Web Analytics Made Easy - Statcounter

دولت برای حل کسری بودجه، میزان پایه پولی و نقدینگی را افزایش داد. همین موجب افزایش شاخص بورس شد که عاملی برای افزایش سود انتظاری جامعه از فعالیت اقتصادی شد. این اتفاق موجب تورم در بازارهای دیگر از جمله ارز و مسکن را افزایش داد.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، تراز نبودن منابع بانک‌ها در دولت یازدهم باعث شد تا آن‌ها برای کاهش بحران‌ ناشی از ناترازی، سود سپرده‌ها را افزایش دادند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

افزایش سود سپرده‌ها بدون پیش‌بینی پشتوانه مالی آن، موجب رشد خلق نقدینگی در کشور شد. علاوه‌ بر این در سال 96 در برهه‌ای سود سپرده‌های بانکی را کاهش داد که این موجب افزایش سرعت نقدینگی در اقتصاد کشور شد و جریان نقدینگی در برخی بازارها را دچار نوسانات و تغییراتی کرد که از جمله آن بازار ارز بود.

با شیوع بیماری کرونا و وقوع کسری بودجه، دولت برای حل آن با افزایش تنخواه‌گردان و افزایش خالص دارایی خارجی بانک مرکزی، میزان پایه پولی و نقدینگی را افزایش داد. افزایش میزان پایه پولی و نقدینگی در مقایسه با سال‌های قبل بی‌سابقه بود. رشد پایه پولی نسبت به زمان مشابه 39/6 درصد و نقدینگی نسبت به بهار سال قبل 34/2 درصد افزایش یافت.

یکی از تصمیمات دولت برای کنترل نقدینگی تقویت بازار سرمایه و ابزارهای آن بود. همین باعث شد تا مکرر نسبت به تقویت اعتماد مردم در بازار سرمایه اقدام کند. در این راستا در سال 98 نرخ ذخیره قانونی از 11 به 7 درصد کاهش یافت که این اقدام سرعت تبدیل سپرده‌های بانکی به پول را افزایش داد و بازار سرمایه متأثر از ورود نقدینگی به آن با رشد بالایی همراه شد به گونه‌ای که شاخص کل بورس از محدوده 500 هزار واحد در اسفند 98 به نزدیک دو میلیون واحد در مرداد 99 رسید که تنها عامل این رشد فزاینده هجوم نقدینگی به این بازار بود.

افزایش شاخص بورس، سود انتظاری جامعه از فعالیت اقتصادی را افزایش داد و بازارهای دیگر از جمله ارز و مسکن نیز به دلیل رشد نامتعارف بورس، دچار تورم شد. نبود قوانین کنترلی و مالیاتی و هجوم نقدینگی باعث رشد مجدد در بازارها شد.

اقدامات اساسی برای حل معضل نقدینگی در کشور

رهبر معظم انقلاب در دیدار با هیئت دولت در سال 1396 به دولت توصیه کردند تا کارگروهی قوی را برای چاره‌اندیشی در زمینه حل معضل رشد نقدینگی و هدایت آن، ایجاد کنند. ایشان از دولت خواستند تا این کارگروه به صورت شبانه‌روز نسبت به اقدامات لازم برای کنترل نقدینگی در اقتصاد کشور چاره‌اندیشی کند اما پس از گذشت بیش از 2 سال این اقدامات انجام نشده است.

کارشناسان معتقدند که در حال حاضر لازم است به طور همزمان در دو بخش جلوگیری از خلق نقدینگی و هدایت نقدینگی اقدامات فوری انجام پذیرد. در زمینه خلق نقدینگی لازم است که نظارت‌های بانک مرکزی بر بانک‌های مختلف افزایش یابد تا در صورت خلق نقدینگی، فعالیت‌های مولد توسط بانک‌ها افزایش یابد و سودی که بانک‌ها به تسهیلات مردم می‌پردازند، از محل فعالیت‌های مولد انجام پذیرد.

یکی دیگر از عواملی که موجب خلق نقدینگی می‌شود، تأمین کسری بودجه دولت است. افزایش پایه پولی راهکار دولت برای جبران کسری بودجه بوده که سرنوشتی جز افزایش نقدینگی در کشور را به دنبال نداشته است. از این رو دولت به جای افزایش پایه پولی باید اقداماتی مانند جلوگیری از فرار مالیاتی، اجرای مالیات بر عایدی سرمایه، حذف معافیت‌های مالیاتی غیر ضرور، مالیات بر مجموع درآمد و سایر ابزارهای مالیاتی را اجرایی می‌کرد تا بتواند با استفاده از آن‌ها بخش زیادی از کسری خود را تأمین نماید. علاوه‌ بر این در سال‌های اخیر دولت در زمینه کاهش اثرگذاری تحریم نفتی و دلاری بر اقتصاد ایران اقدامات مؤثری را انجام نداده است که نتیجه آن افزایش فشارهای تحریمی بوده است.

هدایت نقدینگی از طریق جذب به سمت فعالیت‌های مولد

اقدامات دولت در زمینه هدایت نقدینگی نیز اثرات چندانی نداشته است زیرا تیم اقتصادی آن از شناسایی و فعال‌سازی فعالیت‌های مولد و ابزارهای هدایت نقدینگی ناتوان بوده است. به عنوان مثال دولت می‌توانست ضمن اخذ مالیات از بخش‌های غیرمولد مانند بازارهای سوداگرانه مسکن، ارز و طلا و خودرو، فعالیت‌های موازی مولد همین بازارها را تقویت کند علاوه‌ بر این در بازار بورس نیز می‌توانست از ابزارهایی مانند اوراق تأمین مالی پروژه‌های خاص، صندوق پروژه، فروش شرکت‌های دولتی، افزایش شناوری شرکت‌ها و عرضه‌های اولیه برای تأمین مالی استفاده کند که روند فعلی اقدامات دولت بسیار کُند انجام می‌شود.

انتهای پیام/4141/پ

منبع: آنا

کلیدواژه: نقدینگی قیمت دلار قیمت ارز فعالیت های مولد هدایت نقدینگی خلق نقدینگی کسری بودجه پایه پولی سپرده ها بانک ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۵۷۷۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سخنگوی دولت: مشکلی در تامین منابع ارزی نداریم

به گزارش تابناک به نقل از میزان- علی بهادری جهرمی، سخنگو و دبیر هیئت دولت شامگاه چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳، در جریان سفر دوروزه خود به شهرستان گلپایگان، در نشست با فعالین منتخب بخش خصوصی در حوزه صنعت، معدن، مسکن، کشاورزی و اجتماعی شهرستان حضور پیدا کرد.

در این جلسه که حدود چهار ساعت به طول انجامید، نزدیک به ۲۰ نفر از فعالان مردمی بخش اقتصاد شهرستان در حضور سخنگوی دولت به بیان مطالبات و نقطه‌نظرات خود پرداختند. در این نشست همچنین معاون مسکن وزارت راه و شهرسازی، دبیر کمیسیون مسکن هیئت دولت، معاون اقتصادی استاندار اصفهان، فرماندار گلپایگان، امام جمعه گلپایگان و جمعی دیگر از مقامات ملی و محلی حضور داشتند.

فعالان بخش خصوصی و مسئولان شهرستان در این جلسه در حضور سخنگوی دولت مطالبات خود درخصوص مسائل شهرستان گلپایگان را به مسئولان حاضر ازجمله معاون وزیر راه و شهرسازی مطرح کردند و تصمیماتی مثبتی جهت افزایش تولید و رفع موانع مشارکت بخش‌های مردمی در این عرصه اتخاذ شد.

دبیر هیئت دولت در پایان این جلسه با اشاره به ثمرات این جلسه و تصمیمات مثبت اتخاذ شده در آن گفت: اینکه رهبر انقلاب به ما امر کردند که جهش تولید با مشارکت مردم داشته باشیم، یکی از روش‌های آن برگزاری چنین جلساتی است که فعالان بخش خصوصی، مسئولان ملی و مسئولان شهرستان هم زمان حضور داشته باشند تا چاره مشترکی برای امور بیاندیشیم و با هم مشکلات را حل کنیم.

وی افزود: دولت در اینجا امکان واگذاری زمین دارد. شرط اینکه این طرح موفق شود این است که هر بخش همینطور به توانمندی و آورده خودش برای پیشبرد برنامه بیاندیشد و به میدان بیاید. اگر بخش‌های دیگر مانند شهرداری، بخش خصوصی و سایر نهاد‌ها نیز پا به میدان بگذارند، نه تنها مشکل مسکن مرتفع می‌گردد، بلکه در سطح کلان جهش تولید مدنظر با مشارکت مردم حاصل می‌شود.

سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: کلید حل مشکلات در دست خودمان است. حتی در مسائلی که مشکل از بیرون به ما تحمیل می‌شود، خودمان می‌توانیم مسائل را حل کنیم و برای این امر نیازمند هم‌فکری و همدلی با جلسات این‌ چنینی هستیم.

بهادری جهرمی درباره افزایش تجارت خارجی کشور و تأمین منابع ارزی لازم تأکید کرد: مجموع تجارت خارجی در فروردین ۱۴۰۳، ۱۰.۴ میلیارد دلار بوده است که نزدیک ۵۰ درصد بیشتر از فروردین ۱۴۰۲ بوده است؛ بنابراین مشکلی در تأمین منابع ارزی نداریم.

دیگر خبرها

  • فشار خون عامل مرگ سالانه ۱۰ میلیون نفر در جهان
  • سخنگوی دولت: مشکلی در تامین منابع ارزی نداریم
  • حجم تجارت خارجی ایران در سال قبل ١۴٠ میلیارد دلار بود
  • افزایش حجم تجارت خارجی ایران نسبت به سال گذشته
  • همگام با برنامه های تحولی سطح فعالیت ارزی بانک توسعه تعاون ارتقا می یابد
  • با پرداخت های به موقع راه آهن عملکرد مناسبی در آماده به کاری لکوموتیوها داشتیم
  • اختلاف‌ نظر مجلس و دولت؛ دلار چند؟
  • مانور عجیب روی کاهش نقدینگی
  • سفر فرزین به عربستان شوک مثبت ارزی رقم زد
  • دستگیری عامل قدرت نمایی در رفسنجان