Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاون پرستاری وزارت بهداشت با اشاره به تعداد پرستارانی که در عرصه مبارزه با کرونا به صورت داوطلبانه حضور پیدا کردند، گفت: به دنبال افزایش مبلغ کار دانشجویان پرستاری در بالین هستیم. - اخبار سیاسی -

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم به نقل از معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت (مفدا)،  نشست یک روزه شورای مرکزی مجمع دبیران شوراهای صنفی دانشجویان دانشگاه‌های علوم‌پزشکی با مسؤولان ارشد سه معاونت‌ «فرهنگی و دانشجویی»، «آموزشی» و «پرستاری» وزارت بهداشت برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

حضور داوطلبانه 912 دانشجوی پرستاری در دوران شیوع کرونا در قالب طرح 100 ساعته

مریم حضرتی معاون پرستاری وزارت بهداشت در این نشست با اشاره به تعداد پرستارانی که در عرصه مبارزه با کرونا به صورت داوطلبانه حضور پیدا کردند، گفت: حدود 912 نفر دانشجوی پرستاری در دوران شیوع کرونا در قالب طرح 100 ساعته به صورت داوطلبانه به ما کمک داده‌اند که این حرکت جای قدردانی و سپاسگزاری دارد. میزان موفقیت در این حضور که با برنامه‌ریزی مدیران پرستاری صورت گرفت، به شکلی بود که برخی از پرستاران باتجربه و توانا از بخش‌های عادی به بخش‌های ICU منتقل شدند.

معاون پرستاری وزارت بهداشت تصریح کرد: در صورتی که برای هر پرستار تنها 100 ساعت در نظر بگیریم، ارایه خدمتی بالغ بر  912 هزار ساعت کاری در دوران کرونا را نشان می‌دهد و این در حالی است که برخی از آنها چندین بار این تعداد ساعت حضور را تکرار کرده‌اند که باز هم از این حضور قدردانی می‌کنم.

به دنبال اجرایی شدن طرح تعرفه پرستاری هستیم

حضرتی درباره وضعیت طرح تعرفه‌گذاری حقوق پرستاران گفت: ما نیز پیگیر این طرح هستیم که بیشتر از یک دهه از تصویب آن می‌گذرد اما اجرایی نشده است؛ شاید اجرایی نشدن این طرح به دلیل تامین اعتبار بوده باشد؛ به هر حال این کار تنها با پیگیری معاونت پرستاری امکان پذیر نیست؛ از این‌رو با کمک معاونت توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت، بسته‌های استاندارد خدمتی پرستاری را که سال‌ها قبل تهیه شده بوده، تعرفه‌بندی کرده و چند طرح به معاونت توسعه ارایه دادیم تا این معاونت یک روش اصلاح پرداخت را کارشناسی کرده و به ما اعلام کنند.

تصویب تعرفه‌گذاری خدمت مراقبت در منزل برای بیماران کرونایی

وی با بیان این‌که اکنون تعرفه‌های مراقبت در منزل و بودجه‌ آن مشخص شده است، اظهار داشت: برای بیماری‌هایی مانند سی‌اچ‌اف (CHF)، نارسایی احتقانی قلبی، CVA و سرطان‌ها (cancer) که بیشترین ضریب اشغال تخت‌های بیمارستانی را دارند، بسته‌های خدمتی نوشته شده و تعرفه‌های آن نیز مشخص شده است، اما ابلاغی صورت نگرفته؛ حتی تعرفه‌گذاری خدمت مراقبت در منزل برای بیماران کرونایی و بیماران CVA در ستاد کرونا و شورای عالی بیمه مصوب شده که به زودی ابلاغ می‌شود.

معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان این‌که در  10 سال آینده و دوران پسا کرونا، روند بیماری و ارایه مراقبت کاملا متفاوت خواهد شد، گفت: ما باید به سمت مراقبت جامعه‌محور و مراقبت در منزل حرکت کنیم. در حوزه مراقبت در منزل، بسته‌های استاندارد خدمتی و تعرفه‌های آن در دست تهیه است تا ان شاءالله بتوانیم بیماری کرونا و CVA را زیر پوشش بیمه‌ای قرار دهیم.

وی درباره دانشجویان سال آخر و طرح اینترشیپ، اظهار داشت: این طرح از مدت زمان طولانی در گذشته در تمام دانشکده‌های پرستاری مطرح بوده است که دانشجوی سال آخر طرح اینترشیپ خود را بگذراند؛ با توجه به این‌که برخی متصور شدند که هزینه‌ای از این بابت به دانشگاه‌ها افزوده می‌شود، سه سال قبل تصمیم بر این شد که این طرح را به شورای گسترش پرستاری اصفهان بدهند تا تحقیقی را انجام داده،  به صورت آزمایشی اجرا و نتیجه را به ما اعلام کنند.

حضرتی افزود: حدود دو سال این روند زمان برد تا تحقیقات میدانی انجام شود و چهار نیم‌ترم این برنامه را اجرایی و نتایج آن را اعلام کردند. نتایج را در هیئت امنای اصلی وزارت بهداشت ارائه دادیم اما با وجود اینکه این طرح در جهت کاهش هزینه‌های دولت است و روی آن تحقیق شده بود اما در این جلسه نه رد شد ، نه قبول شد.

وی گفت: برخی از دوستان تصور داشتند که با این طرح بنا است حق اینترشیپی به دانشجو داده شود و برای دانشگاه هزینه‌بر است؛ اما در واقع این طرح در جهت کاهش هزینه‌های دولت بود و در اصفهان در تحقیق انجام شده مشخص شد وقتی دانشجوی سال آخر در بخش حضور پیدا می‌کند، مزایای زیادی دارد و در جهت کاهش هزینه‌ها و افزایش بهره‌وری است. البته برخی دانشگاه‌ها مانند مشهد، اصفهان، اهواز و بم در حال اجرای این طرح هستند و ما به دنبال قطعی شدن آن هستیم.

معاون پرستاری وزارت بهداشت تاکید کرد: این طرح با شیوع کرونا و نیاز به حضور نیروی پرستاری برای جلوگیری از سندرم فرسایشی در پرستاران مجددا در جریان افتاد و امیدواریم هرچه زودتر این طرح در ستاد کرونا مصوب شود. هفته قبل وبینار اینترشیپ با حضور صاحب‌نظران پرستاری برگزار شد و خیلی از دانشگاه‌ها گفتند به دلیل نیازی که وجود دارد، این طرح را اجرا می‌کنند اما باید حق و حقوق دانشجویان نیز محاسبه شود.

از سال 98 تا کنون مبلغ کار دانشجویان در بالین افزایش داده نشده است

معاون وزیر بهداشت در خصوص کار ساعتی دانشجویان در بالین و امکان افزایش این مبلغ، گفت: کارشناسان بالینی ما از سال 93 تا 98 مبلغ 5 هزار تومان و دانشجویان کارشناسی ارشد و بالاتر مبلغ 7 هزار تومان برای هر ساعت دریافت می‌کنند، این مبلغ در سال 98 با افزایش 10 درصدی همراه شد که به 5 هزار و 500 تومان برای دانشجویان کارشناسی و 7 هزار و 700 تومان برای دانشجویان ارشد به بالاتر افزایش یافت؛ از سال 98 تاکنون این مبلغ افزایشی نداشته‌ که باید در هیئت امنا اعلام و بر اساس شرایط تورم محاسبه شود.

حضرتی با بیان این‌که برای افزایش کار ساعتی دانشجویان سال آخر کارشناسی پرستاری به معاونت توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت پیشنهادی ارائه داده‌ایم، اظهار داشت: امید داریم این پیشنهاد که هنوز پاسخی به همراه نداشته، تصویب و اعلام شود.

وی افزود: با دستوری که وزیر بهداشت برای به روز شدن نیروهای پرستاری داده‌اند، فرصت خیلی خوبی است که از نیروی دانشجو استفاده کنیم و انگیزه دانشجو را افزایش دهیم، بر این‌اساس شهریورماه جاری حدود 10 هزار دانشجوی پرستاری فارغ‌التحصیل می‌شوند که افزوده شدن آنها به کادر پرستاری تزریق بسیار خوبی است که به سیستم داده می‌شود.

روایت خواندنی از 29 روز جدال با کرونا در خانه سالمندان/ کرونا از پرستار بهبهانی شکست خوردچالش‌های پرستاری در بحران کروناخبر خوش حریرچی برای پرستارانی که در اوج کرونا به‌کارگیری شدند/ به مرور همه را استخدام می‌کنیم+ فیلم

معاون پرستاری وزارت بهداشت در خصوص بهره‌مندی از دانشجویان در فیلدهای مختلف علاو تنها بالین، گفت: یک نمونه این بهره‌مندی مشارکت دانشجویان در سامانه 4030 بود. نیروهای دانشجویی در این خصوص بسیار کمک کننده بودند و در مسیر خدمت به مردم به ما کمک شایان توجهی کردند. در خصوص این موضوع که مدیران پرستاری خودشان در نظام پرستاری فعالند و این موجب می‌شود مطالبه‌گر و پاسخگو یکی باشد، با شما موافق هستم که این روند باید اصلاح شود

وی در خصوص پذیرش دانشجویان پرستاری در دوره‌ای تحت عنوان ارشد پرستاری در دانشگاه علوم پزشکی تهران، گفت: این کار با این طرح شروع شد که ما می‌خواهیم پرسنل خود را توانمند کنیم و برای توانمندسازی پرسنل خود این روند را انجام دادند؛ اما در مجموع آن‌چه قطعی است این است که مدرکی که از طریق دانشگاه ارایه می‌شود و معاونت آموزشی باید تأیید کند، برای فردی است که از طریق دانشگاه ورود کرده است و بر اساس کوریکولوم آموزشی دروس را گذرانده و سرتیفیکیشن خود را گرفته است.

حضرتی افزود: این سرتفیکیشن یا سند رسمی که دانشگاه تهران به این افراد می‌دهد نمی‌تواند سرتفیکیشنی قطعی باشد که در معاونت آموزشی مصوب شده است و به فراگیران کارشناسی ارشد داده می‌شود.

طرح الکترونیک‌سازی گزارش پرستاری تحولی بزرگ در این حوزه ایجاد خواهد کرد

 معاون وزیر بهداشت با بیان این‌که مستندسازی که از موارد اعتبار بخشی بیمارستان‌ها است، آفتی برای ارایه خدمات با کیفیت پرستاری شده، گفت: این شرایط موجب شده تا پرستار ما در استیشن تنها گزارش‌دهی کند؛ برای رفع این مشکل، در ابتدا اعتباربخشی بیمارستان‌ها را که هر ساله بود به دو سال یکبار کاهش دادیم و در ادامه به این دلیل که اعتقاد داریم باید در این خصوص اساسی کار شود و از این روند عبور کنیم، طرح الکترونیک‌سازی گزارش پرستاری را ارایه دادیم.

حضرتی یادآور شد: بر این اساس در خصوص طرح الکترونیک‌سازی گزارش پرستاری هر هفته دو جلسه با بخش آی‌تی وزارت بهداشت برگزار می‌کنیم. اگر این روند اصلاح شود همه مشکلات ما حل و تحولی بزرگ در پرستاری ایجاد خواهد شد. بر اساس این طرح ارائه گزارش پرستاری با دقت و علمی انجام می‌شود و پرستار بعد از خدمتی که ارایه می‌دهد در فرم الکترونیک تیک مارک می‌زند و در ادامه تشخیص پرستاری برای بیمار گذاشته می‌شود و در ادامه گزارش پرستاری به شیفت بعد منتقل می‌شود و تمام این مراحل به صورت الکترونیکی خواهد بود.

انتهای پیام/

R1541/P30411/S1,1412/CT12 واژه های کاربردی مرتبط دانشگاه های علوم پزشکی ویروس کرونا وزارت بهداشت بیشتر بخوانید... موافقت روحانی با پرداخت ۶۰۰ میلیارد تومان برای مطالبات پرستاران درخواست یک اتحادیه دانشجویی از سران قوا درباره مطالبات پرستاران فعالیت جهادی ۱۸۰ دانشجوی پرستاری دانشگاه آزاد در مقابله با کرونا قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان بیشتر بخوانید... موافقت روحانی با پرداخت ۶۰۰ میلیارد تومان برای مطالبات پرستاران درخواست یک اتحادیه دانشجویی از سران قوا درباره مطالبات پرستاران فعالیت جهادی ۱۸۰ دانشجوی پرستاری دانشگاه آزاد در مقابله با کرونا واژه های کاربردی مرتبط دانشگاه های علوم پزشکی ویروس کرونا وزارت بهداشت پربیننده‌ترین اخبار سیاسی ۱ روحانی: کنکور برگزار می‌شود/ واکنش به توافق سازش امارات و اسرائیل ۲ بیانیه سپاه پاسداران | توافق ننگین امارات و دولت جعلی صهیونیست‌ها بزرگترین خیانت تاریخی ضد آرمان قدس است ۳ سازمان کنفرانس اسلامی در قبال اقدام اخیر امارات موضع گیری کند ۴ قدردانی سرلشکر موسوی از فرمانده معظم کل قوا ۵ نماینده مجلس:"ساختمان وارتانا" محل گعده‌های سیاسی آخوندی بود/نمایندگان از وزیر سابق راه شکایت می کنند ۶ افزایش ۲۰۰ هزار تومانی حق مسکن کارگران به کجا رسید؟ ۷ درخواست یک تشکل دانشجویی از رئیسی برای محاکمه آخوندی ۸ «نه نفت دارد نه مروارید!»؛ استدلال محمدرضا پهلوی برای بخشیدن بحرین چه بود؟ مهمترین اخبار سیاسی گلرو:آمریکا در ماراتن رایزنی برای فشار حداکثری بر ایران شکست خورد روحانی: کنکور برگزار می‌شود/ واکنش به توافق سازش امارات و اسرائیل نماینده مجلس:"ساختمان وارتانا" محل گعده‌های سیاسی آخوندی بود/نمایندگان از وزیر سابق راه شکایت می کنند عضو کمیسیون عمران مجلس: وضعیت امروز مسکن نتیجه قصور آخوندی است/ ورود مجلس به سؤال از دولت در حوزه مسکن مهمترین اخبار تسنیم بیانیه سپاه پاسداران | توافق ننگین امارات و دولت جعلی صهیونیست‌ها بزرگترین خیانت تاریخی ضد آرمان قدس است اخبار توافق عادی‌سازی| توافق امارات در خدمت اهداف انتخاباتی ترامب و نتانیاهو برگزاری مراسمات ماه محرم ‌با رعایت کامل دستورالعمل‌های بهداشتی / تقویت نهاد نماز جمعه طبق سیاست رهبر معظم انقلاب ‌ گفتگوی تسنیم با متولی صادرات|۶مشکل اصلی صادرات/ طرح صادرات ریالی برای پولشویی است؛ پیمان پولی قابل اجرا نیست؛ قوانین یک‌شبه نداریم واکنش انصارالله به ادعاها درباره نفتکش «صافر»/ آمریکایی‌ها در قتل‌عام ملت یمن شریکند درباره ما ارتباط با ما آرشیو اخبار پیوندها بازار پربیننده‌ترین اخبار قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان ما را دنبال کنید: RSS اینستاگرام توییتر فیسبوک   آپارات   بیسفون   سروش   ویسپی   آی‌گپ
All Content by Tasnim News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

منبع: تسنیم

کلیدواژه: دانشگاه های علوم پزشکی ویروس کرونا وزارت بهداشت دانشگاه های علوم پزشکی ویروس کرونا وزارت بهداشت معاون پرستاری وزارت بهداشت مطالبات پرستاران دانشجوی پرستاری مراقبت در منزل گزارش پرستاری دانشگاه ها علوم پزشکی سال آخر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۷۳۰۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خمس و زکات در عین وجوب یک امر داوطلبانه است

خبرگزاری مهر-گروه دین و اندیشه-نگار احدپور اقبلاغ: یک بخش مهمی از احکام اسلام در خصوص واجبات و محرمات مالی اسلامی است که به طور مستقیم و غیرمستقیم بر مسایل اجتماعی موثر است. شهید آیت الله مرتضی مطهری در رد کسانی که حوزه دین را منحصر در مسایل فردی و آخرتی می‏‬ دانند، می‏‬ گوید: «کسانی که گفته‌اند زندگی به طورکلّی یک مسأله است و دین مسأله دیگر، دین را نباید با مسایل زندگی مخلوط کرد، این اشخاص اشتباه اوّلشان این است که مسایل زندگی را مجرّد فرض می کنند. خیر، زندگی یک واحد و همه شؤونش توام با یک دیگر است؛ صلاح و فساد در هر یک از شوون زندگی، در سایر شؤون مؤثّر است. ممکن نیست اجتماعی مثلاً فرهنگ یا سیاست، یا قضاوت یا اخلاق و تربیت و یا اقتصادش فاسد باشد؛ امّا دینش درست باشد و بالعکس. اگر فرض کنیم دین تنها رفتن به مسجد و کلیسا و نماز خواندن و روزه گرفتن است، ممکن است کسی ادّعا کند مسأله دین از سایر مسایل مجزّا است؛ ولی این مطلب فرضاً درباره مسیحیت صادق باشد، درباره اسلام صادق نیست»

یکی از محوری ترین نیازهای بشر حل مسایل اقتصادی و تدبیر اقتصادی است. اصول اولیه اقتصاد سالم حیات و قابلیت رشد و نموّ ثروت است، همان طوری که از شرایط اولیه یک اجتماع سالم اقتصاد سالم است. اقتصاد سالم یعنی اقتصاد قایم به ذات و بی عیب و غیرقایم به غیر. جامعه باید بنیه اقتصادی سالمی داشته باشد، مبتلا به کم خونی اقتصادی نباشد و اگرنه، مانند یک مریض کم خون و یا مریضی که دستگاه قلب و جهاز دمویّه اش خراب است همیشه مریض خواهد بود. گمان نمی رود هیچ عالم و بلکه هیچ عاقلی منکر لزوم و ضرورت اقتصاد سالم باشد. از نظر اسلام هدفهای اسلامی بدون اقتصاد سالم غیرقابل تأمین است.

آیت الله استاد مرتضی مطهری در خصوص ارتباط اسلام با اقتصاد گفته است: «اسلام دو نوع پیوند با اقتصاد دارد: پیوند مستقیم از طریق یک سری مقرّرات اقتصادی درباره مالکیت، مبادلات، مالیات‏ها [مثل خمس‬ و زکات و…] و مباحث مفصل در تحت عنوان کتاب بیع، اجاره، ارث و وقف و.... پیوند غیر مستقیم از طریق اخلاق مانند سفارش به امانت، عدالت، احسان و منع دزدی و خیانت و رشوه.

پرداخت زکات و خمس و دیگر انفاق‌های واجب و مستحب، از تکالیف اقتصادی مسلمانان است. ادای این وظایف مالی، افزون بر آثار سازنده اخلاقی، نقش مهمی در توزیع و تعدیل ثروت میان افراد جامعه و برقراری عدالت اجتماعی دارند. اما هر کدام از خمس و زکات از جهت موارد تعلّق، شرایط وجوب و مصرف با هم تفاوت دارند.

در فقه اسلامی؛ «خمس» عبارت است از یک پنجم اموال انسان که باید از درآمد و مازاد بر مخارج خود با شروط خاصی که در فقه بیان شده، پرداخت شود و آن حقّی است که خداوند برای پیامبر اکرم (ص) و امام معصوم (ع) قرار داده تا مستمندان از خاندان آن بزرگواران به جای زکات مصرف و نیازمندی‌های خود را با آن تأمین کنند. خمس به دو قسم تقسیم می‌شود: نیمی از آن، سهم امام (ع) است که باید توسط حاکم اسلامی در مصالح اسلام و مسلمانان هزینه گردد و نیم دیگر آن، سهم سادات است. خمس به مواردی با شرایط ویژه تعلّق می‌گیرد.

در فقه اسلامی، زکات عبارت است از: حقّ واجبی که به بخشی از اموال برخی افراد غنیّ و ثروت‌مند جامعه تعلق می‌گیرد و باید به نفع فقرا برای صرف در مصالح عمومی پرداخت شود. اغنیا با دادن زکات، از صفات زشتی مانند حرص و بخل (تا اندازه‌ای) پاک می‌گردند و اموالشان نیز با خیر و برکت دنیوی و اخروی، رشد و نموّ خواهد کرد. همچنین از دیدگاه فقها، اصل وجوب زکات از ضروریات و ارکان دین مقدس اسلام است. سوالاتی که در این خصوص مطرح می شود این است که چه نسبتی میان واجبات مالی اسلام باید با دیگر مسایل اقتصادی امروز ما برقرار باشد.

از این‌رو با دکتر محمد جواد توکلی استادیار و عضو هیأت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) پیرامون این موضوع به گفت و گو پرداخته‌ایم که بخش اول آن تقدیم نگاه‌تان می‌شود:

خمس و زکات در عین وجوب یک امر داوطلبانه است

محمد جواد توکلی، اقتصاددان، عضو هیأت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) و رییس پیشین پژوهشکده امور اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی و در گفت و گو با خبرنگار مهر، با اشاره به وجوب پرداخت خمس و زکات در جامعه اسلامی، بیان کرد: خمس و زکات از واجبات مالی در دین اسلام و از شرایط التزام عملی فرد مسلمان به دین و احکام دین اسلام است. به خاطر همین نمی‌توان ادعا کرد این امر یک امر داوطلبانه است. خداوند متعال در آیه ۱۰۳ سوره مبارکه توبه به حضرت رسول (ص) می‌فرمایند: «خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَهً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَکِّیهِمْ بِهَا وَصَلِّ عَلَیْهِمْ إِنَّ صَلَاتَکَ سَکَنٌ لَهُمْ وَاللَّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ؛ از اموال آنها صدقه‌ای (بعنوان زکات) بگیر، تا بوسیله آن، آنها را پاک سازی و پرورش دهی! و (به هنگام گرفتن زکات،) به آنها دعا کن؛ که دعای تو، مایه آرامش آنهاست؛ و خداوند شنوا و داناست!» همانطور که از این آیه استنباط می‌شود، صدقه در قرآن عمدتاً به مفهوم زکات تعریف شده، به پیامبر می‌فرمایند که زکات را از مردم بگیر. بگیر در واقع یک مسوولیت برای حاکمیت تعریف می‌کند و حاکمیت باید متولی دریافت زکات باشد.

وی با اشاره به فلسفه پرداخت خمس در جامعه اسلامی عنوان کرد: در بحث پرداخت خمس، یک سابقه‌ای وجود دارد، به خصوص در بحث شیعی که مربوط می‌شود به زمانی که به جز دوره کوتاه حکومت امیرالمؤمنین (ع)؛ ائمه معصومین (ع) در مسند حکومت نبودند و این باعث شده بود به خصوص بعد از دوره غیبت، علمای اسلام، به عنوان متولیان دریافت خمس در نظر گرفته و برای مصارف خاص آن تصمیم گیری کنند. بنابراین سیستمی ایجاد شد که حکومتی نبود و این شایبه ایجاد شد که پرداخت خمس یک سیستم داوطلبانه است.

توکلی افزود: یکی از ویژگی‌هایی که سیستم مالیات‌های اسلامی دارد این است که سعی شده انگیزه‌های درونی و اخلاقی برای پرداخت خمس و زکات در افراد ایجاد شود و یکی از کارکردهای اساسی که اسلام در نظر گرفته این است که انگیزه خدایی را شرط دانسته، به این مفهوم که شما اگر با قصد ریا و یا منفعت طلبی خمس یا زکات را پرداخت کنید. براساس برخی فتاوا، این وظیفه از شما ساقط نمی‌شود، اگر این زکات را پرداخت می‌کنید که بخواهید وجهه‌ای کسب کنید و یا انگیزه‌های مادی دارید، مورد قبول نیست و به خاطر همین اسلام در طراحی نظام مالیاتی خود انگیزه‌های روحی روانی را حفظ و تلاش می‌کند، مردم با انگیزه‌های خیرخواهانه این واجب را ادا کنند.

این اقتصاد دان در ادامه گفت: بنابراین می‌توان گفت خمس و زکات هرچند یک واجب محسوب می‌شود و حکومت نیز نسبت به آن مسوولیت دارد، اما بحث انگیزه‌های درونی و خیرخواهانه‌ای وجود دارد که به خصوص در نظام کنونی ما، پرداخت خمس داوطلبانه است، و حاکمیت از ابزارهای خود برای دریافت خمس و زکات استفاده نمی‌کند.

خمس و زکات رویکرد تربیتی در جامعه اسلامی دارد

وی خاطرنشان کرد: در دوره صدر اسلام بخشی از موضوع خمس و زکات به نظر می‌رسد، بحث تأمین مالی حکومت برای فقر زدایی و انجام مسوولیت های اجتماعی بوده است. ولی آنچه اهمیت دارد، رویکرد تربیتی خمس و زکات است‌، براساس آیات و روایات و سیره اهل بیت (ع) خمس و زکات بیشتر از اینکه کارکرد مورد نظر که همان تأمین مالی دولت است، را داشته باشد، یک کارکرد تربیتی دارد. براساس آیه شریفه‌ای که ذکر شد، خداوند به پیامبر دستور می‌دهد، برو و مالیات اسلامی و زکات را دریافت کن، نمی‌گوید که از آنها بگیر برای اینکه فقر زدایی کنی و یا مخارج دولت را تأمین کنی، بلکه می‌گوید تطهرهم و تزکیهم، برای اینکه انسان‌ها را پاک‌کنی، این در واقع یکی از ممیزه‌های نظام مالیاتی اسلامی است، هدف این است که حرص و طمع افراد بر مال و اموال کنترل شود، چراکه انسان خواه، ناخواه، تعلق خاطری به اموال خود پیدا می‌کند، و اینکه انسان دچار تکاثر شود می‌تواند منشأ انحراف باشد، بنابراین اسلام سعی می‌کند، فیلترهای اخلاقی ایجاد کند تا افراد با بخشش مال خود به فقرا و مستمندان، ترجیحات و انگیزه‌های اقتصادی ش دچار انحراف نشود و این یکی از کارکردهای مهمی است که خمس و زکات می‌تواند در جامعه اسلامی داشته باشد.

ادامه دارد...

کد خبر 6083761

دیگر خبرها

  • آغاز به کار کنگره همکاری‌های دولت ،دانشگاه و صنعت در قم
  • وجود بیش از ۱۰۰۰ خوابگاه متأهلی برای دانشجویان علوم پزشکی
  • هرساعت اضافه‌کار پرستاران ۲۰۰۰۰ تومان است/احتمال افزایش مبلغ
  • حضور کودکان در تظاهرات حمایت از فلسطین در آمریکا
  • تدوین لایحه حمایت از حقوق پرستاران با هدف بهبود معیشت
  • پرداخت وام ودیعه مسکن به دانشجویان متاهل در شش ماهه نخست امسال
  • رویداد صدرا با حضور ۳۱ شرکت صنعتی در دانشگاه آزاد دزفول گشایش یافت
  • خمس و زکات در عین وجوب یک امر داوطلبانه است
  • پیوستن دانشگاه سوربن به جنبش ضدصهیونیستی 
  • برگزاری تجمع دانشجویی «تا مسجدالاقصی» در قزوین