Web Analytics Made Easy - Statcounter

  به گزارش «پارسینه»، در ۲۶ سال گذشته کشور اروپایی بلاروس تحت فرمان شخصی «الکساندر لوکاشنکو» بوده است. از لوکاشنکو به عنوان آخرین دیکتاتور اروپا نام برده می‌شود و تا پیش از آغاز نبرد انتخاباتی سال ۲۰۲۰ هم جایگاه او مستحکم به نظر می‌رسید، اما با وجود بازداشت‌ها و سرکوب بیشتر رقبای احتمالی، اکنون با مخالفانی متحد رو به رو است و مجبور است برای زندگی سیاسی خود مبارزه کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چگونه لوکاشنکو توانسته است مدتی چنین طولانی را در حکومت باقی بماند و چرا اکنون مورد تهدید قرار گرفته است؟ «آندرس آسلوند»، عضو اندیشکده شورای آتلانتیک، به این پرسش پاسخ داه است:

در ژوئیه ۱۹۹۴، الکساندر لوکاشنکو در رقابت با «ویاچسلاو کبیک» کمونیست توانست ۸۰ درصد آرا را به خود جلب کند. او پیش از آن دبیر یک مزرعه دولتی بود و توانسته بود به عنوان یک سیاستمدار ضدفساد، پله‌های ترقی را به سرعت طی کند. انتخابات ۱۹۹۴ به عنوان انتخاباتی آزاد و منصفانه شناخته می‌شود و احتمالا معتبرترین انتخابات تمام تاریخ بلاروس باشد. در آن زمان، لوکشانکو به عنوان سیاستمداری عوام گرا و بدون برنامه مشخص شناخته می‌شد و رای بلاروسی‌ها در واقع علیه هسته قدرت قدیمی کمونیستی بود.

دستور کار سیاسی لوکاشنکو به تدریج بر پایه سه اصل شکل گرفت: بازگرداندن نظام اقتصادی شوروی با عناصر حاشیه‌ای از اقتصاد بازار؛ سرکوب سیاسی فزاینده و تدریجی؛ و رابطه نزدیک با روسیه. به این ترتیب او تا اندازه زیادی برنامه کمونیست‌هایی را پیش گرفت که پیشتر شکستشان داده بود و همان‌ها خیلی زود پشت سر لوکاشنکو صف کشیدند.

از آن زمان به بعد لوکشانکو با اعمال کنترل شدید بر اقتصاد و رسانه‌ها و سرکوبی که به اقتضای شرایط اعمال می شد، قدرت را در دست نگه داشت. او دست کم به چهار قتل سیاسی متهم است و ده‌ها مخالف خود را زندانی کرده است، اما گستره این سرکوب باز هم نسبتا محدود بوده است.

لوکاشنکو اندکی پس از کسب قدرت، اصلاحات اقتصادی بازارمحور را که در بلاروس مستقل آغاز شده بود متوقف کرد و به تمام خصوصی سازی‌ها پایان داد. در عوض به تثبیت اوضاع چهل شرکت بزرگ دوران شوروی از جمله کارخانه تراکتورسازی مینسک، کارخانه کامیون سازی مینسک، دو پالایشگاه نفت، و یک شرکت بزرگ تولید کود پرداخت. بلاروس بهترین دستگاه‌ها را برای روسیه می‌ساخت در حالی که نفت پالایشی شده آن و کود شیمیایی را به غرب صادر می‌کرد. بخش خصوصی در اندازه محدودی معادل ۲۰ تا ۳۰ درصد تولید ناخالص داخلی حفظ شد. اقتصاد بلاروس از بسیاری جهات، آخرین اقتصاد شوروی بود.  

چنین اقتصادی نمی‌تواند به راحتی توسعه پیدا کند و نکته شگفت انگیز این است که چطور این همه مدت سر پا مانده است. توضیح اصلی به حمایت روسیه از بلاروس باز می‌گردد. به طور سنتی، بلاروس بیشتر تولیداتش را به روسیه صادر می‌کرد، اما همواره این سوال مطرح بوده است که چه زمانی این وضعیت از میان خواهد رفت، چرا که این محصولات بر خلاف رقیبانشان بهتر نمی‌شدند.

روسیه همچنین از طریق نوعی یارانه انرژی به بلاروس کمک کرده و نفت و گاز را با قیمتی پایین‌تر از قیمت بازار به آنها فروخته است. این یارانه با توجه به قیمت بازار و توفق‌های دو جانبه متفاوت بوده است، اما بر اساس برآورد صندوق بین المللی پول نزدیک به ۱۰ درصد تولید ناخالص دخلی بلاروس را تشکیل می‌دهد که رقم قابل توجهی است.

با تمام این‌ها لوکاشنکو باز هم اقتصاد کشورش را با کسری بودجه گسترده، دچار بحران‌های مالی متعددی کرد. طی سال‌های متمادی او دستمزد ماهانه میانگین ۵۰۰ دلار را هدف قرار بود در حالی که اقتصاد کشورش تنها نیمی از این مبلغ را می‌تونست تحمل کند، در نتیجه او مجبور بوده است از کسی کمک بگیرد.

لوکشانکو بیشتر اوقات دست به سوی روسیه دراز می‌کرد، از جمله در سال ۲۰۱۱ که به دلیل سوءمدیریت مالی نرخ تورم به ۱۰۹ درصد رسید. البته تمام راه‌ها به مسکو ختم نمی‌شد و در سال‌های ۲۰۰۸-۲۰۰۹ او به سمت صندوق بین المللی پول و اتحادیه اروپا رفت.

طی چند سال اخیر هم تلاش کرد روابطش با صندوق بین المللی پول، بانک جهانی و بانک ترمیم و توسعه اروپا را بازسازی کند، اما آن‌ها به دلیل سیاست‌های ضعیف بلاروس روی خوشی به این کشور نشان ندادند و کمک‌های اندکی ارائه کردند. در همین زمان، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه هم فشار بر او را بیشتر کرد و تقریبا تمام یارانه‌ها را حذف کرد. در نتیجه تولید ناخالص داخلی بلاروس از سال ۲۰۱۲ تا کنون ثابت بوده است.

اکنون به نظر می‌رسد موقعیت لوکاشنکو متزلزل شده است.

برای مدت ها، به نظر می‌رسید او که نمی تواند وضع عجیبش را مدیریت کند زرنگتر از پوتین است. برای نمونه، لوکاشنکو سال نو میلادی گذشته به عمارت پوتین در خارج از مسکو رفت در حالی که سه کیسه سیب زمینی در دست داشت. این شیرین کاری ها، اما دیگر جواب نمی‌دهد و نمی‌تواند روابط دو کشور را بهبود ببخشد. اخیرا به نظر می‌رسد که پوتین فشار را برای پیشبرد درخواست «دولت متحد» به منظور متحد کردن روسیه و بلاروس بیشتر کرده است.

دیکتاتور بلاروس برای ایجاد توازن در مقابل روسیه مجبور شده است به غرب نزدیکتر شود. با این وجود، غربی‌ها نه تنها به آزادی و دموکراسی در بلاروس مایلند، بلکه خواهان سیاست اقتصادی معقولی هستند و لوکاشنکو نمی‌تواند یا نمی‌خواهد هیچ یک از این‌ها را عملی کند.

مهم‌تر از همه این که به نظر می‌رسد مردم بلاروس بالاخره از رئیس جمهوری که هیچ کاری انجام نمی‌دهد خسته شده اند. آن‌ها خواهان تغییری هستند که لوکاشنکو نمی‌تواند تامین کند. جنبش دموکراسی خواهی که در هفته‌های اخیر پدیدار شده، نمایانگر بیداری ملی است و حتی اگر به طور موقت در روز‌های پیش رو سرکوب شود، بعید است که کاملا به کناری رانده شود. آخرین دیکتاتور اروپا هرگز این اندازه آسیب پذیر دیده نشده بود.  

منبع: پارسینه

کلیدواژه: بلاروس الکساندر لوکاشنکو روسیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۲۰۷۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مکرون: اروپا در حال مردن است

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ رئیس جمهور فرانسه روز گذشته در دانشگاه سوربن پاریس مقابل سفرای ۲۶ کشور عضو اتحادیه اروپا، نمایندگان کمیسیون‌های اروپایی، روسای شرکت‌های بزرگ، دانشجویان، پژوهشگران و اساتید درباره اروپا و چالش‌های پیش روی آن سخنرانی کرد.
امانوئل مکرون در بخشی از این سخنرانی گفت: پس از حمله روسیه به اوکراین، در نشستی اروپایی در کاخ ورسای، راهبرد جدید اروپا را در مقابل این جنگ و دیگر چالش‌های جهانی مورد بررسی و ارزیابی قرار داده بودیم.
وی با بیان اینکه اروپا در حال احتضار (جان دادن یا مردن) است و می‌تواند بمیرد افزود: این فقط بستگی به انتخاب ما دارد که باید هم اکنون و بدون اتلاف وقت صورت گیرد.
مکرون گفت: در برابر خطراتی که پیش روی اروپاست باید از خود بپرسیم آیا در این وضعیت امنیت ما قابل تضمین است؟ آیا به اندازه کافی مسلح و مجهز هستیم؟ در این راستا فرانسه بودجه دفاعی خود را دو برابر کرده است.
وی افزود: باید سریع تصمیم بگیریم که اروپا را بیش از پیش قوی‌تر و پرظرفیت‌تر کنیم. امروز در مقیاس اروپایی ظرفیت‌های دفاعی ما کافی نیست؛ در حالیکه در منطقه کشور‌هایی هستند که ظرفیت‌های دفاعی خود را افزایش داده اند مانند روسیه و ایران.
رئیس جمهور فرانسه با بیان اینکه هم اکنون قواعد بازی در دنیا عوض شده است گفت: جنگ در مرز‌های اروپا در جریان است. از طرفی اگر ایران به تسلیحات اتمی مجهز شود همه چیز تغییر خواهد کرد.
مکرون افزود: مدل اقتصادی کشور‌های اروپایی هم خواسته‌های ما را تامین نمی‌کند؛ اروپا باید بیش از پیش به استقلال، حاکمیت و مرزهایش توجه خاص داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه باید مقیاس و ظرفیت دفاع اروپایی موجود را تغییر داد گفت: اساسی‌ترین خطر برای امنیت اروپا در شرایط کنونی جنگ در اوکراین است؛ بناید بگذاریم تا تجاوزگر برنده میدان شود؛ در این باره روسیه را تحریم و به اوکراین کردیم و خواهیم کرد و خوش شانسی است که آمریکا در کنار ماست.

دیگر خبرها

  • حفظ گزینه خروج روسیه از یوفا
  • بلاروس: ناتو باعث سلطه آمریکا بر اروپا شده
  • مکرون: اروپا در حال مردن است
  • بلاروس: ناتو باعث سلطه آمریکا بر اروپا شده و گسترش آن را نمی‌پذیریم
  • لوکاشنکو: غربی‌ها برای کنترل اوکراین، آن را به معتاد پول و سلاح تبدیل کرده‌اند
  • اوکراین میدانی برای آزمودن نظم جهانی آینده است
  • ارز روسیه پیشتاز شد
  • شکست تلخ، یاران قربانی در نزدیکی سقوط
  • لوکاشنکو: پرستیژ بین‌المللی واشنگتن و لندن در حال افول است
  • پخش یورو ۲۰۲۴ در بلاروس بدون مجوز یوفا!