Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- جعبه سیاه عربستان که از سال ۲۰۱۷ در تبعید خودخواسته در کانادا به سر می‌برد، اکنون با تلاش مضاعف سران ریاض برای بازگردانده شدن به این کشور مواجه است. تاریخ انتشار: 13:48 - 29 تير 1399 - کد خبر: ۶۳۸۸۶۰ خبرگزاری میزان - «سعد الجبری»، مشاور و بازوی «محمد بن نایف»، ولیعهد پیشین و زندانی در آستانه محاکمه عربستان در وزارت کشور و سرویس اطلاعات این کشور، اکنون به هدفی مهم برای «ریاض» به منظور بازگشت به عربستان تبدیل شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  اما چرا مقام‌های عربستان بر بازگشت مرد سابق اطلاعاتی در تبعید اصرار دارند؟
سعد الجبری کیست؟ سعد الجبری موسوم به «جعبه سیاه فراری» عربستان که چهار دهه در سطوح ارشد نهاد‌های اطلاعاتی این کشور در دوران ولیعهدی محمد بن نایف مشغول به کار بود، دارای مدرک دکترای هوش مصنوعی از دانشگاه «ادینبورو» کشور «اسکاتلند» است.   وی که در دوران همکاری با بن نایف تا درجه ژنرالی پیشرفت کرد، سال ۲۰۱۷ پس از فرار از عربستان به کانادا رفت.
الجبری اخیرا سکوت خود را پس از ۳ سال شکست و از دستگیری فرزندانش توسط دولت عربستان انتقاد کرد.
اتهام‌های ریاض علیه سعدالجبری چیست؟ عربستان با طرح اتهام حیف و میل ۱۱ میلیارد دلار بودجه دولتی توسط الجبری در زمان فعالیت در ستاد مبارزه با تروریسم تحت ریاست محمد بن نایف، قصد دارد وی را به کشور بازگردانده و محاکمه کند.
مقام‌های سعودی مدعی هستند، الجبری از این بودجه برای اهدافی مانند پرداخت پول به سران کشور‌های خارجی مانند «عمر البشیر»، رییس جمهور برکنار شده سودان استفاده کرده است.
عربستان برای بازگرداندن الجبری از کانادا، از ابزار‌های متفاوتی استفاده کرده است؛ از واسطه کردن یکی از دوستان پیشین الجبری برای متقاعد کردن وی برای بازگشت به عربستان گرفته تا اطلاع به پلیس اینترپل، از گروگانگیری دو پسر ۲۰ و ۲۱ ساله اش در ماه مارس تا تهدید وی، اقداماتی هستند که عربستان برای بازگرداندن این افسر سابق اطلاعاتی انجام داده است.
الجبری در مورد اتهام‌های وارد شده چه می‌گوید؟ الجبری ۶۱ ساله مانند «محمد بن نایف»، تاکید دارد که تمامی اقدامات انجام شده که اکنون به عنوان اتهام مطرح می‌شوند، اقدام‌هایی در چارچوب خواست دولت عربستان و در هماهنگی با وزارت کشور بوده است.   معاونان پیشین الجبری نیز انتقال این وجوه را انکار نمی‌کنند، اما تاکید دارند این اقدام‌ها قانونی و با اطلاع دولت بوده که اسنادش نیز موجود است؛ اسنادی که دولت عربستان از اظهارنظر درباره آنها خودداری می‌کند.
جنگ با فساد یا انگیزه‌های سیاسی؟ در حالی که محمد بن سلمان و مقام‌های سعودی از دستگیری بن نایف و سایر مقام‌های پیشین این کشور به عنوان کارزاری علیه فساد یاد می‌کنند، منتقدان بر این باور هستند که انگیزه‌های سیاسی پشت این اقدام‌ها وجود دارد و در واقع این افراد قربانی جنگ قدرت بن سلمان شده اند.
بررسی‌ها نشان می‌دهد که کارزار فساد محمد بن سلمان، نمایش قدرت و تلاش برای حذف رقبای سیاسی است. بیشتر بخوانید: وخامت حال یک زندانی دیگر در زندان‌های عربستان  تاکتیک بن سلمان برای تحت فشار گذاشتن مخالفان چرا عربستان به بازگرداندن الجبری اصرار دارد؟ اطلاعات زیاد و طبقه بندی شده الجبری از موضوع‌های پنهان و مخفیانه عربستان به ویژه در خارج از کشور، وی را به گنجینه‌ای از اسرار مبدل کرده که هر لحظه امکان افشا شدنش وجود دارد.
هرچند الجبری منتقد «محمد بن سلمان» نبود، اما همان سابقه همکاری نزدیک با «محمد بن نایف«، وی را به خطری جدی برای ولیعهد عربستان مبدل کرده است.   به اذعان مقام‌های اطلاعاتی غربی، «بن سلمان» همچنان «بن نایف» را تهدیدی برای مشروعیت خود می‌داند.
شاید دلیل اصلی واهمه ریاض از الجبری، اقدام وی در راستای مدرن کردن جمع آوری داده‌ها بود.   تبدیل سیستم سنتی جمع آوری داده‌ها به سیستم پیشرفته رایانه ای، سبب شد تا اطلاعات زیادی در اختیار وی قرار داده است.
ضمن این که الجبری، در بسیاری از پرونده‌های حساس امنیتی نقش اصلی را ایفا کرد که مهم‌ترین آن در موضوع «القاعده» بود.   اسناد منتشر شده توسط «ویکی لیکس»، نیز تایید می‌کند که وی در پرونده‌های خارجی مانند جنگ در عراق و یمن نیز نقش برجسته‌ای داشت.
سفیر پیشین آمریکا در یمن که از نزدیک با الجبری در تعامل بود، می‌گوید «الجبری با بسیاری از موضوع‌های حساس آشنا بود و تقریبا حتی می‌داند که اجساد کجا دفن شده اند.»
ارتباط وی با آژانس‌های اصلی اطلاعاتی در خلیج فارس و همکاری اش با شرکت‌ها و بانک‌های چند ملیتی، دلایل دیگر ترس عربستان از الجبری است.
انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: عربستان عربستان محمد بن سلمان محمد بن نایف سعد الجبری بن سلمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۸۲۰۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیام عربستان به تل‌آویو درباره حمله به رفح

یک رسانه عبری‌زبان گزارش داد که عربستان درباره هرگونه حمله رژیم صهیونیستی به رفح به این رژیم هشدار داده و اعلام کرده هرگونه حمله زمینی به رفح، مانع عادی‌سازی روابط میان ریاض و تل‌آویو خواهد شد.

به گزارش ایسنا، شبکه «کان» رژیم صهیونیستی گزارش داد که یک منبع آگاه در دربار پادشاهی عربستان سعودی به این شبکه اعلام کرده ریاض نسبت به انجام هرگونه عملیات نظامی رژیم اشغالگر در رفح به تل‌آویو هشدار داده است.

این منبع آگاه همچنین مدعی شد که ریاض به تل‌آویو اعلام کرده که هرگونه حمله نظامی به رفح، باعث دور شدن عادی‌سازی روابط با عربستان می‌شود.

منبع مذکور همچنین اعلام کرد ریاض از طریق آمریکایی‌ها پیامی به تل‌آویو ارسال و تاکید کرده است که هرگونه عملیات نظامی در رفح «اشتباه بزرگی» تلقی شده و قرارداد عادی‌سازی روابط میان ریاض و تل‌آویو را دور می‌کند.

شبکه کان رژیم صهیونیستی به نقل از این منبع سعودی که نخواست نامش فاش شود، گزارش داد در صورت حمله رژیم صهیونیستی به رفح که ریاض را از توافق دور می‌کند، «عربستان به چشم کشور خائن دیده خواهد شد.»

این منبع تاکید کرد که در صورت عدم تشکیل کشور فلسطین، عربستان نمی‌تواند روابط خود را با رژیم صهیونیستی عادی کند و ریاض نمی‌خواهد جایگاهی را که نزد کشورهای اسلامی دارد، از دست بدهد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تولد توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا در انتظار چراغ سبز اسرائیل/ آیا آمریکا مجوز غنی سازی را به عربستان سعودی می دهد؟/ ریاض در یک قدمی پیروزی بزرگ قرار دارد
  • عربستان و آمریکا به توافق نزدیک شدند؟
  • پیام عربستان به تل‌آویو درباره حمله به رفح
  • تصویری از میز غذای وزیر اقتصادمان در شهر ریاض عربستان
  • تاکید کشورهای عربی و اروپایی بر پایان جنگ غزه و راه‌حل ۲دولتی در نشست ریاض
  • بوی گشایش ارزی از ریاض می‌آید
  • تولید ۲۹ درصد از پیله ابریشم کشور در گیلان
  • ستاره کره ای تاتنهام در راه عربستان
  • عربستان و اسرائیل سازش می‌کنند؟
  • نخست‌وزیر مالزی: برای برقراری عدالت در قبال فلسطینی‌ها قاطعانه عمل می‌کنیم