Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-30@17:18:25 GMT

صادرات بیش از پیش سیاسی شد

تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۸۵۵۱۶۳

صادرات بیش از پیش سیاسی شد

ساعت 24-اعضای اتاق بازرگانی و فعالان بازار صادراتی از تعیین تکلیف 27 میلیارد دلار ارز صادراتی صحبت می‌کنند که به کشور نیامده و صادرکنندگان آن هم مشخص نیستند. عده‌ای که از سوی رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق و یکی از قدیمی‌ترین بازرگانان ایرانی با نام «صادرکنندگان یکبار مصرف» و البته وابسته به برخی نهادها یاد می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بازار متلاطم ارز با هیچ تصمیمی رو به ثبات نمی‌رود. امری که دیگر به یک اصل نانوشته این بازار تبدیل شده است. هر چند، مدتی است کمی بازار افزایشی ارز آرام گرفته اما همچنان قیمت دلار در بازار بالای 20 هزار تومان باقی مانده و بسیاری از فعالان و تولیدکنندگان که نیازمند خرید ارز برای واردات خود هستند، ورود ارزهای حاصل از صادرات را انتظار می‌کشند تا شاید با شکست قیمت کمی قیمت نهایی تولید را کمتر و مقرون‌به‌صرفه‌ترکنند.  

شاید به همین دلیل هم بود که عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی زمان بازگشت ارز حاصل از صادرات را افزایش داد تا آنهایی که ارزشان را در خیابان‌های اربیل و سلیمانیه می‌فروختند به سمت داخل کشور هم رجوع کنند و با بازگشت ارزهایشان اجازه دهند صرافی‌های خیابان فردوسی هم روی خوش دلارهای صادراتی را ببینند.

البته ناگفته پیدا بود که تمدید مهلت فقط عطش خرید ارز توسط صادرکنندگانی که تمایل نداشتند ارزشان را به بازار داخل بیاورند و یا بنا به تحریم‌ها نمی‌توانستند ارز خود را وارد کنند، آرام کرد و به آنها زمان داد تا سر فرصت بیشتری ارز بخرند و جای خالی ارزهای صادراتی‌شان را پر کنند.

 در همه این مدت اما سوال این بود که چرا صادرکنندگان ارزشان را وارد بازار نمی‌کنند و اصلا چه  شرکت‌هایی از ورود ارزشان امتناع می‌ورزند؟

موضوعی که روز گذشته توسط یحیی آل اسحاق پاسخ آن داده و مشخص شد باز هم پای برخی نهادها در میان است.

بنا به گفته رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق، برخی معتقدند بخش عمده‌ای از صادرکنندگان که هنوز ارزهای صادراتی را به کشور بازنگردانده‌اند جزء نهادهای وابسته به دولت هستند و به همین دلیل نیز اسامی آنها اعلام نمی‌شود.

وی  درخصوص چرایی عدم بازگشت ارزهای صادراتی به کشور توسط صادرکنندگان گفت: این موضوع دلایل متعددی دارد که بخشی از آن به سوءاستفاده عده‌ای از صادرکنندگان مربوط می‌شود ولی بخش دیگر ناشی از مسائل و مشکلات اقتصادی و تحریم‌هاست که صادرکنندگان متعهد با این مشکلات همراه شده‌اند.

رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق با اشاره به اعلام بانک مرکزی مبنی بر عدم بازگشت 27 میلیارد دلار ارز صادراتی به کشور گفت: بانک مرکزی تنها مشخصات 6 میلیارد دلار را به قوه قضائیه داده درحالی که انتظار می‌رود اسامی مابقی صادرکنندگانی که به تعهدات خود عمل نکرده‌اند را نیز به دستگاه قضایی معرفی کند .برخی معتقدند بخش عمده‌ای از صادرکنندگان که هنوز ارزهای صادراتی را به کشور بازنگردانده‌اند جزء نهادهای وابسته به دولت هستند و به همین دلیل نیز اسامی آنها اعلام نمی‌شود.

 آل‌اسحاق با اشاره به صادرات 42 میلیاردی در سال گذشته، گفت: باید دید کدام صادرکنندگان مورد نظر بانک مرکزی هستند؟ شرکت‌های عمده متعلق به چه افرادی است؟ البته که شناخت این افراد فرایند طبیعی دارد و امری عادی است. به نظر می‌رسد در این مورد سیاسی عمل می‌شود؛ اتاق بازرگانی می‌گوید صادرکنندگان می‌خواهند 6 میلیارد دلار را وارد کشور کنند و از بانک مرکزی خواسته‌اند که بانکی را در خارج معرفی کند که پول را منتقل کنند ولی بانکی در خارج برای انتقال پول پیدا نمی‌کنند. برخی از صادرکنندگان نیز هنوز کالای خود را نفروخته‌اند؛ عده‌ای هم قرار بوده کالا وارد کنند، ولی هنوز موفق نشده‌اند.

وی  در همین ارتباط تصریح کرد که دولت و بانک مرکزی باید هنگام وضع قوانین و مقررات مرتبط با صادرکنندگان با سوءاستفاده‌کنندگان سخت‌گیری کرده و برخوردهایی را در نظر بگیرند ولی برای صادرکنندگان متعهد باید راهی را باز کنند.

بنا به گفته رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق، برخی معتقدند بخش عمده‌ای از صادرکنندگان که هنوز ارزهای صادراتی را به کشور بازنگردانده‌اند جزء نهادهای وابسته به دولت هستند و به همین دلیل نیز اسامی آنها اعلام نمی‌شود

به گفته این فعال اقتصادی، صادرکنندگانی که یک بار مصرف هستند احتمالاً از برگرداندن ارز خود سرباز می‌زنند، ولی صادرکنندگان متعهد و اصلی یک‌بار مصرف نیستند و این زنجیره ادامه دارد؛ اما عده‌ای که نیتشان سوءاستفاده است و یکبار مصرف هستند از عمل به تعهدات خود طفره می‌روند، درحالی این موضوع برای تمام صادرکنندگان صدق نمی‌کند.

امتناع 100 تا 200 صادرکننده بزرگ در میان است

پیش از این البته صمد کریمی، مدیر اداره صادرات بانک مرکزی با بیان این که حدود ۲۷ و نیم میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات به چرخه اصلی اقتصاد کشور بازنگشته است، گفته بود:۲۲ میلیارد دلار از این رقم در واقع برای ۱۰۰ تا ۲۰۰ صادرکننده بزرگ است که نمی‌خواهند ارزشان به چرخه اقتصادی بازگردد و این رقم می‌تواند کل مصارف ارزی یک سال کشور را تامین کند. از این رقم حدود 25 میلیارد دلار مربوط به سال 97 و دو و نیم میلیارد دلار مربوط به سه ماه نخست امسال و بیشتر آن مربوط به بخش خصوصی است.

وی افزوده بود : از 19 هزار و 176 صادرکننده 16 هزار و 435 نفر که حدود 86 درصد این بخش را تشکیل می‌دهند با تعهد صادراتی حدود 27 و نیم میلیارد یورو فقط پنج و هفت دهم میلیارد یورو به چرخه اقتصادی کشور بازگردانده‌اند. کسانی که ارز حاصل از صادرات را کامل به روش‌های مصوب هیئت وزیران بازگردانده‌اند 14 درصد صادرکنندگان ازجمله پتروشیمی‌ها،  فولادی‌ها و ایمیدرویی‌ها هستند که تا پایان سال 97،  28 و نیم میلیارد یورو را به چرخه اقتصادی بازگردانده‎اند.

مدیر اداره صادرات بانک مرکزی تصریح کرده است: حدود شش و هشت دهم میلیارد یورو ارزی که به کشور بازنگشته مربوط به 250 صادر کننده از 16 هزار و 435 صادرکننده‌ای است که ارز خود را به کشور باز نگردانده‌اند. یکسال است اطلاعات 250 صادرکننده متخلف را به نهادهای ذیربط داده‌ایم و بانک مرکزی ماهانه اطلاعات بازگشت ارز یا عکس آن را به سازمان امورمالیاتی، گمرک و اتاق بازرگانی اعلام می‌کند.

آن‌هایی که ارز حاصل از صادرات را باز نگردانده‌اند مشخص هستند، در بازار دوم، صادرکنندگان بزرگ و کوچک فعال‌اند و تقاضا برای ارز در این بازار وجود دارد. با برنامه‌های بانک مرکزی و با تعاملی که با وزارت صنعت، معدن و تجارت دارد بخشی از 27 و نیم میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات به کشور بازمی‌گردد و اثر خود را روی نرخ ارز می‌گذارد.

توسعه ایرانی

منبع: ساعت24

کلیدواژه: رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق ارز حاصل از صادرات حاصل از صادرات میلیارد دلار ارز ارزهای صادراتی کشور باز نیم میلیارد میلیارد یورو همین دلیل بازگشت ارز بانک مرکزی عده ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۵۵۱۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ریسک‌های سیاسی بازرگانان پوشش داده می‌شود

رئیس صندوق ضمانت صادرات ایران گفت: صندوق ضمانت صادرات ایران ریسک‌های سیاسی که بیمه‌های تجاری تقبل نمی‌کنند، پوشش می‌دهد به طوریکه اگر کشوری ایران را تحریم کرد، خسارت تجار جبران می شود و دعاوی بین‌المللی ارائه می‌شود. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم امیر برهانی؛ رئیس صندوق ضمانت صادرات ایران در نشست خبری در محل نمایشگاه اکسپو اظهار کرد: در راستای متنوع سازی مقاصد صادراتی کشورمان، سرمایه‌گذاری مستقیمی روی کشورهای آفریقایی انجام شده تا توانمندی‌های ما را بیشتر بشناسند و از این کشورها به عنوان مقاصد ویژه صادراتی یاد می‌شود.

وی افزود: در این ارتباط پوشش بیمه‌ای برای صادرات یا سرمایه‌گذاری ایرانیان در آفریقا دیده شده است.

برهانی ادامه داد: بسته ویژه‌ای برای شرکت‌های دانش‌بنیان داریم تا این شرکت‌ها با ضمانت صندوق صادرات بتوانند صادرات داشته باشند؛ برای این شرکت‌ها بدون  وثیقه یا با حداقل وثیقه خدمات ارائه می‌شود.

رئیس صندوق ضمانت صادرات ایران  تصریح کرد: توافقنامه تجاری در نمایشگاه امسال با اتاق بازرگانی مالزی و صندوق ضمانت صادرات برای ارائه خدمات اعتباری با این کشور منعقد شد. همچنین فردا نیز هیئت تجاری از کامرون برای امضای تفاهمنامه به ایران می‌آیند.

وی افزود: تفاهمنامه‌ای نیز با صندوق صنایع پیشرفته وزارت صمت به امضا می‌رسد تا بازرگانان بتوانند از امکانات این صندوق به صورت همزمان استفاده بکنند.

برهانی تصریح کرد: صندوق ضمانت صادرات ایران از بدو تاسیس خود از 50 سال گذشته تا امروز 22 میلیارد یورو پوشش بیمه‌ای انجام داده است که این خدمات حمایتی همچنان به بازرگانان کشورمان ارائه می‌شود.

رئیس صندوق ضمانت صادرات ایران تصریح کرد: از مزایای برگزاری نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران می‌توان به بازاریابی در دو کشور جدید کامرون و مالزی اشاره کرد؛ بطوریکه این کشورها تا به امروز اطلاع نداشتند که جمهوری اسلامی ایران ضمانتنامه‌های تجاری ارائه می‌دهد.

وی افزود: سرمایه ثبتی صندوق ضمانت صادرات 200 میلیون یورو افزایش یافته است و به 247 میلیون یورو رسیده است.

ریسک‌های سیاسی بازرگانان پوشش داده می‌شود

برهانی در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم، اظهار کرد: صندوق ضمانت صادرات ایران ریسک‌های سیاسی که بیمه‌های تجاری تقبل نمی‌کنند، پوشش می‌دهد به طوریکه اگر کشوری ایران را تحریم کرد، خسارت تجار را  جبران می شود و  دعاوی بین‌المللی ارائه می‌شود.

رئیس صندوق ضمانت صادرات ایران گفت: حتی اگر تجار ما در کشوری سرمایه‌گذاری کنند و کشور مقصد آن صنایع را ملی اعلام کند یا آنکه بحران‌های سیاسی، جنگ‌ها و اختلافات داخلی روی دهد ما از تجار و سرمایه‌گذاران حمایت و خسارات آنها را جبران می‌کنیم به طوریکه در زمان حمله داعش به کشور عراق ریسک‌های سیاسی و تجار بین‌المللی در این کشور پوشش داده و جبران شد.

وی اظهار داشت: عراق،‌ سوریه و افغانستان مقاصد صادراتی مهمی برای کشورمان به حساب می‌آیند و با وجود اینکه ریسک تجارت بالایی دارند ضمانت‌نامه‌های صادراتی برای آنها صادر و از تجار و سرمایه‌گذاران حمایت می‌شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تفاهم‌نامه صادرات محصولات قزوین به چین امضا شد
  • سقوط فرش دستباف؛ صادرات به ۴۰ میلیون دلار رسید
  • صادرات بیش از ۵۰ میلیون دلار کالا از گمرک استان همدان 
  • بازار‌های صادراتی خود را در کشور‌های اروپایی توسعه می‌دهیم
  • صادرات بیش از ۱۴۷ هزار تن کالا از گمرکات مازندران
  • معرفی زنجیره ارزش نساجی زنجان به صادرکنندگان در اکسپو + فیلم
  • ریسک‌های سیاسی بازرگانان پوشش داده می‌شود
  • واکنش همتی به برگزاری نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران/ دنبال اصلاح شیوه حکمرانی باشید
  • امکان ایفای تعهدات صادراتی، از طریق بانک سامان
  • بانک سامان میزبان صادرکنندگان در نمایشگاه اکسپو ایران