Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-29@11:05:49 GMT

ادبیات، دریچه‌ای برای گذر از سختی‌های امروز

تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۹۷۶۹۳۲

ادبیات، دریچه‌ای برای گذر از سختی‌های امروز

مراسم اهدای نشان لاک‌پشت پرنده هم از محدودیت‌های ناگزیر بیماری کرونا در امان نماند و اختتامیه این رویداد فرهنگی با تأخیری چندماهه، بالاخره جمعه‌شب از طریق صفحه اینستاگرام شهر کتاب مرکزی برگزار شد و آثار برگزیده هشتمین دوره معرفی شدند.

فهرستی برای خانواده‌های دوستدار کتاب
پای ثابت این مراسم هم مانند بخش گریزناپذیر این روزهای زندگی‌مان با رعایت ملزومات پزشکی و توصیه‌های کارشناسان همراه بود، هرچند که به دلیل خالی بودن سالن فیلمبرداری از حضور میهمانان، سخنرانان از این فرصت برخوردار بودند که حداقل زمانی که پشت میکروفن قرار می‌گیرند ماسک خود را را کنار بگذارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آغاز بخش سخنان مژگان امجد، معاون توسعه مؤسسه شهر کتاب درباره شرایط متفاوتی بود که برگزارکنندگان این جایزه حوزه کتاب‌های کودک و نوجوان پشت سر گذاشتند، اینکه هشتمین دوره در حالی به کار خود پایان داد که خبری از میهمانان سال‌های گذشته نبود، هرچند که به‌هرحال به لطف امکاناتی که فضای مجازی در این شرایط فراهم کرده علاقه‌مندان به شکل آنلاین قادر به همراهی مراسم بودند. اما قبل از آنکه گفته‌های دیگر سخنرانان این مراسم را بخوانید بد نیست بدانید لاک‌پشت پرنده تنها به این جایزه سالانه محدود نمی‌شود و یکی از اقدامات آن ارائه فهرست آثار منتخب کارشناسان آن است. یکی از مهم‌ترین اهداف برپایی این جایزه کمک به خانواده در تهیه آثار ادبی استاندارد برای مخاطبان کودک و نوجوان با همکاری مشترک مؤسسه شهر کتاب و فصلنامه تخصصی پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان است. البته این تنها فهرستی نیست که والدین جوان قادر به بهره‌مندی از آن هستند، شورای کتاب کودک به دبیری نوش‌آفرین انصاری و همچنین کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز بنابر استانداردهای موردنظر خود دست به انتشار فهرست‌های دیگری می‌زنند و خانواده‌ها قادر به استفاده از نتایج هر سه فهرست هستند.
انتشار الکترونیک پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان
اما آثار منتخب هشتمین دوره، کتاب‌هایی هستند که داوران جایزه طی یک سال بررسی کرده و درنهایت میان آنها دست به انتخاب زده‌اند؛ سخنرانی بعدی به مهدی حجوانی، مدیرمسئول پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان تعلق داشت. حجوانی داستانکی برای مخاطبان خواند، قصه‌ای کودکانه که چندان دور از شرایط این روزهایمان نیست. او ابراز امیدواری کرد که شیوع بیماری کرونا و مشکلات نشأت گرفته از آن سبب لغو برپایی این جایزه نشده و گفت: «اگر جایزه لاک‌پشت پرنده حتی در شرایط فعلی هم لغو نشده و به کار خود ادامه داده به سبب این است که در پی مناسبات مادی نیست و کاری داوطلبانه انجام می‌دهد.» این استاد دانشگاه، نویسنده و پژوهشگر که به فعالیت‌ در حوزه کودک و نوجوان شناخته می‌شود ضمن تأکید بر اهمیت برپایی این جایزه از انتشار سومین شماره پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان به شکل الکترونیک هم خبر داد و گفت که علاقه‌مندان از طریق پلتفرم‌هایی همچون «طاقچه» قادر به مطالعه آن خواهند بود. اما بخش دیگر اختتامیه به معرفی آثار برگزیده تعلق داشت، شهلا طهماسبی در بخش ترجمه موفق به دریافت نشان ویژه لاک‌پشت پرنده شد، طهماسبی هم که با پیامی ویدئویی در این مراسم حضور داشت ضمن ابراز تأسف از شرایطی که منجر به محدودیت‌های بسیار در زندگی کاری و شخصی امروزمان شده برپایی چنین جوایزی را موجب دلگرمی اهالی کتاب عنوان کرد و ادامه داد: «سطح کیفی آثار، حتی در بخش کتاب‌های خارجی هم با افت کیفی روبه‌رو شده، آن‌قدر که به‌ندرت اثری که علاقه‌مندی جدی‌ام را در پی داشته باشد خوانده‌ام.»
کار فرهنگی موهبتی عظیم است
کریم نصر هم در بخش تصویرگری موفق به دریافت نشان ویژه لاک‌پشت پرنده شد، این هنرمند نقاش و تصویرگر هم در پیام تصویری دیگری ضمن قدردانی از هیأت داوران گفت: «فارغ از تعارف گمان می‌کنم در موقعیتی که همه نیروهای ضد‌فرهنگ با صرف مبالغی بسیار درصدد نابودی فکر و اندیشه بشر هستند اصرار بر ادامه کار فرهنگی، در همه حوزه‌ها یک موهبت عظیم است.» سخنران بعدی، علی‌اصغر سیدآبادی، بیانیه هیأت داوران را خواند، در بخشی از این بیانیه آمده: «شرایط اجتماعی و اقتصادی، زندگی را برای خانواده‌ها و بویژه کودکان و نوجوان دشوارتر کرده است. شاید در چنین اوضاعی برخی سخن گفتن از کتاب و انتخاب کتاب‌های برگزیده را موضوعی اولویت‌دار ندانند، اما ما باور داریم یکی از کارکردهای مهم ادبیات و کتاب‌های کودکان و نوجوانان کمک به ساختن رؤیا و گشودن افق‌های تازه است، رؤیاهایی که به ما و کودکانمان توان ایستادن، تسلیم نشدن و جست‌وجوی روزنه‌های نور در میان سیاهی‌ها را می‌دهد.» شاید جالب باشد که بدانید، رعایت حقوق مؤلف بر اساس کنوانسیون برن یکی از معیارهای گروه داوران در داوری کتاب‌ها در این جایزه است. بر اساس تصمیم گروه داوری چنانچه ناشری امتیاز ترجمه و انتشار کتابی را خریده باشد، برای رعایت حقوق ناشر ایرانی، ترجمه‌های دیگر آن کتاب بررسی نمی‌شوند. در ادامه این برنامه در بخش «یاد کتاب» از کتاب «پروانه‌ها و باران» نوشته منوچهر انور بانام مستعار شاهد و تصویرگری زمان زمانی یاد و تقدیر شد که به گفته کارشناسان ادبی این کتاب از آثار قابل‌توجه در تاریخ ادبیات کودک و نوجوان ایران محسوب می‌شود. نشان‌های نقره‌ای هشتمین دوره لاک‌پشت پرنده از بین ٩ نامزد به سمیرا آرامی و معصومه صحبتی برای کتاب «شکارگاه عجیب»، حمیدرضا شاه‌آبادی برای کتاب «قبرستان عمودی» و جمشید خانیان برای کتاب «گفت‌وگوی جادوگر بزرگ با ملکه جزیره رنگ‌ها» اهدا شد. حضور جمشید خانیان اما با ارسال پیام صوتی همراه شد، او با اشاره به نقل‌قولی از لاوینسکی به‌عنوان یکی از نظریه‌پردازان مطرح تئاتر جهان، تعریفی از قدرت آثار داستانی و نمایشی ارائه کرد و نکاتی درباره کتاب برگزیده خود گفت. بعد از گفته‌های سمیرا آرامی و معصومه صحبتی، حمیدرضا شاه‌آبادی با اشاره به اینکه سال‌ها قبل نوشتن برای او کاری نه‌چندان جدی و حتی تفننی بوده گفت: «حالا نگاه دیگری به نوشتن دارم، نوشتن برای من دستاویزی است برای آنکه بتوانم خودم را زنده نگه‌دارم، حکم تنفس در شرایط ناامن امروز را دارد.»  داوری این دوره از «جایزه لاک‌پشت پرنده» را حمید اباذری، معصومه انصاریان، محمود برآبادی، جعفر توزنده‌جانی، شکوه حاجی‌نصرالله، مینا حدادیان، شیوا حریری، علی‌اصغر سیدآبادی، فاطمه زمانی، شادی خوشکار، گیسو فغفوری، رودابه کمالی، نلی محجوب، مریم محمدخانی، فرمهر منجزی، ربابه میرغیاثی و سیدمهدی یوسفی برعهده داشته‌اند.


 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: لاک پشت پرنده هشتمین دوره کتاب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۷۶۹۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شمه‌ای از بی‌کفایتی پهلوی

کتاب «ممل تهرونی» که از سوی نشر جمال منتشر شده، سری به دوران حکومت پهلوی می‌زند و نوجوان امروز را با بخشی از تاریخ کشور در آن دوران آشنا می‌کند. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، کتاب «ممل تهرونی» از جمله آثار نشر جمال در حوزه ادبیات انقلاب برای گروه سنی کودک و نوجوان است. این اثر که به قلم سیدسعید هاشمی نوشته شده، تلاش دارد با بیان خاطراتی از دهه 60، پیوندی میان نوجوان امروز با ماجراهای سال‌های حکومت پهلوی برقرار کند. در معرفی این اثر آمده است: داستان کتاب «ممل تهرونی» دربارهٔ پسری به نام ممل است که در دههٔ 60 روایت می‌شود. در این کتاب نوجوانان با اتفاقاتی که کودکان و نوجوانان در آن دهه با آن‌ها مواجه می‌شدند و خاطراتی که پدر و مادرشان در آن دوره داشتند، آشنا می‌شوند.

فاطمه شه‌روش، فعال حوزه کتاب، در یادداشتی که به معرفی این کتاب پرداخته و برای انتشار در دسترس تسنیم قرار گرفته، نوشته است:

ممل یک پسربچه‌ هفت‌هشت ساله است. پدر ممل اعتقاد دارد تابستان‌ها وقت بچه در تهران تلف می‌شود. برای همین او را می‌فرستد قم پیش پدربزرگ و مادربزرگش. پدربزرگ ممل حجره‌دار است و هر روز ممل را با خودش می‌برد بازار؛ اما هنوز چند روزی از اقامت ممل در قم نگذشته که اتفاقات عجیب و غریبی در کوچه‌پس‌کوچه‌های محل رخ می‌دهد. سروکله غریبه‌ای در شهر پیدا شده که می‌رود سراغ دختربچه‌ها و زن‌ها. طلاهایشان را می‌دزد و اگر مقاومت کنند بهشان آسیب می‌زند. تلاش مادربزرگ و پدربزرگ ممل برای دور نگه داشتن ممل از مهلکه بی‌فایده است.

ممل همه چیز را فهمیده و از اینکه به تنهایی به کوچه و خیابان برود، می‌ترسد. از طرفی صدای مردم شهر به گوش پاسبان‌ها و کلانتری نمی‌رسد. وقتی ریش‌سفیدها همراه آقابزرگ، پدربزرگ ممل، به کلانتری می‌روند تا از این اوضاع شکایت کنند، ستوان اینطور جوابشان را می‌دهد: «اگه امنیت ندارن، نذارید بیان توی کوچه. مقصر خود شما هستید. ما داریم تمام تلاش خودمون رو می‌کنیم. الان هم بی‌کار نیستیم. اعلی‌حضرت تازه به کشور برگشتند و ما می‌خواهیم یک جشن در شهر قم برگزار کنیم... حالا که خدا رو شکر خیانت مصدق و کاشانی برملا شد و اعلی‌حضرت به کشور برگشتن، ‌به جای تشکر و قدردانی، اومدید لیچار می‌گید؟»

چرا نوجوان ایرانی هری‌پاتر می‌خواند، اما کتاب ایرانی نه؟

ممل عکس محمدرضا شاه و  و تیمسار زاهدی را در اتاق ستوان می‌بیند و بو می‌برد که قضیه قرار نیست به این سادگی‌ها حل شود. به این ترتیب نویسنده از دید ممل به گوشه‌ای مبارزات مردم با رژیم حاکم و تلاش‌هایشان برای گرفتن حق اشاره می‌کند.

از آنجا که داستان در شهر قم دنبال می‌شود،‌ مخاطب با شخصیت‌های مذهبی و سیاسی آن دوره نظیر آقانجفی و آیت‌الله بروجردی نیز آشنا می‌شود. از محله‌های قم نظیر چهارمردان و باجک نیز بارها در کتاب اشاره شده که آن را برای خوانندگان این شهر خواندنی‌تر و جذاب‌تر می‌کند.

حرف‌های درگوشی مردم کوچه‌وبازار و نوع برخوردشان با مأموران حکومتی به گونه‌ای در کتاب بیان شده است که مخاطب را به خوبی با شرایط سیاسی و اقتصادی و اجتماعی آن زمان آشنا کرده تا به طور غیرمستقیم به بی‌کفایتی حاکمان این برهه تاریخی پی ببرند.

ممل تهرونی یک رمان 159 صفحه‌ای است که پسربچه‌های بزرگتر از 9 سال از خواندنش لذت خواهند برد و به راحتی می‌توانند خودشان را جای شخصیت قهرمان داستان بگذارند. آنها باید با دقت داستان را بخوانند تا بتوانند حدس بزنند،‌ کدام یک از شخصیت‌های کتاب مظنون اصلی است و همه آتش‌ها از زیر سر او بلند می‌شود.

انتهای پیام/

 

دیگر خبرها

  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود
  • کودکان با شعر زندگی موفق‌تری خواهند داشت
  • برای تقویت میدان کتاب کودک و نوجوان چه باید کرد؟
  • شمه‌ای از بی‌کفایتی پهلوی
  • کلاس آموزش بازیگری کودک بارانا
  • رقابت ۱۰ گروه در جشنواره هنر‌های نمایشی کودک و نوجوان آذربایجان غربی
  • مهلت ثبت ششمین دوره جام باشگاههای کتابخوانی تمدید شد
  • کمرنگ‌شدن نشریات تخصصی نوجوانان از عوامل افت شعر نوجوانان است
  • ۳ جایزه و یک تقدیر از سینمای ایران در جشنواره مسکو
  • چرا شعر نوجوان مورد توجه نیست؟