Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@19:14:33 GMT

اصلاحات ارضی؛ بهانه رژیم پهلوی در سرکوب ایلات و عشایر

تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۹۱۳۴۴۹

اصلاحات ارضی؛ بهانه رژیم پهلوی در سرکوب ایلات و عشایر

روز ۲۱ آبان ۱۳۴۱ خورشیدی ملک عابدی رئیس اداره اصلاحات ارضی فیروزآباد در محل تنگاب کشته شد(۱). رژیم پهلوی که گویا به نظر می‌رسید،  منتظر چنین بهانه‌ای بودند تا از ایلات فارس به‌ویژه قشقایی‌ها به خاطر اقدام های آنان در ۲ دهه‌ گذشته انتقام بگیرند، این واقعه را ناشی از تحریکات مالکان مخالف اصلاحات ارضی خوانده و عکس‌العمل شدید و تهدیدآمیزی از خود نشان دادند و تعدادی از سران عشایر را دستگیر، روانه زندان و محکوم کردند(۲).

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عشایر و نبرد با رژیم پهلوی

اجرای قانون اصلاحات ارضی باعث شد تا عده ای از سران عشایر در فارس به مخالفت با حکومت پهلوی بپردازند. در این میان یکی از آنها حبیب الله شهبازی رئیس طایفه سرخی بود که در منطقه‌ کوهمره که یکی از مناطق کوهستانی و صعب‌العبور فارس بود، اسکان داشتند(۳). فشار و اجحاف‌های نظامی‌ها که هم‌زمان با آغاز اجرای قانون اصلاحات ارضی همراه شد، موجب شد که حبیب‌الله شهبازی با جمع‌آوری عده‌ای از سران طایفه‌ سرخی اقدام به شورش علیه نظامیان بکند. (۴) البته برخی از علما از روحانیون فارس از جمله آیت‌الله بهاءالدین محلاتی و برادرش جلال‌الدین آیت‌الله‌زاده و همچنین آیت‌الله دستغیب و آیت‌الله نجابت نیز حمایت‌هایی از وی به عمل می‌آوردند. (۵)

پس از زد و خوردهای زیاد و درحالی‌که نیروهای دولتی به شدت به تعقیب حبیب‌الله شهبازی و دیگران پرداخته بودند. تفنگچیان همراه وی نیز یکی پس از دیگری وی را رها کرده تنها چند تن در نزد وی باقی مانده بودند، وی به ناچار دست از مقاومت کشید و خود را تسلیم کرد. (۶) پس از تسلیم شدن حبیب شهبازی دیگر تفنگچیان کوهمره نیز تسلیم نظامیان شده و در خرداد و تیرماه ۱۳۴۲ خورشیدی خلع سلاح عشایر سرخی به اجرا درآمد. (۷)

مخالفت دیگر توسط خوانین ممسنی، حیات‌داودی و بویراحمدی سازمان دهی شد. به این صورت که عبدالله خان ضرغامپور که از جمله مشهورترین خوانین بویراحمد بود برای ناصرخان طاهری کلانتر بویراحمد علیا و حسین‌قلی‌خان رستم کلانتر ممسنی پیغام فرستاده و آنها را به اتحاد و اتفاق با خود، با بستن پیمان و قید قسم قرآن دعوت کرد تا متفقاً در مناطق خود علیه حکومت پهلوی ایستادگی کنند. (۸) سپس در تهران با آنها و ولی‌خان کیانی کلانتر طایفه بَکِش ممسنی و فتح‌الله‌خان حیات‌داودی کلانتر حیات‌داود بوشهر ائتلافی به وجود آورد. (۹) در ایام اقامت سران عشایر در تهران، فضای عمومی کشور در اعتراض به اصول شش‌گانه‌ اصلاحات ارضی نامساعد بود. روحانیون با صدور اعلامیه، تلگراف و سخنرانی مردم را به مخالفت با لوایح مزبور دعوت می‌کردند و در همین راستا چند تظاهرات اعتراض‌آمیز شکل گرفت. (۱۰)

البته عبدالله‌خان در مدت اقامت در تهران در منزل سرهنگ فرازی شوهرخواهرش ساکن بود اما هرگز از ملاقات‌ها و مذاکراتش با دیگر سران عشایر سخنی به میان نیاورده بود تا اینکه وقتی تصمیم می‌گیرد به طرف فارس حرکت کند، بدون اطلاع اهل منزل و با جا گذاشتن اثاثیه‌اش آنجا را ترک کرد. (۱۱) بدین ترتیب عبدالله‌خان به اتفاق ناصرخان طاهری از تهران به اصفهان رفته و از آنجا با اتومبیل امیربهمن‌خان بختیاری به فَلارد و از آنجا نیز به منطقه‌ بویراحمد می‌روند. (۱۲)

خوانین بویراحمد پس از ورود به منطقه با جمع‌آوری کدخدایان بویراحمد به تبلیغ علیه حکومت پهلوی پرداختند. آنان در تبلیغات خود، ضمن نامساعد خواندن اوضاع کشور، از مخالفت روحانیون از جمله آیت‌الله بهبهانی و گروه‌های سیاسی و حتی ارتشیان با محمدرضا پهلوی سخن به میان آوردند. (۱۳) علاوه بر تبلیغات مزبور برخی از روحانیون و طلاب محلی که زیر نظر آیت‌الله بهاءالدین محلاتی دروس دینی می‌خواندند، به طور مرتب اعلامیه‌های علما و روحانیون قم، تهران و شیراز را در منطقه منتشر می‌کردند. (۱۴) ساواک شیراز در ۱۱ اسفند ۱۳۴۱ خورشیدی درباره‌ فعالیت خوانین بویراحمد چنین گزارش کرده است: ناصر طاهری و عبدالله ضرغامپور به نحو سابق مشغول گردش در منطقه و جمع‌آوری افراد و تبلیغات بوده و به مردم اطمینان داده‌اند که نقشه‌هایی که دارند عملی خواهد شد و اظهار داشته‌اند تمام خوانین و مالکین ایران در این عدم اطاعت به دولت همدست هستند. صراحتاً اظهار نمودند زیر بار این امر تقسیم اراضی نخواهیم رفت. مطابق خبر یک عده از کدخدایان با نامبردگان همراهی نشان داده و عده‌ دیگر هنوز قول مساعد به آنان نداده‌اند.(۱۵)

نخستین درگیری میان نظامیان و عشایر بویراحمد با بمباران اجتماع سران عشایر در روستای دروهان بود. در نتیجه پس از این عملیات عده‌ زیادی از کدخدایان و سران عشایر بویراحمد با قید قرآن با هم عهد بستند تا علیه رژیم پهلوی مبارزه کنند. (۱۶) در مناطق خود با قوای نظامی درگیر شدند اما پس از مدتی زد و خورد تاب مقاومت نیاوردند و دستگیر شدند.

بهرام آریانا مسئول سرکوب عشایر فارس در چهارم خرداد ۱۳۴۲ خورشیدی در اعلامیه ای عنوان داشت: به افراد ذیل هرگز تأمین داده نخواهد شد: ۱- عبدالله ضرغامپور، ۲- خداکرم ضرغامپور، ۳- منصور ضرغامپور، ۴- ناصر طاهری، ۵- غلامحسین سیاهپور، ۶- کردی انصاری، ۷- عیدی و شیخ محمدرضا (نوکران ناصر طاهری)، ۸- درویش‌علی و علی‌خان (نوکران عبدالله ضرغامپور).(۱۷)

محاکمه و اعدام سران عشایر

پس از سرکوب قیام عشایر، سران ایلات شرکت‌کننده در قیام در دادگاه نظامی ارتش محاکمه شدند. براساس حکم دادگاه حسین‌قلی‌خان رستم، فتح‌الله‌خان حیات‌داودی، ناصرخان طاهری، حبیب‌الله شهبازی، جعفرقلی‌خان رستم و خداکرم ضرغامپور به اعدام محکوم شدند. علاوه بر این ولی کیانی و خواهرزاده و دامادش سهراب کشکولی به ۱۵ و ۱۰ سال زندان محکوم شدند. منصور بویراحمدی پسر عبدالله‌خان هم به حبس ابد محکوم شد. (۱۸)

در این میان ۲ تن از سران قشقایی و بختیاری که ارتباط چندانی با این حرکت نداشتند، به نام‌های محمدحسین‌خان قشقایی و امیربهمن‌خان صمصام بختیاری هر یک به سه سال زندان محکوم شدند. (۱۹) حکم اعدام ۶ تن از سران شورشی عشایر در سحرگاه ۱۳ مهر ۱۳۴۳ خورشیدی در شیراز به اجرا درآمد. (۲۰) همچنین ملاغلامحسین سیاهپور و سه تن از افرادش به نام‌های غلامحسین محمدی، ترکی پیرایش و حسن‌قلی فرخی در دادگاه جداگانه‌ای محاکمه و به اعدام محکوم شدند که حکم اعدام این سه تن در ۱۹ دی‌ ۱۳۴۳ خورشیدی در میدان تیر مرکز پیاده‌ شیراز به اجرا درآمد.(۲۱)

منابع

۱- نصیری طیبی، منصور. انقلاب اسلامی در شیراز، ص ۲۷۹.

۲- روزنامه‌ اطلاعات، ۲۳آبان۱۳۴۱، ش ۱۰۹۴۹، ص۱

۳- سیاهپور، کشواد، قیام عشایر جنوب ۱۳۴۳-۱۳۴۱، تهران، مؤسسه‌ی مطالعات و پژوهش‌های سیاسی، ۱۳۸۸، صص ۲۴۱-۲۳۹.

۴- نصیری طیبی، ص ۲۸۶.

۵- خاطرات ۱۵ خرداد شیراز، به کوشش جلیل عرفان‌منش، دفتر دوم، تهران، دفتر ادبیات انقلاب اسلامی، ۱۳۷۵، صص ۸۶ و ۱۱۵

۶- نصیری طیبی، ص ۲۸۹.

۷- کشواد سیاهپور، ص۳۸۹

۸- همان، ص۳۸۹

۹- همان، ص۲۸۲

۱۰- کشواد سیاهپور، ص۲۹۱

۱۱- نصیری طیبی، ص ۲۹۱.

۱۲- صولت قشقایی، محمدحسین، یادمانده‌ها، خاطراتی از محمدحسین قشقایی، تهران، فرزان‌روز، ۱۳۸۵، صص ۱۲۲-۱۲۳

۱۳- نصیری طیبی، ص ۲۹۳

۱۴- سیاهپور، ص۲۹۴

۱۵- نصیری طیبی، ص ۲۹۷

۱۶- سیدمصطفی تقوی‌مقدم، پیشین، صص ۴۹۴-۴۹۵

۱۷- آریانا، بهرام. تاریخچه‌ی عملیات نظامی جنوب، تهران، چاپخانه ارتش شاهنشاهی، چاپ اول، ۱۳۴۲، ص۲۳۸

۱۸- روزنامه‌ اطلاعات، ۲۶ شهریور ۱۳۴۳

۱۹- محمدحسین صولت قشقایی، صص ۱۳۰-۱۳۱

۲۰- روزنامه‌ اطلاعات، ۱۳ مهر ۱۳۴۳

۲۱- روزنامه‌ کیهان، ۲۰ دی۱۳۴۳

برچسب‌ها انقلاب اسلامی ایران کهگیلویه وبویراحمد ایل قشقایی شیراز فارس

منبع: ایرنا

کلیدواژه: انقلاب اسلامی ایران کهگیلویه وبویراحمد ایل قشقایی شیراز فارس انقلاب اسلامی ایران کهگیلویه وبویراحمد ایل قشقایی شیراز فارس اصلاحات ارضی عبدالله خان رژیم پهلوی محکوم شدند سران عشایر الله خان آیت الله محکوم شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۱۳۴۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جنبش انصار الله سرکوب دانشجویان آمریکایی حامی غزه را محکوم کرد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از المسیره، دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن امروز جمعه با صدور بیانیه‌ای سرکوب تظاهرات مسالمت آمیز در دانشگاه‌های آمریکا را که خواستار پایان دادن به جنایات نسل کشی در غزه هستند، محکوم کرد.

در بیانیه جنبش انصار الله آمده است که سرکوب غیرموجه تظاهرکنندگان آمریکایی، نادرست بودن ادعاهای دولت آمریکا را مبنی بر دفاع از آزادی، حمایت از حقوق بشر و گسترش دموکراسی آشکار کرد.

جنبش انصارالله بر حق شهروندان آمریکایی برای تظاهرات مسالمت آمیز تاکید و از موضع اخلاقی آنها که بیانگر افزایش آگاهی جامعه در مورد مسئله فلسطین و مخالفت با اقدامات وحشیانه اسرائیل در غزه است، قدردانی کرد.

دفتر سیاسی انصارالله از سازمان های بین المللی حقوق بشر خواست تا این اقدامات سرکوبگرانه علیه تظاهرات مسالمت آمیز در ایالات متحده را محکوم کنند و دولت آمریکا را برای توقف نقض حقوق بشر تحت فشار قرار دهند.

در بخش دیگری از این بیانیه آمده است که جنایات نسل کشی اسرائیل در غزه مستلزم یک موضع محکم بین المللی برای توقف آن است و تظاهرات مسالمت‌آمیز در آمریکا نشان دهنده مخالفت مردم آمریکا با این جنایت‌ها و همبستگی آنها با مردم فلسطین است.

در پایان بیانیه دفتر سیاسی جنبش انصار الله تأکید شد که مسأله فلسطین یک مسئله محوری برای ملت عربی و اسلامی باقی خواهد ماند و انصارالله به حمایت همه جانبه از مردم فلسطین تا رسیدن به حقوق مشروع خود ادامه خواهد داد.

کد خبر 6089222

دیگر خبرها

  • طلسم پرسپولیس بعد از ۸ سال شکسته شد!
  • اردوغان: حماس یک گروه مقاومت در فلسطین است
  • انصار الله سرکوب دانشجویان آمریکایی حامی غزه را محکوم کرد
  • آیت‌الله خاتمی، خطیب نماز جمعه تهران: حجاب نباید جامعه را دو قطبی کند/ دشمنی با ایران بازی با دم شیر است/ دشمنان ما در هر نقطه جهان که هستند بدانند رژیم صهیونیستی نابود شدنی است
  • جنبش انصار الله سرکوب دانشجویان آمریکایی حامی غزه را محکوم کرد
  • آیت الله خاتمی: در مساله عفاف و حجاب دوقطبی ساخته نشود
  • یمنی‌ها کشتی تجاری اسرائیل را هدف قرار دادند
  • الحوثی: بندر ایلات در پی حملات یمن به طور کامل تعطیل شده است
  • کشور‌های آمریکای جنوبی خواستار بازداشت سران رژیم صهیونیستی شدند
  • شورش بزرگ در دانشگاه های آمریکا / حمایت واشنگتن از اسرائیل بالاخره کار دستش داد/ تلاش دولت برای سرکوب معترضان عدالتخواه با بهانه «یهودی ستیزی»