Web Analytics Made Easy - Statcounter

نامگذاری "روز ازدواج جوانان" تنها موردی است که از "قانون تسهیل ازدواج" اجرا شده و متأسفانه از زمان تصویب آن یعنی از سال ۱۳۸۴ تاکنون به مدت ۱۵ سال هیچ یک از موارد دیگر آن اجرایی نشده حتی میزان ازدواج از سال ۹۲ تا سال ۹۸، ۳۳ درصد کاهش داشته است! - اخبار اجتماعی -

به  گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ براساس آمارهای رسمی کشورمان در طول 6 سال بعد از ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت، شاخص‌های جمعیتی همچنان روند کاهشی خود را با یک شیب تند ادامه می‌دهند!

تعداد تولدهای کل کشور از سال 1394 مشخصاً روند کاهشی داشته و رفته‌رفته میزان این کاهش، بیشتر شده است؛ در حال حاضر 12 میلیون جوان در سن ازدواج داریم که متأسفانه فرصت و امکان ازدواج برای آنها فراهم نیست؛ معضلاتی از قبیل اشتغال، مسکن، هزینه‌های سرسام‌آور و رسم و رسومات نیز باعث شده‌اند که آمار ازدواج نسبت به سال‌های گذشته 40 درصد کاهش پیدا کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این آمارها حکایت از آن دارد که امروز به هیچ عنوان در شرایط جمعیتی مطلوبی قرار نداریم؛ ازدواج علاوه بر اینکه سنت خدای تعالی و رسول (ص) است بر بسیاری از ساختارهای اقتصادی و اجتماعی جامعه تاثیر می‌گذارد؛ با این حساب و با توجه به وضعیت بحرانی که کشور در آن قرار دارد، دولت و مجلس باید این نکته مهم را در نظر بگیرند که قوانینی در مجلس شورای اسلامی تصویب شده‌اند که متاسفانه تا به امروز به مرحله اجرا نرسیده‌اند از جمله این قوانین که 15 سال است مسکوت مانده، «قانون تسهیل ازدواج جوانان» است که مفاد آن می‌تواند مسائل ازدواج جوانان را تا حد زیادی رفع کند.

بهزاد خلیلی؛ پژوهشگر جمعیت و خانواده در مطلب پیش رو با استناد و مقایسه  آمارهای حوزه ازدواج، میزان اجرای "قانون تسهیل ازدواج جوانان" را مورد بررسی قرار داده است:

یکی از اولویت‌ها در مسئله‌ ازدواج که باید مورد توجه سیاست‌گذاران و تصمیم‌گیران این حوزه و همچنین خانواده‌ها قرار گیرد، توجه به گروهی است که سهم زیادی از تعداد ازدواج‌ها را به خود اختصاص داده‌ است؛ اگر چنین نشود، علاوه بر کاهش تعداد کل ازدواج‌ها که خود پیامدهای نامطلوب بسیاری برای جامعه به همراه دارد، باید شاهد افزایش تعداد ازدواج‌ها در بازه‌های سنّی نامناسب باشیم.

با نگاهی به آمار سرشماری‌‌های چند دوره اخیرِ ایران می‌توان دریافت که میانگین سنّ ازدواج در کشور به خصوص در سال‌های اخیر روند صعودی دارد یعنی سهم تعداد ازدواج در  سنین بالا رو به افزایش است؛ این امر در ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی و ... نگرانی‌های جدی ایجاد کرده و زنگ خطر را به صدا در آورده است.

آخرین آمار منتشر شده توسط سازمان ثبت احوال کشور در سال 1398 نشان می‌دهد که تعداد ازدواج‌های ثبت شده در این سال، 530225 مورد بوده است؛ این رقم از سال 92 تا سال 98، 33 درصد کاهش  داشته است!

 

نمودار1- روند کاهشی ازدواج از سال 92 تا 98

* منبع: دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور

حال باید دید سهم گروه‌های سنّی مختلف زنان و مردان از تعداد ازدواج‌ها چه تغییری کرده و بیشترین سهم ازدواج‌ها متعلق به کدام گروه‌های سنّی زنان و مردان است؟

جدول 1- آمار ازدواج زنان به تفکیک بازه سنی از سال 1392 تا 1398

منبع: دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور

 

جدول 2 - آمار ازدواج مردان به تفکیک بازه سنی از سال 1392 تا 1398

منبع: دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور

مطابق با آخرین آمار سازمان ثبت احوال کشور در سال 98، دختران 16 تا 20 ساله با بیش از 152 هزار مورد ازدواج، بیشترین تعداد ازدواج‌ را در میان دختران به خود اختصاص داده‌اند؛ تعداد ازدواج دختران 21 تا 25 ساله و 26 تا 30 ساله در رده‌های بعدی قرار می‌گیرند. (جدول 1)

همچنین در سال 98، بیش از 173 هزار مورد از ازدواج‌های پسران، در میان افراد 26 تا 30 ساله اتفاق افتاده است؛ تعداد ازدواج پسران 21 تا 25 ساله و 31 تا 35 ساله در رتبه‌‌های بعدی قرار دارند. (جدول 2)

نمودار 2- سهم بازه‌های سنّی مختلف زنان از تعداد ازدواج‌های سال 98

مطابق با نمودار [2] مشخص می‌شود که 80 درصد از ازدواج‌های زنان در سال 98، در سنین پایین‌تر از 30 اتفاق می‌افتد؛ این رقم نسبت به آمار سال 92، با 10 درصد کاهش همراه بوده است.

 

نمودار 3- سهم بازه‌های سنّی مختلف مردان از تعداد ازدواج‌های سال 98

همچنین از نمودار [3] می‌توان دریافت که در سال 98، حدود 70 درصد از مردان در سنین پایین‌تر از 30 ازدواج می‌کنند که این رقم از سال 92 تا سال 98، بیش از 11 درصد کاهش داشته است.

مسئله‌ ازدواج در کشور از نظر کمّی حداقل با دو مشکل اساسی رو‌به‌روست؛ نخست آنکه مطابق با جداول [1] و [2] و نمودار [1] طی سالیان اخیر تعداد ازدواج‌ها در سطح کشورمان، روندی کاهشی را طی کرده است.

دوم اینکه روند تعداد ازدواج‌های دختران و پسران در بازه‌های سنّی بالاتر، صعودی  و بالعکس ازدواج در سنین مناسب و پایین‌تر، روندی نزولی به خود گرفته است؛ چنین تغییری در تعداد کمّی و ساختار سنّی ازدواج، خسارت‌های جبران ناپذیری بر جامعه تحمیل خواهد کرد؛ از کاهش فرصت برای فرزندآوری مناسب زوجین گرفته تا افزایش معضلات و جرائم متعدد اجتماعی.

کاهش تعداد ازدواج‌ها و بالا رفتن سن ازدواج در کشور منجر به "افزایش جامعه‌ مجردها" شده است؛ طبق آخرین سرشماری ایران در سال 1395، حدود 12 میلیون دختر و پسر مجرد 15 تا 30 ساله در ایران زندگی می‌کنند که شرایط ازدواج را دارند اما نمی‌توانند زندگی خود را شروع کنند؛ سخت‌گیری خانواده‌ها و جوان‌ها در تمامی مراحل ازدواج و عدم اجرای قوانین حمایت‌کننده از ازدواج به‌هنگام جوان‌ها از مهم‌ترین دلایل افزایش سنّ ازدواج در جامعه‌ ایران است.

به عقیده برخی کارشناسان مهم‌ترین و جامع‌ترین قانون حمایتی در مسئله ازدواج جوان‌ها، قانون "تسهیل ازدواج جوانان" است؛ اعطای وام اشتغال، قرار دادن جوان‌های متأهل در اولویت فرصت‌های شغلی، اعطای وام ودیعه مسکن، تهیه مسکن تحت عنوان "مسکن موقت"، نزدیکی محل خدمت سربازی به محل زندگی و تدارک دیدن فضای مناسب برای برگزاری جشن و مراسم عروسی از جمله مواردی است که در این قانون، برای جوانان ایرانیِ در شُرُف ازدواج تدارک دیده شده است.

این قانون به مناسبت سالروز ازدواج حضرت امیرالمؤمنین و حضرت زهرا علیهم السلام، اول ذی الحجه هر سال را به عنوان "روز ازدواج جوانان" نام‌گذاری کرده است؛ نام‌گذاری روز ازدواج جوانان تنها موردی است که از قانون تسهیل ازدواج اجرا شده است!

متأسفانه از زمان تصویب این قانون یعنی از سال 1384 تاکنون به مدت 15 سال هیچ یک از موارد دیگر آن اجرایی نشده و مشکلات جوانان در زمینه‌ی ازدواج همچنان باقی مانده و چه بسا این مشکلات روز به روز فزونی می‌یابد؛ شایسته است مجلس یازدهم برای احقاق حقوق بر زمین‌مانده‌ جوانان به‌صورت جدی به ماجرا ورود کند و با توجه به نقش نظارتی خود، دولت‌ها را ملزم به اجرای این قانون حیاتی کنند تا سلامت جامعه ایران محفوظ بماند.

بازنگری در قانون تسهیل ازدواج در صورت تشکیل کمیسیون ویژه جمعیت/ کاهش 40درصدی ازدواج در سال‌های گذشته"پنجره جمعیتی" بسته شود دیگر برای حل "بحران جمعیت کشور" دیر است!مجله معتبر لنست: کاهش جمعیت ایران در سال 2100 به 70 میلیون نفر!

انتهای پیام/                                                       

R1534/Psaadati/S2,18,1417/CT4 واژه های کاربردی مرتبط دولت دوازدهم کاهش جمعیت مجلس ازدواج بیشتر بخوانید... بازنگری در قانون تسهیل ازدواج در صورت تشکیل کمیسیون ویژه جمعیت/ کاهش ۴۰درصدی ازدواج در سال‌های گذشته "پنجره جمعیتی" بسته شود دیگر برای حل "بحران جمعیت کشور" دیر است! لغو سیاست‌های "کنترل جمعیت" در تمامی کشورها/ افزایش "قدرت، ثروت و امنیت" کشور از طریق افزایش جمعیت قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان بیشتر بخوانید... بازنگری در قانون تسهیل ازدواج در صورت تشکیل کمیسیون ویژه جمعیت/ کاهش ۴۰درصدی ازدواج در سال‌های گذشته "پنجره جمعیتی" بسته شود دیگر برای حل "بحران جمعیت کشور" دیر است! لغو سیاست‌های "کنترل جمعیت" در تمامی کشورها/ افزایش "قدرت، ثروت و امنیت" کشور از طریق افزایش جمعیت واژه های کاربردی مرتبط دولت دوازدهم کاهش جمعیت مجلس ازدواج پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی ۱ "اختلال آسانسور" جان پسر نوجوان را گرفت ۲ "نرگس محمدی "سرانجام به گفت‌وگو با فرزندش رضایت داد ۳ توقیف ۲ فروند شناور حامل کالای قاچاق به ارزش ۶۴ میلیارد تومان ۴ گزارش | صفر تا صد جزئیات و ابهامات بازگشایی مدارس از ۱۵ شهریور ۵ مرکز آمار اتحادیه اروپا: ۴۲ درصد از نوزادان اروپایی حاصل روابط خارج از ازدواجند! + نمودار ۶ لاری: در صورت تولید واکسن کرونا در سایر کشورها دسترسی به آن پیگیری خواهد شد ۷ واکاوی یک سناریوپردازی؛ چرا "نرگس محمدی" با دختر و پسرش صحبت نمی‌کند؟ ۸ سقوط مرگبار کارگر جوان از طبقه چهارم ساختمان + تصاویر مهمترین اخبار اجتماعی اتحادیه اروپا ۵ درصد تولید ناخالص ملی خود را صرف موضوع "جمعیت" می‌کند آخرین آمار کرونا در کشور| فوت ۲۱۶ نفر در ۲۴ ساعت گذشته+ نمودار حضور نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در خبرگزاری تسنیم + تصاویر سرقت ۴ میلیاردی آقا و خانم سرایدار از خانه ویلایی بلافاصله پس از استخدام مهمترین اخبار تسنیم گزارش| ورود ویژه دستگاه قضا به حیاط خلوت کاخ‌نشینان/ لواسان؛ نماد شکل‌گیری طبقه مسئولان نوکیسه بازی عربستان و امارات با کارت داعش در یمن/ موثرترین گزینه ملت یمن در برابر جنگ‌افروزان واکنش شیخ قاسم به تهدیدهای صهیونیست‌ها؛ «آمادگی کامل مقاومت؛ شکست دیگری در انتظارتان است» عراقچی: حق مسلم مردم ایران را تسلیم قلدری‌های آمریکا نمی‌کنیم هوک: آمریکا در تلاش برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران است درباره ما ارتباط با ما آرشیو اخبار پیوندها بازار پربیننده‌ترین اخبار قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان ما را دنبال کنید: RSS اینستاگرام توییتر فیسبوک   آپارات   بیسفون   سروش   ویسپی   آی‌گپ
All Content by Tasnim News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

منبع: تسنیم

کلیدواژه: دولت دوازدهم کاهش جمعیت مجلس ازدواج دولت دوازدهم کاهش جمعیت مجلس ازدواج سازمان ثبت احوال کشور تسهیل ازدواج جوانان قانون تسهیل ازدواج تعداد ازدواج ها روز ازدواج جوانان تعداد ازدواج سال های گذشته ترین اخبار درصد کاهش ی ازدواج جوان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۵۹۹۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جمعیت جوان اصلی‌ترین مولفه قدرت و ثروت واقعی هر کشور

 

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، دکتر پژمان بختیاری نیا به خبرنگار ما گفت: تغییرات جمعیت یک پدیده اجتماعی مهم است که تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله باروری، مرگ و میر، مهاجرت، و تغییرات اجتماعی و اقتصادی قرار می‌گیرد. این تغییرات می‌توانند به شکل افزایش یا کاهش جمعیت، تغییر در ساختار سنی جمعیت و تأثیر بر اقتصاد و جامعه منجر شوند.


وی افزود: کشور ما در موضوع جمعیت در موقعیت حساسی است و با بسته شدن پنجره جمعیتی وارد بحران خواهیم شد، اکنون دو سوم جامعه در رده سنی ۱۵ تا ۶۴ سال هستند و در واقع ۷۰ درصد جامعه در این رده سنی قرار دارند و به همین منظور ما باید به ساختار سنی توجه کنیم، زیرا در مرحله پنجره جمعیتی همه مشکلات متخصصان و پژوهشگران بحث توانمندسازی جوانان است و از این روش جهش توسعه‌ای را خواهیم داد.


دکتر بختیاری نیا ادامه داد: در تدوین قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به ۲۱ مانع فرزندآوری مورد توجه قرار دارد که عبارتند از؛   تاخیر در ازدواج جوانان، کاهش سن ازدواج، الگوی مسکن، مشکلات اقتصادی و هزینه فرزندپروری، اشتغال و نگرانی آتیه زنان، اشتغال پدران خانواده، هزینه دوران باداری و شیردهی، هزینه‌های ناباروری، عقیم‌سازی و استفاده بی‌رویه از اقلام پیشگیری، ترس از فرزند معلول، قبح‌زدایی از سقط جنین، نگهداری از تربیت و آینده فرزندان و ضعف خدمات اجتماعی مادر و کودک از جمله این موانع است.


رئیس مرکز بهداشت خوزستان اضافه کرد: همان طور که سیاست‌های تحدید جمعیت در دهه ۶۰ برپایه تغییر نگرش‌ها، هنجار‌ها و ارزش‌ها بود، امروز نیز برای مهندسی معکوس این مساله هیچ راهی جز از مسیر ایجاد تغییر در نگرش‌ها و ارزش‌ها وجود ندارد. سیاست‌گذاری جمعیتی نوعی سیاست‌گذاری اجتماعی است و باید در این چارچوب حرکت کند و از الزامات آن، توجه به بستر‌های فرهنگی است. تمرکز بر روی تغییرات فرهنگی، مدیریت انتقال زمان و استفاده از توانمندی‌ها و ظرفیت‌های کمک‌کننده در فرزندآوری از دیگر موارد در این زمینه هستند.


معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز می‌گوید: در واقع در کنار حل مشکلات اقتصادی کشور، باید برای تغییر انگاره‌های غلط نقش بسته در اذهان جامعه درباره جمعیت و فرزندآوری، کار فرهنگی را در اولویت قرار دهد تا زنان و مادران بتوانند در کنار فعالیت‌های اجتماعی، نقش مادری خود را با کمترین دغدغه دنبال کنند.


وی گفت: در بخش فرهنگی فردگرایی گفتمان غالب است. آزادی‌های فردی، تغییر ارزش‌ها و هنجار‌های فردی و به طور کلی سبک زندگی از مولفه‌هایی هستند که سبب افزایش سن ازدواج شده‌اند، در حقیقت شاهد تغییر سبک زندگی هستیم که این موارد به طور قطع در افزایش سن ازدواج اثرگذار هستند و در نتیجه سن باروری نیز افزایش می‌یابد. توجه به عقاید، اخلاق، خرده فرهنگ‌ها و زیست بوم از اصول پرداختن به کار‌های فرهنگی است.

دکتر بختیاری نیا افزود: حمایت از ازدواج جوانان و فرزندآوری آنها، ارزشمند کردن فرزندآوری توسط عوامل فرهنگ‌ساز، رسانه‌ها و رفع موانع و مشکلات خانواده‌ها در این مسیر که عمدتاً در قانون جوانی جمعیت مورد توجه هستند می‌توانند ما را از این بحران عبور دهند، اما لازم است بدانیم مهمترین موضوع فرهنگ‌سازی و الگوسازی است که آحاد مردم و گروه‌های اجتماعی باید به آن توجه کنند.


وی تاکید کرد: مساله جوانی جمعیت از برنامه‌های محوری وزارت بهداشت است و فرزندان سرمایه‌های ارزشمند جامعه و خانواده هستند.

دیگر خبرها

  • حفظ کیان خانواده سلامت جامعه را ارتقا می‌دهد
  • کاهش سرقت درچناران با جمع آوری معتادان متجاهر
  • جمعیت جوان اصلی‌ترین مولفه قدرت و ثروت واقعی هر کشور
  • دوره آموزشی «حسنه ماندگار» برای ۱۵۰ نفر خادمیار مرکزی برگزار شد
  • پرداخت ۱۶۰ هزار میلیارد تومان وام ازدواج پارسال در کشور
  • پیری جمعیت نشاط اقتصادی و اجتماعی را کاهش می‌دهد
  • تشکیل ستاد وصال شیرین در راستای تسهیل ازدواج جوانان در کشور
  • وام ازدواج ۸۸.۵ درصد متقاضیان قمی پرداخت شده است
  • ارائه بیش از ۱۰۰ خدمت رایگان برای بارداری سالم
  • ۳۵ درصد از قانون جوانی جمعیت اجرا شده