Web Analytics Made Easy - Statcounter

 همشهری آنلاین- زهرا رفیعی:  سازمان جنگل‌ها به‌عنوان یک معاونت درون وزارت جهاد کشاورزی،  تضاد اهداف جدی با وزارتخانه مربوطه دارد. سمیه رفیعی، رئیس فراکسیون محیط‌زیست مجلس در این‌باره می‌گوید: سازمان جنگل‌ها وظایف حاکمیتی دارد، اما در ساختار قوی نیست. این نماینده مجلس می‌گوید: باید قانون جامع حفاظت از منابع‌طبیعی داشته باشیم تا سازمان جنگل‌ها بتواند کارآمدی خود را ارتقا دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رفیعی اعلام کرد: پیشنهاد ایجاد وزارت منابع طبیعی و محیط‌زیست هم‌اکنون در مجلس در حال پیگیری است.

هم‌افزایی در صورت ادغام

تجربه‌ خودکفایی چند باره گندم نشان داد وجود سازمانی که قرار است از اراضی ملی نگهداری کند در دل سازمانی که به‌دنبال امنیت غذایی به هر طریقی است،  چندان کارساز نیست و به ضرر محیط ‌زیست تمام می‌شود. اسماعیل کهرم،  بوم‌شناس در گفت‌وگو با همشهری در باب اهمیت ادغام سازمان جنگل‌ها و سازمان حفاظت محیط‌زیست می‌گوید: حفظ درختان یک جنگل توسط یک نهاد و حفظ حیوانات آن توسط نهادی دیگر بی‌معناست و موازی‌کاری به‌حساب می‌آید. به همین دلیل، ادغام جنگلبانی و شکاربانی باعث هم‌افزایی و افزایش نیروی انسانی برای حفاظت از عرصه‌های طبیعی کشور می‌شود.

ادغام منابع طبیعی در وزارت کشاورزی از نظر این متخصص به‌دلیل رویکردهای مختلف این دو دستگاه به منابع طبیعی، از اساس اشتباه بود. اسماعیل کهرم در این رابطه می‌گوید: وزارت کشاورزی یک نهاد بهره‌بردار است؛ کمااینکه این وزارتخانه برای خودکفایی در گندم آن هم فقط برای یک‌سال،  با شخم زدن مراتع شیب‌دار باعث فرسایش خاک و نابودی مرتع شد و سیاست‌های سازمان جنگل‌ها و منابع طبیعی کاملا با یکدیگر متفاوت است.

از سوی دیگر، تجربه کشورها برای حفاظت از منابع طبیعی نشان داده است که ادغام سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری و سازمان حفاظت محیط‌زیست، آن هم به‌صورت ۲معاونت در دل یک وزارتخانه و حفظ استقلال آنها تحت عنوان وزارت حفاظت از طبیعت توانسته است گام مهمی در جهت حفظ محیط‌زیست باشد. او با اشاره به اینکه تشکیل وزارت محیط‌زیست پیش از انقلاب هم مطرح بود،  گفت: اصلی‌ترین مخالف وزارتخانه محیط‌زیست،  سازمان حفاظت محیط‌زیست بود و این سازمان همچنان با این موضوع مخالف است؛ چون با ایجاد یک وزارتخانه،  این نهاد موظف به پاسخگویی به نمایندگان مردم در مجلس خواهد بود.

از نظر آنها معاون رئیس‌جمهور بودن شأن بالاتری نسبت به معاون وزیر بودن دارد. در نتیجه فقط سازمان جنگل‌ها از این طرح استقبال خواهد کرد. معاون وزیر شدن برای محیط‌زیست فرود منزلت است؛ ضمن اینکه هم‌اکنون سازمان حفاظت محیط‌زیست در میان مردم شناخته‌شده‌تر است و در بودجه‌بندی‌ نیز دست بالاتر نسبت به سازمان جنگل‌ها و مراتع دارد.

نظارت بر عملکرد

تحقق اصل ۵۰قانون اساسی به‌منظور حفاظت از محیط‌زیست و تضمین بهره‌مندی صحیح و مستمر از محیط‌زیست هدف اصلی تشکیل سازمان حفاظت محیط‌زیست است. یکی از وظایف این سازمان همچنین ارزیابی و نظارت بر اجرای استانداردهای زیست‌محیطی است. به گفته محمد درویش، فعال محیط‌زیست،  تشکیل وزارتخانه‌ منابع طبیعی و محیط‌زیست،  مانع از اجرای وظیفه نظارتی سازمان حفاظت محیط‌زیست می‌شود. او طرفدار این ایده است که سازمان جنگل‌ها و مراتع و آبخیزداری از دل جهاد کشاورزی درآمده و تبدیل به وزارتخانه شود.

این عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور می‌گوید: سازمان حفاظت محیط‌زیست باید اقتدار لازم را به‌صورت مستقل به‌ دست بیاورد و قوانینی وجود داشته باشد که نقش نظارتی این سازمان را پررنگ‌تر کند.

او که مخالف ادغام سازمان محیط‌زیست و جنگل‌ها در قالب وزارت منابع طبیعی و محیط‌زیست است در گفت‌وگو با همشهری توضیح می‌دهد: بخشی از وظایف نظارتی سازمان حفاظت محیط‌زیست مثل نظارت و پایش صنایع،  اساسا ارتباطی با شرح وظایف سازمان جنگل‌ها ندارد، ولی اگر قرار است سازمان محیط‌زیست تبدیل به وزارتخانه شود،  باید مستقل از سازمان جنگل‌ها باشد تا بتواند عملکرد سازمان جنگل‌ها و مراتع را نیز ارزیابی کند.

از نظر او، دوران طلایی سازمان جنگل‌ها در دهه ۵۰ و زمانی بود که این سازمان به‌صورت مستقل یک وزارتخانه بود. او می‌گوید: در این دوران قوانین خوبی در حفاظت از منابع طبیعی تدوین و تصویب شد. سازمان جنگل‌ها الان در دل وزارتخانه‌ای کار می‌کند که هرقدر زمین کشاورزی بیشتر و محصول بیشتری داشته باشد،  خود را موفق‌تر معرفی می‌کند؛ در نتیجه این وزارتخانه اساسا نگران آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع و  تغییر کاربری رویشگاه‌های جنگلی نیست و حتی با این سازمان نیز دچار تعارض منافع است.

کد خبر 541877 برچسب‌ها مجلس شورای اسلامی محیط زیست ایران اسماعیل کهرم

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: مجلس شورای اسلامی محیط زیست ایران اسماعیل کهرم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۲۲۲۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله | مقاومت محیط‌ بانی در برابر اقدام غیر قانونی میراث فرهنگی | توضیحات فرمانده یگان محافت محیط زیست

همشهری آنلاین - مجیدجباری: درگیری بر سر نداشتن مجوز مرمت یک اثر تاریخی در میانکاله موجب تنش لفظی میان کارکنان سازمان محیط‌زیست و وزارت میراث فرهنگی شد تا آنجا که محیط‌بانان موفق شدند از ورود غیرمجازکامیون و وانت بارحامل مصالح ساختمانی به این منطقه حفاظت شده جلوگیری و کارکنان میراث فرهنگی را که بدون داشتن مجوز محیط‌زیستی اصرار به ورود به میانکاله داشتند، بازگردانند.

اجرای طرح گردشگری و طبیعت‌گردی در میانکاله و شبه‌جزیره آشوراده از ۲۵سال گذشته مطرح شد اما اجرای این طرح بارها با مخالفت کارشناسان و حامیان محیط‌زیست به تعویق افتاد. در سال ۱۳۹۷دولت وقت این طرح را آغاز کرد اما کش و قوس میان حامیان محیط‌زیست و مدیران اجرایی استان باز هم سبب توقف این طرح شد. با روی کار آمدن دولت سیزدهم و پس از سفر استانی رئیس‌جمهور به استان گلستان و بازدید از منطقه، رئیس‌جمهور بر ضرورت رفع مشکلات پیش روی اجرای طرح طبیعت گردی آشوراده تأکید کرد و بلافاصله جلسات مستمری توسط سازمان حفاظت محیط‌زیست و با همکاری دستگاه‌های مربوطه ازجمله استانداری گلستان برگزار و قرار شد اجرای هرگونه طرح گردشگری در این ذخیره‌گاه مهم زیست‌کره با هماهنگی سازمان حفاظت محیط‌زیست انجام شود.

بیشتر بخوانید: فحاشی مدیر میراث‌ فرهنگی به یک محیط بان + فیلم ؛ واکنش یگان حفاظت محیط زیست واکنش تند محیط زیست به ماجرای محیط‌بانان آشوراده ؛ کسی حق ندارد فراتر از قانون رفتار کند | ماجرای دستور رئیس‌جمهور برای طرح گردشگری چه بود؟

مردادماه سال گذشته، سیزدهمین نشست کمیته ملی طبیعت‌گردی که با حضور علی‌اصغر شالبافیان، معاون گردشگری وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست و معاون حفاظت و امور اراضی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری به‌عنوان اعضای کمیته ملی طبیعت‌گردی برگزار شد، موضوع پروژه طبیعت‌گردی جزیره آشوراده منطبق با معیارهای محیط‌زیستی در محدوده ۲۲ هکتاری به‌عنوان یکی از موضوعات مهم و دارای اولویت از سوی شخص رئیس‌جمهور در سفر استانی گلستان، مطرح شد و مورد تأیید نهایی اعضا قرار گرفت. سفر رئیس قوه قضاییه استان گلستان هم دستور ویژه‌ حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای را برای رفع جنبه‌های حقوقی و قضایی مسائل و مشکلات استان ازجمله مسئله «طرح گردشگری جزیره آشوراده» را در پی داشت و طرح گردشگری آشوراده ضمن توجه به جوانب و ملاحظات زیست‌محیطی، به لحاظ حقوقی و قضایی هم تعیین تکلیف شد.

ماجرا از چه قرار است؟

فرمانده یگان حفاظت محیط‌زیست کشور در این باره گفت:« اداره میراث فرهنگی با مصالح ساختمانی بدون انجام هماهنگی، قصد ورود به منطقه حفاظت شده میانکاله را داشت که با ممانعت محیط‌بانان میانکاله از ورود مصالح ساختمانی به این منطقه جلوگیری و قرار شد اداره میراث فرهنگی استان گلستان پس از اخذ مجوز نسبت به ورود به میانکاله اقدام کند.»

سرهنگ جمشید محبت‌خانی، فرمانده یگان حفاظت محیط‌زیست کشور

سرهنگ جمشید محبت‌خانی در گفت‌وگو با همشهری آنلاین افزود:« یک اثر تاریخی در منطقه حفاظت شده میانکاله قرار دارد که وظیفه حفظ و نگهداری آن برعهده میراث فرهنگی است، اما نیاز است از قبل، مجوزی برای ورود به منطقه گرفته شود؛ محیط‌بانان نیز وظیفه کنترل مجوز را دارند. دستگاه دولتی برای انجام هرگونه فعالیت عمرانی در منطقه حفاظت شده باید مجوز داشته باشد. با توجه به اینکه مسئولان میراث فرهنگی مجوز ارائه نداده بودند، محیط‌بانان میانکاله از ورود مصالح به منطقه ممانعت به عمل آوردند و با احترام از آنان خواستند که پس از اخذ مجوز نسبت به ورود مصالح به منطقه اقدام کنند.»

او ادامه داد:«برخلاف برخی مباحث مطرح شده، وقوع درگیری بین محیط‌بانان و کارکنان میراث فرهنگی به هیچ عنوان رخ نداده است بلکه بحث جزئی بین طرفین به‌وجود آمده بود که درنهایت آقای تقی‌پور، مسئول پناهگاه حیات وحش میانکاله برای بررسی بیشتر موضوع به پاسگاه دریابانی محل رفت و بعد از نیم ساعت حضور در پاسگاه، موضوع با صحبت حل و فصل و قرار شد مجوز لازم از محیط‌زیست استان گرفته و سپس وارد منطقه شوند. تأکید می‌کنم که بحث‌ شفاهی بوده و بازداشت و درگیری رخ نداده است.»

به گزارش همشهری آنلاین، آذرماه سال گذشته نیز انتشار تصاویر درگیری لفظی محمدجوادساروی، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان گلستان با یک محیط‌بان در جزیره آشوراده خبر ساز شده بود که واکنش مدیران سازمان حفاظت محیط زیست را به دنبال داشت.

کد خبر 847293 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها استان مازندران وزارت میراث فرهنگی و گردشگری استان گلستان محیط‌بان تالاب خبر مهم محیط زیست جنگل میانکاله سازمان حفاظت محیط زیست محیط زیست ایران

دیگر خبرها

  • یک بزمجه بیابانی در زیستگاه‌ طبیعی نیک‌شهر رهاسازی شد
  • احشام اهالی ۲۴ روستای گلستان از جنگل خارج شد
  • تولید اثر فاخر سینمایی از زندگی محیط بان شهید «هوشنگ نصیری»
  • ارائه راهکارهای محیط زیستی برای توسعه صنایع در سواحل «مکران»
  • ضرورت استفاده از هوش مصنوعی و پهپاد‌ها برای حفاظت از جنگل‌ها
  • نجات زاگرس با الگوی ۳ کشور اروپایی | مرگ یک پنجم مساحت جنگل‌های زاگرس | جنگلداری اجتماعی چگونه زاگرس را احیا می کند؟
  • درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • برخورد قضایی با کشاورزانی که بقایای محصولات را می‌سوزانند
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله | مقاومت محیط‌ بانی در برابر اقدام غیر قانونی میراث فرهنگی | توضیحات فرمانده یگان محافت محیط زیست