Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران  جوان از تبریز، علیزاده  مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان‌شرقی با اشاره به تاثیر چشمگیر دوربین‌های ثبت تخلفات در کاهش تصادفات رانندگی گفت: برای کاهش آمار تصادفات جاده‌ای در استان باید در کنار اجرای طرح‌های مختلف ایمن سازی و هوشمند سازی جاده‌ها به مسایل فرهنگی و آموزشی ترافیکی توجه بیشتری کرد و این مسایل از طریق رسانه‌ها به ویژه صدا و سیما به مردم بیان شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او با بیان اینکه آمار تصادفات جاده‌ای استان در سال‌های ۹۶ و ۹۷ با افزایش مواجه بود،گفت: پارسال با اقدامات انجام شده برای افزایش ایمنی جاده ها، هوشمند سازی و نصب تابلو‌های هشدار و دوربین‌های کنترلی آمار تصادفات در جاده‌های استان کاهش یافته است.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان شرقی گفت: با تلاش مسئولان دستگاه‌های عضو کمیسیون مدیریت ایمنی حمل و نقل جاده‌ای استان، آذربایجان شرقی در زمینه کاهش تلفات ناشی از تصادفات جاده‌ای از رتبه ۲۹ کشوری در سال ۹۷ به رتبه ۶ در سال ۹۸ صعود کرده است.

علیزاده، با اشاره به تدوین طرح جامع کاهش تصادفات جاده‌ای برای سال ۹۹  افزود: امسال برای کاهش ۱۰ درصدی تلفات تصادفات جاده‌ای هدف گذاری و برنامه ریزی شده است و امید است با اقدامات دستگاه‌های ذیربط و همکاری رانندگان و مردم استان این هدف گذاری تحقق یابد.

او گفت: طرح جامع کاهش تصادفات جاده‌ای شامل برنامه‌هایی برای ۵ حوزه فعالیت مدیریت ایمنی راهها، راه (راه‌های ایمن تر)، وسیله نقلیه (وسایل نقلیه ایمن تر)، کاربران جاده‌ای ایمن‌تر (عامل انسانی) و حوزه واکنش بعد از تصادف است.

انتهای پیام/ک

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: راهداری و حمل و نقل جاده ای دوربین ثبت تخلفات تصادفات جاده ای آذربایجان شرقی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۵۰۸۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پایان تدوین برنامه عملیاتی و تحولی رشد اقتصادی آذربایجان‌شرقی

به گزارش خبرگزاری مهر، حیدر فتح‌زاده در گفت‌وگو با خبرنگاران اظهار کرد: برنامه راهبردی، عملیاتی و تحولی استان با هدف ارتقا سهم ارزش افزوده، شاخص‌های توسعه انسانی، تبدیل ظرفیت‌های بالقوه به بالفعل، تکمیل زنجیره ارزش و تامین، خلق مزیت پایدار، نرخ مشارکت اقتصادی، اعتماد و سرمایه اجتماعی و تعادل‌گرایی در توسعه استان تدوین شده است.

وی افزود: در تهیه و تدوین این برنامه استانداری آذربایجان‌شرقی، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و سایر دستگاه‌های استان همچنین اتاق بازرگانی‌، صنایع، معادن و کشاورزی استان مشارکت داشتند.

فتح‌زاده تصریح کرد: برخورداری از مدل مفهومی و عملیاتی، چارچوب روش شناسی، قابلیت سنجش‌پذیر مولفه‌های مطرح شده در برنامه، تدوین و ارائه برنامه تحولی توسط دستگاه‌ها، ترسیم برنامه زمانی پایش و ارزیابی و تحقق اهداف برنامه، نگاه سیستمی در تدوین اجزای برنامه و قابلیت محاسبه داده-ستانده و ارزش به تفکیک بخش‌های کلان اقتصادی، شیوه‌های تامین منابع و الگوی مشارکت بخش خصوصی و عمومی در اجرای برنامه وجه تمایز این برنامه می باشد.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی آذربایجان‌شرقی ادامه داد: ارائه ساختار برنامه تحولی توسط مدیران دستگاه‌های اجرایی در حضور استاندار و سایر اعضای شورای برنامه‌ریزی و تصویب ساختار برنامه در شورای برنامه‌ریزی به عنوان بالاترین نهاد در تسهیل‌گری توسعه، به برنامه ضمانت اجرایی بخشیده است.

این مسؤول اعلام کرد: با اجرا و پایش این برنامه در طول سال، شاهد تحقق رشد اقتصادی و ارتقا سهم ارزش افزوده استان در کل کشور تا پایان سال خواهیم بود.

کد خبر 6093369

دیگر خبرها

  • کاهش ۱۶ درصدی سرقت‌ها در آذربایجان شرقی
  • بخشی از عوارض آزادراه تهران-شمال به محیط زیست اختصاص یابد
  • کاهش ۱۰ درصدی تصادفات سالانه با رفع نقاط حادثه خیز از امسال اجرایی می‌شود
  • پایان تدوین برنامه عملیاتی و تحولی رشد اقتصادی آذربایجان‌شرقی
  • ◄ افزایش چند برابری جرائم رانندگی؛ تامین ایمنی یا کسب درآمد؟
  • تعداد سامانه‌های ثبت تخلفات در جاده‌های زنجان به ۴۱ دستگاه افزایش می‌یابد
  • ساخت هر کیلومتر مربع آسفالت چقدر هزینه دارد؟
  • هر کیلومتر آسفالت ۳.۵ میلیارد تومان هزینه دارد
  • ضرورت کاهش سرعت متوسط سالانه خودروها/ مقوله آموزرش در رسانه‌ها پررنگ‌تر شود
  • تخصیص ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار به ایمن‌سازی نقاط حادثه‌خیز