Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-26@22:50:06 GMT

رسانه و امنیت اجتماعی

تاریخ انتشار: ۱۸ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۸۹۸۰۲۱

رسانه و امنیت اجتماعی

روزگاری نه چندان دور از امروز رسالت مهم و بی بدیل آموزش و پرورش در گام نخست بر دوش خانواده ها و در گام دومین بر عهده نهادهای رسمی آموزشی کشور نهاده شده بود.

 خبرگزاری شبستان در کرمانشاه - در آن زمان از این دو نهاد بنیادی و مهم انتظار می رفت که برای "اجتماعی ساختن" اعضای جامعه، انتقال مفاهیم و ایجاد مهارت های شناختی، عاطفی، رفتاری در آنان، جهد و جد نمایند و در فرایند تربیت جسمانی، معنوی، اخلاقی، اجتماعی، عاطفی، فرهنگی و رفتاری نسل های جدید، از هیچ تلاش و کوششی فروگذار ننمایند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین سبب اغلب نظریه های نخستین تعلیم و تربیت، نظریه هایی هستند که برای کاربست، توسط والدین و متولیان و مربیان آموزشی مفهوم سازی شده اند. 

 

با گذشت زمان و به ویژه با ورود به دوران پسا مدرن در چند دهه اخیر، بخشی از این رسالت (رسالت تعلیم و تربیت) به گونه ای رسمی و غیر رسمی بر دوش اصحاب قلم و رسانه و جماعت پر تکاپو و پویای خبرنگار نهاده شده است. از همین روی، در نظریه های رسانه ای بالاخص در نظریه های متاخرتر، کارکرد آموزشی رسانه ها جایگاه ممتاز و برتری یافته است. 

 

بی نیاز به هیچ گفتگویی ورود خبرنگاران و صاحبان رسانه و قلم به قلمروهای آموزشی از سر اتفاق نبوده است، بلکه اندیشمندان هر دو قلمرو، یعنی هم متولیان آموزش و پرورش و هم بزرگان رسانه از این واقعیت آگاه شده اند که "اجتماعی سازی" پویای افراد جامعه و انتقال مستمر مفاهیم و دانش ها و یافته های در حال ظهور و پدیدآیی به نسل های پویا و فراگیر و فراگیرنده جامعه، به تنهایی از عهده نهادهایی که ماهیتاً از پویایی اندکی برخوردارند (یعنی نهاد خانواده و نهاد آموزش) بر نمی آید، بلکه افرادی می توانند این رسالت را تکمیل نمایند که ذاتاً پویا و جستجوگرند و با سرک کشیدن عالمانه و روشمند و حرفه ای به اینجا و آنجا "خبر" را می یابند و با انتقال و انتشار سریع آن به بسط و گسترش "نظام خبر پردازی" مخاطبان و افزایش دانش و آگاهی آنان، یاری می رسانند. 

 

بنابراین، در امروزه روز تحقق پروسه آموزش و پرورش با تلاش و کوشش توقف ناپذیر جماعت پر ارج و قرب خبرنگار میسر خواهد گشت. به همین سبب، از این جمع انتظار می رود در تهیه و تولید و نشر هر خبر و گزارش و نوشته ای از این کارکرد پر اثر خویش غفلت نورزند و به یاد داشته باشند که با انتشار این گونه اخبار و اطلاعات است که در ذهن و ضمیر شهروندان "شناخت" شکل می گیرد و "دانش" ساخته می شود. 

 

افزون بر "کارکرد آموزشی" در دنیای پیچیده و همواره در حال پیشرفت و تغییر امروز، اصحاب رسانه و خبرنگاران متکلف نقش و کارکرد بسیار مهم دیگری نیز شده اند. این نقش عمیق و مهم "غنا بخشی به فرهنگ" است. این نقش از آن رو در خور اهمیت است که تاثیر بلا واسطه و فوری بر "نگرش" شهروندان بر جای می گذارد، هم "نظام باور" آنان را تعمیق می بخشد و متزلزل می سازد و هم رفتار آنها را سمت و سو می دهد. 

 

شاید عزیزان خبرنگار، خود چندان به عمق این کارکرد اذعان ننمایند. چه، وقتی از آنان خواسته می شود تا از مهمترین کارکردهای خود سخن بگویند اغلب بلادرنگ از نقش "اطلاع رسانی" و "خبر دهی" و "آگاه سازی" خویش سخن می گویند و رسالت خود را به چنین حیطه هایی محدود می نمایند. اما، ناگفته پیداست که "خبرنگاری" با چنین کارکردهایی هویت می یابد لیکن همین کارکردها، حیطه فرهنگ شهری و فرهنگ جامعه را، چه در مفهوم بسیط آن و چه در مفهوم محدود رفتاری آن، متاثر می سازند. 

 

البته کارکرد فرهنگی خبرنگاران و اهالی محترم رسانه از این حد فراتر می رود و به "انباشت فرهنگی" گسترش می یابد. چه این که، هر آن چه خبرنگار می بیند و می شنود و بر صفحه کاغذ می نگارد و به مطبعه می سپارد و یا در فضای مجازی انتشار می دهد در شمار انباشته های فرهنگ معنوی جای می گیرد. از همین روی، هر آن کس که گام در این وادی مهم می نهد باید در برابر یکایک واژگان از قلم تراویده خویش "احساس تعهد" نماید. 

 

سومین نکته ای که یادآوری آن را در این مجال ضروری می دانم "پاسخگو ساختن کارگزاران" توسط گروه تیزبین خبرنگاران است. به درستی گفته اند که خبرنگار "چشم تیزبین" شهروندان جامعه است او نه تنها رخدادها را رصد می کند و منعکس می سازد بلکه عملکردها و بد کارکردی ها و اهمال های احتمالی را نیز کنجکاوانه می نگرد و آنها را هوشمندانه و حرفه ای و مسئولانه منعکس می سازد. 

 

او هم چون ناظر و ارزیاب و بازرس دانا و متعهد و شجاعی است که واقعیات را آن گونه که هست می نماید و با واقعیات نمایی خود، مدیران و کارگزاران سازمان های مختلف کشور را ناگریز از پاسخگویی در برابر شهروندان می سازد. بی تردید انجام مطلوب چنین کارکردی افزون بر مهارت و دانش و تبحر و آزمودگی حرفه-ای مستلزم تعهد و برخورداری از منش و هوش اخلاقی و اجتماعی بالاست. (شاید به همین سبب است که گفته اند خبرنگار علاوه بر داشتن ضریبهوشی بالا و مهارت نوشتاری و هوش کلامی سرشار، باید هوش اخلاقی بسیار بالایی نیز داشته باشد. 

 

چهارمین نکته ای که می خواهم آن را یادآور شوم و به قلمرو شغلی و ماموریتی خودم مربوط می شود، سهم و نقش خبرنگاران در تولید و بسط و تقویت امنیت اجتماعی و یا فرو کاستن از سطح و تراز آن است. در این باب گرچه فراوان سخن گفته ایم اما اهمیت آن، چنان زیاد است که دگر باره از آن سخن گفتن بعید است ملال بیافریند. 

 

واقعیت این است که حتی تنظیم یک خبر سه خطی، به ویژه در خصوص رخدادهایی که با جان و مال و ناموس و اخلاق شهروندان پیوند دارد، می تواند هم امنیت روانی قاطبه شهروندان را فزونی بخشد و هم ذهن و روان آنها را دستخوش آشوبناکی کرده، هراسناک و ناامن و مضطرب سازد. 

 

ما در تائید این ادعا انبوهی شواهد پژوهشی در اختیار داریم. به عنوان مثال، در یک پژوهش تجربی و آزمایشی خبر مربوط به یک حادثه به دو گونه تنظیم و در اختیار دو گروه شهروند قرار گرفت. 

 

گروه اول خبر عریانی را دریافت داشتند که توسط یک خبرنگار غیرحرفه ای و کم دانش تهیه شده بود. در حالی که گروه دوم همان خبر را به صورت "پردازش شده" و تنظیم شده به صورت حرفه ای دریافت نمودند. نتیجه حاصل از سنجش احساس امنیت این دو گروه نشان داد که خبر موجب کاهش احساس امنیت گروه اول شده است، در حالی که همان خبر احساس امنیت و هوشیاری و آرامش گروه دوم را فزونی بخشیده است. 

 

بنابراین از اصحاب قلم و رسانه انتظار داریم در "برجسته سازی" هر خبر و رویدادی و در تنظیم و نشر آن، اندکی در تاثیر پذیری نظام روانی مخاطبان تامل ورزند و بیش از آن که به ایجاد هیجان کاذب و منفی بیندیشند به بسط و افزایش آرامش و امید و خوش بینی مخاطبان فکر کنند. شاید خبر و گزارش سرشار از هیجان منفی بتواند در کوتاه مدت شمار مخاطبان را فزونی بخشد اما مطمئناً در بلند مدت فراوانی آنها را تقلیل می دهد. 

 

ناگفته پیداست که نقش امنیت آفرینی خبرنگاران در سطح بسط احساس امنیت محدود نمی ماند بلکه قلمروهای عینی امنیت اجتماعی را نیز در بر می گیرد. یعنی خبرنگاران در فرایند اطلاع رسانی خود هم می توانند به شهروندان در برابر انواع کژکارکردی ها و کج روی های اجتماعی یاری رسانند و هم می توانند به پلیس در فرایند علمی و حرفه ای کشف جرم و کجروی کمک نمایند. 

 

و کلام آخر اینکه لازم است به سهم خود و به نمایندگی از فرماندهان و کارکنان خانواده بزرگ پلیس کرمانشاه، روز خبرنگار را به اصحاب قلم و رسانه و خبرنگاران، تبریک گفته و اعلام کنم که ما سپاسگزار تلاش ها و زحمات شما هستیم چراکه به تقویت فرهنگ عمومی و بهبود رفتارهای اجتماعی و بسط و گسترش نظم و امنیت عمومی ما را یاری می رسانید. 

 

محمدرضا آمویی - معاون اجتماعی پلیس کرمانشاه

پایان پیام/712

منبع: شبستان

کلیدواژه: رسالت تعلیم و تربیت خبرنگاران و اصحاب رسانه امنیت اجتماعی رسانه احساس امنیت حرفه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۹۸۰۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفر رئیس‌جمهور ایران به پاکستان دستاوردهای اجتماعی، سیاسی و منطقه‌ای داشت/ استقبال پر شور ملت پاکستان

به گزارش قدس آنلاین رایزن فرهنگی پاکستان با اشاره به اینکه مردم این کشور، استقامت و مقاومت و شجاعت ملت ایران را ستایش می‌کنند، گفت: همواره به‌رغم سختی‌های فراوانی که استکبار جهانی بر مردم ایران تحمیل کرده با استقامت و شجاعت وصف‌ناپذیری در مقابل همه قدرتمندان عالم ایستاده‌اند.

 رایزن فرهنگی پاکستان با تاکید بر این مطلب، افزود: مردم ایران روی مواضع خودشان محکم و پابرجا هستند و مردم پاکستان این استقامت‌ها و شجاعت‌ها را گرامی می‌دارند و بزرگ می‌دانند. به این خاطر است ملت ایران در چشم ملت پاکستان و مردم این کشور، ملتی بزرگ و قابل تقدیر و ستایش است.

عملیات وعده صادق این علاقه را بیشتر هم کرد

وی درباره خوشحالی مردم از انتقام سخت یا همان وعده صادق، نیز افزود: نماد و نمود این بزرگی و عظمت در روزهای اخیر همان دفاع شجاعانه و پاسخ مقتدرانه عزیزان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به رژیم صهیونیستی بود. اگر مردم پاکستان به ایران اسلامی و مردم ایران و رهبران ایران تا قبل از این پاسخ دندان‌شکن، علاقه‌مند بودند این علاقه‌مندی ظرفِ چند روز گذشته‌ای که از این پاسخ می‌گذرد ده‌ها برابر بیشتر شد و در ملاقات‌های مردمی که ما با مردم پاکستان و حتی با برخی از دولتمردان پاکستان داریم اولین نکته‌ای را که یادآوری می‌کنند همین است که آنچه آرزوی دیرینه جهان اسلام بود امروز توسط جمهوری اسلامی ایران محقق شد. با این نگاه مردم پاکستان و دولتمردان پاکستان میزبان ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران بودند.

چرا محدودیت استقبال پیش آمد؟

مشکی درباره دلیل محدودیت استقبال و اجازه ندادن به برخی از تجمعات خیابانی برای استقبال از رئیس‌جمهور ایران، تأکید کرد: طبیعی است در چنین فضایی با آن علاقه‌مندی که به زمینه‌هایش اشاره کردم چقدر می‌تواند استقبال از طرف مردم پاکستان، استقبال پرشور و هیجان‌انگیزی باشد. به‌رغم اینکه شرایط امنیتی در پاکستان شرایط به هر حال ویژه‌ای است و دولت عزیز پاکستان برای حفظ امنیت سفر رئیس جمهور کشور ایران و هیئت همراه مجبور بود تدابیری را اتخاذ کنند و نمی‌توانستند تجمعات خیابانی را اجازه بدهند، اما ما شاهد بودیم در مسیر کاروان ریاست محترم جمهور در شهرهای لاهور و کراچی به ویژه کاروان‌های استقبال مردمی شکل گرفت و برخی از تصاویری که امکان انتشار آنها بود شاهد این مسئله است.

تصاویر شگفت انگیزی که هم در اخبار سراسری ایران و رسانه‌های جمعی ایران منتشر شد

وی ادامه داد: در شهر اسلام‌آباد که مقصد اول سفر رئیس‌جمهور ایران بود ما شاهد تلاش مردم برای استقبال عمومی بودیم که اشاره کردم به دلیل شرایط ویژه، این امکان فراهم نشد، اما در نشست‌های نخبگانی و نشست‌هایی که با شخصیت‌های تراز اول اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و ادبی در محل اقامت ریاست محترم جمهور برگزار شد این علاقه، این عشق و ارادت به نمایش گذاشته شد که تصاویر آن در اخبار سراسری جمهوری اسلامی ایران و اخبار رسانه‌های جمعی کشور پاکستان منتشر شد. البته آن چیزی که به نمایش گذاشته شد قطره‌ای از دریایی بود که مردم پاکستان تلاش داشتند به نمایش بگذارند. اما به دلیل شرایط خاص امکان ظهور و بروز آن خیلی فراهم نشد.

استقبال از رئیس‌جمهور در کراچی و لاهور

رایزن فرهنگی پاکستان به شور مردم در لاهور و کراچی اشاره کرد و افزود: در شهرهای لاهور و کراچی این فضا قدری فراهم‌تر شد، اما آنچه در واقعیت میدان بود شاید رسانه‌ها نتوانند به تصویر بکشند. بازتاب‌هایی که ما الان در حال رصد آنها هستیم در رسانه‌های مکتوب و مجازی و رسانه‌های دیداری و نوشتاری همه مملوء از شور، سپاس و تقدیر از انجام شدن سفر و مواضع بسیار خوب رئیس جمهور ایران در این سفر هستیم و همچنان موج خوشحالی همچنان که قبل از این سفر شروع شده بود همچنان بعد از گذشت یک روز از پایان سفر ادامه دارد و پیش‌بینی این است در روزهای آینده این موج ادامه داشته باشد و حتماً این سفر یک نقطه عطفی برای گسترش روابط همه جانبه ایران و پاکستان خواهد بود.

این سفر افق‌های بلندتری را پیش‌روی دو کشور گذاشت

مشکی در پایان تاکید: ما در پاکستان شاهد بودیم که برخی از کشورهای منطقه و برخی از قدرت‌های فرامنطقه‌ای خیلی تلاش داشتند برای این سفر محدودیت‌های فراوانی ایجاد کنند حتی اگر بتوانند اصل سفر را تحت‌الشعاع قرار دهند، اما با لطف خدای متعال سفر به خوبی انجام شد و هم دستاوردهایی که این سفر داشت چه دستاوردهای اجتماعی و چه دستاوردهای سیاسی و منطقه‌ای در همین مدت کوتاه بازتاب خودش را داشت و حتماً در ادامه و آینده پس از این سفر، شاهد بازتاب‌های بیشتر و گشوده شدن افق‌های بلندتری در روابط دو کشور خواهیم بود.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

دیگر خبرها

  • وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی راهی بیمارستان شد
  • خودوری «بن گویر» واژگون شد
  • واژگونی خودوری وزیر امنیت داخلی اسرائیل (+فیلم)
  • وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی مجروح و به بیمارستان منتقل شد + فیلم
  • واژگونی خودوری وزیر امنیت داخلی اسرائیل
  • واژگونی خودوری «بن گویر»
  • جمع آوری و دستگیری ۲۸۶ معتاد و خرده فروش در مشهد
  • پشت پرده برخورد‌های تند با پدیده بدحجابی
  • «آینده شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های سنتی ایران» منتشر شد
  • سفر رئیس‌جمهور ایران به پاکستان دستاوردهای اجتماعی، سیاسی و منطقه‌ای داشت/ استقبال پر شور ملت پاکستان