Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-26@04:34:31 GMT

بایدن و برجام؛ احیای توافق هسته‌ای ممکن خواهد بود؟

تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۸۴۷۴۰۱

به گزارش «پارسینه»، با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و پیش بینی نظرسنجی‌ها درباره پیروزی جو بایدن در مقابل دونالد ترامپ، یکی از مهمترین مسائلی که مطرح است سرنوشت توافق هسته‌ای ایران و تحریم‌های آمریکا علیه این کشور است.

بایدن در زمان امضای توافق هسته‌ای معاون باراک اوباما بود و در کمیپن انتخاباتی خود هم وعده داده است که در صورت پیروزی در انتخابات، به توافق هسته‌ای ایران بازخواهد گشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این وجود، برخی تحلیل گران بر این باورند که او توافق هسته‌ای را به شکلی که وجود دارد نخواهد پذیرفت.

الکساندر ماریاسف، سفیر ویژه و تام الاختیار روسیه در ایران طی سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵، در یادداشتی تحلیلی برای اندیشکده روسی «والدای کلاب» نوشته است که اگر بایدن در انتخابات پیروز شود، روحانی و هواداران عملگرایش زمان کافی برای احیای توافق هسته‌ای پیش از انتخابات ایران را خواهند داشت، اما این به شرطی است که دولت جدید مستقر در کاخ سفید آن را به طور مستقل از موضوعات دیگر درنظر بگیرد و آن رابرای بحث درباره مسائل دیگر به تاخیر نیاندازد.

با این وجود «ماریاسف» بر این باور است که بر پایه آنچه از بیانیه‌های کمپین بایدن برداشت می‌شود، تفاوت اندکی میان موضع جمهوری خواهان و دموکرات‌ها بر سر یک توافق هسته‌ای با ایران وجود دارد و اگر بایدن مذاکره با ایران را کلید بزند، به احتمال زیاد برای گسترش محدودیت‌های برنامه هسته‌ای ایران، و احتمالا برای ابدی ساختن آن، تلاش خواهد کرد و همچنین ممکن است مسئله محدودیت برنامه موشکی و توفق فعالیت‌های منطقه‌ای ایران را هم مطرح کند. در عمل این موضعی مشابه موضع دونالد ترامپ است که تاکید دارد تهران یک توافق جدید و «بهتر» را امضا کند. حتی حسن روحانی که مایل است مصالحه‌ای معقول با آمریکا داشته باشد، بعید است که خواسته‌های جدید را بدون امتیازات جدی‌تر و تضمین تعهد آمریکا که خود امری نامحتمل است، بپذیرد.

او بر این باور است این سناریو در نهایت به شکست عملگرا‌های ایران در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۱ منجر خواهد شد، نقش ان‌ها در سیاست داخلی و خارجی حاشیه‌ای می‌شود، و محافظه کاران و تندرو‌ها تمام اهرم‌های قدرت را در اختیار خواهند گرفت.

در این صورت، چنانچه ترامپ هم در انتخابات دوباره پیروز شود و سیاست سختگیرانه خود علیه ایران را دنبال کند، دولت تندروی جدید حاکم در تهران که از سوی پارلمان محافظه کار حمایت می‌شود، به احتمال زیاد خروج از برجام و شاید از «ان پی تی» را آغاز کند. ایران همچنین فعالیت‌های هسته‌ای خود را گسترش خواهد، برنامه موشکیش را شدت خواهد بخشید و پشتیبانی از گروه‌های مورد حمایتش در منطقه را برای تقویت مواضع و کارت‌هایی که برای هرگونه مذاکره احتمالی با آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای و دیگر موضوعات اساسی نیاز دارد، بیشتر خواهد کرد.

این روند به تکرار وضعیت دهه ۲۰۰۰ منجر خواهد شد که شکست مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان که به تحریک آمریکا صورت گرفت، موجب شکست محمد خاتمی اصلاح طلب و جانشینی او با محمود احمدی نژاد محافظه کار شد.

در دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد برنامه هسته‌ای ایران با جدیت بیشتری دنبال شد و برنامه موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران به شکل قابل توجهی افزایش یافت. در آن زمان ایران و قدرت‌های جهانی برای پیدا کردن راه حلی جهت حل و فصل مسئله هسته‌ای ایران به مذاکره روی آوردند، اما به باور «ماریاسف» این که با واقعیت‌های تاریخی تازه بتوان چنین روندی را تکرار کرد، خود یک مسئله جدی است.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: جو بایدن برجام توافق هسته ای آمریکا انتخابات آمریکا هسته ای ایران توافق هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۴۷۴۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اظهارنظر گروسی درباره هسته‌ای شدن ایران/ به تهران می‌روم

به گزارش خبرآنلاین "رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی مدعی شد که غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و نبود دسترسی بازرسان بین‌المللی به تاسیسات اتمی آن، به نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن دامن می‌زند.

به نقل از ایسنا با این وجود، گروسی گفت که نسبت به حفظ گفت‌وگوها در این باره متعهد است.

خبرگزاری آلمانی دویچه وله گزارش داد که گروسی در گفت‌وگویی با این خبرگزاری مدعی شد ایران "چند هفته، نه چند ماه" با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد.

او افزود: اما به معنای این نیست که ایران سلاح اتمی دارد یا در این بازه در اختیار خواهد داشت.

مدیرکل آژانس توضیح داد، در حالی که غنی‌سازی اورانیوم در سطح نظامی نگران‌کننده است، نمی‌توان بر اساس این نتیجه گرفت که ایران در حال حاضر یک سلاح اتمی دارد.

گروسی گفت که اهداف ایران در این زمینه مشخص نیست و تنها می‌توان درباره آن گمانه‌زنی کرد.

ابراز نگرانی مدیرکل آژانس در حالی درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که ایران یک سال و نیم پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای(برجام)در سال ۲۰۱۸، متحمل شدن تحریم‌های بازگردانی‌شده واشنگتن و بدعهدی شرکای اروپایی در کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا، اعلام کرد که در پنج گام تعیین‌شده و طبق بند ۳۶ برجام از انجام دادن برخی تعهدات داوطلبانه خود در توافق فاصله می‌گیرد.

محدود کردن امکانات نظارتی آژانس در تاسیسات ایران نیز اقدام متقابل تهران در واکنش به قطعنامه تنبیهی آمریکا و شرکای اروپایی برجام در دو سال گذشته انجام شد. اما مذاکرات میان ایران و آژانس برای حل‌وفصل مسائل پادمانی باقی‌مانده ادامه دارد و ایران تا کنون به تعهدات خود در بیانیه‌های مشترک با آژانس عمل کرده است.
اگرچه، مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورت بازگشت تمامی طرفین توافق به اجرای تعهدات خود، اقدامات انجام‌شده را به حالت اولیه بازمی‌گرداند.

در این میان، مذاکرات میان ایران و طرفین اصلی برجام به منظور احیای این توافق که در مارس ۲۰۲۱ آغاز شد، به بن‌بست رسیده است. ایران طی توافق هسته‌ای متعهد شده بود که در ازای لغو کلیه تحریم‌های آن، فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.
دویچه وله در ادامه نوشت که گروسی مدعی شد، آژانس از سطح دسترسی مورد نیازش در ایران برخوردار نیست که گمانه‌زنی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن را تشدید می‌کند.

او همچنین به حل‌وفصل نشدن مسئله برخی یافته‌های آژانس، از جمله ذرات اورانیوم در محل‌های پیش‌بینی‌نشده اشاره کرده و گفت که این موضوع به تردیدها درباره شفافیت ایران دامن می‌زند.

گروسی گفت: این موضوع محور اصلی گفت‌وگویی بوده است که تلاش کرده‌ام با ایران برقرار کنم.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه، با اشاره به افزایش تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی در پی اقدامات متجاوزانه این رژیم و پاسخ قاطعانه ایران، هرگونه ایده حمله به تاسیسات هسته‌ای را محکوم کرد.

او بیان کرد:حمله به تاسیسات هسته‌ای امری، مطلقا، ممنوع است.

گروسی همچنین درباره تهدید حملات هسته‌ای نیز گفت: به نظرم عادی‌سازی صحبت کردن از تسلیحات اتمی، استفاده از تسلیحات اتمی، کسب تسلیحات اتمی واقعا اسفناک است.

او همچنین گفت که آژانس همواره از گفت‌وگوها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند.

مدیرکل آژانس همچنین درباره مذاکرات میان ایران و آژانس گفت: آنچه واقعا به آن تمایل دارم، مذاکرات میان ما، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران است، چون چیزهای زیادی وجود دارد که باید درباره آن شفاف‌سازی شود و به همین دلیل است که قصد داریم به زودی به ایران سفر کنیم.

او گفت که پیامش به ایران این است که باید بیشتر با آژانس همکاری کند.

311311

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898547

دیگر خبرها

  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • آمریکا : مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم
  • واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟
  • آتش بس ایران و اسرائیل موقتی است؟
  • گروسی: ایران به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست
  • گروسی : ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • ایران با ساخت بمب اتم "چند هفته، نه چند ماه" فاصله دارد
  • اظهارنظر گروسی درباره هسته‌ای شدن ایران/ به تهران می‌روم
  • گروسی: ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد