Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-28@12:12:30 GMT

دولت جدید قزاقستان؛ وزنه تعادل بین دو قدرت

تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۹۱۶۶۰۷

دولت جدید قزاقستان؛ وزنه تعادل بین دو قدرت

کارشناس سیاسی قزاق گفت: کابینه جدید وزرای قزاقستان (در صورت تغییر آن) بر پایه مصالحه «تاکایف» و «نظربایف» تشکیل خواهد شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دوشنبه، «ویکتور کاوتونافسکی» در مطلبی تغییرات احتمالی در دولت قزاقستان را بررسی کرد.

در این تحلیل آمده است: کابینه جدید وزرای قزاقستان (در صورت تغییر آن) بر پایه سازش تاکایف و نظربایف تشکیل خواهد شد، لذا بعید است واقعا اصلاح طلب باشند، زیرا وظیفه اصلی آن نه «رونق اقتصادی» و حل مشکلات موجود، بلکه تعادل دائمی بین دو مرکز قدرت خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از آنجایی که شدت کرونا در این کشور بعد از اوج به احتمال زیاد رو به کاهش نهاده است، دولت «عسکر مامین» می‌تواند بدون دستکاری آمار، پیروزی بر ویروس همه‌گیر کرونا را اعلام کند.

در چنین شرایطی استعفای کابینه مامین نامناسب خواهد بود.

ظاهراً تاکایف با درک این شرایط پیشنهاد دولت در مورد کاهش محدودیت‌های قرنطینه را رد کرده اما از انتقاد ورزاه خودداری کرد.

به نظر من روحیه صلح طلبانه کنونی تاکایف دو دلیل اساسی دارد که دلیل نخست آن، عدم اعلام ترک قطعی میدان سیاسی توسط نظربایف است زیرا «الباسی» (پیشوای ملت) تاکنون کنترل بر حزب حاکم را در دست دارد و می‌تواند موانع جدی برای اجرای برنامه‌های تاکایف ایجاد کند.

دلیل دوم مهم‌تر است. تاکایف تاکنون نتوانسته تیم خود را که قادر به حل حرفه‌ای مشکلات اجتماعی و اقتصای کشور در شرایط اضطراری کنونی باشد، تشکیل دهد.

لذا کسی نیست تا «مسیر جدید اقتصادی» که توسط تاکایف اعلام شد و قرار بود «رونق اقتصادی در این کشور را فراهم کند» را به مرحله اجرا درآورد.

تاکایف در صورت موفقیت در استعفای دولت کنونی که توسط رئیس جمهور سابق تشکیل شده و نیز انتصاب فرد مد نظر خود، باید مسئولیت کامل وضعیت در کشور را بر عهده بگیرد.

در اینجا تعدادی سوال اساسی مطرح می‌شوند که آیا وی از اراده سیاسی برای انجام چنین گامی برخوردار است یا خیر؟ آیا وی در جلب متخصصان حرفه‌ای و افراد همفکر آنها به قدرت، موفق خواهد بود یا خیر؟ آیا کادرهای جدید جذب شده برای توسعه ایده‌های اصلاح طلبانه به توانایی و قدرت رهبری وی اعتماد خواهند کرد یا خیر؟ و از همه مهم‌تر آیا تاکایف توان محافظت از تیم خود در برابر حملات اجتناب ناپذیر «نخبگان قبلی» را دارد یا خیر؟

شایان ذکر است که تجربه یک و نیم سال فعالیت تاکایف به عنوان رئیس جمهور قزاقستان امکان پاسخ مثبت به این سوالات را تا حدودی با تردید مواجه می‌کند.

در این تئوری، یک گزینه واقعا موثر وجود دارد یعنی «پسران شیکاگو» را برای انجام اصلاحات در شرایط یک سیستم اقتدارگرا استخدام کند. اما سیستم اقتدارگرایی در قزاقستان امروزه تا حدودی از بین رفته است.

  با وجود اختیارات گسترده ریاست جمهوری نمی‌توان گفت که تاکایف صرفا مدیریت کشور را بر عهده دارد. البته این را هم باید گفت که از نظر کاریزماتیک و اقتدار، تاکایف را به سختی می‌توان با «آگوستو پینوشه» دهه 70-80 یا حتی «نورسلطان نظربایف» دهه 1990 مقایسه کرد.

با توجه به تمام این پس زمینه‌ها، کابینه جدید ورزای قزاقستان (در صورت تغییر آن) در نتیجه مصالحه «تاکایف» و «نظربایف» شکل خواهد گرفت. به این خاطر بعید است که دولت آتی واقعا اصلاح طلب باشد زیرا وظیفه اصلی آنها نه «رونق اقتصادی» و حل مشکلات موجود بلکه تعادل دائمی بین دو مرکز قدرت خواهد بود.

به عبارت دیگر تقاضای واقعی دولت آتی قزاقستان به متخصصان در زمینه تعادل بروکراتیک و نه مدیران بحران یا کارشناسان اقتصادی، خواهد بود.

چنین وضعیتی تا زمانی ادامه خواهد یافت تا سیستم مدیریت دوگانه فعلی به شکل سیاسی پایدارتر تبدیل شود یا به سیستم معمول بازگردد یا به سمت یک سیستم پارلمانی مدرن تبدیل شود.

در هر صورت تاکایف برای اینکه بتواند با قاطعیت عمل کند و مسئولیت و ریسک را بر عهده بگیرد تیم جدید باید به یک رئیس جمهور اقتدارگرا و معتبر یا به اکثریت در یک نهاد صاحب اختیار و مورد اعتماد جامعه، تکیه کند.

گفتنی است همزیستی ترکیبی از یک رئیس جمهور قدرتمند و یک مجلس قدرتمند از نظر عملی غیر ممکن است. فرمولی که به طور مکرر توسط تاکایف اعلام می‌شود «رئیس جمهور قدرتمند، پارلمان با نفوذ و دولت پاسخگو» در حقیقت با یکدیگر سازگار نیستند.

علاوه بر این از سخنان وی کامل مشخص نیست که دولت نهایتا در قبال چه کسی باید پاسخگو باشد در برابر رئیس جمهور یا اتاق‌های قانون‌گذاری.

با این حال، بعد از 500 روز ریاست دومین رئیس جمهور قزاقستان سیستم مدیریت دوگانه در این کشور همچنان به عنوان یک ویژگی سیاسی عجیب و غریب باقی می‌ماند.

شایان ذکر است که بنابر انتظارات، کابینه وزرای قزاقستان در جریان جلسه شورای امنیت این کشور که قرار است با حضور «نورسلطان نظربایف» در تاریخ 11 آگوست برگزار شود، استعفا دهند.

انتهای پیام/ح

منبع: فارس

کلیدواژه: قزاقستان تاکایف نظربایف دولت جدید مامین رئیس جمهور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۱۶۶۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند

به گزارش خبرگزاری مهر، محمد مخبر بعد از ظهر امروز (پنجشنبه) در ارتباط ویدیو کنفرانسی با همایش ملی مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی سراسر کشور که در مشهد مقدس برگزار می‌شود، با تاکید بر اینکه مسائل اقتصادی را باید با مشارکت و حضور مردم حل کنیم، تصریح کرد: نامگذاری سال جاری با عنوان جهش تولید با مشارکت مردم حاصل تجربه بیش از ۴۰ سال جمهوری اسلامی ایران است که بدون فعال کردن منابع، خلاقیت و مدیریت مردم مشکلات اقتصادی به صورت مطلوب حل نمی‌شود.


معاون اول رئیس جمهور افزود: مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی از فرصت‌های خوب تحقق شعار سال هستند و این مناطق با فلسفه و هدف تشویق سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی، کنار گذاشتن دیوان سالاری، توسعه صادرات و آوردن مردم از سرزمین اصلی به این مناطق و فعالیت اقتصادی موثر شکل گرفته است.

دکتر مخبر با تاکید بر اینکه باید کاستی‌های چند دهه گذشته در توجه به اهداف و فلسفه تشکیل مناطق آزاد در دولت سیزدهم جبران شود، تصریح کرد:
توجه به مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی اولویت اساسی دولت است که ظرفیت‌های این مناطق و مقررات، امکان پیشرفت و توسعه را ایجاد کرده است و هیچ بن‌بستی در مسیر فعالیت مناطق آزاد وجود ندارد و دولت آمادگی دارد تا مسائل و مشکلات بر سر راه فعالیت این مناطق را برداشته و مرتفع کند.

وی با تاکید بر اینکه جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی و توسعه صادرات از مهم‌ترین زمینه‌های فعالیت مناطق آزاد است که باید در این خصوص برنامه‌ریزی کنند، افزود: نزدیک به ۱۰ سال رشد اقتصادی کشور منفی بود اما در سال گذشته به نرخ رشد اقتصادی ۶ درصد رسیدیم اما با این میزان نمی‌توان مسائل کشور را حل کرد که طبق هدف گذاری میانگین رشد اقتصادی ۸ درصدی در برنامه هفتم توسعه باید کاستی‌های سال‌های گذشته نیز جبران شود که برای رسیدن به این هدف نیازمند جذب سرمایه‌گذاری سنگین داخلی و خارجی هستیم که این مناطق فرصتی بسیار مناسب برای تشویق سرمایه‌گذاری هستند.

معاون اول رئیس جمهور با اشاره به فرصت بسیار خوب همسایگی ایران با ۱۵ کشور منطقه تاکید کرد: بخش زیادی از نیازهای کشورهای همجوار می‌تواند در داخل ایران تولید شود و باید از این راهبرد جدی دولت سیزدهم در توسعه روابط با همسایگان در مناطق آزاد به خوبی استفاده شود.

دکتر مخبر خاطرنشان کرد: از گام‌های بلند آیت الله رئیسی در دیپلماسی دولت سیزدهم برقراری رابطه با کشورهای منطقه و همسو است که تفاهمنامه‌ها و قراردادهای بسیار خوبی امضا شده و تمامی این فرصت‌ها باید در مناطق آزاد پیاده سازی شوند.

معاون اول رئیس جمهور در ادامه وجود نیروهای جوان و تحصیل کرده، شرکت‌های دانش بنیان، ظرفیت‌های معدنی و اقتصاد دریا محور را از مهم‌ترین زمینه‌های فعالیت و برنامه‌ریزی مناطق آزاد توصیف و تصریح کرد: باید کمبودهای کشور به ویژه در زمینه تولید، در مناطق آزاد جبران شود.

معاون اول رئیس جمهور در ابتدای سخنان خود با اشاره به مشکلات کشور در زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم گفت: گام‌های بسیار بلندی توسط دولت، مردم و فعالین اقتصادی در طول دو سال گذشته برای حل مشکلات کشور برداشته شد.

وی افزود: زمانیکه در یک کشور با کوچک‌ترین مساله روبرو می‌شوند تمام بخش‌ها و دولت آنان بسیج می‌شوند اما جمهوری اسلامی ایران به نقطه‌ای رسیده که زمانیکه رژیم غاصب صهیونیستی به عنوان نماد سلطه توسط کشور ما مورد اصابت قرار می‌گیرد، رئیس جمهور و دولت و مردم به کارهای عادی خود می‌پردازند و کشور در شرایط آرام مسیر خود را ادامه می‌دهد.

وی خاطرنشان کرد: زمانی مقام معظم رهبری اینگونه تاکید کردند که نباید اقتصاد کشور با تکانه‌های خارجی دچار آسیبی شود؛ لذا باید در این مسیر حرکت کنیم و در زمینه اقتصاد به نقطه‌ای برسیم که تناسب با نقش جمهوری اسلامی در سطح بین الملل داشته باشد.

معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: امروز وقتی در منطقه تصمیمی گرفته می‌شود که تبعات خاصی دارد ناچار هستند ملاحظات جمهوری اسلامی را رعایت کنند و تکیه مظلومین جهان به ایران است تا جایی که تمام امکانات نظام سلطه برای شکست مردم غزه جمع آوری شد اما نتوانستند به هیچکدام از اهداف خود برسند.

حجت الله عبدالملکی دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری و صنعتی و ویژه اقتصادی نیز در این مراسم با اشاره به اینکه تراز تجاری مناطق آزاد با تلاش‌های دولت سیزدهم مثبت شده است، گفت: یک و نیم درصد از ۶ درصد رشد اقتصادی حاصل تلاش‌های مناطق آزاد بوده و تاکنون ۹۰۰ هزار میلیارد تومان بسته سرمایه‌گذاری در سال گذشته ارائه شد که به معنای چهار برابر شدن تقاضا برای سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد است و تاکنون ۱۳۳ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری محقق شده است و این برنامه جهش سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد با جدیت پیگیری می‌شود و در سال پنجم برنامه هفتم سهم مناطق آزاد در رشد اقتصادی به ۴ درصد خواهد رسید.

کد خبر 6088682 هادی رضایی

دیگر خبرها

  • رئیسی: تحریم‌ ایران به نتیجه نرسیده
  • رئیسی: ایران تحریم ناپذیر است / با ترور دانشمندان نمی‌توانند دانش بومی را از ما بگیرند
  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است/ در دکترین ما دسترسی به سلاح هسته ای وجود ندارد
  • ایران تحریم‌ناپذیر است
  • تحریم‌ ایران به نتیجه نخواهد رسید/ قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست
  • معاون رئیس‌جمهور: ۵۰۰ هزار خانه تحویل متقاضیان شد
  • ایران تنها کشوری است که با تمام قدرت علیه اسرائیل ایستاده است
  • تعهد پاکستان برای اجرایی کردن خط لوله صلح/ پارادایم جدید از قدرت اقتصادی ایران در آسیا
  • کاهش نرخ بیکاری در کشور/ دولت از برنامه‌های اعلامی خود عقب نیست
  • مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند