Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-05-03@22:37:38 GMT

کرونا به روایت روحانی

تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۸۱۷۰۷۳

کرونا به روایت روحانی

آفتاب‌‌نیوز :

از همان روز‌های اول اسفند که شایعه حضور کرونا در ایران تبدیل به واقعیت شد، بیش از پنج ماه می‌گذرد. رئیس‌جمهور و دولت از همان زمان، شروع به فعالیت کردند تا این گرفتاری جدید را کنترل کنند؛ اما بار‌ها صحبت‌ها و تناقض‌هایی در سخن و عمل دیده شده که جای تأمل دارد. چهارم اسفند سال پیش حسن روحانی بلافاصله بعد از آنکه مشخص شد دو شهروند به دلیل کرونا فوت کرده‌اند، به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دستور تشکیل ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا را داد و خود شخصا بار‌ها در جلسات آن شرکت کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر دوباره به اخبار آن روز‌ها نگاهی بیندازیم، خواهیم دید که با وجود همه‌گیری این ویروس در جهان، شخص رئیس‌جمهور اعتقاد داشت که لزومی ندارد شرایط بحرانی فرض شود و اعلام کرد از روز شنبه کار و فعالیت در کشور باید به صورت آنچه در هفته‌های گذشته جریان داشته، ادامه یابد و هراس‌افکنی و تلاش برای به تعطیلی‌کشاندن کشور، توطئه دشمنان است. او همچنین اعتقاد داشت که درباره کرونا نباید بزرگ‌نمایی یا کوچک‌نمایی صورت بگیرد و ویروس ترس، اضطراب، تردید و بی‌اعتمادی در میان مردم بدتر از کروناست.

روحانی همچنین در هفتم اسفند در جلسه‌ای گفت: «در مجموع روند کاهش مراجعه و پیشرفت در امر درمان را مشاهده می‌کنیم. یعنی اگر صد نفر در روز‌های اولیه بستری بودند، از این صد نفر ممکن بود هفت، هشت نفر از دنیا بروند. امروز این رقم خیلی پایین آمده است؛ به خاطر اینکه بر این روند مسلط شدیم». اما صحبت‌ها و حرف‌های سعید نمکی، وزیر بهداشت، از جنس دیگری بود و درخواست تعطیلی ادارات را داشت و از سفر‌های نوروزی ابراز نگرانی می‌کرد و بار‌ها گلایه کرد که چرا با برنامه‌های این ستاد همراهی نمی‌شود. رئیس‌جمهور نیز در آخر سال، از موضع خود درباره برگشت مردم به کسب‌وکار از روز شنبه کوتاه آمد و از طرف خود و دولت، گفت تعطیلاتی در ایام عید نخواهیم داشت. همه سر کار خود هستیم. او از همان روز اول سال جدید، رتق‌و‌فتق امور مربوط به مبارزه با کرونا را در دست گرفت و گفت: «این ایام تلخ می‌گذرد».

او همچنین از مردم که تعطیلات نوروز را شروع کرده بودند، خواست توصیه‌های بهداشتی را جدی بگیرند و از تردد غیرضروری اجتناب کنند. روحانی از نیمه دوم تعطیلات عید طرح «فاصله‌گذاری اجتماعی» را ابلاغ کرد و گفت چیزی به اسم «قرنطینه کامل» نخواهیم داشت. ۱۲ فروردین، در آخرین روز‌های تعطیلات نوروز، روحانی اعلام کرد که آمار نشان می‌دهد فوتی‌های ما کاهش پیدا کرده و این همان مراقبت ارزنده‌ای است که در سراسر کشور انجام می‌شود. رئیس‌جمهور چند روز بعد گفت کرونا مسئله‌ای است که ترسش از خودش بدتر است؛ هرچند در اواخر اردیبهشت کمی از موضع خود کوتاه آمد و گفت: «باید حالت وسطی برای مردم ترسیم کنیم. اضطراب و دلهره درست نکنیم، بی‌تفاوتی هم درست نکنیم. باید محققان و دانشمندان و پزشکان و صدا‌و‌سیما، چنین شرایطی را برای مردم توضیح دهند».

از پیک اصلی گذشتیم

۲۷ اردیبهشت بود که رئیس‌جمهور اعلام کرد از پیک این ویروس گذشته‌ایم و آمار فوت‌شده‌ها کاهش یافته است. روحانی گفته بود: «حتی اگر این ویروس جهش هم داشته باشد، حتی اگر موجی هم در اواخر تابستان یا در پاییز داشته باشیم، به نظر من از پیک اصلی در کشور عبور کرده‌ایم. حالا اگر پیک دیگری هم درست شود، از پیک اصلی عبور کرده‌ایم». دو هفته بعد باز روحانی به مردم امید داد: «تعداد مبتلایان جدید، عمدتا بر مبنای تست است و این همانی است که طرف ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد، جوان و سر‌حال باشد؛ در‌عین‌حال باید در قرنطینه خانگی قرار بگیرد؛ به خاطر اینکه این ویروس را دارد منتقل می‌کند و مبتلاست. پس نگران نشویم، این ابتلا و این آماری که اعلام می‌شود، چون بر مبنای تست است، به نفع آینده کشور است». ۱۱ خرداد، رئیس‌جمهوری رسما اعلام کرد که امروز شرایط مقبولی را مشاهده می‌کنیم؛ حتی به نظر شرایط ما شکننده هم نیست.

او حتی اعتراض کرد که نباید با گفتن اینکه پیک دوم و سوم اوج بیماری کرونا در کشور ایجاد شده است و کدام کار اشتباه بوده یا سرعت عمل زیاد بوده است، فضای روانی جامعه را به هم بریزیم.

موج دوم نداریم

روحانی چنان از مهار کرونا راضی بود که در ۲۵ خرداد رسما اعلام کرد که هم خود گفته و هم وزیر بهداشت تأکید کرده که ما موج دوم در کشور نداریم و آنچه هست، موج اول است و پیک آن در برخی از استان‌ها در اسفند، فروردین و اردیبهشت بوده و در برخی از استان‌ها در خرداد بوده است و احتمال دارد بعد از گذراندن، استان‌های دیگری در پیک قرار بگیرند.

اما یک هفته بعد، رئیس‌جمهور کمی محتاط‌تر شد و گفت که باید آمادگی بیشتری داشته باشیم: «درگیر موج اول این بیماری هستیم. موج اول این بیماری در بعضی از استان‌ها رفت به پیک رسید و عبور کرد. بعضی از استان‌ها امروز گرفتار آن هستند و ممکن است ان‌شاءالله آن‌ها هم چند روز یا یک هفته دیگر از این وضعیت عبور کنند. ممکن است در استان‌های دیگر دومرتبه پیک موج اول در آن‌ها شروع شود. موج ثابتی نیست و در حال حرکت است و باید این را در نظر بگیریم و همه خودمان را آماده کنیم».

یک ماه بعد یعنی اواخر تیر، روحانی تلویحا حرف خود را پس گرفت و اعلام کرد که در مدت شیوع کرونا دو موج را شاهد بوده‌ایم. رئیس‌جمهور این دو موج را این‌گونه تشریح کرد: «یک موج مربوط می‌شود به اسفند و فروردین که در اواخر فروردین حرکت کاهشی و نوعی آرامش را دیدیم و یک موج دوم که از اواخر خرداد آغاز شد و الان هم هنوز درگیر آن هستیم. مکان‌هایش مانند هم نبود؛ یعنی در موج اول برخی از استان‌ها گرفتار بودند؛ ولی در موج دوم، استان‌های دیگری درگیر بودند».

روحانی که در نیمه فروردین گفته بود ترس از کرونا بدتر از خود آن است، تغییر موضع داد و ترس از این ویروس را مثبت دانست و گفت: «در واقع موج دوم، محصول این است که ترس ریخته شد، مردم به زندگی عادی برگشتند و در این زندگی عادی باید آداب و رسومی را که ترک کنیم و ترک می‌کردیم، دست‌کم تا پایان سال جاری در تمام مسائل اجتماعی آن‌ها را کنار بگذاریم». او در چهارم مرداد حتی اعلام کرد که مردم باید از این بیماری به‌عنوان یک بیماری خطرناک بهراسند، بترسند و مراقبت و مواظبت کنند.

تجمع ممنوع؟

البته مواردی نیز بود که حسن روحانی از همان ابتدا درباره آن یک موضع را اتخاذ کرد؛ هرچند به دلیل نزدیک‌شدن به ماه محرم باز از موضع خود کمی کوتاه آمد. او از همان ابتدای سال با اجتماع مخالف بود. روحانی در پنجم فروردین گفته بود: «اجتماعاتی که قبلا توصیه شده که نباشد، چه برای غم و عزا و چه برای شادمانی، چه برای عروسی و چه برای هر مناسبت دیگری هست، مردم همچنان به آن توصیه‌ها عمل کنند و اجتماع نباشد».

نیمه خرداد نیز اعلام کرده بود فعلا اجتماعاتی را که برای عروسی و عزاداری داشتیم، کنار بگذاریم. روحانی، هشتم تیر نیز گفته بود: محل تجمع محل خطر است. وقتی می‌گوییم فلان شهرستان قرمز شد، بله، نسبت به شهرستانی قرمز، یکی نارنجی و یکی سفید است؛ ولی در محل تجمع و وقتی جمعیت کنار هم جمع شد، خود آن مکان به طور اتوماتیک قرمز می‌شود». او همچنین توصیه کرده بود در سراسر کشور مراسمی را که در آن اجتماع است، چه عزا، چه عروسی و چه میهمانی، ممنوع کنیم. این روز‌ها که به ماه محرم نزدیک می‌شویم، مسئله برگزاری تجمعات عزاداری از دغدغه‌های مسئولان و مردم است. اینکه این تجمعات برگزار خواهد شد یا خیر، از مواردی است که ستاد ملی مبارزه با کرونا باید درباره آن تصمیم بگیرد.

چهارم مرداد، رئیس‌جمهور به مراسم سوگواری ماه محرم اشاره کرد و گفت که همه‌جا عزاداری امام حسین را باید انجام دهیم. او این کار را این‌گونه شرح داد: «در روستا، شهر، آنجایی که می‌گوییم وضعیت قرمز، زرد یا هشدار هست، هرچه هست، همه جا باید عزاداری امام حسین را انجام بدهیم. با تراکم کمتر و همین فاصله‌گذاری که می‌گوییم. تراکم نباشد، نیایند در جایی جمعیت زیاد در یک فضای کوچک، این تراکم جمعیت را کنار بگذاریم، پروتکل بهداشتی را حتما باید مراعات کنیم». تا خداحافظی با کرونا، آینده‌ای نامشخص در پیش‌روی همه ماست. آیا باز هم دولت و روحانی در قبال جهش‌های این ویروس، دچار اظهارات متناقض خواهند شد؟

منبع: روزنامه شرق

منبع: آفتاب

کلیدواژه: حسن روحانی ویروس کرونا استان ها رئیس جمهور موج اول موج دوم روز ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۱۷۰۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکسن کرونای آسترازنکا چقدر تهدیدتان می‌کند؟ / اشتباهاتی که مردم را به تزریق این واکسن ترغیب کرد

همشهری آنلاین در گزارشی به خبر غافلگیرکننده ای که چند روز قبل در مورد یکی از معروف ترین واکسن های کرونا منتشر شد پرداخت. واکسنی که در ایران هم مورد استفاده قرار گرفت و بنا به آمار وزارت بهداشت حدود 12 درصد از واکسن های وارداتی یعنی 25 میلیون دوز آسترازنکا بودند. مریم سرخوش نویسنده این گزارش نوشت: بروز عوارض نادر با تزریق واکسن آسترازنکا شامگاه دوشنبه (10 اردیبهشت 1403) مورد تایید شرکت سازنده آن هم قرار گرفت. عوارضی که پیشتر از سوی کشورهای مصرف‌کننده به ویژه‌ اروپایی‌ها مطرح و حتی در کوران واکسیناسیون جهانی علیه پاندمی کرونا، تزریق آن را متوقف هم کرده بودند. حالا شرکت آسترازنکا گفته که این واکسن می‌تواند باعث بروز عوارض نادر جانبی از جمله لختگی خون یا کاهش پلاکت‌های خونی (TTS) شود.   آنها گفته‌اند که خطر مرگ ناشی از TTS با ترزیق واکسن آسترازنکا یک در یک میلیون نفر است.   این در حالی است که تقریبا 12درصد واکسن‌های وارداتی به ایران هم آسترازنکا بود، چیزی حدود 25 میلیون دوز، به همین دلیل یک نگرانی جدید از تزریق این واکسن در اذهان عمومی شکل گرفته. نگرانی‌ای که البته به گفته متخصصان تنها در صورت بروز عوارض در همان روزها و هفته‌های ابتدایی تزریق واکسن جدی است اما با گذشت دو سال از زمان تزریق و نبود علائم، دیگر خطری وجود ندارد.   به جز این نگرانی، پیگیری از چند متخصص حوزه واکسن‌ها عیان‌کننده یک وضعیت عجیب دیگر هم هست، این‌که انتشار این خبر باعث شده که بسیاری از دریافت‌کنندگان آسترازنکا، اکنون سایر مشکلات جسمانی‌شان را هم با این واکسن مرتبط بدانند، اما کارشناسان حوزه سلامت می‌گویند که چنین چیزی مورد تایید نیست و در حال حاضر یک عارضه درباره این واکسن مورد تایید قرار گرفته؛ لختگی خون یا کاهش پلاکت‌های خونی. هر چند که فواید تزریق واکسن‌ها نسبت به عوارض آن آنقدر بالاست که در بحران پاندمی‌ها نادیده گرفته می‌شوند.   صبج امروز هم بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت در پاسخ به خبرنگاران درباره عوارض واکسن‌های کرونا گفته «واکسن‌ها از روش‌های مختلف تامین شد و از عمده‌ترین واکسن‌ها سینوفارم چینی بود که نزدیک به 155 میلیون دوز در کشور تزریق شد و کم‌عارضه‌ترین هم بود. کمیته واکسن هم عوارض را رصد می‌کند و حداقل ضایعات را در کشور داشتیم.»‌   خطر مرگ ناشی از TTS با ترزیق واکسن آسترازنکا یک در یک میلیون نفر است

اولین مرگ‌های آسترازنکایی موج توقف تزریق واکسن‌های آسترازنکا در اروپا از اسفند 99 آغاز شد، ابتلا نروژ، ایسلند، بلغارستان، اتریش، هلند،‌ دانمارک و ایرلند و پس از آنها، فرانسه، آلمان و بریتانیا، استونیا، لیتوانی، لوکزامبورگ، رومانی و لاتویا دستور توقف واکسیناسیون با این واکسن را دادند.   همان زمان اتریشی‌ها از مرگ یک پرستار به دلیل اختلال انعقاد خون بعد از تزریق آسترازنکا خبر دادند، پس از آن هم مصرف‌کننده دیگری در این کشور دچار آمبولی ریه شد. همزمان در دانمارک هم یک مرگ و بروز خونریزی مغزی در بیمار دیگر ناشی از تزریق واکسن ثبت شد. مرگ‌هایی که به صورت موردی در دیگر کشورها هم گزارش می‌شد و توقف واکسیناسیون با آسترازنکا.   آکادمی علمی استرازنکا البته از همان زمان که بحث عوارض قلبی و مرگ‌های ناشی از ترزیق واکسن آسترازنکا مطرح شد، اعلام کرد خطر مرگ ناشی از TTS (ایجاد لخته خون و کاهش تعداد پلاکت‌های خون) یک در یک میلیون نفر است و خطر ریسک ابتلا به TTS هم در کل جهان کمتر از 30 در یک میلیون نفر.   این در حالی است که تا پاییز 1402 و بر اساس آمارهای جهانی ۱۳ میلیارد و ۲۷۰ میلیون و ۱۷۰ هزار و ۳۳۲ واکسن کرونا در کشورهای مختلف تزریق شده که بخش زیادی از آنها را سینوفارم چین و رتبه دوم هم به آسترازنکا تعلق دارد. البته آسترازنکا رتبه‌دار توزیع واکسن در کشورهای مختلف (185 کشور) است و پس از آن فایزر، مدرنا، جانسون‌جانسون و سینوفارم قرار دارند.   هشدار تزریق واکسن در ایران در ایران هم در ماه‌های نخست شروع واکسیناسیون و ارزیابی‌های اولیه توصیه‌هایی به عدم تزریق واکسن آسترازنکا برای گروه‌های سنی خاص -افراد زیر 40 تا 50 سال به ویژه زنان مطرح شد. البته که با توجه به واردات قابل توجه واکسن چینی (سینوفارم) و بدقولی سازمان جهانی بهداشت در اعطای واکسن‌های سبد کووکس (عمده آنها واکسن‌ آسترازنکا بود) به ایران باعث شد که نزدیک به 70 درصد مردم ایران واکسن‌ چینی را تزریق کنند و آسترازنکا در رتبه دوم قرار بگیرد.   کیانوش جهانپور، سخنگوی سابق وزارت بهداشت در این باره به همشهری توضیح بیشتری می‌دهد و می‌گوید: شرکت آسترازنکا به بروز عوارض نادر جانبی از جمله لختگی خون یا کاهش پلاکت‌های خونی با تزریق این واکسن اشاره کرده که مساله جدیدی هم نیست. این موضوع در ماه‌های نخست شروع واکسیناسیون و ارزیابی‌های اولیه در برخی افراد به ویژه در گروه‌های سنی و جنسیتی خاص مطرح شد.   او ادامه می‌دهد: اساسا مجوز تلقیح این واکسن و سایر واکسن‌های کرونا در بدو امر تا ماه‌ها چه در بریتانیا چه اروپا و آمریکا، حتی سایر کشورها مجوز مصرف اضطراری بود که شرایط خود را دارد. همان زمان هم کمیته ملی وقت واکسیناسیون علیه کووید19 در ایران هشدارهایی به ویژه برای افراد زیر 40 سال را مطرح کرد. چون واکسن آسترازنکا به دلیل همین عوارض ولو نادر در همان ماه‌های نخست در کشورهای اروپایی نیز با فراز و نشیب‌هایی روبرو شد و در بسباری از کشورها برای گروه‌های سنی زیر 40 بعضا 50 سال هشدار داده شده بود.   آثار یک سیاست‌ اشتباه جهانپور در این باره به یک سیاست‌گذاری اشتباه هم اشاره می‌کند و می‌گوید: فضای غبارآلود رسانه‌ای و تلاش برخی افراد برای وارونه‌نمایی موضوع، برخی سوء‌برداشت‌ها را در پی داشت. چنان که حتی برخی افراد را به سمت تزریق این واکسن در کشورهای همجوار با صرف هزینه بالا کشاند. از سوی دیگر برخی افراد برای این‌که آسترازنکا تقریبا در فهرست مورد تایید اغلب کشورها برای مسافرت قرار داشت، حتی در گروه‌های سنی زیر 50 یا 40 سال داوطلبانه و مصرانه مبادرت به تهیه این واکسن و تلقیح آن کردند.   او درباره میزان تزریق این واکسن در کشور هم بیان می‌کند: حدود 10درصد واکسن‌های تزریق شده در کشور به آسترازنکا تعلق داشت. مبدا این واکسن شرکت آسترازنکا در بریتانیا بود و به نوعی ابتدا تحت عنوان آکسفورد-آسترازنکا مشهور بود. در کشورهای مختلف بیش از یک میلیارد دوز از این واکسن تولید و ترزیق شده. کشورهای اروپای شرقی و جنوبی حتی جنوب شرقی آسیا هم این واکسن تولید کرده‌اند. سهمیه ایران از کووکس هم عمدتا آسترازنکا بود که محموله‌های آن از ایتالیا و مجارستان و ژاپن و کره‌جنوبی وارد ایران شد.   فواید واکسن‌ها را نمی‌توان نادیده گرفت این پزشک تاکید می‌کند: نباید از نظر دور داشت که هر واکسنی می‌تواند، عوارضی جانبی داشته باشد اما در عین حال باید بپذیریم، همین واکسن‌ها بسیاری از اپیدمی‌های مزمن را نابود کرده‌اند، این عوارض نه چندان شایع، خاص این واکسن نبوده چنانکه در مورد واکسن آمریکایی جانسون و جانسون هم بروز عوارض بیشتری مطرح شد و این واکسن عملا در خود ایالات متحده محدود و متوقف شد. تبعا مجوز مصرف اضطراری در شرایط خاص و اضطراری پاندمی و همه‌گیری کرونا صادر شده و این قابل قیاس با وضعیت عادی یا مطالعات پسینی در مورد یک واکسن نیست.   جهانپور با بیان این که مقایسه میزان حفاظت ایجاد شده از این واکسن‌ها با عوارض احتمالی آن همچنان برای استفاده از این واکسن‌ها ولو مشروط، گریزناپذیر است و باید آن را با اطلاعات و یافته‌های آن زمان باید سنجید، ادامه می‌دهد: اما همین اطلاعات هم حکایت از آن داشت و دارد که اولا واکسن آسترازنکا و جانسون و جانسون به ویژه برای گروه‌های سنی زیر 40 سال پرعارضه‌تر از واکسن‌های ایرانی ارزیابی می‌شدند، چنانکه شواهد و یافته‌های بعدی واکسیناسیون با این واکسن و واکسن‌های ایرانی مانند کووایران برکت، پاستوکووک، فخرا، اسپایکوژن و... که با فناوری‌های متفاوتی تهیه شده بودند نشان از آن داشت و دارد که واکسن‌های ایرانی به مراتب کم عارضه‌تر و چه بسا با قبلیت مصون‌سازی بالاتری بودند.   او البته تاکید می‌کند که هنوز هم واکسن آسترازنکا به رغم عوارض جانبی نادر آن یکی از موثرترین واکسن‌ها در محافظت از جان میلیون‌ها نفر به‌شمار می‌رود و با توجه به گستره تولید و توزیع انبوه آن در 5قاره نقش موثری در مهار همه‌گیری کرونا در بسیاری از کشورها داشته است.   آسترازنکا رتبه‌دار توزیع واکسن در 185 کشور جهان است و پس از آن فایزر، مدرنا، جانسون و جانسون و سینوفارم قرار دارند   نگران باشیم؟ جهانپور به یک نکته دیگر درباره بروز نگرانی در تزریق‌کنندگان این واکسن‌ها هم اشاره می‌کند و می‌گوید:‌ عمده عوارض نادر آسترازنکا محدود به ساعات، روزها و هفته‌های نزدیک به تلقیح بروز کرده و تقریبا برای عموم افرادی که دچار عوارض احتمالی نشده‌اند بعد از ماه‌ها و نزدیک دو سال از زمان تزریق جای نگرانی وجود ندارد. اگر کسی این واکسن را ترزیق کرده و طی ماه‌های گذشته عوارضی نداشته، انتظار بروز عوارض خاص نمی‌رود. معدود موارد عوارض که در ایران به ویژه در جوانان مشاهده شده هم مانع از آن نیست که کماکان این واکسن را واکسنی موفق در پیشگیری از کرونا و مقابله با کوید19 ندانیم.   البته به گفته این پزشک در حال حاضر واکسن‌های مؤثر، بروزرسانی شده و با عوارض کمتری مثل برکت پلاس در ایران داریم که می‌تواند رافع ایمن‌تر و مؤثرتری برای مشکلات بعدی و احتمالی ناشی از سویه‌های جدید کرونا داشته باشد. در عین اینکه باید این روند بروزرسانی و حمایت از استمرار توسعه و تحقیق واکسن‌های ایرانی کرونا حمایت شود و ادامه داشته باشد.   او درباره این که گفته می‌شود، برخی کشورها این واکسن را برای مردم خودشان استفاده نکردند و به ایران هدیه دادند هم می‌گوید: به هیچ عنوان درست نیست، آسترازنکا بعد از سینوفارم چین، دومین واکسنی بود که در بسیاری از کشورها تولید و مصرف شد. سایت‌های متعدد تولید این واکسن در کشورهای مختلف وجود داشت، از جمله ژاپن، کره جنوبی و حتی هند. در اروپا هم علاوه بر بریتانیا در کشورهایی از جمله ایتالیا، مجارستان و آلمان هم تولید این واکسن صورت گرفت. در آمریکای شمالی و لاتین هم به شدت مورد استفاده بود و آمار تزریق آن در هند هم بالا بود. کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • سازمان جهانی بهداشت: همه‌گیری کرونا باعث افزایش چاقی در کودکان شده است
  • آخرین تصویر ملوک طلوع‌نژاد پیش از فوت/ عکس
  • واکسن کرونای آسترازنکا چقدر تهدیدتان می‌کند؟ / اشتباهاتی که مردم را به تزریق این واکسن ترغیب کرد
  • روایت اخراج یک روحانی از مسجد به اتهام توهین به مسئولان + ویدئو
  • روایت اخراج یک روحانی از مسجد به خاطر توهین به مسئولان
  • اعتراف جدید سازندگان آسترازنکا/ باید نگران واکسن کرونا بود؟
  • توصیه آژانس دارویی اتحادیه اروپا درباره واکسن‌ کرونا
  • موج مهاجرت پرستاران؛ عمان ۶ برابر ایران حقوق می‌دهد
  • موج مهاجرت پرستاران به کشور‌های خلیج فارس
  • کرونا ویروس چگونه با تغییرات آب و هوایی گسترش یافت؟