Web Analytics Made Easy - Statcounter

محمد درویش روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار محیط زیست ایرنا افزود: به طور نرمال انتظار داریم که از هر متر بارندگی یک چهارم آن در زمین نفوذ کند که اگر پوشش گیاهی مناسب باشد و طرح های آبخیزداری و آبخوانداری به درستی اجرا شود این نسبت یک چهارم می تواند تا یک دوم و حتی بیشتر هم افزایش یابد، اما اگر این اتفاقات نیفتاده باشد و زمین برهنه باشد پوشش گیاهی جنگلی و طبیعی از بین رفته باشد حتی این یک چهارم هم تحقق نمی یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی اظهار داشت: اما نکته مهم این است که اگر فرض کنیم در پنج دهه اخیر به طور متوسط حدود ۱۰۰ میلی متر از سطح آبهای زیر زمینی در همه کشور پایین رفته باشد به این معنا است که اگر می خواهیم این مقدار کمبود جبران شود نیاز داریم که دستکم سالانه ۴۰۰ میل متر بارندگی در کشور اتفاق بیفتد اما اکنون که دو سال است در ترسالی قرار داریم متوسط ریزش های آسمانی کشور هنوز به ۳۰۰ میلی متر هم نرسیده،  بنابراین نباید خیلی انتظار داشته باشیم که کمبودها جبران شود.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری درباره نقش طرح آبخیزداری در مهار و کنترل سیلاب ها و حفظ ذخیره سفره های زیر زمینی گفت: با وجود همه این افت سفره های زیر زمینی و بیلان های منفی آبهای زیر زمینی، نمی توانیم از طرح آبخیزداری انتظار معجزه داشته باشیم به جای اینکه خیلی تاکید کنیم بر روی عملیاتی مانند آبخیزداری بهتر است تلاش کنیم تا رویشگاه های جنگلی ما در مناطق زاگرس، ارسباران و هیرکانی دوباره احیا شود، تلاش کنیم تا وسایل اطفای حریق را کامل کنیم و اجازه ندهیم تا همین رویشگاه ها هم در اثر آتش سوزی از بین بروند که این خود باعث می شود تا میزان نفوذ آب در خاک کاهش یابد.

درویش ادامه داد: با این وضعیت اصلا نمی توانیم امیدوار باشیم که شرایط به این زودی به نرمال برسد چون ایرانیان طی پنج دهه گذشته ذخیره هزار ساله آب خود را مصرف کردند هرگز نمی شود با یک یا دو سال ترسالی کمبود را جبران کرد.

وی اظهار داشت: باید میزان اختصاص آب به بخش کشاورزی، شرب و صنعت را در مجموع به حدود ۴۰ میلیارد متر مکعب در سال کاهش دهیم و به سراغ استفاده از کشت های گلخانه ای، هیدروپونیک و ارتقای نرم افزاری بخش کشاورزی و صنعت برویم و تلاش کنیم تا میزان هدر رفت آب از شبکه های لوله کشی شهری را مشخص و کاهش دهیم.

رییس کمیته محیط‌زیست در کرسی سلامت اجتماعی یونسکو گفت: اکنون سالانه ۳۰ درصد آب از لوله کشی های تهران هدر می رود که معادل آب سد کرج است، این میزان هدر رفت به علت فرسودگی لوله های آب رخ می دهد که باید جلوی آن گرفته شود تا راندمان را افزایش دهیم و به این ترتیب بتوانیم حقابه محیط زیست را برای یک دوره ۱۰ ساله ارتقا بخشیم تا این مشکلاتی که اکنون گریبان ما را گرفته کاهش یابد.

وی به پدیده فرونشست زمین در دشت های مختلف کشور اشاره کرد و افزود: چند سالی است که در دشت های مختلف کشور با این پدیده مواجه هستیم که معمولا فرونشست زمین ناشی از نبود تعادل بین تغذیه و برداشت از سفره های آب زیر زمینی است که رخ می دهد که باید با مدیریت صحیح منابع آب و میزان برداشت آن در وهله اول حداقل نرخ فرونشست زمین را مهار کنیم و بعد به سراغ احیا دشت ها برویم.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری ادامه داد: اکنون حدود ۱۳۰ میلیارد متر مکعب همه آب قابل استحصال در کشور است که متاسفانه سالانه بیشتر از این میزان استفاده می کنیم یعنی حدود ۶ تا ۷ میلیارد متر مکعب بیشتر از ظرفیت منابع آب قابل استحصال برداشت می کنیم در حالی که باید حداقل ۵۰ میلیارد متر مکعب از این رقم را استفاده نکنیم و بگذاریم در سفره های آبهای زیر زمینی ذخیره بماند تا شاهد افت سفره های زیر زمینی و فرونشست دشت ها در کشور نباشیم.

      

منبع: اکوفارس

کلیدواژه: میلیارد متر مکعب زیر زمینی دشت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۱۰۸۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بارش‌های بهاری تراز سدها را افزایش می‌دهد

حمید فضایلی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: هر چند وضعیت بهتری را نسبت به سال گذشته در ذخیره‌سازی منابع آب داریم ولی همچنان انتظار می‌رود با توجه به تداوم خشکسالی به ویژه در فصول پیش رو اهالی استان در مصرف آب صرفه‌جویی کنند.

وی خاطرنشان کرد: بارش‌های اردیبهشت ماه و اوایل خرداد بر اساس اعلام هواشناسی قابل توجه خواهد بود و می‌توان به پر شدن مخازن سدها تا حد امیدبخش بیش از گذشته امیدوار بود.

معاون حفاظت و بهره‌برداری آب منطقه‌ای اردبیل گفت: حجم ذخایر سدهای استان اردبیل در حال حاضر به بیش از ۱۹۵ میلیون متر مکعب رسیده و ۲ سد بزرگ یامچی و سبلان اردبیل وضعیت بهتری نسبت به گذشته دارند.

فضایلی افزود: تنها ۳۲ درصد حجم ذخایر سدها پر شدن که با بارش‌های رخ داده در اردیبهشت و اوایل خردادماه امیدواریم این حجم تا ۵۰ درصد و بالاتر هم ارتقا یابد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: سد یامچی در حال حاضر بیش از ۲۷ میلیون متر مکعب آب دارد و پیش‌بینی می‌شود این میزان ذخیره آب افزایش پیدا کند.

معاون حفاظت و بهره‌برداری آب منطقه‌ای اردبیل اضافه کرد: هر چند نسبت به سال گذشته در همین ایام ما با کاهش پنج درصدی در ذخایر حجم مخزنی سد یامچی روبه‌رو هستیم ولی پیش‌بینی‌ها حکایت از جبران این کسری و بهبود شرایط ذخیره‌سازی سد یامچی دارد.

فضایلی به ذخیره سد سبلان نیز تا ۳۹ میلیون متر مکعب اشاره کرد و ادامه داد: این میزان پنج میلیون متر مکعب نسبت به مدت مشابه سال قبل بیشتر است و به نظر می‌رسد این روند ذخیره‌سازی در پشت سد سبلان قبل از شروع کشت و زرع بهاره ادامه پیدا کند.

وی به ذخایر سد ارس و خداآفرین به عنوان ۲ سد تأمین‌کننده آب شرب و کشاورزی شمال استان اشاره کرد و گفت: این ۲ سد نیز نسبت به گذشته وضعیت بهتری دارند و برنامه‌ریزی بر این است تا از ذخایر آن برای بخش‌های کشاورزی و شرب استفاده شود.

معاون حفاظت و بهره‌برداری آب منطقه‌ای اردبیل یادآور شد: پیش‌بینی می‌شود با توجه به در پیش بودن فصل گرم سال میزان مصرف نیز افزایش پیدا کند که قطعا با رعایت اصل صرفه‌جویی در مصرف آب و سایر انرژی‌ها امیدواریم تابستان مناسبی را سپری کنیم.

کد خبر 6100415

دیگر خبرها

  • بارش‌های بهاری تراز سدها را افزایش می‌دهد
  • آب سیب زمینی و این همه خاصیت
  • دهه «رکود، عبرت، تجربه»/خسارت ۱دهه توقف ذخیره‌سازی گاز ایران
  • اوضاع وخیم ذخایر آبی در ۱۱ استان کشور؛ آب پنج سد تهران کاهش ۵ درصدی دارد
  • اوضاع وخیم ذخایر آبی در ۱۱ استان کشور/ آب پنج سد تهران کاهش ۵ درصدی دارد
  • ۱۰ استان کشور از تنش آبی خارج شد
  • طرح‌های مهم تأمین و انتقال آب به تهران در پیچ و خم اعتبارات
  • تهران در خطر است؛ ماجرا چیست؟
  • عقب نشینی ذخیره سد زاینده‌رود؛ ۳۹۶ میلیون مترمکعب آب آخرین موجودی
  • ذخیره سد زاینده‌رود به ۳۹۶ میلیون مترمکعب رسید