برای کاهش تنش‌ها میان تهران و ریاض استفاده کند. البته موفقیت کاظمی در خصوص نیز هنوز محل شک و تردید است. اولا به این خاطر که اولویت فعلی دولت کاظمی، حل بحران مزمن اقتصادی عراق است. او به کمک‌های مالی عربستان چشم دوخته است. اندکی بعد از به دست گرفتن زمام امور دولت، کاظمی وزیر دارایی عراق، علی علاوی، را روانه عربستان کرد. همان زمان، دفتر رسانه‌ای نخست وزیر طی بیانیه‌ای اعلام کرد که علاوی به عنوان فرستاده کاظمی با هدف بررسی اوضاع اقتصادی و تشویق سرمایه گذاری به عربستان رفت.


علاوی گفته بود که سفرش به عربستان سه محور اصلی دارد: دریافت کمک فوری نقدی از عربستان، ترغیب شرکت‌های خصوصی عربستان به سرمایه گذاری در بخش‌های انرژی و کشاورزی عراق و فعال سازی بخش تجاری میان دو کشور. همچنین، علاوی خواستار متصل کردن شبکه برق عراق به شبکه برق عربستان و کویت شد. عراق با کمبود برق مواجه است و اخیرا دوباره اعتراضات در این خصوص از سرگرفته شده است.


ثانیا کاظمی اگر چه یک مذاکره کننده ماهر به شمار می‌رود، اما فاقد استقلال و بی طرفی لازم برای شروع وساطت میان ایران و عربستان است. تحرکات او علیه برخی گروه‌های عراقی نزدیک به ایران نشان می‌دهد که او ممکن است در جلب اعتماد ایران ناکام بماند. جدای از اینها، سعودی‌ها هیچ تمایلی برای بهبود روابط با ایران از خود نشان نداده اند. بنابراین، کاظمی احتمالا این مسئله را نادیده بگیرد و تلاش خود را بر حل و فصل بحران اقتصادی عراق متمرکز کند.

منبع: فرارو

منبع: ساعت24

کلیدواژه: میان ایران و عربستان روابط خارجی عراق برقراری توازن توازن در روابط سفر خواهد برخی گروه ها نخست وزیر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۴۷۶۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خبرگزاری کره شمالی جلوتر از مسئولان ایران

با وجود اینکه خبرگزاری رسمی دولت کره شمالی چهارشنبه گذشته از سفر وزیر تجارت بین المللی این کشور به ایران خبر داد اما تاکنون هیچ مقام مسوول ایرانی هیچ توضیحی درباره این سفر نداده است.

به گزارش عصرایران، خبرگزاری رسمی دولت کره شمالی روز چهارشنبه گذشته (۵ اردیبهشت) خبر داد هیات اقتصادی به ریاست یک وزیر این کشور (وزیر تجارت بین المللی) پیونگ یانگ را به مقصد تهران ترک کرد. این اتفاق نادری بود که در عرصه اطلاع‌رسانی کره شمالی رخ می‌داد.

خبرگزاری دولت کره شمالی، اولین رسانه‌ای بود که خبر سفر وزیر را اعلام کرد. بعد از آن هم خبرگزاری رویترز آن را در قالب گزارش خبری، منتشر کرد. در گام بعدی هم خبرگزاری‌ها و رسانه‌های جهان و ایران آن را بازنشر کردند. این خبر با ارزشی بود. کره شمالی کشور منزوی است و با همسایگان و کشورهای جهان، رفت و آمد سطح بالا و گسترده‌ای ندارد.

روابط نزدیک تجاری و اقتصادی کره شمالی به چین و روسیه محدود می‌شود. در جهان هم دوستان کره شمالی علاوه بر روسیه و چین محدود می‌شود به بلاروس، کوبا و ایران و احتمالا چند کشور دیگر.

سفر مقامات کره شمالی به ایران هم اتفاقی کم‌رخداد است. بعد از انقلاب ۵۷ تاکنون، هیچ کدام از رهبران کره شمالی به ایران سفر نکرده اند. تنها یک بار نخست وزیر کره شمالی به ایران آمد (سال ۹۱ نشست سران کشورهای عضوعدم تعهد).

آخرین باری که یک وزیر کره شمالی به ایران آمد مربوط به ۵ سال یعنی سال ۹۷ قبل است. وزیر خارجه کره شمالی در سفر به تهران با روحانی رئیس جمهوری و ظریف وزیر خارجه وقت دیدار و گفتگو داشت. در سه دهه اخیر هیچ وزیر خارجه‌ای از ایران، به کره شمالی سفر نکرده است.

از روز انتشار اولین خبر درباره سفر وزیر کره شمالی به ایران بیش از ۵ روز می‌گذرد اما هیچ خبرگزاری در ایران هیچ خبری دیگری درباره این سفر و این وزیر کره شمالی منتشر نکرده است. اینکه سرنوشت این هیات و این وزیر کره شمالی چه شد؟ به ایران آمد یا نیامد؟ اگر آمد با چه کسی در ایران دیدار داشت؟ هدف از سفر چه بود؟ درباره چه موضوعاتی با مقامات ایران گفتگو کرد؟

اگر نیامد یعنی سفرش لغو شد؟ اگر بله چرا سفر لغو شد؟

به ویژه که وزیر تجارت بین الملل کره شمالی است. قرار است دو کشور تحت تحریم چه چیزی باهم مبادله و خرید و فروش کنند؟ ما قرار است چه چیزی بخریم و چه چیزی می‌توانیم بفروشیم؟ کلا داستان جذاب و مهمی است.

«یون جونگ هو» وزیر روابط اقتصادی خارجی کره شمالی (سمت راست) در عکس آرشیوی در پیونگ یانگ در کنار سفیر روسیه در کره شمالی

هیچ خبرگزاری در ایران از هیچ مقام ایرانی درباره سرنوشت این هیات سوال نکرد. هیچ خبرگزاری در ایران نتوانست از منابع آگاه خود سوال کند و خبری اختصاصی در این باره منتشر کند که این هیات کره شمالی چه شد؟

هیچ مقام مسوولی هم در ایران، در این مدت، احساس مسوولیت نکرد تا به افکار عمومی توضیح دهد آیا این وزیر آمده یا نیامده؟ اگر آمده…

این است وضعیت اطلاع‌رسانی در ایران. خبرگزاری کره شمالی به عنوان بسته‌ترین کشور جهان، خبر سفر وزیرشان به ایران را منتشر می‌کند اما در ایران خودمان، خبری از سرنوشت این سفر و این وزیر نیست. انگار نه انگار. خلاصه اینکه هیچ ارزشی برای مخاطب ایرانی قائل نشدند.

نکته دیگر اینکه، سکوت در برابر اتفاقات با ارزش خبری، آن اتفاق را از بین نمی‌برد بلکه به ابهامات و گمانه زنی‌های اطراف آن رنگ واقعیت می‌دهد.

سکوت در ایران و کره شمالی بعد از انتشار خبر اول سفر وزیر کره شمالی به تهران، به ایران آسیب می‌زند. بزرگترین آسیب این است که گمانه زنی‌ها و احتمالات رسانه‌ها را درباره روابط دو کشور تایید می‌کند.

خبر را اولین بار خبرگزاری کره شمالی اعلام و بعد از آن، رویترز این خبر را در قالب گزارش خبری منتشر کرد. خبر رویترز به صورت گسترده در همه رسانه‌های جهان و ایران بازنشر شد. خبر رویترز احتمالات و گمانه زنی‌هایی را درباره روابط و همکای‌های نظامی مطرح می‌کند که به لحاظ چارچوب افکارعمومی، سکوت دربرابر آن‌ها، یعنی تایید غیرمستقیم و ضمنی.

این رفتارها نه تنها به اعتبار رسانه‌ها و مسوولان ایرانی آسیب می‌زند بلکه ابهام‌ها را تقویت و راه رای برای تولید و تقویت شایعه‌ها و گمانه زنی‌ها باز می‌کند.

بعد از متن

بعد از انتشار متن مشخص شد وزیر تجارت بین المللی کره شمالی دیروز در نمایشگاه صادراتی اکسپو تهران حاضر بوده و از جمله از غرفه سایپا هم بازدید داشته است. این خبر را هم روابط عمومی سایپا اعلام کرده است.

دیگر خبرها

  • دیدار امیرعبداللهیان با نخست‌وزیر بورکینافاسو
  • ابراز خرسندی امیرعبداللهیان از پیشرفت های صورت گرفته در روند روابط ایران و بورکینافاسو
  • دیدار نخست‌وزیر بورکینافاسو با امیرعبداللهیان
  • ابراز خرسندی ایران از پیشرفت در روند مناسبات با بورکینافاسو
  • عبدالکبیر: اتصال منطقه‌ای بدون افغانستان ممکن نیست
  • سودای هلند برای ریاست بر ناتو و نقش ترکیه
  • نخست‌وزیر مالزی: برای برقراری عدالت در قبال فلسطینی‌ها قاطعانه عمل می‌کنیم
  • فرجام نماینده‌ای که «نخست‌وزیر» شد
  • خبرگزاری کره شمالی جلوتر از مسئولان ایران
  • قانون ضد مهاجرتی سوناک عامل تنش در روابط دوبلین-لندن