Web Analytics Made Easy - Statcounter

درحالی که قراربود صادرات گاز ایران به عمان در صنعت ال ان جی این کشور به کار گرفته شود اخیرا چین با ورود به یک میدان گازی این کشور تولید گاز عمان را افزایش داده و عمالا به نظر می رسد دیگر این کشور نیازی به گاز ایران نخواهد داشت.

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ درحالی سال پایانی دولت را می گذرانیم که ظاهرا باید با توجه به خبرهای منتشر شده در رسانه های بین المللی بازار گاز امارات را نیز از دست رفته دانست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روزی که دولت یازدهم پا به عرصه سیاست گذاشت بیژن زنگنه برنامه صادرات گاز به امارات را در دستور کار خود قرارداد به طوریکه پس از رفت و آمدهای مکرر بین مسئولان سیاسی دو کشور موضوع صادرات گاز به عمان جدی شد حتی یک سال پس از آغاز به کار دولت شرکت های خارجی به تهران آمدند تا در مورد نقشه راه صادرات گاز به عمان مذاکره کنند.

امروز که این گزارش نوشته میشود کمتر از 11 ماه دیگر کار دولت دوازدهم تمام است و این طرح نیز به دیگر طرح های نیمه تمام وزارت نفت  در دولت یازدهم و دوازدهم پیوست. اخیرا رسانه های بین المللی از مذاکره رسمی چین و عمان در خصوص توسعه یک میدان گازی به نتیجه رسیده اند.

صریح باید گفت کشوری که قرار بود گاز ایران را دریافت و آن را تبدیل به ال ان جی کند، با طولانی شدن روند امضای قرارداد در حال از دست رفتن است.هفته گذشته خبری منتشر شد که بر اساس آن،  شرکت چینی CNPC  قصد دارد تا با سرمایه‌گذاری 1.5 میلیارد دلاری، به میزان 10 درصد از سهام توسعه  میدان گازی گازی مکرم را از شرکت BP بخرد. هم‌اکنون سهام این پروژه، 60 درصد به شرکت  BP و  30 درصد به شرکت ملی نفت عمان و 10 درصد به شرکت ملی نفت مالزی اختصاص دارد.

اهمیت این میدان به این خاطر است که با بهره‌برداری از فازهای دوم و سوم آن به ترتیب در سالهای 2022 و 2025، تولید داخلی گاز عمان را افزایش خواهد داد که نیاز به حجم واردات گاز این کشور برای فعال‌نگاه‌داشتن واحدهای تولید ال‌ان‌جی این کشور را کم خواهد کرد و عملا نیاز به واردات گاز در این کشور به صفر خواهد رسید.

نیاز به واردات گاز از سوی عمان برای فعال‌نگاه داشتن واحدهای تولید ال‌ان‌جی این کشور به میزان 14.5 میلیارد مترمکعب است و بخشهای دیگر مصرف گاز خود را از طریق تولید داخل برطرف می‌کند. همین امر نیز سبب شده است که کشور عمان به سمت واردات گاز از ایران اقدام کند که قطع به یقین  در شرایط کنونی، با ورود شرکت CNPC، احتمال پیشرفت بیشتر فازهای دوم و سوم این میدان بیشتر خواهد شد.



*ماجرای صادرات گاز ایران به عمان از کجا آغاز شد

ایده صادرات گاز به عمان به سال‌های ابتدایی دهه ۸۰ شمسی بازمی‌گردد و نخستین تفاهم نامه آن دراسفند ۸۳ بین وزیران نفت ایران وعمان امضا شد. طبق این تفاهم نامه قرار بود ایران از سال ۲۰۰۸ میلادی صادرات گاز به عمان را با ۳۰ میلیون متر مکعب در روز آغاز کرده و این رقم را تا سال ۲۰۱۲ میلادی به رقم ۷۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش دهد.

رکن الدین جوادی، مدیرعامل وقت شرکت ملی صادرت گاز در رابطه با جزئیات این تفاهم نامه گفته بود ارزش مالی این تفاهم‌نامه که تا شش ماه آینده به قرارداد رسمی تبدیل می‌شود سالانه بیش از یک میلیارد دلار است که به این ترتیب طی ۲۵ سال مدت قرارداد، درآمدی بین ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلارنصیب کشور می‌شود.در همان روزها گفته شد مطالعه برای ساختن خط لوله به عمان آغاز شده و تا سه سال بعد، گاز ایران در عمان مصرف خواهد شد.

هرچند که باید گفت صادرات گاز نیازمند متولی است که در دولت یازدهم برای همیشه از صحنه کنار رفت ولی مذاکرات نصفه و نیمه با طرف عمانی این گمان را ایجاد می کرد که شاید گاز ایران به عمان برسد به طوریکه مسئولان وزارت نفت بارها وعده صادرات گاز به عمان را از سال بعد عنوان کرده اند اما مشخص نیست که این سال بعد چه زمانی خواهد رسید.

 

*بی توجهی وزارت نفت به صادرات گاز

محمد امین راد یکی از کارشناسان انرژی درگفت وگو با خبرنگار شبکه اطلاع رسانی راه دانا می گوید برنامه‌های صادرات گاز کشور وقتی که شرکت صادرات گاز منحل شد از هم پاشیده شد.

وی ادامه داد: صادرات گاز به پاکستان از طریق خط لوله IP تنها به پیگیری از راه دور  و ابراز علاقه‌های طرفین در سطح رسانه‌ها متوقف شده و پیشرفتی در اجرای آن به نظر نمی‌رسد حال آنکه  خط لوله تاپی رقیب این خط لوله با جدیت در حال پیگیری است.

راد با تاکید براینکه مسئله صادرات به عمان می توانست در دولت دوازدهم تعیین تکلیف شود گفت: تعلل های بی مورد موجب شد تا عوامل دیگری در این زمینه دخالت کنند تا عملا از سال های گذشته پرونده صادرات گاز به عمان بسته شود.

به گفته این کارشناس انرژی صادرات گاز تنها برگ برنده ایران در دوران تحریم بوده و هست و نباید به راحتی اجازه داده شود تا صادرات گاز ایران به سمت صفر حرکت کند.حتی میتوان از ظرفیت دیگر کشورها مانند ترکمنستان و چین استفاده کرد تا گاز خود را به کشورهای دیگر برسانیم اما متاسفانه این فرصت ها در سایه بی توجهی وزارت نفت در حال از بین رفتن است.

وی خاطرنشان کرد: صادرات گاز طبیعی علاوه بر مزایای اقتصادی به دلیل ویژگی‌های ذاتی بازار خود مزایای سیاسی و امنیتی زیادی برای کشور به همراه خواهد داشت. چرا که به دلیل وابسته شدن امنیت انرژی کشور وارد کننده به واردات گاز از ایران عملا  مانع اعمال تحریم شده و در روابط سیاسی نیز به عنوان ابزاری موجب افزایش توان چانه زنی کشور خواهد شد.

این گزارش در پایان تصریح میکند اخیرا مسئولان صنعت گاز کشور اعلام کرده اند صادرات گاز ایران با احتساب ترکیه و عراق به حدود 70 میلیون متر مکعب در روز رسیده است که براساس برنامه ریزی قبلی باید این حجم از صادرات در سال 96 محقق می شد و امروز صادرات گاز ایران به بیش از 100 میلیون متر مکعب می رسید بنابراین انتظار این است که دولت سیزدهم فارغ از هر جهت گیری سیاسی در داخل کشور موضع ملی صادرات گاز را به طور جدی دنبال کند که این موضوع می تواند کشور را در شرایط سخت تحریم کمک کند.

 

انتهای پیام/س

 

منبع: دانا

کلیدواژه: صادرات گاز ایران صادرات گاز به عمان تفاهم نامه واردات گاز وزارت نفت ال ان جی خط لوله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۳۸۸۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

البرز در حوزه صادرات جهش بزرگی را رقم زد

به گزارش خبرگزاری مهر، مجتبی عبداللهی ظهر چهارشنبه در دیدار با سخنگوی وزارت امور خارجه که در سالن جلسات حوزه استاندار البرز برگزار شد، به تشریح اقدامات و رویکردهای استان در راستای منویات مقام معظم رهبری و برنامه‌های دولت سیزدهم پرداخت و افزود: بر این اساس برنامه‌های ابتکاری در قالب قرارگاه‌های تخصصی و ویژه را در دستور کار قرار داده‌ایم.

وی مطرح کرد: توفیقات ارزشمندی در جهت ارتقای زیرساخت‌های استان البرز در زمینه‌های راه، بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، اجتماعی و فرهنگی رقم زده‌ایم و این روند تداوم و استمرار دارد. همچنین در ابعاد مختلف توسعه با قدرت ورود کرده‌ایم و درصدد هستیم تا پایان دولت سیزدهم کارنامه‌ای درخشان از استان البرز بر جای بگذاریم.

به گفته عبداللهی، البرز در حوزه صادرات، جهش بزرگی را رقم زد و صادرات استان از حدود ۳۵۰ میلیون دلار به بیش از یک میلیارد دلار ارتقا یافت که این امر دستاورد ارزشمندی محسوب می‌شود. در حوزه صادرات به تعامل و همراهی ویژه وزارت امور خارجه در برقراری ارتباط البرز با سایر کشورها از طریق رایزنی‌ها و ایجاد بسترهای حضور در نمایشگاه‌های بین المللی نیاز داریم.

استاندار البرز با بیان اینکه البرز با توانمندی‌ها و ظرفیت‌های کم نظیر صادراتی می‌تواند بسیاری از بازارهای دنیا را از آن خود کند، خاطرنشان کرد: بیش از ۷۰ درصد صادرات داروی کشور از البرز انجام می‌شود و همچنین در بخش‌هایی همچون صادرات سبزی و صیفی‌جات، تولید ماکارونی، استقرار شرکت‌های دانش بنیان و … در کشور رتبه برتر را داریم.

عبداللهی در پایان ضمن تقدیر ویژه از تیم وزارت امور خارجه بیان کرد: تیم ارزشمند وزارت امور خارجه در راستای تبیین جایگاه نظام، رسیدگی به مسائل اخیر و ایجاد و حفظ روابط با جهان، بسیار هوشمندانه و با ذکاوت و ریزبینی ورود کرده و شاهد دستاوردهای بزرگ و کم نظیری هستیم که مایه مباهات و فخر است.

کد خبر 6100736

دیگر خبرها

  • البرز در حوزه صادرات جهش بزرگی را رقم زد
  • ایران در لیست A صادرکنندگان محصولات شیلاتی قرار گرفت
  • پانزده سازمان دولتی پیشگام حفظ میراث مکتوب
  • وزارت جهاد تذکر گرفت؛ جلوگیری از صادرات جهت تنظیم بازار ممنوع است
  • جلوگیری از صادرات کالا به منظور تنظیم بازار داخلی ممنوع است
  • وزیر نفت با وزیر تعاون، کار و رفاه‌ اجتماعی دیدار کرد/ مرتضوی: وزرات نفت بخش قابل توجهی از عقب‌ماندگی اقتصادی کشور را رفع کرد 
  • آغاز مذاکرات صادرات دانش قطعه‌سازی به چهار کشور
  • چگونه بازار مرغ ترکمنستان را از دست دادیم؟
  • حمایت‌های صندوق ضمانت صادرات از صادرکنندگان
  • تأمین مالی  ۲ میلیارد دلاری  برای انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان