Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا - شهر: واکنش‌ها همچنان به طرح ساخت خانه‌های 25 متری ادامه دارد، از مخالفت تا موافقت؛ اما آنطور که تازه‌ترین آمار بانک مرکزی نشان می‌دهد، معاملات واحدهای کوچک مقیاس و کمتر از 60 متر در سه سال گذشته چیزی در حدود 17 درصد رشد داشته است.
به گزارش خبرنگار شهر، در سال 1397 آماری از سوی بانک مرکزی منتشر شد که نشان می‌داد؛ 20 درصد از جمعیت شهر تهران در مناطق حاشیه نشین زندگی می‌کنند و 40 درصد خانوارهای تهرانی زیر خط فقر مسکن قرار دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اعداد و ارقامی که به گقته مدیران شهری تهران، نشان از این دارد که مساله مسکن در تهران به جای آنکه در خود تهران حل شود به بیرون از شهر هدایت شده است. مانند مسکن مهر که با هدف خانه دار شدن اقشار کم درآمد و بدون خانه انجام شد؛ اما عملا سبب نشد تا از میزان آمار فقرمسکن کاسته شود و به برحان حاشیه‌نشینی دامن زد. همزمان با اوج گرفتن بحران مسکن در تهران، پارسال بود که شهرداری تهران پیشنهاد ساخت خانه‌های کوچک مقیاس یا مسکن قابل استطلاعت را مطرح کرد، حالا هم گفته شده طرح خانه های کوچک مقیاس با متراژ 25 تا 50 متری به وزارت کشور ارایه شده و قرار است در هیات دولت مطرح شود. هدف از ارایه این پیشنهاد نه تصدی گری شهرداری در این حوزه بلکه تسهیل در برخی ضوابط و صدور پرانه ساخت و ارایه زمین بود.
آنطور که مدیران شهری گفته‌اند، مسکن قابل استطاعت به واحدهای مسکونی با مساحت 25 تا 50 مترمربع اطلاق می شود که برای تأمین مسکن گروه‌های هدف، تولید و در قالب تملیک، اجاره یا اجاره به شرط تملیک عرضه می شوند. پیشتر در تحلیلی اولیه که سازمان نوسازی شهر تهران انجام داده بود پنج تا 6 هزار واحد مسکونی قابل استطاعت مورد نیاز است. بر اساس این تحلیل؛ مسکن قابل استطاعت شامل مسکن تملیکی (گونه ای از مسکن قابل استطاعت است که صرفاً برای فروش به واجدین شرایط موضوع این طرح و توسط بخش خصوصی احداث می شود) و دیگری مسکن استیجاری (گونه ای از مسکن قابل استطاعت است که صرفاً برای اجاره به مدت مشخص در اختیار گروه‌های هدف موضوع این طرح در قالب قراردادهای اجاره یا شرایط معین قرارمی گیرد) و مسکن اجاره به شرط تملیک است.
کاوه حاج علی اکبری، مدیرعامل سازمان نوسازی شهرداری تهران هم سال گذشته گفته بود: «زوج های جوان با پنج سال سابقه سکونت (یا سکونت جایگزین نظیر خوابگاه و انواع دیگر) حداقل یکی از زوجین در تهران نیز در صورت دارا بودن شرایطی از جمله در دهک درآمدی یک تا پنج قرار داشته و دست کم پنج سال سابقه سکونت در تهران داشته و همچنین فاقد زمین و واحد مسکونی بوده در گروه‌های هدف قرار می گیرند.»
مخالفان خانه‌های 25 متری چه می‌گویند؟
از زمانی که شهرداری تهران پیشنهاد ساخت خانه های کوچک مقیاس را مطرح کرد، مخالفان و موافقانی زیادی درباره آن صحبت کردند؛ یک دیدگاه که بیشتر مبتنی بر فرهنگ ایرانی بود که زندگی یک ایرانی در خانه مثلا 25 متری را به کل نفی می‌کند؛ چرا که به عقیده این گروه شان و فرهنگ زندگی ایرانی هیچ همخوانی با خانه 25 متری ندارد. موضوعی که البته این روزها آمار و ارقام و تصاویری از پشت بام و کانتینرنشینی آن را رد می‌کند. آمار می‌گوید، تهران چیزی در حدود دو هزار و 500 واحد آپارتمان دارد و از این میزان سهم آپارتمان‌های کمتر از 50 متر مربع حدود 378 هزار و 555 واحد است، آپارتمان‌هایی که دستکم در سه سال اخیر جزء پرطرف‌دارترین خانه‌ها در شهر تهران است. بر اساس تازه‌ترین آمار بانک مرکزی معاملات واحدهای کوچک مقیاس و کمتر از 60 متر در سه سال گذشته چیزی در حدود 17 درصد رشد داشته است. برخی ناظران اقتصادی معقتدند، کاهش درآمد خانوارها، فقدان تمکن مالی جوانان و زوج‌های جوان و افزایش تورم سبب شده تا آپارتمان‌های نقلی 40 تا 70 متری جذابیت بیشتری برای شهروندان تهرانی داشته باشد. عبدالرضا گلپایگانی، معاون معمار و شهرسازی شهرداری تهران که پیشنهاد دهنده این طرح است؛ پیشتر در واکنش به اظهارات مخالفان گفته بود: «آپارتمان‌های کوچک اندازه، تنها برای فقرا و افراد کم درآمد نیست؛ در بازار تهران صدها هزار نفر کار می‌کنند و آیا نباید برای این افراد مسکن تهیه کنیم؟ یا دانشگاه‌های زیادی در تهران وجود دارد و آیا همه این دانشجویان باید در خوابگاه زندگی کنند؟ و نباید به فکر مسکن آنها بود؟»
محمود محمودزاده، معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی هم بیان کرده بود که «فلسفه اعلام این پیشنهاد از سوی شهرداری بر اساس برداشت آنها از موضوعی با نام«خانه‌های کوچک» در دنیا و راه‌اندازی نظام اجاره‌داری حرفه‌ای بوده که به‌زودی بسته مربوط به آن تدوین خواهد شد. در این سازوکار،سطح سوم اجاره‌داری تهیه شده که چیزی شبیه راه‌اندازی پانسیون‌های خصوصی است و افرادی که برای اشتغال یا تحصیل و درمان و امثال آن به صورت مجردی یا بدون خانواده به پایتخت کوچ می‌کنند، در آن مستقر می‌شوند و محلی مناسب برای سکونت آنها محسوب می‌شود.»
استفاده از الگوی اکباتان و آپادانا
در مقابل اما؛ گروهی دیگر با دفاع از این پیشنهاد شهرداری تهران تاکید دارند که تهران هم مانند بسیاری از کلانشهرهای دیگر کشورها باید به سمت ساخت خانه های کوچک گام بردارد؛ چرا که خانه‌های به اصطلاح کپسولی خاصیت زندگی شهرنشینی است آن هم باتوجه به اینکه مسکن حالا به مشکل نخست بسیاری از شهروندان بدل شده است.
حسین عبده تبریزی، اقتصاددان، طرح مسکن قابل استطاعت یا کوچک مقیاس و اجرای آن از سوی شهرداری را اقدام مثبتی دانست و گفت: «مسکن اجتماعی به معنای واقعی آن هنوز در ایران اجرا نشده است. این اقدام شهرداری تهران باید به فرهنگ و جزو وظایف ذاتی شهرداری‌ها تبدیل شود. اگر شهرداری تهران این کار را آغاز کند به طور قطع شهرداری‌های کوچک هم به دنبال شهرداری تهران حرکت خواهند کرد.
بهمن آرمان، اقتصاددان و استاد دانشگاه پیشتر در گفتگو با شهر، گرچه نگاه کاملا مثبتی به این طرح نداشت اما معتقد بود که «شهرداری باید از الگوی انبوه سازی، سبک سازی، ارزان سازی و صنعتی سازی استفاده کند.» آرمان توصیه می‌کند که «باید از الگوی ساخت شهرک‌هایی مانند اکباتان، آپادانا و نوبنیاد درس گرفت و در نهایت به این نکته توجه کرد که شهرک‌هایی که برای طبقه متوسط ساخته شده با تکنولوژی های 50 سال پیش و در یک محدوده ای 560 هکتاری این میزان واحد مسکونی ساخته شد؛ اما امروز تکنولوژی پیشرفت کرده و ارزان سازی و انبوه سازی کاملا امکان پذیر است.»
از آنجایی که طرح خانه های کوچک مقیاس هنوز نهایی نشده است، مدیران شهری هم از جزییات آن اطلاعات دقیقی نمی‌دهند، همین موضوع پیش‌بینی اینکه این خانه‌ها تا چه اندازه می‌تواند بخشی از مشکلات مسکن در تهران را حل کند را مبهم کرده است. موضوعی که مهدی تقوی، اقتصاددان هم به آن اشاره کرده است. به گفته او «طرح مسکن کوچک اندازه ابهامات زیادی دارد، اما به طور قطع برای گروه کارگران و کسانی که اکنون خارج از شهر زندگی میکنند و در طول هفته باید بین تهران و شهرهای اطراف در رفت و آمد باشند مناسب است، اما شرایط اقتصادی کنونی شاید مناسب اجرای این طرح نباشد.»
پیش از این هم، مجتبی بیگدلی، رئیس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان کشور در گفتگو با خبرنگار شهر، گفته بود «انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان کشور آمادگی کامل دارد در صورتی که شهرداری زمین‌هایی که در اختیار دارد را از طریق سازمان سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های مردمی به این انجمن معرفی کند تا در کمترین زمان ممکن برای ساخت مسکن در آن زمین‌ها به توافق برسد.»
آنطور که بیگدلی توضیح داده است «از آنجایی که شهرداری‌ها، مسئول مجوزها، پروانه ساخت و ساز و عوارض نوسازی و ساختمان هستند، نه تنها می‌توانند نقش مهمی در ساماندهی این بازار داشته باشند، بلکه می‌توانند به عنوان متولی، مسکن‌های حمایتی، رایگان و یا با تخفیف به شهروندان عرضه کنند. از طرف دیگر در ایران، هر گرانی از تهران آغاز می‌شود و در این میان مسکن نخستین بازار متاثر از گرانی است، بنابراین اینجاست که نقش شهرداری‌ها باید پررنگ‌تر از گذشته باشد.»
برای نخستین بار نیست که طرح خانه های 25 متری در تهران مطرح شده است، پیشتر و در سال 1388 انجمن انبوه ‌سازان پیشنهاد ساخت خانه‌هایی با متراژ 25 متری را مطرح کرد که در مناطق مرکزی پایتخت ساخته شوند. پیشنهادی که بدون مخالفت و بدون موافقت با آن، به هیچ سرانجامی نرسید.
خبرنگار: فریبا رحمانی

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: خانه های کوچک مقیاس مسکن قابل استطاعت شهرداری تهران ساخت خانه واحد مسکونی شهرداری ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۴۲۳۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحویل واحدهای مسکن ملی به متقاضیان تا پایان امسال

معاون وزیر راه‌وشهرسازی از تحویل واحدهای مسکن ملی به متقاضیان تا پایان امسال خبر داد و گفت: ۲میلیون و ۵۰۰ هزار واحد مسکونی در طرح ملی مسکن در دست ساخت است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از خرم‌آباد، ارسلان مالکی، شب گذشته در جمع خبرنگاران اظهار کرد: بیش از 2میلیون و 500 هزار واحد مسکونی در بخش‌های مختلف طرح ملی مسکن در دست ساخت است.

او با بیان اینکه 45هزار هکتار زمین برای اجرای طرح ملی مسکن به محدودۀ شهرها الحاق شده‌است، اضافه کرد: ساخت 57شهرک برای اجرای این طرح در کشور مصوب شده‌است.

مقاوم‌سازی 115هزار واحد مسکونی روستایی در لرستان

معاون وزیر راه‌وشهرسازی اعلام کرد: مراحل تصویب ایجاد بخشی از شهرک‌ها برای اجرای طرح ملی مسکن به پایان رسیده‌ و واحدهای مسکونی در این شهرک‌ها ساخته شده‌است.

مالکی با بیان اینکه اجرای طرح ملی مسکن در لرستان به‌دلیل مشکل تأمین زمین دشوار شده‌است، یادآور شد: دستگاه‌های اجرایی این عقب‌ماندگی را باید با هم‌افزایی جبران کنند.

او با اشاره به تأمین 300 هکتار زمین در لرستان بیان کرد: اگر مشکل تأمین زمین در این استان رفع شود شاهد سرعت در اجرای طرح ملی مسکن خواهیم بود.

معاون وزیر راه‌وشهرسازی عنوان کرد: ما تلاش می‌کنیم که واحدهای مسکونی با پیشرفیت فیزیکی 70درصد را تا پایان سال 1403 تحویل متقاضیان دهیم.

انتهای پیام/ 644/.

دیگر خبرها

  • ساخت ۹۵۰۰ واحد مسکونی در ۳ منطقه پایتخت
  • ساخت ۲ هزار و ۵۰۰ واحد مسکن اقتصادی در تهران | این خانه ها در چه متراژ و قیمتی ساخته می شوند؟
  • تامین زمین برای ساخت بیش از ۹۰ هزار واحد مسکونی در شمال سیستان و بلوچستان
  • احداث ۱۰۵۰ واحد مسکونی نهضت ملی مسکن در خوی
  • ۵۹ هزار واحد مسکونی در بافت‌های فرسوده استان تهران ساخته شد
  • ۴ هزار واحد مسکونی در شهر پرند آماده تحویل
  • آغاز ساخت ۳۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن پلاک‌های فرسوده تهران
  • تحویل ۴ هزار واحد مسکونی در شهر پرند/ آورده ۷۰۰ میلیونی متقاضیان
  • سمنان پیشرو در نهضت ملی مسکن/ ۱۹ هزار واحد مسکونی در دست ساخت است
  • تحویل واحدهای مسکن ملی به متقاضیان تا پایان امسال