Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت‌الاسلام داود فیرحی گفت: مطابق نظر علامه امینی، بهترین دفاع، صادق‌ترین تحقیق است. اگر تاریخ صحیح بیان شود، دیگر به لشکرکشی خیابانی احتیاج ندارید.

خبرگزاری فارس ـ گروه تاریخ: آیت‌الله عبدالحسین امینی معروف به علامه امینی، عالم، محدث، متکلم، فقیه، نسخه‌شناس بزرگ شیعه و صاحب کتاب سترگ «الغدیر»، علاوه بر آثار علمی گرانسنگ، کتابخانه عظیمی با ۷۰ هزار نسخه خطی را در نجف پایه‌گذاری کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او در سال ۱۲۷۸ هجری شمسی در سراب دیده به جهان گشود. در همان شهر مقدمات علوم را آموخت و سپس به تحصیل علوم حوزوی پرداخت و در زمره عالمان بزرگ روزگار خود بود.

وی در سال ۱۳۴۹ هجری شمسی در حالی که بنیه‌ای قوی و بدنی سالم داشت، به ناگاه دچار بیماری شد و از دنیا رفت! بسیاری رحلت او را ناشی از مطالعه زیاد، اشتغال بی‌وقفه به نگارش و پیگیری دائمی کار کتابخانه بزرگ امیرالمؤمنین (ع) دانسته‌اند.

در ادامه پرونده «احیاگر غدیر» که این روزها به بهانه پنجاهمین سالگرد رحلت علامه امینی در گروه فرهنگ خبرگزاری فارس پیگیری می‌شود، سراغ حجت‌الاسلام والمسلمین داود فیرحی، استاد دانشگاه تهران و یکی از پژوهشگران فقه اسلامی رفتیم و درباره روش تحقیق علامه با او به سخن نشستیم. نتیجه این شد که ملاحظه می‌کنید:

چرا با اینکه نیم قرن از رحلت علامه می‌گذرد در محافل علمی از علامه امینی سخن می‌رود؟ 

 علامه امینی سال ۱۳۴۹ این دنیا را ترک کرد و نیم قرنی از زمان رحلت او می‌گذرد، اما با این وجود با احترام از مرحوم علامه امینی صحبت می‌شود؛ چون صاحب سخن است. او به مباحثی پرداخته که جامعه تشیع قرن‌ها بدان نیاز داشته است. وی راوی صدای خفته و ایده‌ای نهفته بود که باید روزی مستدل شود. مولوی می‌فرماید: اگرچه باد سخن بگذرد سخن باقی است/ اگرچه باد صبا بگذرد چمن شاد است

قلب تشیع، مسأله غدیر است. درباره واقعه غدیر سخن رفته بود، اما هیچ کس مانند علامه امینی واقعه غدیر را مستند نکرده بود. کتاب الغدیر دستاورد مهمی بود که جامعه تشیع احتیاج داشت روزی چنین سخنی گفته شود. به همین دلیل سخن از علامه همیشه باقی خواهد ماند.

هر مکتب و ایدئولوژی بشری و غیربشری سه قسمت دارد. قسمت نخست، قلب، قسمت دوم، حواشی حفاظتی و قسمت سوم هم وجه دفاعی آن است. هنر علامه این بود که روی یکی از پرقیمت‌ترین چیزها، یعنی قلب تشیع، عمر خود را بگذارد.

هنر دیگر مرحوم علامه امینی این بود که او متوجه شد عمرش را باید روی یکی از پرقیمت‌ترین چیزها یعنی قلب تشییع و اندیشه دینی بگذارد.

وقتی به تاریخ اندیشه سیاسی مسلمانان نگاه می‌کنیم، متوجه می‌شویم بعد از سقیفه، تاریخ دولت اسلامی دیده شده است. یعنی از فردای رحلت بنیانگذار اسلام حضرت رسول (ص) عده‌ای قبل از سقیفه را کمرنگ و عده‌ای دیگر بعد از سقیفه را پررنگ کرده‌اند. به همین دلیل برای من، مرحوم علامه مهم است که نه تنها به غدیر بپردازد که از دیده‌ها پنهان است؛ بلکه خود پیامبر (ص) هم از دیده‌ها پنهان است.

 معجزه پیامبر (ص) قرآن و سیره پیامبر (ص) است. قرآن بعد از سقیفه باقی مانده، اما متاسفانه سیره عملی پیامبر که ترجمان و تفسیر قرآن است، کمتر دیده شده و پنهان مانده است.

از سال اول هجرت به مدینه باز هم داستان مکه مطرح است، اما این دوره یعنی از سال اول هجرت تا رحلت پیامبر (ص) به گونه‌ای در پرانتزی مانده که احتیاج به تبارشناسی جدید و کاوش دارد. این دوره بسیار زیباست که اگر این دوره را مطالعه کنیم، علیه تاریخ رسمی که مطرح شده است، قیام می‌کنیم.

چه بحث‌هایی مطرح است؟

بحث‌های بسیار مهمی درباره سیره پیامبر وجود دارد که نیازمند بررسی است. مثلا پیامبر چگونه با اقلیت‌های دینی و قبایلی مثل طائف رفتار می‌کرد.اسلام، دین صلح است، اما دوستان می‌دانند که به تدریج تبدیل به دین جنگ شد؛ یعنی دقیقا تغیر ماهیت پیدا کرد. هدفم از این سخن آن است که بگویم فقط غدیر نیست که باید بررسی شود. بسیاری چیزهای دیگر درباره پیامبر هست که نیازمند بررسی دوباره است، اما دیگر، علامه‌ای نداریم که مانند «الغدیر» کاوش کند.

مرحوم علامه امینی یک بار برای همیشه داستان غدیر را توضیح می‌دهد. ما به این یک بارها بسیار احتیاج داریم، اما آنچه که من از روش‌شناسی علامه دیدم بسیار جالب است. او در مقدمه جلد اولش سخنی دارد که توضیح می‌دهد و می‌گوید: «بهترین دفاع، صادق‌ترین تحقیق است» اگر تاریخ صحیح بیان شود، دیگر به لشکرکشی خیابانی احتیاج ندارید. این جمله کمک می‌کند که تاریخ را درست مستند و توضیح دهیم.

به نظر می‌رسد که علامه امینی در «الغدیر» بسیار روش‌شناسانه بحث کرده است.

علامه در روش‌شناسی دقیق خود به ما نشان می‌دهد که چه اتفاقی در تاریخ افتاد. جالب است علامه نمی‌گوید ما چه می‌گوییم، بلکه نشان می‌دهد تاریخ چه می‌گوید؟ این تفسیرها را از طرق متفاوت جمع می‌کند؛ به گونه‌ای که خواننده در دو گروه به یقین می‌رسد. آن‌هایی که عاشق تشیع بودند، ایمانشان استدلالی می‌شود و آنهایی که مخالف بودند حداقل از اتهام زدن دست برمی‌دارند. بالاخره انسان هست و فطرتش. علامه دقیقا می‌گوید: «ما به تاریخ صحیح برگردیم» من دو درسی که از روش‌شناسی علامه گرفتم، برای خودم و دوستان اهل قلم و تحقیق می‌گویم.

نخست اینکه الغدیر کار بنیادی و محوری است. علامه فهمیده بود باید کار بنیادی انجام دهد؛ چرا که عمرش آنقدر ارزان نیست که کار‌های پراکنده انجام دهد. سایر کتاب‌هایش هم «خوشه چین الغدیر» هستند. بنابراین درس مهمی که علامه برای طلبه و دانشجو دارد، این است که به جای تحقیقات پراکنده و پرحاشیه، بهتر است روی یک مساله تمرکز کنید و یک مساله جامعه را به نهایت برسانید. 

علامه سال‌ها گوشه کتابخانه‌ها بدون هیچ نرم‌افزار امروزی کار می‌کرد. کتاب‌های قدیمی خاک خورده و بدون فهرست و نمایه را پیدا می‌کرد. در آن روزگار، کلیدواژه‌ای نبود که بتواند راحت مطلب مورد نظرش را پیدا کند. علامه با این شرایط عمر گرانمایه خود را در تحقیق صرف کرد و اثر ارزشمند از خود به یادگار گذاشت. او معتقد بود اگر تشیع چند مسأله داشته باشد و من بتوانم یکی از مساله‌ها را حل کنم، کار بزرگی کرده‌ام. دفاع سطحی متکثر، یک چیز است و دفاع عمیق یک چیز دیگر. علامه در کتاب الغدیر که شاهکار محسوب می‌شود از مبانی اعتقادی تشیع عمیقا دفاع کرد. پرسش اینجاست که چگونه می‌شود از امهات باور عمیق دفاع کنیم. پاسخش خوب سخن گفتن به معنی خوب پژوهیدن است. این کار را علامه کرده و به نظرم کار خیلی مهمی است.

درس دیگر علامه به جوانان گمنام و پژوهشگر این است که اگر جوانی سال‌ها وقت بگذارد و تحقیق کند، زمانه ارزش او را می‌فهمد. دوست و دشمن به علامه احترام می‌گذارند و او را از لابه‌لای گرد و غبار کتاب‌ها و پژوهش‌ها، آرام آرام شناخته‌اند.

مرحوم آیت‌الله العظمی سیداحمد شبیری در کتاب «الکلام» جمله‌ای دارد و می‌گوید: اعتقادات مثل دفینه است. یعنی اگر کسی معتقد است دفینه در این گوشه خانه است و یکی دیگر بگوید آن گوشه خانه است، نمی‌توانیم بگوییم برای رسیدن به وحدت قسمت مرکزی خانه را انتخاب کنیم؛ چون نه این هست و نه آن هست.

در واقع کسانی که از باورهایشان دست می‌کشند تا به باور دیگران نزدیک شوند و بگویند ما می خواهیم به وحدت برسیم، آنها راه وحدت را گم کرده‌اند. راه وحدت، دقیقا شبیه دفینه اصرار بر آنجایی است که باور داریم، اما قبول داشته باشیم که دیگران هم باور دیگری دارند. این را وحدت می‌گویند نه دست کشیدن از چیزی.

وقتی آثار و زندگانی خاطرات مرحوم شیخ عباس قمی را می‌خواندم، جالب بود قبل از مفاتیح الجنان هم کتاب‌های دعا وجود داشت، اما آمیخته به خرافات بود. مرحوم شیخ عباس قمی می‌فرماید که من دیدم پیروان یک مذهب مثل تشیع را از دعا کردن نمی‌توان منع کرد، اما من خواستم با این کتاب بدل احسن درست کنم.

این کلمه «بدل احسن» برای من مهم بود. منظور از آن این است که نباید مدام حمله کنیم که کتاب‌های دیگران بد است. کتاب خوب بدهیم. در واقع این بدل احسن در مقابل هجوم به دیگران است. هی به این و آن حمله کنیم که عناد دارد، غرض دارد و منحرف است. بزرگانی مثل مرحوم علامه امینی سرش را پایین انداخته و کار می‌کند.

یک کودک روستایی، یک قطعه طلا پیدا کرده و گفته این بدل احسن است و این را بخوانید. به جای اینکه بگویید دیگران خطا کرده‌اند عرضه کردن این بدل احسن هنر است که ما خیلی این را نداریم.

من از علامه به طور خلاصه دو درس بزرگ گرفتم. نکته اول اینکه عمر محدود ما آنقدر ارزش دارد که متمرکز شویم و پراکنده‌کاری نکنیم. به خصوص درست هدفگذاری شود تا به نتیجه قیمتی برسیم. 

نکته دوم هم اینکه به جای که عمر را صرف جدل بی‌اساس کرد، باید با اقدامات اساسی به بدل احسن تبدیل کرد.
این بحث جالب است که وحدت، رها کردن اصول نیست؛ خوب دفاع کردن از اصول هست که اگر خوب دفاع کنیم دیگران هم قبول می‌کنند ما بزرگ‌ترین اصولمان را با بدل احسن می‌توانیم نگه داریم؛ نه حتی با جدل احسن.

پیشنهاد من این است که اگر هر کسی می‌تواند به پاس خدمات مرحوم علامه و ثواب روحشان چند واژه محوری شبیه غدیر را آنها هم تبدیل به موضوعات پژوهشی خودشان بکنند تا شاید روح علامه هم ما را در ثواب الغدیر شریک سازند.

علامه امینی مورخ حرفه‌ای نبود، اما کاری کرد کارستان که کمتر مورخان حرفه‌ای این توفیق را پیدا می‌کنند. چرا چنین توفیقی به او دست می‌دهد؟

درست است که مرحوم علامه بیشتر محدث بود تا مورخ. یعنی به دنبال شناسایی روایات الغدیر بود، اما به تدریج از همان طریق حدیث‌پژوهی، مهارتی در تاریخ پیدا کرد و متوجه شد بسیاری از احادیث را اگر از تاریخ جدا کنیم اهمیت خود را از دست می‌دهند. مرحوم علامه از طریق حدیث‌پژوهی‌های سبک خاص خودش به تاریخ‌نگاری هم توجه کرد؛ هر چند که خیلی تاریخ‌نگاری نکرد.

کسی که امروز کار می‌کند، نمی‌تواند متون روایی را قطع نظر از مناسبات تاریخی خود توضیح بدهد. اینها خصایل خوبی بود که علامه داشت. علامه سعی کرد مهم‌ترین معضل اختلافی شیعه و سنی را مستند کند.

علامه در چه شرایط و زمانه‌ای به این نتیجه رسید که دست به تالیف الغدیر بزند؟ 

در آن مقطع تاریخی جریان بزرگ گرایشات سَلَفی در بین اهل سنت ایجاد شده بود که توجه آنها به مسأله غدیر، سلبی بود. مرحوم علامه متوجه بود که جریانات منورالفکری نگاه خاصی به مسأله غدیر دارند و از سوی دیگر مسأله غدیر بنیاد مذهب شیعه است. اگر دفاع مستندی راجع به آن صورت نگیرد، هویت تشیع شناخته‌شده نیست. در آن دوره تاریخی مسأله هویتی شیعه مورد پرسش قرار گرفته بود؛ چرا که آن دوره بازاندیشی با مناقشات هویت شیعه با خیزش جنبش‌های سَلَفی بعد از ضعف عثمان همراه بود.

جالب است که علامه متوجه شده بود در متون اهل سنت، دنیایی از منابع راجع به غدیر هست که هیچگاه خوانده نمی‌شود و مهم‌تر این است که اصلاً چطور می‌شود که به تدریج جامعه در شرایطی قرار می‌گیرد که خود بخشی از منابع را به پستو می‌فرستد. علامه آن قسمت‌هایی را که داشت خاموش می‌شد، دوباره روشن کرد.

آیا نگارش الغدیر، گام نهایی نوشتن درباره مسأله غدیر است؟

من او را یک نویسنده سنتی راجع به الغدیر می‌دانم و معتقدم لازم است راجع به الغدیر برخی سندهای روایات بررسی شود. چیزهایی که مرحوم الغدیر دسترسی نداشت، الان دنیای دیجیتال در اختیار ما گذاشته و اینها باید اضافه شود. مرحوم علامه کار پایه‌ای کرد، اما کار نهایی نکرده است. باید از مباحثی که علامه مطرح کرد در فضای پژوهشی و اجتماعی برجسته و مورد بحث‌ها قرار بگیرد.

سایر مطالبی را که در پرونده «احیاگر غدیر» از سوی گروه فرهنگ فارس منتشر شده است، اینجا بخوانید:

پیشینه‌ای که علامه امینی را برای نگارش الغدیر یاری کرد
گوشه‌ای از زندگی‌ گردآورنده کتاب ارزشمند الغدیر
عجز ۱۰۰ محقق دانشگاه عربستان بر رد الغدیر
سفرها و رنج‌های علامه امینی در تحقیق و پژوهش
«الغدیر» به دنبال دعوای حیدری ـ نعمتی شیعه و سنی نیست
چراعلامه امینی قبول نکرد در حرم امام رضا (ع) منبر برود؟ 
علامه امینی برای وهابیت آبرو نگذاشت
جمله معروف علامه امینی هنگام مشکلات
حسرتی که در دل علامه امینی ماند
غدیر با کار رستورانی احیا نمی‌شود
علامه امینی می‌خواست نواب صفوی درس بخواند و مجتهد شود
تلاش وهابیت برای حذف مصادر الغدیر
«الغدیر» در نهایت بی‌طرفی و به‌ دور از غرض‌ورزی نوشته شده
حق علامه امینی و الغدیر، توسط نویسندگان بعدی ادا نشد
تاریخ برای علامه سرگرمی نبود

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: علامه امینی علامه الغدیر داود فیرحی جهان اسلام تشیع غدیر خم عید غدیر خم مرحوم علامه امینی تاریخ صحیح مسأله غدیر کتاب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۰۵۹۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصویب تشکیل بنیاد شیخ انصاری در دزفول

  به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، امام جمعه دزفول در یکصد و پنجاه و چهارمین شورای فرهنگ عمومی دزفول که امروز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ در دفتر امام جمعه برگزار شد، گفت: شیخ مرتضی انصاری شخصیتی بزرگ و ممتاز در جهان اسلام است و تشکیل بنیاد شیخ انصاری در دزفول مورد حمایت شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز قرار دارد.   حجت الاسلام بهرامپور افزود: تصویب بنیاد شیخ انصاری گامی بلند در معرفی این شخصیت کم نظیر و از مفاخر بی بدیل دزفول به نسل‌های جدید و بسترسازی طیف گسترده‌ای از فعالیت‌های فرهنگی در سطح شهرستان، استان و کشور است.   وی با اشاره به ظرفیت‌های بی بدیل فرهنگی دزفول در عرصه‌های مختلف فرهنگی، ادامه داد: بهره گیری از این ظرفیت‌ها برای تقویت فرهنگی و هویت ملی باید در دستور کار دستگاه‌های اجرایی مربوط قرار گیرد.   شیخ اعظم مرتضی انصاری دزفولی ملقب به خاتم الفق‌ها و المجتهدین در هجدهم ذی حجه یعنی عید غدیر سال ۱۲۱۴ هجری قمری مصادف با ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۱۷۹ شمسی در دزفول متولد شد.   وی از فقیهان بزرگ شیعه در قرن سیزدهم قمری است که پس از صاحب جواهر مرجعیت عام شیعیان جهان شد؛ وی با نوآوری‌های متعدد ناشی از نبوغ بالا و اندیشه ژرف خود توانست علم اصول و به دنبال آن فقه را وارد مرحله جدیدی کند به گونه‌ای که آثار فقهی شیخ مرتضی انصاری یکی از مهمترین منابع فقه شیعی به شمار می‌آیند.   کتاب‌های رسائل و مکاسب مهم‌ترین آثار شیخ انصاری و از کتب درسی حوزه علمیه است که با گذشت سال‌ها پس ار ارتحال این عالم برجسته همچنان در حوزه‌های علمیه تدریس می‌شوند.   شیخ مرتضی انصاری در هجدهم جمادی الثانی سال ۱۲۸۱ هجری قمری مصادف با ۲۸ آبان ۱۲۴۳ هجری شمسی پس از ۶۷ سال عمر با برکت در نجف اشرف درگذشت و در حرم امام علی (ع) به خاک سپرده شد.   میرزای شیرازی صاحب فتوای تحریم تنباکو، سیدجمال‌الدین اسدآبادی، حسین محدث نوری، شیخ فضل‌الله نوری، محمدکاظم خراسانی و ملاحسینقلی همدانی از شاگران شیخ اعظم انصاری بودند.   برگزاری جشن ۵ کیلومتری غدیر در دزفول پرشورتر از پارسال   حجت الاسلام و المسلمین سیداسماعیل علوی، دبیر ستاد غدیر دزفول در این نشست گفت: همه دستگاه‌های فرهنگی شهرستان برای برگزاری برنامه‌های جشن و شادی در ایام عید بزرگ غدیر خم مسئولیت دارند.   وی یکی از برنامه‌های اصلی روز غدیر در دزفول را برگزاری ضیافت و اطعام ۲۰۰ هزار نفری عنوان کرد و افزود: جشن ۵ کیلومتری مسیر بلوار ۴۵ متری فتح المبین، ۲۰ ایستگاه صلواتی و ۱۰ جشن بزرگ در بخش‌های تابعه شهرستان از جمله اقدام‌های شاخص عید غدیر پارسال بود که این برنامه‌ها امسال در سطح گسترده‌تر برنامه ریزی شده است.   حجت الاسلام و المسلمین علوی جشن‌های غدیر را رویدادی مردمی و مردم پایه دانست و ادامه داد: ۵۷ موکب در قالب جشن ۵ کیلومتری در طول مسیر بلوار ۴۵ متری فتح المبین ایجاد می‌شود و برای چند روز از شهروندان پذیرایی می‌کنند.   دبیر ستاد غدیر دزفول می‌گوید: توزیع ۸ هزار کیلو گوشت و یکهزار بسته ارزاق میان فقرا و نیازمندان شهرستان به مناسب روز عید غدیر از جمله اقدام‌های شاخص سال گذشته در دزفول بود که تلاش می‌شود با همراهی خیران این اقلام افزایش داشته باشد.   لزوم تبدیل بام دزفول به قطب فرهنگی   محمد عتاب اهوازی، شهردار دزفول با بیان اینکه ساماندهی بام دزفول آغاز شده است، گفت: ساختمان زیپ لاین موجود در بام دزفول به سرمایه گذار واگذار و به زودی به یکی از مراکز فرهنگی در این شهرستان تبدیل می‌شود.   وی افزود: فعالیت ساختمان زیپ لاین بام دزفول تا یک ماه آینده به همت جوانان فعال در مساجد آغاز به کار می‌کند.   عتاب اهوازی ادامه داد: ساماندهی محوطه و دسترسی خودرو به بام دزفول در دستور کار قرار گرفته است.   حرم سبزقبا (ع) محور تمام فعالیت‌های فرهنگی دزفول باشد   علیرضا زمانی راد، عضو هیات امنای حرم حضرت سبزقبا (ع) گفت: ایجاد دهه کرامت ابتکاری برای فرصت سازی اجرای هزاران برنامه فرهنگی، هنری و اجتماعی در ایران و کشور‌های مختلف است.   وی افزود: دهم ذی القعده یک روز پیش از میلاد امام رضا (ع) به نام روز بزرگداشت حضرت سبزقبا (ع) نامگذاری شده که بسیج تمام امکانات شهرستان برای بزرگداشت باشکوه این روز مورد تاکید است.   زمانی راد با بیان اینکه در سال‌های اخیر دستگاه‌های شهرستان نسبت به بزرگداشت روز سبزقبا (ع) توجه جدی نداشته اند، ادامه داد: تجربه چهارم خرداد و ثبت روز دزفول در تقویم رسمی باید برای بزرگداشت حضرت محمد بن موسی الکاظم (ع) مورد استفاده قرار گیرد.   وی می‌گوید: حرم حضرت سبزقبا (ع) باید محور تمام فعالیت‌های فرهنگی و هنری شاخص در شهرستان شود.   برگزاری هفت جشن محله محور، اجرای جشن‌های ویژه دختران در پارک‌های بانوان و خانواده و شهر دخت، برگزاری مسابقات ورزشی ویژه بانوان در پارک خانواده، احداث ۲۰ غرفه در قالب ویژه برنامه در بلوار پیام آوران از دیگر برنامه‌های پیش بینی شده دهه کرامت در دزفول است.   اجرای جشن خیابانی در منطقه زیباشهر، محفل انس با قرآن در مسجد حجت بن الحسن (عج) با حضور قاری بین المللی حامد شاکرنژاد، برگزاری جشن و غرفه‌های فرهنگی در بوستان‌ها و مناطق مختلف توسط پایگاه‌های مختلف بسیج، نورپردازی شب‌های عید و همچنین برگزاری اجتماع بانوان از جمله برنامه‌های دزفول در دهه کرامت است.   برگزاری ویژه برنامه فرهنگی با برپایی غرفه‌های متعدد فرهنگی و هنری حد فاصله بلوار پیام آوران تا میدان حضرت رقیه (ع) از دیگر برنامه‌های دهه کرامت دزفول است.   اجتماع دختران آفتاب همزمان با روز دختر، اجرای خطبه خوانی حرم حضرت سبزقبا (ع)، گلکاری حرم حضرت سبزقبا (ع)، ویژ برنامه رسانه‌ای روز سیفربا (ع) همزمان با دهم ذی القعده، تقدیر از واقفان حرم، حضور خادمان حرم سبزقبا (ع) در بازار و بیمارستان و اهدای بسته‌های حرم به بازاریان و بیماران و همایش روز سبزقبا (ع) از جمله برنامه‌های دهه کرامت دزفول است که در این نشست مطرح شد.   دهه کرامت ۱۱ روز ابتدایی دهه اول ماه ذی‌القعده است که همزمان با ولادت حضرت معصومه (س) در یکم ذی‌القعده آغاز و با ولادت برادرش امام رضا (ع) در ۱۱ ذی‌القعده پایان می‌یابد.   در تقویم رسمی جمهوری اسلامی، روز‌های یکم ذی‌القعده به عنوان روز دختر، پننجم ذی‌القعده روز تجلیل از امامزادگان و بقاع متبرک، ششم ذی‌القعده روز بزرگداشت احمد بن موسی بن جعفر معروف به شاهچراغ و نهم ذی القعده روز عفاف و حجاب نامگذاری شده است.

دیگر خبرها

  • دستگیری عوامل نزاع خیابانی در میاندوآب
  • تصویب تشکیل بنیاد شیخ انصاری در دزفول
  • تجلیل از خانواده شهدای فرهنگی در استان یزد
  • سامانه بارشی بهاری چهارشنبه فعال می‌شود
  • داستان فلسطین آنقدر جذاب است که نیازی به تخیل ندارد
  • عاملین نزاع و درگیری خیابانی در میاندوآب دستگیر شدند
  • سارق دامهای سنگین در دام پلیس نور
  • (تصاویر) خیابانی که قرار بود شانزلیزه ایران شود
  • از «جهانبخش امینی» چه می‌دانیم؟
  • ذبح ۱۰۶ راس گاو مسروقه در نور