Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-01@12:55:40 GMT

خداحافظی بن‌علوی پس ­از ۲۳ سال

تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۰۲۷۳۶۶

خداحافظی بن‌علوی پس ­از ۲۳ سال

 به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از دنیای اقتصاد، خبرگزاری «آسوشیتدپرس» و «تایمز آو اسرائیل» در گزارش ۱۸ آگوست در همین رابطه نوشتند: سلطان جدید که در ماه ژانویه و پس از درگذشت سلطان قابوس (که ۵۰ سال حکمرانی کرد) قدرت را در عمان به دست گرفته است، در تازه‌ترین تصمیم‌گیری خود یک فرمان ۲۸ ماده‌ای صادر کرد که بر اساس آن نام وزرا اعلام شد و وزارتخانه‌ها از نو سازماندهی خواهند شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش آسوشیتدپرس، پیش از این، قابوس پست وزارت خارجه را هم در دست داشت و بن علوی به عنوان «وزیر مسوول در امور خارجی» خدمت می‌کرد. سلطان فقید همچنین کنترل وزارت دارایی را هم در دست داشت و اینها احتمالا نشانی بود از اینکه پس از خلع پدرش از قدرت در یک کودتا، خود می‌خواست تمام قدرت را در دست داشته باشد. (روزنامه دنیای‌اقتصاد در ۲۲ دی‌ماه ۹۸ در گزارشی با عنوان «مرگ سلطان عادل» به تفصیل به این مساله پرداخته بود.

در هر حال، سلطان جدید عمان در حکمی سعید بدر بن حمد البوسعیدی را به عنوان «وزیر خارجه» جدید کشور منصوب کرد. وی در حکم دیگری «سلطان بن سلیم الحبسی» را به عنوان وزیر دارایی جدید برگماشت. آسوشیتدپرس می‌افزاید هنوز دقیقا روشن نیست که پیامدهای این انتصابات چیست اما یک چیز روشن است: سلطان جدید عمان در نظر دارد دولت را از نو چیده و مهره‌های خود را در پست‌های مهم بگمارد. این در حالی است که برخی تنش‌های منطقه‌ای میان بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای می‌تواند بر مرزهای عمان تاثیرگذار باشد. افزون بر این، آغاز روابط امارات با اسرائیل می‌تواند تاثیراتی فوری بر عمان به جا بگذارد. اگرچه عمان اکنون از بحران جانشینی رسته است اما جانشین جدید شاید تغییراتی در سیاست خارجی عمان در برخی حوزه‌های خاص به وجود آورد. «جیمز وُرال»، مدرس روابط بین‌الملل در دانشگاه مطالعات خاورمیانه لیدز می‌گفت: «بعید است که پادشاه جدید سیاست خارجی عمان را تغییر دهد.» او معتقد بود:« عمان با همه دوست و در عین حال به هیچ کشوری نزدیک نیست.» با این حال، احتمال برقراری رابطه با اسرائیل می‌تواند یکی از نشانه‌های تغییر در رفتار خارجی عمان و دولت جدید در این کشور باشد.در همین چارچوب روز سه شنبه ۲۸ مردادماه «بن علوی» با همتای اسرائیلی خود «گابی اشکنازی» تلفنی صحبت کرده بود. (دنیای‌اقتصاد در ۲۹ آبان ماه ۹۳ در گزارشی با عنوان «بحران جانشینی در عمان» به این مساله پرداخته بود). با این حال، تحولات عمان را در دو بُعد می‌توان دنبال کرد:

الف) بعد خارجی: اگرچه عمان هنوز یک میانجی‌گر (میان بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای) محسوب می‌شود، اما سیر تحولات در منطقه پرآشوب خاورمیانه به حدی است که این شیخ نشین کوچک را هم بی‌نصیب نمی‌گذارد. برخی می‌گویند برکناری بن‌علوی به‌دلیل تماس او با همتای اسرائیلی اش بود. او پیش از این هم بارها با مقام‌های فلسطینی گفت و گو کرده بود. به همین دلیل، گفته شده سلطان جدید می‌خواهد سیاست خاص خود را به پیش ببرد و اگر قرار است ارتباطی هم با برخی طرف‌های منطقه‌ای (که دشمن دیروز بودند) داشته باشد، می‌خواهد این رابطه از کانال دولت جدید و مهره‌های جدیدی باشد که سلطان جدید چیده است. این رویکرد از آنجا قوت می‌گیرد که بنیامین نتانیاهو پنج‌شنبه ۳ آبان ۹۷ سفری به عمان داشت و با سلطان قابوس دیدار کرد. طی ۲۲سال گذشته این نخستین سفر یک مقام بلندپایه اسرائیلی به یک کشور حاشیه جنوبی خلیج‌فارس بود. براساس بیانیه مشترکی که دو طرف صادر کردند، نتانیاهو و سلطان قابوس «راه‌های پیشبرد فرآیند صلح در خاورمیانه و مسائل مورد علاقه و مشترک درخصوص راه‌های دستیابی به صلح و ثبات در خاورمیانه» را مورد بحث قرار دادند. «ایزابل کرچنر»، گزارشگر نیویورک‌تایمز در ۲۶ اکتبر همان سال نوشت که این دیدار دو روزه بود و دو طرف از خبری کردن این دیدار خودداری کردند و پس از اینکه هواپیمای نتانیاهو در اسرائیل به زمین نشست، خبر دیدار او از عمان رسانه‌ای شد. ایزابل کرچنر در آن گزارش ماهیت دیدار نتانیاهو از عمان را به منزله «کودتایی» از سوی نتانیاهو دانست که پس از ماه‌ها مذاکرات مخفی درصدد نزدیکی به دشمنان سابق عرب اسرائیل برآمده است. نتانیاهو درصدد است این دشمنان سابق را در مدار دوستان قرار داده یا حداقل از میزان خصومت آنها بکاهد. کرچنر معتقد است که اسرائیل «سیاست برونگرای درون‌نگر» در قبال رهبران عرب در پیش گرفته است. (دنیای‌اقتصاد در تاریخ ۶ شهریورماه ۹۷ در گزارشی با عنوان «رمزگشایی از سفر نتانیاهو به عمان» به تفصیل به این مساله پرداخته بود).

آسوشیتدپرس در گزارش ۱۸ اوت ۲۰۲۰ نوشت که مسقط از توافق امارات با اسرائیل حمایت کرده بود و بن علوی به اشکنازی گفته بود که عمان «آشکارا بر موضع خود تاکید دارد و خواستار یک توافق پایدار و فراگیر» در خاورمیانه است. این گزارش در ادامه می‌افزاید: «عمان در کنار بحرین، مراکش و عربستان در زمره آن دسته از کشورهای عربی است که اسرائیل امیدوار است در فاز دوم روابط خود با جهان عرب با آنها رابطه رسمی برقرار کند.»

ب) بعد داخلی: برخی ناظران بر این باورند که برکناری بن علوی بیش از آنکه نشانی از تغییر در سیاست خارجی داشته باشد، در راستای تقویت مشروعیت داخلی سلطان جدید است. این گروه ترمیم کابینه را صرفا برای روی کار آوردن چهره‌های تازه نفس و جدید متناسب با تغییری که در راس قدرت در این کشور رخ داده است، می‌دانند. پیام مهم این تغییر برای داخل و در راستای اصلاحات اقتصادی است که سلطان جدید به دنبال اجرای آن است. «جیمز بِی»، گزارشگر الجزیره، در گزارشی نوشت، سلطان جدید به اندازه سلطان فقید مشروعیت و کاریزما ندارد. سلطان هیثم در یک بزنگاه یا یک دوراهی سرنوشت ساز قرار گرفته است: از یک سو باید به نیروهای داخلی اطمینان دهد که کشورش همچنان مسیر صلح‌آمیز در سیاست داخلی و خارجی را ادامه خواهد داد؛ چراکه در غیراین صورت احتمال طغیان قبایل داخلی می‌رود. از سوی دیگر، از آنجا که در برخی کشورهای منطقه (مانند عربستان و امارات) «باز»ها قدرت را در دست دارند، دولت جدید باید بکوشد یک توازن هم در روابط خارجی‌اش میان قطب‌های قدرت در منطقه به وجود آورد. قابوس نه تنها توانسته بود بر شکاف‌های قدیمی در کشورش میان طوایف محافظه‌کار و مناطق ساحل‌نشین مرهم بگذارد، بلکه در میان مردمان کشورش «مرد رنسانس‌گر» یا «چهره ترقی‌خواه» نامیده می‌شد. سلطان جدید همان وزیر فرهنگ ۶۵ ساله سابق است که پس از آنکه نامش از «نامه مهر و موم شده»ی پس از مرگ سلطان فقید بیرون آمد در اولین سخنرانی خود اعلام کرد، رویکرد سلطان قابوس را در سطح سیاست داخلی و خارجی ادامه می‌دهد. «محجوب زُوِیری»، استاد مرکز مطالعات خلیج فارس در دانشگاه قطر، می‌گوید حفظ وضعیت عمان به‌عنوان «دولتی بلوغ یافته» وظیفه مهمی در این برهه حساس است. بنابراین تغییر در کابینه بیشتر ناظر به تحولات داخلی در راس هرم قدرت در این کشور است؛ زیرا سلطان جدید میل دارد مهره‌ها یا تیم مورد اعتماد خود را بچیند تا هماهنگی بیشتری در امور داخلی و خارجی با آنها داشته باشد. شاید سلطان جدید باور دارد که مردم از چهره‌های قدیمی خسته شده‌اند زیرا برخی وزرای کابینه دو، سه دهه در قدرت حضور داشتند. اکنون او می‌خواهد کابینه‌ای تازه‌نفس‌تر با چهره‌هایی جدیدتر روی کار آورد تا فرصتی به نیروهای جوان تر هم بدهد.

پربیننده ترین ثروت و قدرت در دستان دوازده نفر!/ میلیاردرها چقدر به دارایی خود افزودند؟ ترامپ: ایران مشتاق توافق است! آغاز پرواز‌های ترکیه به ایران از ۱۱ شهریور ایرانی‌ها در صدر جدول خرید مسکن در ترکیه شرط بندی غیرمنتظره وارن بافت بر روی طلا/ محافظه کاری بافت در آستانه ۹۰سالگی

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: زمین سیاست خارجی عمان مراکش وزیر خارجه قیمت طلا قیمت لوازم خانگی سهام عدالت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۲۷۳۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خداحافظی شوکه کننده سلنا گومز با ۴۲۹ میلیون کاربر

خواننده و بازیگر ۳۱ ساله آمریکایی از شبکه‌های مجازی خداحافظی کرد.

به گزارش ایلنا،سلنا گومز گفت: این با ارزش‌ترین هدیه‌ای است که برای سلامت ذهنی اش به خود داده است. او در نشست اخیر صد چهره تاثیرگذار تایم گفت اکنون او خوشحال‌تر است و دیگر با دوستانش به جای ارسال پیام، تلفنی صحبت می‌کند.

نکته قابل ذکر اینکه سلنا گومز بار‌ها در مصاحبه هایش گفته بود که از شبکه‌های مجازی واهمه دارد.

دیگر خبرها

  • عکس| تبریک عجیب و غریب بهرنگ علوی در روز معلم
  • ادامه موج گسترده مهاجرت پرستاران به کشور‌های خلیج فارس / در عمان حقوق یک پرستار ۶ برابر ایران است
  • رونمایی از ترجمه کتاب جنبش علوی، هجرت رضوی به زبان پشتو
  • «همتی» در نقاب رییس بانک مرکزی سوئیس/سلطان چاپ پول چه کرد؟
  • چرا باید از شکستن حکم اعدام بابک زنجانی استقبال کنیم؟
  • رونمایی از کتاب «جنبش علوی، هجرت رضوی» در مشهد
  • اکسپو ۲۰۲۴ قدرت چانه‌زنی همدان در روابط تجاری را به رخ کشید
  • خداحافظی سلنا گومز با ۴۳۰ میلیون کاربر از اینستاگرام
  • مسقط، مهم ترین تسهیل کننده دیدارهای غیرمستقیم ایران و آمریکا / چرا عمان تمایلی به نمایش قدرت دیپلماتیک خود ندارد؟/ عمان کانال گفت و گوی غیرمستقیم میان تهران-واشنگتن را باز نگاه داشته است
  • خداحافظی شوکه کننده سلنا گومز با ۴۲۹ میلیون کاربر