Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-28@16:40:33 GMT

دانشگاه‌ها نهادهایی منزوی و منفعل شده‌اند

تاریخ انتشار: ۲۵ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۹۶۵۲۲۹

دانشگاه‌ها نهادهایی منزوی و منفعل شده‌اند

ایسنا/خراسان رضوی استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: دانشگاه‌های ما به نسبت دیگر کشورها، نهادی منزوی و منفعل هستند که هیچ ارتباطی با مسائل مهم کشور برقرار نکرده و حتی این ذهنیت در دانشگاهیان نیز وجود ندارد.

دکتر مجید فولادیان در برنامه  زنده اینستاگرامی گروه مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص دانشگاه و مسئولیت‌پذیری اجتماعی اظهار کرد: در گذشته دانشگاه در ایران، نهادی بود که متخصصان مورد نیاز کشور را پرورش و به جامعه ارائه می‌دادند اما به تدریج این روند کاهش پیدا کرد و از هدف اصلی فاصله گرفتیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: دانشگاه رابطه چندان زیادی با جامعه ندارد و عدم رابطه دانشگاه با جامعه برای اساتید، دانشگاهیان و مدیران دانشگاه در کشور مسئله نیست. دانشگاه به نسبت دیگر کشورها در ایران نهادی منزوی و منفعل است و هیچ ارتباطی با مسائل مهم کشور برقرار نکرده و حتی این ذهنیت در دانشگاهیان هم وجود ندارد.

استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد تصریح کرد: دانشگاه و افراد این نهاد دغدغه پرداختن به مسائل محلی و ملی را ندارند و در برابر مسائل پیرامون بی‌تفاوت و غیر پاسخگو هستند. دانشگاه با مسئولیت اجتماعی باید دغدغه داشته باشد. پاسخگو باشد و در برابر مسائل مختلف جامعه موضع‌گیری و حضور به موقع داشته باشد. 

وی با بیان اینکه «دانشگاه در دوره‌هایی به سمت‌ مسئولیت‌پذیری سوق پیدا کرده و بعضا دور شده است»، عنوان کرد: به نظر من دانشگاه باید به جامعه خدمت کند و این خدمت را می‌تواند در قالب پروژه‌ها، بیانیه و موارد دیگر انجام دهد اما نباید در قالب غرق شدن در پروژه‌های تحقیقاتی خود را تعریف کند. دانشگاهی که برای تعریف خود تنها به سمت فعالیت‌های تحقیقاتی سوق پیدا کند، از مسئولیت اجتماعی فاصله گرفته و یک دانشگاه محافظه‌کار شده است.

فولادیان خاطرنشان کرد: دانشگاه باید وارد حوزه‌ها و مسائل اجتماعی شود و خطوط روشنی را در این خصوص داشته باشد. در دانشگاه‌های تهران، فردوسی و... خطوط روشن دیده نمی‌شود و تنها پروژه می‌گیریم و به جلو حرکت می‌کنیم. دانشگاه باید با خطوط آکادمیک و مشخص ورود پیدا کند و به خط قرمزهای این امر توجه کند. 

وی اضافه کرد: دانشگاه باید وارد حوزه‌هایی شود که بحث بی‌عدالتی محلی، ملی و بین‌المللی در میان است و باید وارد حوزه‌ای شود که چارچوب‌های دموکراسی در جامعه آسیب می‌بینند. بدین معنا که اگر جایی خط مشی و نهادی که باعث آسیب به چارچوب‌های دموکراسی می‌شود، وارد شود. همچنین دانشگاه باید وارد مباحثی مانند توسعه پایدار، محیط زیست و... که منجربه آسیب  شده است، شود. 

استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: مسائل اجتماعی پیچیده است و دانشگاه باید پیامدهایی که در آینده می‌خواهد اتفاق بیفتد را روشن و در مقابل آن موضع گیرد. ابعاد مختلفی در مسائل اجتماعی مانند اقتصادی، سیاسی، محیط زیست و... وجود دارد و دانشگاه باید در تمامی عرصه‌ها ورود داشته باشد. باید متذکر شد که در مباحث سیاسی با خطوط و چارچوب‌های روشن ورود پیدا کند.

وی گفت: باید به این نکته هم اشاره کرد که اساتید در هنگام نقد ممکن است که به آن‌ها واکنش نشان داده شود و به این دلیل دانشگاه محافظه‌کار شده است. از آن‌جایی که بودجه دانشگاه‌ها را دولت تامین می‌کند و نوعی وابستگی وجود دارد، دانشگاه‌ها ناخودآگاه به سمت محافظه‌کاری می‌روند و نمی‌توانند نقدی به طور واضح داشته باشند.

فولادیان اظهار کرد: دانشجویان باید وارد موضوعات مختلف شوند و این دغدغه را باید به آن‌ها منتقل و فراهم کنیم. اساتید تا چه اندازه دانشجویان را در حوزه صنعت، فرهنگ، اجتماع و... دغدغه‌مند کردند. این نکته را باید متذکر شد؛ دانشگاهی که به اطلاعات و داده‌ها دسترسی نداشته باشد، نمی‌تواند نقد مطلوب نسبت به مسائل مختلف داشته باشد. 

وی افزود: برای اینکه دانشگاهی مسئولیت اجتماعی خود را به خوبی انجام دهد نیازمند این است که همکاری لازم در این خصوص صورت گیرد. دولتی که به دانشگاه مسئولیت‌پذیر، خود را محتاج بداند یا در مقابل حاکمیت و دولتی که خود را از دانشگاه بی‌نیاز بداند، کار را برای دانشگاه بسیار سخت می‌کند و نمی‌تواند خود را به سمت مسئولیت‌پذیری اجتماعی نزدیک کند. 

استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد عنوان کرد: باید اعتماد به جامعه برای اساتید و دانشگاهیان تبدیل به یک مسئله شود و زمانی که اتفاق افتاد راهکار و سیاست‌گذاری آن پیدا خواهد شد و می‌توان فعالیت‌های بسیار بزرگی را انجام داد. 

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی دانشگاه دانشگاه ها باید وارد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۶۵۲۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجلی اقتدار نظامی ایران در عملیات موشکی علیه رژیم صهیونیستی

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،  ماموستا مامد کلشی‌نژاد امروز در آیین عبادی سیاسی نماز جمعه اهل سنت ارومیه، نمازگزاران را به رعایت تقوای الهی دعوت کرد و با اشاره به اینکه در هفته‌ای که گذشت شاهد اتفاقات سرنوشت‌سازی در تاریخ جمهوری اسلامی ایران بود‌ه‌ایم اظهار داشت: این اتفاقات، تغییر و تحول عجیب و عظیمی در ساختار نظامی و امنیتی و مسائل فرهنگی کشور به وجود آورد.

وی در ادامه با اشاره به سالروز تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فرمان امام خمینی(ره) در سال 59 تصریح کرد: این نیروی مردمی از متن و بطن جامعه و فرزندان جان برکف کشور بوده که برای رسیدن به اهداف والای کشور وارد میدان شدند و به منظور دفاع از میهن خود در برابر یکی از شقی‌ترین و بی‌رحم‌ترین حکام کشورهای عربی مثل «صدام»، جان خود را بر کف دست گذاشته و وارد جبهه‌ها شدند.

امام جمعه اهل‌سنت ارومیه بیان کرد: امام خمینی(ره) در آن زمان با تیزبینی خویش تشخیص درستی داده و دستور تأسیس سپاه پاسداران انقلب اسلامی را داد چون مردم در آن زمان باید از میهن و ارزش‌ها و همچنین منابع و ایمان و شرف و ناموس خود دفاع می‌کردند پس بنابراین سپاه پاسداران متولد شد.

وی افزود: پس از پیروزی انقلاب اسلامی، باید نیروی مردمی و مخلص برای کمک به نیروهای مسلح تشکیل می‌شد بنابراین تأسیس سپاه لازم و ضروری بود و این در حالی بود که در آن زمان، کشورمان در یک محرومیت بسیاری به سر می‌برد و حتی هیچ سلاحی برای دفاع از خود در برابر دشمن نداشت و با دستان خالی در برابر چندین کشور ایستاد که برای از بین بردن انقلاب نوپای اسلامی نقشه کشیده بودند.

ماموستا کلشی‌نژاد ادامه داد: اما اخیرا حرکت اقتدارآمیز موشکی ایران در برابر رژیم صهیونیستی نشان از صلابت و هیمنه جمهوری اسلامی دارد که آن را به رخ جهانیان کشید تا جایی که با تمام توان و قدرت بالای نظامی نشان داد می‌تواند در برابر تمامی ایادی استکبار جهانی بایستد.

وی در ادامه با اشاره به سالروز اعلام انقلاب فرهنگی اظهار داشت: یکی از مسائل مهمی که برای رشد و توسعه و پیشرفت کشور لازم است، پاکسازی موضوعات فرهنگی بوده و با توجه به اینکه در آن زمان در دانشگاه‌های کشور یک جریان سکولاری و بی‌دینی توسط جریان‌های خاصی که در بلوک شرق و غرب فعالیت می‌کردند، وجود داشت، همه آنها بسان دو لبه شمشیر بودند که بر پیکر اسلام فرود آمده و یکی اسلام را افیون جامعه می‌دانست و دیگری انسان را به عنوان یک عقب‌مانده تلقی می‌کرد بنابراین انقلاب فرهنگی با هدف پاکسازی استادان و دانشجویانی که از دید نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران غرب‌زده به شمار رفتند، نامگذاری شد.

امام جمعه اهل سنت ارومیه گفت: هدف انقلاب فرهنگی، اسلامی‌سازی دانشگاه‌های پیشرفته و از بین بردن فاصله دو آموزش حوزوی و دانشگاهی بود که با پیروزی انقلاب اسلامی، انقلاب فرهنگی برای اینکه بتواند آن پاکسازی را به وجود آورد و نزدیکی و قرابت بین وحدت حوزه و دانشگاه را تشکیل دهد، اعلام شد و خوشبختانه در دانشگاه شکل گرفت؛ بنابراین باید روحانیان و اساتید دانشگاهی باید بیشتر به این موضوع بنگرند.

وی افزود: بی‌تردید نباید دانشگاه را تنها به عنوان جولانگاه مسائل سیاسی نگریسته بلکه برای پیشرفت و دین‌سازی و اسلامی‌سازی دانشگاه‌ها باید با یک دید بالاتری بر این مسئله نگاه کرده و برنامه‌ریزی های لازم برای این مسئله انجام شود.

ماموستا کلشی‌نژاد تصریح کرد: با توجه به اینکه در جریان اغتشاشات سال گذشته برخی در دانشگاه‌ها شعارهای ضددینی سر دادند پس اساتید دانشگاه باید با آن دید اسلامی وسیعی که نسبت به مسائل دارند، دانشجویان را تربیت کنند تا این مسائل دینی و فرهنگی جامعه حفظ شود.

وی در ادامه با اشاره به روز معماری اظهار داشت: یکی از مسائلی که کشور را با آن اصالت خود به جامعه بین‌الملل معرفی می‌کند، معماری‌های آن کشور است و زمانی که معماری با آن سبک و سیاقی که فرهنگ و آداب و رسوم آن کشور، آن را می‌خواند، هماهنگ باشد دلیل بر تاریخی و سوابق دیرینه آن کشور است، پس لازم است آن معماری اسلامی که از صدر اسلام وارد کشور شده، حفظ شود چون بیانگر این است که مردم کشورمان همواره تمام آداب و رسوم و فرهنگ خود را بر مبنای یک فرهنگی پایه‌ریزی کرده‌اند که فرهنگ غنی بوده و نشات گرفته از دین مبین اسلام است پس این معماری باید نگهداری شود و کارشناسان معماری به جای توسعه و پیشرفت معماری غربی و وارداتی که معماری سنتی و دینی کشور را از بین می‌برد، با بصیرت به موضوع نگاه کنند.

امام جمعه اهل سنت ارومیه در ادامه با اشاره به سالروز شکست مفتضحانه آمریکا در صحرای طبس گفت: با وجود تلاش دشمنان که از اول انقلاب تاکنون با هزاران دسیسه و مکر و حیله وارد شده و به غیر از حملات موشکی، سعی کردند تا دانشمندان و نیروگاه‌های هسته‌ای را از بین ببرند اما روز به روز کشور، مورد غفران خداوند متعال قرار گرفته و باید خدا را شاکر بود که خداوند دشمن را با بلایای طبیعی از بین می‌برد.

دیگر خبرها

  • شناسایی مسائل خانواده در قالب هسته‌های فکری/ شورای رابطین امور بانوان و خانواده چه رسالتی دارد؟
  • دانشجویان خود را نسبت به مسائل روز دخیل بدانند
  • جلد ششم کتاب «عنوان بصری» منتشر شد
  • واکنش به کشتار در غزه؛ حقیقت جنبش‌های دانشجویی در آمریکا
  • نگاهی به مسائل اجتماعی و فرهنگی در مجموعه «خط روی خط»
  • توصیه‌های سازمان ملل متحد به مناسبت هفته جهانی روانشناس/ رسیدگی به مسائل نابرابری اجتماعی
  • آمریکا و رژیم صهیونیستی بیش از پیش منزوی شده اند
  • تجلی اقتدار نظامی ایران در عملیات موشکی علیه رژیم صهیونیستی
  • چالش‌های موجود در ارائه خدمات به زنان سرپرست خانوار
  • هدف از اعلام انقلاب فرهنگی اسلامی‌سازی دانشگاه‌ها بود