Web Analytics Made Easy - Statcounter

شهروز همتی به تشریح آخرین وضعیت آزمایشگاه‌ها در شرایط کرونایی پرداخت.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا؛ گفته شده برخی از آزمایشگاه‌ها برای کسب سود،  مراجعان را به انجام آزمایشات بی‌مورد توصیه می‌کنند. غافل از اینکه در برخی مواقع جواب این آزمایشات هم چندان قابل استناد نیست از سوی دیگر آزمایشگاه به عنوان محل مراجعه افراد مختلف در این روزهای کرونایی می‌تواند منبع بروز و تشدید انواع بیماری‌ها باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آنچه در ادامه می‌خوانید نظرات شهروز همتی، رئیس انجمن علمی دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران درباره آخرین وضعیت آزمایشگاه‌های کشور در این روزهای کرونایی است.

با توجه به پاندومی  کرونا در کشور چه پروتکل‌های بهداشتی برای آزمایشگاه‌ها ابلاغ شده است؟

در ابتدای شیوع بیماری کووید 19 دستورالعمل ایمنی زیستی از طرف آزمایشگاه مرجع سلامت به آزمایشگاه‌های کشور ابلاغ شد. در این دستورالعمل آزمایشگاه‌ها موظف به رعایت اصول ایمنی زیستی، روش‌های نمونه‌گیری، چگونگی استفاده از تجهیزات و پوشش‌های حفاظت فردی شدند تا در هنگام برخورد با بیماران مبتلا و ارائه خدمت به آنها از این دستورالعمل‌ها استفاده کنند. در خصوص آزمایشگاه‌ها هم که آزمایشات تشخیصی پی سی آر را انجام می‌دهند نیز دستورالعمل جداگانه‌ای ابلاغ شده است. تمام آزمایشگاه‌ها موظف به اجرای مفاد این دستورالعمل‌ها هستند.‬

اغلب آزمایشات برای تشخیص کرونا گران هستند. در این میان برخی از مسئولان تعدادی از این آزمایشات را در تشخیص کرونا  مناسب نمی‌دانند. بهترین آزمایش برای تشخیص کرونا چیست؟

در کل سه دسته از آزمایشات در تشخیص و تصمیم‌سازی در مورد مدیریت بیماری در افراد مبتلا مورد استفاده قرار می‌گیرند. آزمایشات  که به‌صورت عموم در پایش بیماری استفاده و آزمایشات تشخیصی که شامل آزمایش پی سی آر است که قطعات RNA ویروسی  را در نمونه‌های دستگاه تنفس فوقانی شناسایی می‌کند. عموما از سه تا چهار روز قبل از شروع علائم تا 21 روز بعد مثبت می‌شود و استاندارد طلایی تشخیص ویروس است. آزمایشات سرولوژیک که سابقه برخورد فرد با ویروس را نشان می‌دهد و ابزار کمک تشخیصی است. معمولا در مواردی استفاده می‌شود که یا فرد آزمایش پی سی آر را انجام نداده است  یا به رغم وجود شک بالینی به بیماری آزمایش پی سی آر وی منفی است و استفاده این دو آزمایش در کنار هم شانس تشخیص بیماری را افزایش می‌دهد. در بین این آزمایشات تنها آزمایش پی سی آر گران است که  برای افراد مبتلا و بیماران بستری به صورت رایگان انجام می‌شود. تمامی این آزمایشات تابع تعرفه‌های ابلاغی هیات وزیران هستند.‬

افراد باید قبل از ازدواج آزمایش انجام دهند. در شرایط کرونایی چه پروتکل‌های بهداشتی در آزمایشات ازدواج در نظر گرفته شده است؟

 آزمایشاتی که زوج‌ها پیش از ازدواج انجام می‌دهند تغییری نکرده و فقط کلاس‌های دو روزه آموزشی در شرایط اپیدمی کرونا لغو شده است. باید زوجین با رعایت و حفظ فاصله اجتماعی در آزمایشگاه‌ها این آزمایشات را انجام داده و حتی المقدور سعی کنند که با تعیین وقت قبلی و بدون همراه به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند.‬

مساله ‫ورود کیت‌های غیراستاندارد و بی‌کیفیت در آزمایشگاه‌ها مطرح است. درباره کم و کیف مهار این نارسایی توضیح دهید؟‬

 به‌طور کلی کیت‌های مورد استفاده آزمایشگاه‌ها به دو نوع تولید داخل و وارداتی تقسیم می‌شوند. کیت‌های تولید داخل در روند خاص و اخذ تاییدیه‌های مختلف مجوز فروش می‌گیرند. کیت‌های وارداتی نیز چون به آنها ارز تعلق می‌گیرد تابع استانداردها و ضوابطی هستند که تا آنها را نداشته باشند اجازه ورود و ترخیص به آنها داده نمی‌شود. در کل تمام کیت‌ها و همین‌طور تجهیزات آزمایشگاهی که مجوزها و استانداردهای لازم را اخذ کرده اند در سایت آیمد (I med) اداره کل تجهیزات ثبت می‌شوند و آزمایشگاه‌ها فقط باید از این کیت‌ها و تجهیزات استفاده کنند که در بازدیدهای آزمایشگاه توسط دانشگاه‌ها نیز این مورد مدنظر کارشناسان امر قرار می‌گیرد.‬ هم اکنون کیت‌های تشخیص مولکولی‌ کرونا از برندهای محدودی تامین می‌شود و در آزمایشگاه‌هایی‌که این آزمایش را انجام می‌دهند این کیت‌ها  توسط وزارت بهداشت تامین می‌شود. نکته مهم این است که در ماه‌های اخیر به دلیل تورم لجام گسیخته و وابستگی این کیت‌ها به ارز، افزایش قابل توجهی در قیمت کیت‌های روتین آزمایشگاهی و نیز ملزومات مصرفی ایجاد شده و منجر به کمبود برخی از کیت‌های تشخیصی مهم برای آزمایشگاه‌های تخصصی دولتی و خصوصی شده که کار آزمایشگاه‌ها را با دشواری و در برخی موارد بااختلال مواجه کرده است. لازم است مسئولین امر به این نکته توجه کرده تا آزمایشگاه‌های کشور در آینده با بحران نبود یا کمبود کیت‌ها مواجه نشوند.

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: آزمایشگاه کرونا کیت آزمایشگاه ها تشخیص کرونا کیت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۹۳۳۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آموزش؛ حلقه مفقوده در دیابت/ سن مناسب برای انجام تست دیابت

مدیر کلینیک دیابت پژوهشگاه رویان با بیان اینکه میزان شیوع دیابت در کشور زیاد است و مسؤولان باید به این امر مهم توجه کنند، اظهار کرد: بررسی وضعیت مراجعه‌کنندگان به مراکز درمانی بیانگر آن است که آموزش یک حلقه مفقوده در ارتباط با دیابت به حساب می‌آید.

دکتر اعظم کوه‌کن در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه جامعه نسبت به بیماری دیابت آگاهی کافی و لازم ندارد،  گفت: بسیاری از افراد جامعه نمی‌دانند که بهترین سن و زمان مناسب برای انجام تست دیابت  چه موقع است. با توجه به شیوع روزافزون دیابت و براساس دستورالعمل های جهانی، تست غربالگری قند خون از  ۴۵ سالگی به ۳۵ سالگی تقلیل یافته، به همین دلیل، افراد بالای ۳۵ سال باید نسبت به انجام تست قند خون اقدام کنند.

وی با اشاره به برگزاری پویش «سلامت غربالگری دیابت و فشار خون بالا» طی سال گذشته از سوی وزارت بهداشت، افزود: با توجه به اینکه میزان شیوع دیابت در کشور زیاد است، مسئولان باید به این امر مهم توجه کنند. نتایج حاصل از اجرای این پویش می‌تواند برای برنامه‌ریزی‌های آینده به کار گرفته شود. قدم اول برای کنترل و پیشگیری از چاقی، دیابت و فشار خون در جامعه، برنامه‌ریزی صحیح کشوری در حوزه سلامت و تغییر سبک زندگی آحاد جامعه است.

کوه‌کن ادامه داد: همچنین اطلاع‌رسانی وآگاهی‌بخشی به مخاطبان  از اهمیت و اعتبار فراوانی برخوردار است. در این خصوص افراد مستعد دیابت که شامل افراد با تغذیه نادرست، زندگی کم تحرک، خویشاوندان درجه اول مبتلا به دیابت باید نسبت به انجام تست قند خون تشویق شوند و در این زمینه باید اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی از طریق «رسانه‌های عمومی» و «آموزش و پرورش» در مجامع عمومی صورت گیرد و این باور که چاقی یک بیماری است و سلامتی را تهدید می‌کند، در ذهن جامعه نهادینه شود. در این راستا لازم است برنامه‌ریزی‌های مناسب برای پیشگیری و کنترل فراهم شود؛ به نحوی که مراکز آموزشی معتبر درباره دیابت و برای بیماران دیابتی و خانواده‌ها در تمام شهرها وجود داشته باشد.  

وی درباره ضرورت برنامه‌ریزی برای بیماران دیابتی گفت: به طور کلی می‌توان گفت اقدامات لازم جهت پیشگیری و کنترل بیماری دیابت را در ۳ بخش می‌توان متمرکز کرد؛ گام اول، آموزش همگانی و مردمی و روز آمد کردن دانش پزشکان و گام دوم، دسترسی به تجهیزات، داروها و فناوری روز حوزه دیابت و سومین قدم، اقدامات موثر است؛ منظور این است که مراکز درمانی به صورت جامع‌نگر به درمان چاقی و دیابت توجه کنند؛ یعنی فقط دارو تجویز نکنند بلکه باید با مشاوره رو در رو با افراد دیابتی و خانواده‌ها بار تحمیل بر جامعه و کشور را کاهش داد. مشاوره‌های لازم با بیماران از جمله سیاست‌های تاثیرگذار مثبت است که پذیرش بیماری برای بیماران و اطرافیان را فراهم می‌کند. اجرای این برنامه‌ها به پشتیبانی وزارت بهداشت و دولت نیاز دارد.  

این متخصص با بیان اینکه بررسی وضعیت مراجعه‌کنندگان به مراکز درمانی بیانگر این است که آموزش یک حلقه مفقوده در ارتباط با دیابت به حساب می‌آید، افزود: به طور مثال، برخی از افرادی که به دیابت مبتلا هستند اطلاعی درباره میزان قند ناشتا یا قند ۲ ساعته ندارند؛ مشاهده می‌شود در پاره‌ای موارد حتی افراد تحصیل‌کرده نسبت به میزان قند خون خود بی‌اطلاع هستند. برنامه‌های مربوط به دیابت باید به صورت فصلی یا ماهانه انجام شود؛ به نحوی که عموم مردم نسبت به بیماری دیابت آگاهی داشته باشند. هنگامی که مردم نسبت به دیابت آگاهی داشته باشند، دانش عمومی افزیش می‌یابد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • برخورد یک شراره خورشیدی به زمین چقدر خطرناک است؟
  • بیماری پارکینسون را سه سوته تشخیص دهید
  • مداخله به‌هنگام، راه کنترل نشانه‌های اوتیسم
  • برپایی نخستین نمایشگاه تخصصی سیاه قلم در سنندج
  • این ویتامین را بخورید و این ورزش را انجام دهید؛ پوکی استخوان نمی‌گیرید
  • برگه‌های آزمایش الکی!
  • سن مناسب برای انجام تست دیابت
  • آموزش؛ حلقه مفقوده در دیابت/ سن مناسب برای انجام تست دیابت
  • مردم ۷۰ درصد هزینه‌های آزمایشگاهی را از جیب پرداخت می‌کنند
  • رونمایی از دستگاه میکروب‌شناسی در ایران