Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-27@04:55:35 GMT

آیا روزهای دشوار افغانستان پایان می‌پذیرد؟

تاریخ انتشار: ۱۸ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۸۹۴۱۴۵

آیا روزهای دشوار افغانستان پایان می‌پذیرد؟

به گزارش ایرنا، رییس جمهوری افغانستان در نشست مقامات بلندپایه کشورها و موسسات کمک کننده «سام» در کابل که ششم مرداد ماه آغاز شد و برای دو روز ادامه یافت، اعلام کرد که درآمد ملی این کشور نسبت به سال‌های گذشته ۱۳ درصد کاهش یافته است.

اشرف غنی در این نشست گفت که بیش از  سه هزار و ۵۶۰ نظامی از زمان امضای توافقنامه آمریکا و طالبان در قطر طی حملات طالبان کشته و ۶ هزار و  ۷۸۱ تن دیگر هم زخمی و شماری دیگر نیز به اسارت برده شده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

وی افزود، دولت افغانستان انتظار داشت که طالبان پس از توافقنامه قطر به سوی صلح گام بردارد اما این گروه به ادامه جنگ پرداخته است.

صدیق صدیقی سخنگوی ریاست جمهوری نیز روز دوشنبه در باره برگزاری لویه جرگه مشورتی یا مجلس بزرگان افغانستان در توئیتی نوشت که در این لویه جرگه دولت به نمایندگان مردم خواهد گفت که طالبان قصد دارند به جنگ در این کشور ادامه دهند، این سخنان بیانگر آن است که دولت امیدی به پایان جنگ ندارد.

از طرف دیگر گسترش ویروس کرونا در افغانستان موجب تعطیلی آموزش و کسب و کار مردم و باعث شد و به گفته رئیس جمهور اشرف غنی فقر از ۶۰ درصد در سال های گذشته که زندگی مردم این کشور را تحت تاثیر قرار داده بود، به ۹۰ درصد برسد.

دولت تلاش کرد با استفاده از کمک های خارجی که میزان آن حدود ۷۰۰ میلیون دلار اعلام شد، با گرسنگی و فقر مقابله کند و در این راستا به توزیع نان نیز اقدام کرد. در مرحله دوم با هزینه بیش از ۲۸۰ میلیون دلار طرح برنامه توزیع غذا برای ۵۰ درصد مردم این کشور به نام «سفره ملی» را پیشنهاد کرد اما هزینه آن از طرف مجلس رد شد.

به گفته آگاهان و مسئولان مربوطه آسیب‌های کرونا به بازرگانان، شرکت‌های هوانوردی، اداره برق و کشاورزان از جمله بخش زعفران کاران با آن صدها میلیون دلار برآورد شده است.

بانک جهانی در ۲۴ فروردین ماه در گزارشی نسبت به رکود اقتصادی افغانستان هشدار داد و اعلام کرد گسترش ویروس کرونا، بحران شدید اقتصادی را در هشت کشور آسیایی از جمله در رأس آن افغانستان به دنبال خواهد داشت.

در این گزارش آمده بود: پیش‌بینی‌های این بانک نشان می ‌دهد که امسال رشد اقتصاد افغانستان زیر صفر قرار خواهد گرفت و بحران کرونا، بیشتر روستانشینان را زیر خط فقر قرار خواهد داد.

بر اساس گزارش بانک جهانی، رشد اقتصادی افغانستان در سال جاری میلادی تا منفی ۵.۹ درصد کاهش خواهد یافت که ۶ درصد کمتر از سال ۲۰۱۹ میلادی است.

در کنار این چالش، بحران انتخابات ششم مهرماه سال ۱۳۹۸ که پس از هشت ماه در ۲۸ اردیبهشت امضأ شد نیز مشکلاتی را برای مدیریت کشور بوجود آورد و موجب شد مردم این چالش را جنگ قدرت تلقی کنند که هنوز مشکلات آن بجا مانده و کابینه دولت ناشی از همین بحران تاکنون معرفی نشده است.

اما مهمترین این مشکلات، موضوع صلح افغانستان است که به گفته برخی کارشناسان افغان به دلیل اینکه جنگ این کشور در دست خود افغان ها نیست، صلح آن نیز در دست دیگران است و با گذشت هر روز امید رسیدن به صلح بین مردم به یأس و ناامیدی مبدل می شود.

«محمداکرم عارفی» استاد دانشگاه و آگاه مسائل سیاسی افغانستان بر این باور است که خواسته‌های متفاوت کشورهای منطقه رسیدن به صلح را دشوار ساخته است.

وی می گوید از قرائن چنین پیداست که مردم افغانستان باید همچنان در انتظار صلح بمانند و امیدی برای پیشبرد و تأمین صلح مشاهده نمی شود.

«فرامرز تمنا» استاد دانشگاه و رئیس سابق مرکز مطالعات استراتژیک وزارت خارجه افغانستان هم می گوید که صلح افغانستان نیازمند حمایت کشورهای منطقه و جهان است و این کشورها نیز بدنبال منافع خود از این صلح هستند. به همین دلیل منافع کشورها در افغانستان دچار تناقض و تضادهایی می شود که رسیدن به صلح را دشوارتر می سازد.

این روزها چالش آزادی ۴۰۰ زندانی گروه طالبان که دولت افغانستان آنها را جنایت‌کار و تروریست‌های خطرناک معرفی کرده بود و از آزادی آنها خودداری می کند، به عنوان مانع اصلی آغاز گفت‌وگوهای صلح یادآوری می شود.

از طرف دیگر گروه طالبان برای آزادی آنها پافشاری کرده و آمریکایی‌ها نیز از این خواسته طالبان حمایت کرده می گویند که دولت آنها را آزاد کند اما پس از آزادی تحت نظارت قرار گیرند.

این رفتارها باعث شده است اکثر آگاهان افغان به نیت آمریکا برای تأمین صلح و ثبات واقعی مشکوک شوند.

اما دولت افغانستان بدون دادن پاسخ مثبت و یا منفی به این خواسته آمریکا، تصمیم گرفته است لویه جرگه یا مجلس بزرگان افغانستان را برگزار کرده و در باره آزادی این زندانیان از آنها مشورت بخواهد.

«محمدعارفی» آگاه سیاسی افغان معتقد است که در جریان مذاکرات آمریکا و طالبان، آمریکایی‌ها با دادن امتیاز بیش از حد طالبان را به این باور رسانده‌اند که آنها فکر کنند از طریق جنگ هم می توانند قدرت را در افغانستان بدست آورند.

از طرف دیگر رسانه‌های اجتماعی افغانستان دیروز سه شنبه اعلام کردند که گروه طالبان در استان غزنی به مردم این کشور دستور داده است پس از این از تلفن هوشمند استفاده نکنند و در کنار آن بلندماندن مو، پوشیدن لباس با رنگ‌های روشن، شنیدن موسیقی و تراشیدن ریش را هم ممنوع کرده است.

افغانستان از سال ۲۰۰۱ که آمریکا و هم‌پیمانان غربی آنها در ظاهر برای مجازات اسامه بن‌لادن و مقابله با کشت مواد مخدر به این کشور حمله کردند و نزدیک ۲۰ سال از آن روز می گذرد، از نظر افزایش ناامنی ها، تلفات نیروهای دولتی، غیرنظامیان، اقتصاد ضعیف، فقر و ناامیدی روزهای دشواری را سپری می کند.

برچسب‌ها ویروس کرونا انتخابات ریاست جمهوری افغانستان طالبان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ویروس کرونا انتخابات ریاست جمهوری افغانستان طالبان ویروس کرونا انتخابات ریاست جمهوری افغانستان طالبان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۹۴۱۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طالبان آب هیرمند را به شوره زار می ریزد تا به ایران نرسد

پرداخت نکردن حقابه ایران از روزدخانه هیرمند توسط افغانستان در حالی است که انتشار تصاویر ماهواره ای از انحراف بخش عمده ای از آب رودخانه مرزی مشترک به سمت شوره زار گودزره در این کشور بار دیگر حاشیه ساز شده است.    تصاویر ماهواره ای از انحراف آب هیرمند به شوره زار گودزره افغانستان 

  به گزارش همشهری * افغانستان سال‌هاست از آزادسازی حقابه رودخانه مرزی هیرمند سر باز می‌زند. با اینکه مقامات افغانستان، آزادسازی حقابه رودخانه هیرمند را به بارندگی های مناسب در این کشور مشروط کرده اند اما با وجود بارش‌های فرا نرمال در این کشور، نه تنها حقابه ایران از رودخانه هیرمند آزاد نشده، بلکه این کشور با استفاده از بندهای کوچک و متعدد انتقال و انحراف آب، مانع از جاری شدن رودخانه به پایین دست حوضه آبریز هیرمند در ایران می شود.   با اینکه انتشار برخی تصاویر جاری شدن آب در پایین دست حوضه آبریز رودخانه هیرمند در سیستان و بلوچستان هراز گاهی در فضای مجازی دست به دست می شود و موجی از شادمانی را در بین مردم محلی سبب می شود اما پرداخت حقابه براساس معاهده سال ۱۳۵۱ تعریف مشخصی دارد و آزادسازی سیلاب سرشکن از سدهای بالادست که محدود به یکی دو نوبت در سال است، به معنای عمل افغانستان به تعهدات قانونی اش در زمینه پرداخت حقابه هیرمند نیست.   عدم پرداخت حقابه ایران از سوی افغانستان در حالی است که انتشار تصاویر ماهواره ای از انحراف بخش عمده ای از آب این رودخانه مرزی مشترک به سمت شوره زار گودزره در این کشور و در همسایگی با ایران، بار دیگر حاشیه ساز شده است.   تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که طالبان مانند سال‌های گذشته سیلاب هیرمند را به بیابان گودزره انحراف داده است. آب منحرف شده مساحتی بالغ بر ۴۰۰ کیلیومتر مربع از گودزره را پوشانده و آب شیرین رودخانه هیرمند را به تلخاب تبدیل کرده است.   آبی که می تواند در صورت رسیدن به پایین دست، تالاب بین المللی هامون ایران به وسعت ۴۱۰ کیلومتر مربع (معادل وسعت گودزره) را احیا و از مرگ این اکوسیستم ارزشمند و تبدیل آن به کانون گرد و غبار جلوگیری کند.   سلاجقه: برای نرسیدن آب به تالاب هامون دست‌هایی در کار است مدیر کل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست کشور درباره خلف وعده های افغانستان در عمل به آزاد سازی حقابه هامون از روزدخانه هیرمند گفت: «متاسفانه با وجود بارش های خوبی که در حوضه هیرمند و کل کشور افغانستان اتفاق افتاده است و رودخانه های ورودی تالاب هامون، وضعیت مناسب و سیلابی دارند، اما دستکاری هایی که در بالادست اتفاق افتاده و انحراف آبی که به وسیله بندهای انحرافی ایجاد شده، باعث شده است که آب از مسیر طبیعی خود منحرف شده و مسیر طبیعی را طی نکند.»   آرزو اشرفی زاده، مدیر کل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌ها سازمان حفاظت محیط زیست کشور

آرزو اشرفی زاده در گفت و گو با همشهری آنلاین اضافه کرد: «مسیر طبیعی آب در این حوضه آبریز به این صورت است که آب باید از رودخانه هیرمند وارد ایران شده و تالاب هامون را سیراب کند؛ در ادامه از طریق رودخانه شیرین به افغانستان بر گردد و وارد گودزره شود. اما متاسفانه دستکاری در مسیر طبیعی و عدم تامین حقابه پایین دست، این مسیرطبیعی را منحرف کرده است.»   اشرفی زاده تصریح کرد: «این اقدام افغانستان از نظر حقوق عرف بین الملل محکوم است و ما در این خصوص اعتراض خود را اعلام کرده ایم. پیگیری‌هایی هم از طریق مراجع ذیربط (وزارت امور خارجه) در حال انجام است که اکوسیستم ها به صورت یکپارچه و طبیعی آبگیری شوند.»   این مدیر ارشد محیط زیستی کشور درباره آخرین وضعیت تالاب بین المللی هامون گفت: «تالاب هامون از رودخانه فراه مقدار کمی مرطوب و مقداری آب نیز از طریق رودخانه هیرمند وارد تالاب شده است که حجم آن در مقایسه با حجم سیلاب و دبی بسیار بالای آبی که در رودخانه هیرمند جریان دارد، بسیار ناچیز است. درواقع مداخلات انسانی که در مسیر اتفاق افتاده منجر به این شده است که ورودی تالاب بین المللی هامون که همیشه وابسته به سیلاب‌ها بوده، دچار چالش شود و آب کمی وارد آن شود.»   دروغ طالبان به ایران درباره نبود آب کافی در پشت سدهای کجکی و کمال‌خان | این تصاویر ماهواره‌ای گویای واقعیت است مدیر کل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست کشور به انحراف آب هیرمند به گودزره اشاره کرد و افزود: «گودزره درواقع یک شوره زار است و از نظر اکولوژیکی هیچ ارزشی ندارد. از قدیم و از گذشته به دلیل واقع شدن در انتهای حوضه آبریز، مردم منطقه هیچ وابستگی معیشتی به آن ندارند. درمقابل اما تالاب بین المللی هامون به عنوان ذخیره زیست کره که در کنوانسیون رامسر ثبت شده است، ارزش اکولوژیکی بسیار بالایی دارد. بر همین اساس، هم به لحاظ عرفی و هم از نظر قوانین بین الملل انحراف مسیر طبیعی هیرمند محکوم است.»   تصویر ماهوارهای از وضعیت رود هیرمند   اشرفی زاده در پاسخ به دلیل دستکاری های کشور افغانستان در مسیر روردخانه مشترک مرزی هیرمند، گفت: «این سوال را باید از مسئولان افغانستان پرسید که با چه هدفی این کار را انجام می دهند. دو کشور مسلمان منطقه باید حسن همجواری و حقوق همدیگر را رعایت کنند. ضمن اینکه رعایت حقوق اکوسیستم‌های طبیعی مشترک که در دنیا هم وجود دارد باید توسط همه کشورهایی که آب های هم مرز دارند صورت بگیرد و افغانستان هم از این موضوع مستثنی نیست.»   اشرفی زاده به پیگیری های سازمان حفاظت محیط زیست برای تامین حقابه هامون از رودخانه هیرمند اشاره کرد و به همشهری آنلاین گفت: «مکاتبات زیادی در این زمینه داشته ایم و حتی مذاکرات متعددی از طریق وزارت امور خارجه صورت گرفته است. معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم شخصا پیگیر موضوع است و امیدواریم این پیگیری ها در نهایت به نتیجه برسد.»   بند کمالخان قابلیت ذخیره تنها ۵۰ میلیون مترمکعب آب دارد، اما در واقعیت بند انحرافی آن توانایی انحراف بیش از ۲ میلیارد مترمکعب آب از رودخانه هیرمند پیش از سرریز سد مخزنی را دارد. اقدامات چند سال اخیر در انحراف آب هیرمند و تحقق پیدا نکردن حق آبه ایران نشان می‌دهد که طالبان از بالادست بودن خود در رودخانه هیرمند سوء استفاده می‌کند و مانع جاری شدن آب در پایین دست می شود.   چهار روز از سیلاب در افغانستان و هدررفت چند میلیارد مترمکعبی آب در این حوضه می‌گذرد اما به غیر از جاری شدن بخش اندکی از سیلاب افغانستان در جریکه سیستان و بلوچستان، آبی به پایین دست نرسیده است.   *گزارش:مجید جباری کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: نماینده ویژه رئیس‌جمهور در امور افغانستان : نشست اخیر با طالبان درباره آب هیرمند نتیجه نداشت / ۶ میلیون مهاجر افغان در ایران حضور دارند دلیل خشک شدن هامون هیرمند / افغانستان مقصر است؟! سد کجکی در افغانستان سرریز کرد؟ چرا حقابه ایران را نمی‌دهند؟ دیگر چه بهانه‌ای دارند (فیلم)

دیگر خبرها

  • کابل: هیچ گروه تروریستی در افغانستان فعال نیست
  • طالبان: سه کشور همسایه زمینه داعش در منطقه را فراهم کرده‌اند
  • اطلاعیه مرزبانی درباره مشکل پیش آمده برای ۶ مرزبان در مرز افغانستان
  • علت انتقال ۶ نیروی مرزبانی به خاک افغانستان چه بود؟
  • آزادی ۶ مرزبان بازداشت شده در جنوب شرق کشور
  • تحریم های آمریکا ظالمانه است
  • دشمنان به دنبال افغانستان ضعیف و چندپارچه هستند
  • مالزی: روابط با حکومت افغانستان را گسترش می‌دهیم
  • نظری: دشمنان به دنبال تضعیف و تجزیه افغانستان هستند
  • طالبان آب هیرمند را به شوره زار می ریزد تا به ایران نرسد