Web Analytics Made Easy - Statcounter

مصطفی انتظاری کارشناس مسائل بین‌الملل در گفتگو با خبرنگار مهر، در مورد توزیع پیش‌نویس قطع نامه جدید توسط آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران میان اعضای شورای امنیت، گفت: احساس من این است که «دونالد ترامپ» و «مایک پمپئو» رئیس جمهور و وزیر خارجه آمریکا سعی می‌کنند تا انتخابات ریاست جمهوی این کشور در ماه نوامبر سال ۲۰۲۰، موضوع ایران و برجام را زنده نگاه دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: هدف آنها این است،  به هر شکلی که شده برای آنکه کمپین رقیب خود را متهم کنند که در خلال توافق برجام در مقابل استفاده ایران از برخی معافیت‌های تحریمی کوتاه آمده‌اند، این بازی را ادامه دهند و دموکرات‌ها را مقصر جلوه دهند.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل گفت: به نظر بنده، ترامپ و پمپئو بیشتر از آنکه امیدوار به نتیجه بخش بودن این تلاش‌ها باشند، تلاش دارند تا از این تلاش‌ها به‌عنوان یک برگ برنده در انتخابات استفاده کنند و به افکار عمومی آمریکا بگویند که تیم «اوباما» و «بایدن» در جریان برجام، دست ایران را در موضوع تسلیحاتی، باز گذاشته است و در مقابل ما تلاش می‌کنیم که این محدودیت‌ها را بازگردانیم.

انتظاری افزود: حتی آنها تلاش می‌کنند تا از این طریق کمک‌های مالی بیشتری را برای کمپین انتخاباتی ترامپ از سوی لابی‌های صهیونیستی و سعودی جذب کنند. این در حالی است که هم آمریکا و هم متحدان آن به خوبی می‌دانند که اساسا ایران نیازی به معافیت‌های تسلیحاتی ندارد.

وی عنوان کرد: ایران در صنایع دفاعی تا حد زیادی خودکفا شده است و در سال‌هایی که تحریم بوده، توانسته است که نیاز خود را از بازار تامین کند. بنابراین بحث معافیت‌های تسلیحاتی ایران در حال حاضر سند زنده بودن برجام که بیشتر به درد اروپایی‌ها و طرف‌هایی که این قرارداد را با ایران امضا کرده‌اند می‌خورد تا اینکه به سود ایران باشد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل اضافه کرد: از همین رو تلاش‌هایی که آمریکایی‌هایی می‌کنند ربطی به منافع ایران ندارد و آنها می‌دانند که منافع کشورمان در این موضوع تهدید نمی‌شود. پیام آنها این است که ما هنوز می‌خواهیم با برجام مقابله کرده و آن را زمین بزنیم و این موضوع بیشتر یک مسئله داخلی خود آمریکا است.

انتظاری در مورد موضع دوگانه اروپایی‌ها در مقابل اقدامات آمریکا،  تصریح کرد: در جلسه قبلی شورای امنیت که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، ادعاهایی علیه ایران مطرح شد و در مقابل ما شاهد پاسخ «محمدجواد ظریف» و دیپلمات‌های اروپایی بودیم. در آن جلسه اروپا نشان داد که تا حدی آماده نیست تا با آمریکا همراهی کند.

وی یادآور شد: دست کم در مقام کلام، به یاد داریم که دیپلمات‌های اروپایی در جلسه شورای امنیت تا حدی علیه سیاست آمریکا موضع گرفتند و سعی کردند تا خودشان را پایبند به برجام نشان دهند. با این حال در مقام عمل آنچه ما مشاهده کردیم، یک اروپای مستقل نیست. ما نمی‌توانیم به اروپا به‌عنوان یک بازیگر مستقل نگاه کنیم.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل خاطرنشان کرد: چه در حوزه اقتصاد، سیاست و چه در بحث‌های نظامی ما شاهد یک اروپای مستقل نیستیم. به همین جهت این انگاره که اروپا به طور مستقل مقابل آمریکا قرار می‌گیرد و مانعی در برابر این کشور خواهد بود، کاملا غلط است و به لحاظ تجربی در ذهن نخبگان این واقعیت وجود دارد که این موضوع واقعیت ندارد.

انتظاری تاکید کرد: اروپایی‌ها برای حفظ ظاهر ممکن است بر روی این موضوع تاکید کنند،  اما اینکه اروپا یک موضع سخت علیه آمریکا بگیرد، اینگونه نمی‌شود. تمام تلاش اروپا این است که زمان بخرد و تصمیم‌گیری‌ها را به عقب بیندازد تا نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مشخص شود.

کد خبر 4992188 محسن احدی

منبع: مهر

کلیدواژه: شورای امنیت برجام قطعنامه 2231 شورای امنیت اروپا مجلس شورای اسلامی ایالات متحده آمریکا حجت الاسلام حسن روحانی محمد باقر قالیباف هیئت دولت انفجار بیروت لبنان اسحاق جهانگیری مجلس حسن روحانی علی ربیعی محمدجواد ظریف سید عباس موسوی مسائل بین الملل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۱۶۲۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از مذاکره در تهران تا احیای برجام در واشنگتن؟!

طبق برنامه ظهر دیروز دوشنبه، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در صدر هیئت همراه وارد تهران شد. بر اساس این گزارش، نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای که در اصفهان در حال برگزاری است، دیروز (دوشنبه) با حضور و سخنرانی محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی افتتاح شد. طبق اخبار قرار است که گروسی امروز سه‌شنبه ضمن شرکت در اولین کنفرانس بین‌المللی هسته‌ای اصفهان با محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی دیدار و در یک کنفرانس خبری به سؤالات خبرنگاران و رسانه‌های جمعی پاسخ دهد.

به گزارش شرق، رافائل گروسی در بدو ورود مورد استقبال بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی قرار گرفت. مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی عصر دوشنبه هم در مذاکراتی جداگانه با علی باقری‌کنی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه دیدار و گفت‌وگو کرد.

گروسی عصر دیروز هم با وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیدار و رایزنی کرد. نکته شایان‌توجه آنجا بود که مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از دیدارش با امیرعبداللهیان مدعی شد که «مجموعه‌ای از اقدامات عملی و ملموس را برای احیای بیانیه مشترک پیشنهاد داده است. رافائل گروسی در پیامی در صفحه شخصی خود در ایکس با اشاره به سفرش به ایران نوشت: «در تهران برای دیدارهای سطح بالا هستم». البته مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیش از سفر به ایران و در مصاحبه روز ۲۳ آوریل خود با دویچه‌وله آلمان گفته بود جمهوری اسلامی ایران اکنون به جای چند ماه فقط چند هفته با غنی‌سازی اورانیوم به حد مورد نیاز برای بمب اتمی فاصله دارد.

او بااین‌حال در این گفت‌وگو تأکید کرد «این بدان معنی نیست که ایران در این مدت به سلاح اتمی دست می‌یابد یا خواهد یافت. او افزود که غنی‌سازی اورانیوم تا حد مورد نیاز برای استفاده در سلاح هسته‌ای اگرچه هشداردهنده است اما نمی‌تواند مستقیما به دست‌یابی به سلاح هسته‌ای منتج شود». حال که گروسی خبر از انتقال پیشنهاد برای احیای برجام به طرف ایرانی را داده است، گویا فضای این سفر می‌تواند مثبت باشد.

پیرو این نکته، قبل‌تر در گزارشی به مذاکرات پشت‌پرده تهران – واشنگتن در آستانه سفر مدیرکل آژانس اشاره کرده بودیم؛ مذاکراتی که در روزهای گذشته خبرهای مربوط به آن به رسانه‌ها درز پیدا کرده و از سوی دیگر، کشورهایی مانند عمان یا حتی ژاپن به‌طور تلویحی از آمادگی خود برای «میانجیگری» در آن خبر داده‌اند که ادعاهای گروسی و توییت عصر دیروز او و دیدارش پشت درهای بسته با باقری‌کنی و امیرعبداللهیان می‌تواند تأییدی بر آن باشد.

البته حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هم شامگاه چهارشنبه گذشته در گفت‌وگوی تلفنی با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برخی طرف‌های مذاکرات برای احیای برجام را «زیاده‌خواه» دانست و گفت «همکاری آژانس و ایران در مسیر خوب قرار دارد و ما از سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران استقبال می‌کنیم».

به نوشته یورونیوز هم سفر رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اگرچه به‌واسطه حضور در نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای ایران انجام می‌شود اما نفس سفر ارشدترین مقام آژانس با درنظرگرفتن «اختلافات پادمانی حل‌نشدنی» با ایران اهمیت خاصی دارد.

اما با توجه به اینکه تنها شش ماه به برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده مانده و با درنظرگرفتن نتایج نظرسنجی‌ها زمزمه بر مسند نشستن دوباره دونالد ترامپ به گوش می‌رسد، به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی درصدد باشد برای احیای برجام تلاش مضاعفی به خرج دهد.

این در حالی است که برخی از تحلیلگران و ناظران هم اذعان دارند که برجام دیگر قابل بازیابی نیست، زیرا شرایط به کلی تغییر کرده و ایران پیشرفت‌های هسته‌ای برگشت‌ناپذیر بسیاری داشته و گروه ۵+۱ جای خود را به ۴+۱ داده است که تاکنون گامی مؤثر برنداشته‌اند. حال باید دید سفر عالی‌رتبه‌ترین مقام آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای به ایران در آستانه برگزاری نشست شورای حکام چه نتایج ملموس و عینی‌ای را به‌دنبال خواهد داشت.

دیگر خبرها

  • انتقاد جان کری از ترامپ در ششمین سالگرد خروج آمریکا از برجام: ایران را قوی تر کردی و آمریکا را منزوی
  • همچنان دنبال ارتقای سطح پزشکی در ورزش هستیم
  • رئیس جمهور: خط مشی دولت،‌ گفتمان امام و رهبری/ برخی دنبال برجام دو و سه بودند
  • محمد حسین صفار هرندی: اختلاف داخلی زمینه‌ساز نفوذ دشمن است
  • اوجی: معطل خارجی‌ها و برجام نبودیم؛ از توان پیمانکاران و سازندگان داخلی استفاده کردیم
  • از مذاکره در تهران تا احیای برجام در واشنگتن؟!
  • انتخاب اصلح پایه گذار ایران قوی و مستقل است
  • افشاگری تازه؛ پخش فایل صوتی جنجالی ظریف، عمدی و برای پالس به آمریکا بود!
  • فیلم| آمریکا از برجام خارج شده است و به تعهدات خود عمل نکرده است
  • درس‌های خانم دیپلمات؛ هیچ‌تضمینی وجود ندارد!