Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-06@20:57:04 GMT

دو راهی استحصال آب های ژرف یا اصلاح الگوی مصرف

تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۹۱۱۶۱۶

دو راهی استحصال آب های ژرف یا اصلاح الگوی مصرف

هزینه اصلاح الگوی مصرف از هزینه طر‌ح‌های تأمین آب از راه های غیر متعارف از جمله اکتشاف و استحصال آب تجدیدپذیر ژرف به مراتب کمتر است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از یزد رسا؛ حدود 96 درصد آب های شیرین در کره زمین در منابع آب های زیرزمینی وجود دارد. بنابراین، آب های زیرزمینی که آب های ژرف و فسیلی را نیز شامل می شوند مطمئن ترین منبع تامین آب مورد نیاز بشر برای مصارف شرب، کشاورزی و صنعت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی از منابع آب ژرف به دلیل عبور آب از سازندهای زمین شناسی مختلف دارای کیفیت بسیار پایین است. آب این منابع معمولا شور، تحت فشار، با درجه حرارت بالا و گاهی دارای آلودگی رادیواکتیو هستند. 

آب های ژرف تجدید ناپذیر و یا بعبارت دیگر آبهای فسیل مواد جامد محلول در آنها بیشتر از 4000 میلی گرم در لیتر است. لازم به ذکر است طبق استاندارد سازمان بهداشت جهانی میزان مواد جامد محلول در آب شرب باید کمتر از 500 میلی گرم در لیتر باشد. لذا معمولا آب های فسیلی برای شرب مناسب نیستند ولی ممکن است برای مصارف کشاورزی مناسب باشند. امّا نکته مهم این است که منابع آب ژرف تجدید پذیر موجود در پهنه های گسلی که احتمال وجود آنها در ایران بیشتر از منابع آب فسیلی است، کیفیت آب مناسبتری دارند و برای شرب هم ممکن است مناسب باشند.

همانطور که می دانیم آب های ژرف در اعماق زیاد قرار دارند و شناسایی منابعی که در اعماق زیاد قرار گرفته باشند نیازمند بهره گیری از تکنولوژی های پیشرفته است و ضمنا به هزینه و برنامه جامع اکتشافی نیاز دارد. بهره برداری از آب های ژرف نیز نیازمند حفر چاه های بهره برداری بسیار عمیق  است که عملیاتی بسیار پرهزینه است و البته هزینه نگهداری این نوع چاه ها نیز بالاست.  

کشورهایی که دارای بارندگی فراوان هستند و با مشکل تامین آب مواجه نیستند به سراغ این موضوع نمی‌روند ولی کشورهای کم‌آب به ناچار روی این موضوع سرمایه‌گذاری کرده‌اند. البته  در اغلب کشورها احتمال اینکه آب های تجدیدپذیر در اعماق سرزمینشان وجود داشته باشد، هست اما اینکه کیفیت آن چطور است مشخص نیست.

چند سالی است که بدنبال مسائل و مشکلات ناشی از کاهش بارندگی ها و خشکسالی ها در کشور، بحث اکتشاف و بهره برداری از منابع آب ژرف در محافل علمی، اجرایی و مدیریتی کشور بسیار بالا گرفته است. 

تا آنجا که بنده در جریان هستم طرح ها و پروژه های متعددی تعریف و برخی از آنها تصویب و انجام یافته اند و یا در حال انجامند. معمولا نتایج حاصله به ندرت منتشر شده و در اختیار محققین قرار می گیرد.

وزارت نیرو از چند سال پیش درگیر موضوع آب‌های ژرف شده و قرار بود با مشارکت معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری اقداماتی در این خصوص انجام شود. در این راستا در طی یک پروژه اکتشافی بزرگ در سیستان و بلوچستان اقدامات اکتشافی متشمل بر مطالعات زمین شناسی، ژئوفیزیکی و حفاری عمیق 2200 متری انجام شده و در فضای رسانه ای و فضای مجازی ادعاهای بسیار اغراق آمیزی در مورد نتایج مثبت آن مطرح شد از جمله این که مخزن آب کشف‌شده آن‌قدر بزرگ است که تا 2 هزار سال می تواند آب منطقه را تأمین کند!  که این ادعاها اصلا مستند و علمی نبود و همان زمان با ابهامات و شبهات بسیاری مواجه شد.  

گاهی اوقات ادعاهایی مطرح می شود که آب‌های ژرف در عمق زمین استان یزد قرار دارد که از طریق شکاف‌ها و گسل‌های عمیق از ارتفاعات تغذیه شده و این گسل ها آب را کانالیزه کرده و از استان خارج کرده و آب در منطقه دیگری تخلیه می‌شود، و حتی برخی مطرح می کنند که این آبها در دریای عمان و خلیج‌فارس تخلیه می‌شود. البته جریانات زیرزمینی در گسل ها و زون های خردشده عمیق وجود دارد ولی تعیین محل آنها  دشوار و البته نیازمند مطالعات بسیار جامع اکتشافی مشتمل بر عملیات ژئوفیزیک و حفاری است که این عملیاتی بسیار پر هزینه است. در مورد شناسایی آب های عمیق تجدیدپذیر در زون های گسله در استان یزد کار تحقیقاتی جامعی انجام نشیزدده است و امیدواریم متولیان امر به این موضوع توجه کنند.  

این که گاها گفته می شود زیر زمین دریای آب است و چند ده یا چند صد سال می تواند آب یک منطقه یا یک استان را از یک ذخیره آب ژرف تأمین کرد، گزافه‌گویی است، و متاسفانه از این نوع صحبت ها زیاد می شود. 

البته ذکر این نکته ضروری است که موضوع شناخت ما از منابع و ذخایر آب زیرزمینی یک مبحث و موضوع بهره برداری از آنها بحث دیگری است. در عین این که لازم است مطالعاتی دقیق در مورد پتانسیل آب های ژرف گسلی در مناطق مختلف و از جمله استان یزد انجام شود باید توجه داشته باشیم که اصلاح الگوی مصرف خانگی، صنعت و کشاورزی و افزایش بهره‌وری راه‌حل رفع مشکل کم آبی در استان یزد است.  هزینه این اقدامات از هزینه طر‌ح‌های تأمین آب از راه های غیر متعارف از جمله اکتشاف و استحصال آب تجدیدپذیر ژرف بمراتب کمتر است. 

عبدالحمید انصاری 

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: بهره برداری آب های ژرف استان یزد منابع آب آب ژرف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۱۱۶۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بچه‌ها الگوی خوابشان را از والدین می‌آموزند

ایسنا/کرمانشاه یک فوق تخصص طب خواب گفت: وقتی خانواده ساعت خاصی برای خوابیدن و بیدار شدن داشته باشد، بچه‌ها هم یاد می‌گیرند به موقع بخوابند و به موقع هم بیدار شوند.

دکتر حبیب الله خزایی با بیان اینکه موضوعی که امرزوه خیلی از خانواده‌ها با آن روبرو هستند بحث دیر خوابیدن بچه‌ها است، عنوان کرد: معمولا موضوع دیر خوابیدن بچه‌ها در خانواده‌هایی بیشتر دیده می شود که نظم خاصی برای شروع خواب و یا بیدار شدن ندارند.

این روانپزشک افزود: اگر جزو آن دسته از خانواده‌ها هستیم که تا دیر وقت بیدار می مانیم و نظم خاصی برای خوابیدن و بیدار شدن نداریم، نباید انتظار داشته باشیم که فرزندانمان به موقع بخوابند و به موقع بیدار شوند.

خزایی با توصیه به خانواده‌ها برای داشتن یک نظم خاص برای خوابشان، گفت: وقتی خانواده ساعت خاصی برای خوابیدن و بیدار شدن داشته باشد، بچه ها هم یاد می گیرند به موقع بخوابند و به موقع هم بیدار شوند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه ادامه داد: در خانواده هایی که نظم خاصی برای خوابد ندارند، معمولا توصیه و یا اجبار به فرزندان برای زود خوابیدن جوابگو نیست. اگر با رفتارمان به فرزندانمان یک الگوی مناسب خوابیدن و بیدار شدن نشان دهیم، بیشتر مورد توجه فرزندان قرار گرفته و از آن تبعیت می کنند.

خزایی با بیان اینکه معمولا فرزندان از الگوی خواب والدین خود تبعیت می کنند، عنوان کرد: حفظ بهداشت خواب در خانواده به بهبود وضعیت خواب بچه‌ها می تواند کمک زیادی کند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بیش از ۳۵۰ میلیون نفر از علایم تنفسی آسم رنج می‌برند/ هزینه ۳۰ میلیون تومانی درمان هر بیمار در سال
  • راهکار رفع ناترازی سوخت، اصلاح زیرساخت‌ها به‌منظور مصرف بهینه است/ لزوم حمایت از احداث صنایع پالایشی کوچک
  • تقدیر رئیس‌جمهور چین از روابط پکن و پاریس
  • قبض‌های نجومی برق در تابستان
  • قبض‌های میلیونی در انتظار این افراد
  • چالش های هویت فردی «نسل زد» و الگوی فاطمی بررسی می شود
  • بچه‌ها الگوی خوابشان را از والدین می‌آموزند
  • احداث باغ در پایاب چاه‌های قزوین، ممنوع
  • کاهش سهم آموزش و پرورش از بودجه ۱۴۰۳ / ۶۳ درصد منابع دانشگاه فرهنگیان با کسر از حقوق دانشجومعلمان تأمین می‌‎شود
  • شجاع، الگوی جوان‌های تراکتوری (عکس)