Web Analytics Made Easy - Statcounter

بانک مرکزی ترکیه از آغاز سال ۲۰۱۹ میلادی تاکنون یکصد میلیارد دلار به بازار تزریق کرده تا مانع از افزایش قیمت دلار شود، اما این راهکار موقت٬ پاسخ نداده و حالا ترکیه با معضلی به نام کاهش منابع ارزی روبرو شده است. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم٬ اقتصاد ترکیه به طور نسبی و در دو دهه اخیر٬ روند رو به رشدی را طی کرده و در بخش‌هایی نظیر جذب سرمایه‌های خارجی٬ عمران٬ تجارت٬ توریسم٬ حمل و نقل و صنایع هوایی٬ نساجی٬ صنایع سنگین٬ مونتاژ خودرو و چند حوزه دیگر٬ ترکیه دوران خوبی را سپری کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما حالا چند سالی است که کاهش ارزش پولی ملی ترکیه یعنی لیره ترک٬ برخی تنش‌های سیاسی با اروپا و آمریکا و مشکلات ساختاری داخلی٬ موجب آن شده که در جدال با دلار٬ لیره نیز وضعیت نامساعدی داشته باشد.

در حال حاضر در بازار استانبول٬ 6 لیره و 86 قوروش است و قدم کوتاهی مانده تا به 7 لیره برسد. این در حالی است که نرخ دلار آمریکا در آغاز سال 2017 میلادی اندکی بیش از 3 لیره بود. بد نیست به یاد بیاوریم که در سال 2003 میلادی٬ قیمت هر 1 دلار آمریکا در بالاترین نقطه٬ از عدد 1.5 لیره٬ فراتر نرفته بود.

گزارش| انتقادات باباجان از نحوه اداره ترکیه

100 میلیاد دلار از دست رفت

بانک مرکزی ترکیه در چند سال گذشته و به ویژه در دوران مسئولیت دونالد ترامپ٬ برای حفظ ارزش پولی ملی لیره٬ با چالشهای بزرگی روبرو شده است. چرا که تصمیمات آنی ترامپ از یک سو و میل به تحرکات نظامی منطقه‌ای اردوغان از دیگر سو٬ بارها موجب آن شده که اقتصاد ترکیه در یک فاز هیجانی و پر تب و تاب قرار گرفته و دور از ثبات باشد.

با توجه به تب و تاب و فراز و نشیبهای سیاسی بازار ترکیه٬ بانک مرکزی این کشور نیز برای حفظ ارزش پولی ملی٬ از یک راهکار قدیمی و آشنا استفاده کرده است. یعنی همان راهکاری که از آن به عنوان «تزریق دلار برای جلوگیری از گران شدن دلار» نام برده می‌شود.

روزنامه قرار از روزنامه‌هایی که منعکس کننده نظرات جمعی از سیاست‌مداران محافظه‌کار مخالف اردوغان از جمله عبدالله گل٬ علی باباجان و احمد داوود اوغلو است٬ در یک گزارش تحلیلی به بررسی وضعیت کنونی دلار آمریکا در ترکیه پرداخته و نوشته است: «از آغاز سال 2019 میلادی تاکنون٬ بانک مرکزی جمهوری ترکیه به منظور ممانعت از افزایش نرخ دلار و سقوط ارزش پولی ملی کشور٬ مبلغی در حد یکصد میلیارد دلار از ذخایر ارزی خود را در بازار به نرخ کمتر از 7 لیره به فروش رسانده تا قیمت دلار بالا نرود. اما در واقع این یکصد میلیارد دلار از دست رفته و اگر چه تا حدودی ثبات قیمت به وجود آمده اما سیر صعودی٬ متوقف نشده است.»

بر اساس جزئیات آماری اعلام شده از سوی بانک مرکزی ترکیه٬ ظرف یک هفته اخیر و به عبارتی در 7 شبانه‌روز٬ 468 میلیون دلار از ذخایر ارزی این بانک٬ اصطلاحاً آب شده است.

چرا که ترکیه رفته رفته قدم در دوران پساکرونا گذاشته و تولیدکنندگان برای خرید مواد خام و واردکنندگان نیز برای واردات کالا٬ به دلار نیاز دارند و در چنین شرایطی٬ دولت نمی‌تواند اجازه دهد که ارزش پول ملی پایین‌تر بیاید.

اما این تصمیم منتقدینی دارد و آنان معتقدند که استفاده از این راهکارهای موقت٬ دردی را دوا نمی‌کند و حالا ذخایر ارزی ترکیه در حد 50 میلیارد دلار است که نمی‌تواند رقم امیدبخش و قابل توجهی باشد.

2 برابر شدن ارزش دلار در ترکیه در عرض 4 سال

آمارها نشان میدهد که با سیاست‌های بانک مرکزی ترکیه٬ نرخ دلار آمریکا در آغاز سال 2017 میلادی اندکی بیش از 3 لیره بود.

نهایت نوسان و تغییر قیمت دلار آمریکا در بازار ترکیه و در طول سال 2017 میلادی٬ حرکت از رقم 3.5 لیره تا 4 لیره و در پایان سال تا 3.8 لیره بود. اما در سال 2018 میلادی٬ این وضعیت تغییر محسوسی به خود دید.

در سال 2018 میلادی و در دوران تنش بین آمریکا  ترکیه٬ تنها در عرض 6 ماه٬ هر 1 دلار از 3.8 لیره به 6.8 لیره رسید. اما دولت توانست تنش را مدیریت کند و برای مدتی٬ نرخ دلار را در پایان سال بر روی عدد 5.3 ثابت نگه دارد و اصطلاحاً آن را فیکس کند.

با پیگیری‌های بانک مرکزی ترکیه٬ نرخ دلار آمریکا در این کشور در طول سال 2019 میلادی همچنان بین 6 تا 6.8 لیره ماند و در سال 2020 میلادی نیز تنها برای چند ساعت٬ اندکی از 7 لیره فراتر رفته و وارد فاز 7.2 لیره شد. گویی سران اقتصاد ترکیه 7 لیره را به یک خط قرمز تبدیل کرده‌اند و اجازه نمی‌دهند٬ قیمت از این بالاتر برود، ولو چنین چیزی به قیمت کاهش منابع ارزی باشد.

آیا ترکیه‌ای‌ها دلار احتکار میکنند؟

احتکار دلار٬ یکی از مشکلات کشورهایی است که با فراز و نشیب قیمت این ارز خارجی روبرو هستند. اما شواهد نشان می‌دهد که مردم ترکیه٬ نه تمایلی جدی به دلار اندوزی دارند و نه اساساً سودی در این کار می‌بینند. چرا که راهکار تزریق دلار ارزان به بازار٬ باعث شده خرید و فروش و احتکار این ارز٬ سود چندانی نداشته باشد.

وقتی که سرمایه‌گذار ناچارشود برای 2 برابر شدن قیمت دلاری که احتکار کرده 4 سال تمام صبر کند٬ انگیزه خود را از دست داده و ترجیح می‌دهد  وارد حوزه درآمدزای دیگری شود.

امید به توریسم٬ فاینانس و تجارت

در دوسال اخیر٬ کاهش قیمت نفت در جهان و منطقه٬ تا حد قابل توجهی به داد دولت ترکیه رسیده و از دیگر سو٬ درآمدهای مالیاتی بالایی هم به دست آورده، اما دلار  و تامین مالی٬ همچنان مساله است.

دولت ترکیه برای رفع مشکلات خود در حوزه ذخایر ارزی٬ به شدت به توریسم و کیف پول گردشگران خارجی امید بسته است و در همین حال٬ به تجارت و واردات هم امیدوار است اما شیوع کرونا٬ تا حد زیادی٬ هر دو بخش را تحت تاثیر قرار داده و ظاهراً تلاش برای جذب فاینانس خارجی٬ مهم‌تر از منابع دیگر است.

انتهای پیام/

R7650/P/S8,1414/CT7 واژه های کاربردی مرتبط کشور ترکیه

منبع: تسنیم

کلیدواژه: کشور ترکیه ترکیه بانک مرکزی ترکیه دلار آمریکا ارزش پولی ملی میلیارد دلار اقتصاد ترکیه ذخایر ارزی قیمت دلار آغاز سال نرخ دلار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۶۷۶۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا قیمت سکه کاهشی شد؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین،بر اساس فرمول محاسبه نرخ سکه طلا در بازار تهران قیمت هر قطعه از این کالای سرمایه‌ای برابر است با حاصل‌ضرب بهای جهانی اونس طلا در قیمت روز دلار آزاد و ضریب تبدیل اونس به گرم سکه (عدد ثابت)؛ که مابه‌التفاوت این نرخ و قیمت روز بازار نیز تحت عنوان حباب این کالا شناخته می‌شود. یک بررسی اجمالی از روند نرخ شاخص‌های تشکیل‌دهنده قیمت سکه نشان می‌دهد که برخلاف رشد نسبی قیمت دلار در معاملات غیررسمی، بهای جهانی اونس طلا در بازار روز گذشته افت کرده است. این در حالی است که نرخ حباب این کالا (که نمایانگر میزان تقاضای موجود در بازار است) نیز نسبت به روز گذشته تفاوت چشمگیری نداشته و در نیمه دوم کانال ۷ میلیون تومانی محاسبه شده است.

در نتیجه می‌توان گفت که افت قیمت سکه طلا در ارزش ذاتی آن صورت گرفته و ناشی از نوسانات طلای جهانی است. در نهایت هر قطعه از این کالای گران‌بها با افت قیمتی ۴۰۰هزار تومانی نسبت به نرخ روز دوشنبه در رقم ۴۲میلیون و ۹۰۰ هزار تومان به فروش رسید. نرخ دیگر قطعات خانواده سکه نیز در بازار روز گذشته افت کرد. هر قطعه نیم و ربع سکه طلا در عصر روز سه‌شنبه به ترتیب با ۲۰۰ و ۱۰۰ هزار تومان کاهش نسبت به نرخ‌های پیشین خود در ارقام ۲۵میلیون و ۲۰۰ هزار تومان برای نیم سکه و ۱۵میلیون و ۴۰۰ هزار تومان برای ربع سکه معامله شدند.

دیروز سه‌شنبه ۴ اردیبهشت ماه روند نرخ اسکناس دلار در معاملات غیررسمی بازار ارز تهران افزایشی بود. هر برگ از این اسکناس آمریکایی که در معاملات روز دوشنبه با رشد ۲۵۰ تومانی خود در نیمه دوم کانال ۶۴ هزار تومانی معامله می‌شد، در بازار روز گذشته نیز فعالیت خود را با افزایشی تقریبا یکسان با روز دوشنبه، در مرز ۲ کانال ۶۴ و ۶۵ آغاز کرد. این رشد قیمت به گونه‌ای بود که برخی معاملات ظهر روز گذشته در سطوح قیمتی ابتدای کانال بالاتر بسته شد. اما در نهایت فعالیت روزانه شاخص ارزی با حدود ۲۰۰ تومان رشد نسبت به نرخ روز پیشین در رقم ۶۴ هزار و ۹۵۰ تومان به پایان رسید. برخی از فعالان بازار ارز تهران معتقدند که سطوح قیمتی نیمه دوم کانال ۶۴ هزار تومانی کریدور جدید نوسان قیمت دلار است. این افراد رقم ۶۴ هزار و ۵۰۰ تومان را حمایت بازار دانسته و معتقدند که دلار با اصلاح نرخ در روزهای اخیر در حال یافتن سقف قیمتی خود است. پیش‌بینی می‌شود درصورت عدم عبور نرخ از مرز ۶۵ هزار تومانی، این رقم حد بالای کریدور خواهد بود. در این میان نرخ دیگر شاخص‌های ارزی بازار تهران در روز گذشته نوسان چشم‌گیری نداشت. یورو و پوند بدون تغییر نسبت به نرخ روز دوشنبه به ترتیب در ارقام ۶۹ هزار و ۲۵۰ تومان و ۸۰هزار و ۲۵۰ تومان دادوستد شدند.

۲۲۰

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898906

دیگر خبرها

  • قیمت جهانی نفت؛ برنت ۸۹ دلار و ۳۲ سنت شد
  • قیمت جهانی نفت / برنت ۸۹ دلار و ۳۲ سنت شد
  • دلار به کانال ۶۲ هزار تومان بازگشت / خریداران دست نگه داشته‌اند
  • لیر ترکیه در بازار تهران چقدر قیمت خورد؟
  • بودجه روسیه برمبنای نفت ۶۵ دلاری تنظیم می‌شود
  • ورود دلار آزاد به کانال ۶۳ هزارتومانی/ خریدار نیست
  • شکلات از طلا سبقت گرفت!
  • قیمت لیر ترکیه امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • چرا قیمت سکه کاهشی شد؟
  • گزارش روزانه بورس ۴ اردیبهشت/ رشد بورس موقتی بود؟