Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-04@03:44:36 GMT

بی‌سوادی رسانه‌ای چگونه قربانی می گیرد؟

تاریخ انتشار: ۲۸ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۶۷۱۶۸۳

بی‌سوادی رسانه‌ای چگونه قربانی می گیرد؟

خالق اثر «رژیم مصرف رسانه‌ای» گفت: کرونا اهمیت ارتقا و تجهیز به سواد رسانه‌ای را گوشزد کرده و نشان داد چگونه بی‌سوادی رسانه‌ای می‌تواند قربانی بگیرد و چطور در دنیای شبکه‌ای زودباوران قربانی می‌شوند.

معصومه نصیری خالق اثر «رژیم مصرف رسانه ای» در گفت و گو با خبرنگار رسانه خبرگزاری فارس، اظهار داشت: در دوران کرونا لشگر شایعه‌سازان و تولیدکنندگان اخبار جعلی با تمسک به نیاز افکار عمومی برای دریافت اخبار و اطلاعات، به سمتی حرکت کردند که نگرانی، ترس، اضطراب و مخدوش سازی افکار عمومی را پی گرفتند؛ اقدامی که اعتراضات جهانی را نیز با خود همراه کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: مردم این دست اخبار را مصداق آزار خود قلمداد کرده و از مالکان رسانه‌ها خواستند برای این وضعیت چاره‌ای بیندیشند چراکه پمپاژ این حجم از اخبار بد و ناامیدکننده که با چاشنی شایعه و جعلیات هستند، روح آن‌ها را آزار داده است. 

خالق اثر «رژیم مصرف رسانه‌ای» تصریح کرد: کرونا اهمیت ارتقا و تجهیز به سواد رسانه‌ای را گوشزد کرده و نشان داد چگونه بی‌سوادی رسانه‌ای می‌تواند قربانی بگیرد و چطور در دنیای شبکه‌ای زودباوران قربانی می‌شوند.

وی بیان کرد: این ویروس گویی آمده بود که نداشته های ما را بهمان یادآوری کند و بگوید اگر تا دیروز سواد رسانه‌ای امری لاکچری و تزئینی محسوب می‌شد، امروز این مهارت و دانش پلی است که شما را از ورطه خطرات رسانه‌ای به سمت استفاده رسانه‌ای همراه با ثمرات رهنمون می‌سازد. 

نصیری اظهار داشت: کرونا باعث شد رسانه‌های جریان اصلی، ماهیت آگاهی بخشی و اطلاع‌رسانی شبکه‌های اجتماعی را بیشتر به رسمیت شناخته و از این بازوی مؤثر برای انجام وظایف ذاتی خود نیز بهره‌گیری کنند. البته عدم ورود به هنگام برای خنثی‌سازی یا اطلاع‌رسانی درباره شایعات و محتواهای حاوی جعل و فریبکاری از سوی رسانه‌های جریان اصلی انتقادات جدی را متوجه این دسته از رسانه‌ها کرد. 

وی خاطرنشان کرد: کرونا تأکید کرد رسانه علاوه بر وظیفه آگاه‌سازی و اطلاع‌رسانی باید شیوه‌نامه‌های موثری جهت صیانت از مخاطبانش را نیز داشته باشد تا در سایه اطلاع‌رسانی، امنیت روانی مخاطبان را برهم نزند، چراکه استرس و فشارهای روانی منجر به مستعد بودن برای بروز بیماری‌های جسمی نیز می‌شود.

عضو انجمن سواد رسانه ای ایران تصریح کرد: این ویروس نشان داد رسانه‌ها باید مرز باریک اطلاع‌رسانی آزاد و شفاف با اطلاع‌رسانی بارشی را بدانند و برای ادامه مسیر برای مدیریت افکار عمومی دقیق‌تر وارد میدان شوند.

وی بیان کرد: کرونا شیوه‌های مرسوم حکمرانی را نیز به چالش کشید و سبب شد حاکمیت‌ها به سمت بازتعریف وظایف و مسئولیت‌های خود در قبال شهروندان در قالب‌های جدید بروند. اقتصاد دیجیتال، آموزش آنلاین و برخط، خریدهای اینترنتی، جلسات مجازی و اساساً زندگی بر مبنا و پایه هوش مصنوعی و اینترنت جای خود را در ادبیات حکمرانی در جهان باز کرد.

نصیری اظهار داشت: کرونا سبب شد حاکمیت‌ها دریابند عصر بی‌توجهی به مقوله مهم هوش مصنوعی بسر آمده و مسئولان به‌واسطه مزایای گوناگون این فناوری باید آن را به رسمیت شناخته و به سمت شهر هوشمند، شهروندی هوشمند و حکمرانی هوشمند حرکت کنند، آنچه رخ داد سبب شد دولت‌ها بدانند که باید هوش مصنوعی را به‌عنوان یکی از حوزه‌های استراتژیک خود برای دنیای دیجیتالی پساکرونا قلمداد کنند.

وی ادامه داد: موارد ذکر شده بخش‌های کوچک اما مهمی از جهانی است که برساخته از کروناست. جهان پساکرونا احتمالاً به عنوان گامی بلند و جهشی جدی برای آینده تحولات بشری قلمداد شده و مناسبات دیگر میل به بازگشت به قبل را هم نداشته باشد. مردم دنیا یاد گرفتند بدون عبور و مرورهای شهری هم می‌توانند فعالیت کنند و حاکمان نیز دریافتند صرف هزینه برای هوشمندسازی شهرها هدر رفت منابع محسوب نمی‌شود.

عضو انجمن سواد رسانه ای ایران با اشاره به این موضوع که کرونا ما را با کمبودها و واقعیت‌هایمان روبرو کرد، گفت: هابرماس به‌درستی اشاره کرده است «هیچگاه تا به امروز ما چنین آگاهی نسبت به جهل و اجبارمان در شرایط زندگی تحت شرایط نامعلوم نداشته‌ایم». کرونا با ترسیم نادانسته‌های ما و با به چالش کشیدن توانایمان در مدیریت شرایط نشان داد دنیای پساکرونا می‌تواند جهشی به‌سوی آگاهی و توانمندی باشد. 

خالق اثر «رژیم مصرف رسانه‌ای» تصریح کرد: در کتاب پیش رو سعی شده است به کرونا در آیینه رسانه پرداخته شده و نگاهی به ضرورت‌ها و بایسته‌های اطلاع‌رسانی بحران و ویژگی‌های آن داشته باشیم. اینکه مهارت و دانش سواد رسانه‌ای و اطلاعاتی چگونه ما را به شهروندانی دقیق‌تر در مواجهه با انواع محتواها تبدیل خواهد کرد و ویژگی‌های جهان پساکرونا چه هستند و حاکمرانی دیجیتال چگونه آینده‌ای را برایمان ترسیم خواهد کرد.

وی بیان کرد: رسانه به معنای همه‌جانبه آن دیگر تنها اطلاع‌رسان و آگهی بخش نیست. در این بستر زمانی، رسانه آموزش می‌دهد، اقتصاد قرنطینه‌ای را هدایت می‌کند، امید می‌آفریند، با گمراهی مقابله کرده و عزم عمومی برای مواجهه با تحولات را ایجاد می‌کند.

نصیری در پایان خاطرنشان کرد: رسانه امروز به‌سان قطعه‌ای استراتژیک از پازل تحولات جهانی می‌تواند سامان دهنده یا برهم زننده نظم و امنیت باشند. می‌تواند یاری گری مخاطب باشد یا ضدمخاطب رفتار کند. اما هر آنچه هست رسانه با همه کارکردها امروز توانسته جهان را از مرحله بحران به سمت فراگیری عمومی نحوه مقابله با بحران و اشتراک‌گذاری تجربیات به شکل فراسرزمینی کند.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: مصرف شبکه های اجتماعی افکار عمومی اخبار جعلی رسانه رژیم مصرف رژیم مصرف رسانه ای سواد رسانه ای اطلاع رسانی رسانه ها خالق اثر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۷۱۶۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایجاد امید با روایت‌گری درست وظیفه همه مدیران است

رئیس شورای اطلاع رسانی دولت، گفت: ایجاد امید و اعتماد افزایی در سطح جامعه با روایت‌گری درست وظیفه همه مدیران است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ایلام، سپهر خلجی امروز در نشست شورای اداری استان ایلام با بیان اینکه مسیر دولت، مسیر خدمت و کار برای مردم است، اظهار داشت: ایجاد امید و اعتمادافزایی در سطح جامعه با روایت‌گری درست وظیفه همه مدیران است.

وی به روایت مقایسه‌ای در راستای تحقق جهاد تبیین تاکید کرد و افزود: هنر روایت در بیان مطالب و مفاهیم بسیار مهم است که می‌تواند تاثیرگذاری بیشتر و بهتری در جامعه مخاطب داشته باشد.

رئیس شورای اطلاع رسانی دولت با تاکید برتلاش جهت ارائه روایت درست و صحیح برای مخاطبان و اقشار مختلف مردم، بیان کرد: آمریکایی‌ها سینمای هالیود را به عنوان یک صنعت جهت روایت قدرت، سبک زندگی و همینه خود پایه‌گذاری کردند تا بر همین اساس افکار عمومی جهان را مهندسی کنند.

خلجی در ادامه با اشاره به اینکه آمریکا با تلاش خود در صنعت سینما به عنوان کشوری که در جنگ ویتنام بدترین جنایات را انجام داده است، خود را مدافع حقوق بشر جلوه می‌دهد، عنوان کرد: امروز تلاش می‌کند که در غزه نیز به همین گونه عمل کند.

وی به آرایش رسانه‌ای دشمنان برای حمله به کشورمان اشاره کرد و گفت: این آرایش به گونه‌ای است که هم به نقاط ضعف و هم به نقاط قوت ما حمله می‌کنند.

رئیس شورای اطلاع رسانی دولت در ادامه با اشاره به حمله رسانه‌ای آنها به اربعین به عنوان یک نقطه قوت و بی‌نظیر، عنوان کرد: امروز درگیر جنگ مدیریت پیام و همچنین جنگ نفس‌گیری در روایت‌سازی هستیم.

خلجی با تاکید بر اینکه امروز تمرکز دشمن بر جنگ در حوزه اقتصادی است، خاطرنشان کرد: دشمن همین موضوع را هم در عرصه رسانه پیش می‌برد و ما امروز به عنوان کارگزاران و مسئولان مأموریت داریم که همان گونه که رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند در عرصه جهاد تبیین وارد عمل شده و پای کار باشیم.

وی هدف دشمنان در جنگ رسانه‌ای ناکارآمد جلوه داده نظام عنوان کرد وگفت: وظیفه ما ایجاد امید و اعتماد افزایی در سطح جامعه است.

رئیس شورای اطلاع رسانی دولت در ادامه به تورم نزدیک به 60 درصد قبل از به روی کار آمدن این دولت اشاره کرد و گفت: دولت قبل یک زمین سوخته را تحویل دولت کنونی داد و این دولت تورم 60 درصدی را امروز به 40 درصد کاهش داده که این میزان در فروردین ماه این میزان به 30 درصد کاهش یافته است.

خلجی با بیان اینکه در دولت قبل،ریل انقلاب از مسیر خارج شده بود، تصریح کرد: در دولت سیزدهم این ریل به مسیر خود بازگشت.

رئیس شورای اطلاع رسانی دولت با اشاره به قطعی های مکرر برق و به فروش نرفتن نفت فروش در دولت قبل اشاره کرد و گفت: امروز یک‌ میلیون و 500 هزار بشکه نفت به فروش می‌رسد.

وی در ادامه با اشاره به دامن زدن به حاکمیت دوگانه، رشد منفی در حوزه مسکن به عنوان دیگر مشکلات دولت قبل، گفت: اگر یک رویارویی با کشورهای متخاصم در دولت گذشته داشتیم آیا فکر می‌کردید که چنین منسجم در مقابل دشمن ایستاده و عملیات وعده صادق اجرا شود.

خلجی به رشد کشور در حوزه فضایی و دانش‌بنیان‌ها کشور نیز اشاره کرد و افزود: ارتباط کشور در حوزه سیاست خارجی و ارتباط بین‌المللی نیز توسعه یافته است.

رئیس شورای اطلاع رسانی دولت مسیر پیش گرفته دولت را مسیر خدمت و کار برای مردم عنوان کرد و ادامه داد:ما با انجام وظیفه خود با عنوان روایت گری صحیح و درست،در جهت جبران روند عقب ماندگی تلاش کنیم.

وی با تاکید برسه مقوله تبیین، اعتمادسازی و رفع شبهه را وظیفه همه مدیران و اصحاب رسانه در راستای تبیین فعالیت‌ها و برنامه‌های انجام شده در کشور، خاطرنشان کرد: حجم بالای کارهای انجام شده در این دولت در حوزه روایت‌گری و به ویژه روایت‌گری مقایسه‌ای تبیین شود.

خلجی با بیان اینکه طبق مصوبه هیئت دولت، هر مدیر دستگاه اجرایی مسئول مستقیم اطلاع‌رسانی است، افزود: مدیران بخش اطلاع‌رسانی را تقویت کرده و حوزه اطلاع‌رسانی نیز از دستگاه اجرایی و نظام اداری تصویرسازی قوی و مناسبی داشته باشد.

رئیس شورای اطلاع رسانی دولت، گفت: باید یک درصد مشخصی از این همه حجم عملیات و کارها، طرح و پروژه‌های انجام شده به حوزه اطلاع‌رسانی اختصاص یابد.

وی با بیان اینکه باید همه پروژه‌ها دارای پیوست اطلاع رسانی باشند، افزود: با هزینه کردن در این زمینه، مردم از این اقدامات و طرح‌ها آگاه شوند.

خلجی در پایان با تاکید به حضور مدیران توانمند روابط عمومی در دستگاه‌های اجرایی، تصریح کرد: جهت تبیین خدمات دولت برای مردم روابط عمومی‌ها باید تصویرسازی درست از میزان خدمات و تصویر درست از فعالیت ها و اقدامات انجام شده ارائه دهند.

به گزارش تسنیم، رییس شورای اطلاع رسانی دولت با استقبال رسمی استاندار ایلام از طریق فرودگاه شهدای ایلام وارد استان شد.

شرکت در شورای اداری و نشست مطبوعاتی و دیدار با اصحاب رسانه و مطبوعات استان از جمله برنامه های سفر رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت به استان ایلام است‌.

انتهای پیام/180/

دیگر خبرها

  • دولت بزرگ‌ترین کنش‌گر رسانه‌ای و ارتباطی در کشور است
  • پوشش همایش پیرغلامان حسینی با تمام ظرفیت رسانه‌ای کرمان
  • دولت بزرگ‌ترین کنش‌گر رسانه‌ای و ارتباطی در کشور است
  • خلجی: مدیران اهمیت کار اطلاع‌رسانی را درک کنند
  • روایتگری جزء اولویت‌های مسئولان باشد
  • قرارگاه رسانه‌ای اربعین در مرکز پیگیری می‌شود
  • ایجاد امید با روایت‌گری درست وظیفه همه مدیران است
  • خلجی: آرایش دشمن رسانه‌ای است
  • روایت گری جزء اولویت‌ های مسئولان باشد
  • روایت گری جزء اولویت‌های مسئولان باشد