Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «نماینده»
2024-04-26@21:33:56 GMT

دولت اراده‌ای برای «جهش تولید» ندارد

تاریخ انتشار: ۲ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۰۵۹۹۰۰

دولت اراده‌ای برای «جهش تولید» ندارد

به گزارش «نماینده»، طرح پیش‌فروش نفت در بورس یا همان طرح گشایش اقتصادی دولت که هنوز جزئیات کامل آن توسط دولت عنوان نشده از جهات مختلف مورد کارشناسی قرار گرفته است، نمایندگان و کارشناسان اقتصادی به دلایل مختلف ضمن رد این طرح بر گشایش‌مند بودن آن بویژه برای مردم تردید دارند، از سوی دیگر برخی کارشناسان چنین اظهار نظرها و طرح‌هایی را تداوم رفتارهای پوپولیستی مسوولین می‌دانند که بلای جان اقتصاد کشور شده است، اما چرا اصول علمی در اقتصاد به کار گرفته نمی‌شود و چالش‌های پیش روی اقتصاد کشور تا چه حد ناشی از این موضوع است 

بعضی از کارشناسان سخنان آقای روحانی درباره گشایش اقتصادی را نوعی رفتار پوپولیستی می‌دانند نظر شما در این باره چیست؟
متأسفانه ما از سال‌های دور با پدیده رفتارها، سیاست گذاری‌ها و سخنان پوپولیستی دولت ها مواجه هستیم، به عبارت دیگر اگر نمونه روشنی از این موضوع بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بخواهم مثال بزنم به یاد دارم که بعد از جنگ تحمیلی مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی در دولتی که بعد از جنگ تشکیل داد، در طرحی که به عنوان تعدیل اقتصادی مطرح شد در جمله‌ای بر موضوعی تاکید کرد که کارشناسان اقتصادی وقت آن را کاملا رد کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مرحوم هاشمی رفسنجانی اصرار داشت که می‌خواهد قیمت‌ها را به سال ۶۱ برگرداند، یعنی بعد از هشت سال جنگ تحمیلی قیمت‌های اقتصاد جنگ زده که با رشد تورم رو به‌رو شده بود را در سال ۶۸ به هفت سال قبل بازگرداند، کارشناسان اقتصادی آن زمان به خوبی می‌دانستند که این موضوع در آن وضعیت اقتصادی و در آن زمان به هیچ وجه امکان تحقق نداشت لذا بر این موضوع تاکید کردند که تحقق چنین چیزی محال است و دولت نمی‌تواند قیمت‌ها را به دوره نسبتا طولانی گذشته برگرداند، بنابراین این مساله یعنی سخنان و رفتارهای پوپولیستی متأسفانه در طول سال‌های مختلف از دولت‌های مختلف شنیدیم لذا نمی‌توان بر این دولت خرده گرفت که حرف‌های پوپولیستی می‌زند. این مساله رسم همه دولت‌ها شده و همه دولت‌ها با چنین سخنانی با مسائل اقتصادی برخورد کرده اند، در حالی که دولت‌های توسعه یافته با اتکا به اصول علمی اقتصاد کشور را مدیریت می‌کنند، بنابراین خسارت‌هایی که بر اقتصاد کشور وارد می‌شود ناشی از برخوردهای پوپولیستی است، یکی از این موضوعات برخورد با تامین کسری بودجه است که دولت با حرف‌های پوپولیستی مثل فروش نفت در بورس به دنبال تامین بودجه مورد نیاز خود است.


شاید این روزها مردم معنی واقعی سخنان و ادعاهای واهی برخی مدیران که بارها تکرار شده، اما صورت عینی و عملی به خود نگرفته را بهتر درک کرده‌اند آیا مردم منبعد براساس شعار و رفتارهایی از این دست به مدیرانی که ناکارآمدی آن‌ها ثابت شده اعتماد خواهند کرد؟
بر مردم مسجل شده است آنچه در هنگامه انتخابات توسط نامزدهای انتخاباتی بیان می‌شود فقط تبلیغات صرف برای رای آوری است و به نوعی شاید عوام‌فریبی، از این دید عوام‌فریبی است چرا که شرایط اقتصا کشور با حرف و شعار و تغییر یکی دو مولفه اتفاق نمی‌افتد، بلکه زمانی اقتصاد دچار تغییرات اساسی می‌شود که مسوولین واقف به مشکلات و محدویت‌های فضای اقتصادی و کسب و کار باشند، اگر قوانین حاکم بر اقتصاد به سمت شفافیت تغییر داده شود و اصول علمی رعایت و به کار گرفته شود اقتصاد روند تغییر را به چشم می‌بیند در غیر این صورت همه‌ی گشایش‌های اقتصادی که دولتمردان در چنین وضعیتی از آن سخن می‌گویند فقط عوام‌فریبی است، اگر دولتمردان نادانسته از گشایش اقتصادی و رشد اقتصادی سخن می‌گویند این سوال مهم مطرح می‌شود که کسانیکه به روابط اقتصادی و ساختار جامعه آشنا نیستند و مشکلات اقتصادی و چگونگی حل آن‌ها را نمی‌دانند چگونه وارد گود مدیریت اقتصادی کشور شده اند؟ لذا ایراد سخنان پوپولیستی و عوامفریبی به همه دولت‌های گذشته و دولت کنونی وارد است و مردم نباید به مسوولانی که غیر علمی و عملی حرف می‌زنند اعتماد کنند و در تصمیم گیری‌های کلان کشور به آن‌ها اعتبار دهند.

آیا اراده‌ای برای حل مشکلات وجود ندارد؟
نکته دیگر این است که از اول انقلاب تا کنون علی‌رغم همه تاکیدات مکرری که مقام معظم رهبری از یک دهه قبل در خصوص تولید و اهمیت افزایش تولید و رونق و جهش تولید داشته اند، اما این مساله توسط دولت‌ها و بویژه دولت آقای روحانی چندان جدی گرفته نشده است، متاسفانه در طول چهل سال گذشته دولتمردان، تصمیم سازان و تصمیم گیرندگان اراده قوی برای ایجاد تغییراتی در عرصه تولید نداشتند و تمایلی برای حل مشکلات اقتصادی به صورت علمی ندارند، سخنان مدیران و دولتمردان یا پوپولیستی است یا قوانینی که مصوب می‌شود اراده لازمی برای انجام آن وجود ندارد، قطعا اگر اراده‌ای وجود می‌داشت بخش بزرگی از مشکلات حل شده بود، حتی در شرایط تحریم بهتر از وضعیت امروز کشور مدیریت می‌شد و با شرایط بحرانی اقتصادی امروز مواجه نمی‌شدیم. دولت آقای روحانی با شعار تدبیر و امید آفرینی، روی کار آمد تا با توافق بر سر مسائل هسته‌ای مشکلات اقتصادی کشور را حل کند، اما اشتباها تمام تخم مرغ هایش را در سبد برجام گذاشت و با اتفاقی که با خروج آمریکا برای برجام افتاد سیاست‌های دولت برباد رفت، ضمن اینکه دولت آقای روحانی سیاست‌های غلط اقتصادی زیادی داشته است، مشکل دولت آقای روحانی این است که تیم اقتصادی دولت با استفاده از نظریه‌ها و تئوری‌های علم اقتصاد مشکلات را حل نمی‌کنند، هر چند که باید به این موضوع واقف باشیم که بخشی از محدودیت‌های اقتصاد ما ناشی از مافیا بازی‌هایی است که در عرصه قدرت وجود دارد، سیستمی که مانع بزرگی بر سر راه تحقق قول و وعده دولت‌ها می‌شود، ضمن اینکه نظارت‌ها و برخوردها ضعیف بوده و بعضا هست، مشکلات ما با این مدیریت روز به روز افزایش می‌یابد و حل نمی‌شود، آنچه در این بین توسط دولت و نهادهای حاکم رخ می‌دهد فرافکنی و اتهام زنی به دولت‌های قبلی برای پنهان نگاه داشتن ضعف و کم کاری‌های خود است، در غیر این صورت دلیلی برای اتهام زنی به دولت‌های قبلی و متهم تراشی وجود ندارد، بر فرض اشتباهات و تصمیم گیری‌های غلط دولت قبل، اگر دولت کنونی عزم کار کردن داشته باشد ایرادات را با برنامه و سیاست گذاری‌های درست برطرف می‌کند و وقت خود را صرف رفتارهای پوپولیستی یا اتهام زنی نمی‌کند.

فضای سیاسی کشور در مسائل اقتصادی چقدر تاثیر گذار است؟
متاسفانه فضای بسته سیاسی در این موضوع بسیار تاثیر گذار است تا این فضا باز نشود، امکان رشد استعدادهای مختلف وجود ندارد چرا که رشد و توسعه اقتصادی در یک فضای باز سیاسی محقق می‌شود، فضایی که رفتارهای پوپولیستی در آن وجود نداشته باشد، ما متاسفانه هنوز به این وضعیت نرسیده ایم، از سوی دیگر آزادی نسبی خوبی هم در رسانه‌ها برای انتقاد یا کار کارشناسی و ایجاد شفافیت در عرصه‌های مختلف بخصوص اقتصادی وجود ندارد، یا بهتر است بگویم نمی‌توانیم کسانی را تربیت کنیم که در این فضا استعدادهای آن‌ها شکوفا شود و در راس نهادهای مختلف تصمیم سازی و تصمیم گیری قرار بگیرند، در چهل سال گذشته شاهد چرخشی بین گروه و افراد خاصی هستیم که مرتبا ایده‌های کهنه و قدیمی اقتصادی خود را به کار می‌گیرند، ایده‌هایی که به هیچ وجه نوآورانه و بدیع نیستند، طبیعی است با این شرایط در همچنان بر همان پاشنه می‌چرخد و اقتصاد در مسیر توسعه قرار نمی‌گیرد. اگر فضای بازی برای تنوع احزاب باز شود تا نیروهای خلاق، با استعداد و جوان در عرصه‌های اقتصادی و سیاسی کشور روی کار بیایند، از آن طرف هم عملکردها نقد شود و هیچ محدودیتی در این موضوع وجود نداشته باشد، نیروهای جوان می‌توانند مشکلات اقتصادی مردم را حل کنند، به عبارت دیگر تا نتوانیم یک فضای بازی در جامعه ایجاد کنیم نمی‌توانیم مشکلات اقتصادی را به شکلی که در بسیاری از اقتصادهای توسعه یافته می‌بینیم، حل کنیم.

منبع: نماینده

کلیدواژه: جهش تولید دولت گشایش اقتصادی نماینده رفتارهای پوپولیستی دولت آقای روحانی مشکلات اقتصادی اقتصاد کشور وجود ندارد دولت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت namayande.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «نماینده» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۵۹۹۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشارکت مردم در جهش تولید چگونه عملی می‎‌شود؟

یک کارشناس اقتصادی با اشاره به اهمیت بخش دوم شعار سال یعنی نقش مشارکت مردم در تحقق جهش تولید گفت: رشد تولید با مشارکت مردم اتفاق می‌افتد و یکی از الزامات آن تسریع، گسترش و افزایش واگذاری بنگاه‌های دولتی به مردم یا نمایندگان آن‌ها است. - اخبار اقتصادی -

میثم مهرپور، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، پیرامون اقدامات بانک مرکزی و دولت در جهت رشد تولید و تحقق شعار سال گفت: کنترل رشد نقدینگی و پایه پولی از اقدامات مهم بانک مرکزی و دولت سیزدهم است؛ زیرا چنانچه همانند دولت گذشته روند رشد نقدینگی بیش از 40 درصدی استمرار پیدا می‌کرد در موضوع تورم شاهد شوک بزرگی بودیم؛ اما خوشبختانه با متوقف‌شدن این مسیر نادرست در دولت فعلی روند نزولی نرخ تورم آغاز شد.

مهرپور در خصوص دلیل اهمیت شاخص رشد نقدینگی و پایه پولی توضیح داد: این عامل‌ها بر تولید تأثیر مستقیم دارد و علاوه بر این موارد، میزان تورم تولیدکننده نیز عامل مؤثری بر فرایند کلی تولید محسوب می‌شود. به عبارتی، شاخص بهای تولیدکننده در اقتصاد نشان‌دهنده تورم موجود در سمت تولید یا عرضه کالا است.

وی ادامه داد: تورم نقطه‌به‌نقطه تولیدکننده در اسفندماه سال 1402 به کمترین عدد چند سال اخیر یعنی حدود 24 درصد رسید، این در حالی است که تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در برخی از ماههای سال 1400 حتی به بیش از 100 درصد نیز رسیده بود.

این کارشناس اقتصادی افزود: افزایش تورم نقطه‌به‌نقطه تولیدکننده به بیش از 100 درصد علاوه بر از بین بردن میل و اشتیاق به تولید، تهدید جدی برای آن محسوب می‌شود. نتایج این مسئله را در کاهش عرضه و تولید کالا و همچنین تورم سال گذشته می‌توان دید.

مهرپور عنوان کرد: نتایج مثبت کاهش چشمگیر میزان تورم شاخص تولیدکننده را در سال‌های 1403 یا 1404 دیده می‌شود بنابراین کاهش بی‌سابقه شاخص بهای تولیدکننده یکی از اقدامات مهم بانک مرکزی در حوزه حمایت از تولید است.

وی دررابطه‌با دلیل اهمیت عامل بهای تولیدکننده توضیح داد: این شاخص تا حدود زیادی بر تغییرات شاخص بهای مصرف‌کننده یا قیمت‌ها و تورم تأثیر دارد. به عبارتی با کاهش تورم تولیدکننده بافاصله زمانی بر تورم کالای مصرفی و قیمت نهایی اثرگذار بوده و نرخ تورم مصرف‌کننده در آینده را پیش‌بینی می‌کند.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: علاوه بر کاهش نقدینگی و پایه پولی کاهش شاخص بهای مصرف‌کننده را نیز می‌توان به‌عنوان اقدام مهم بانک مرکزی در حوزه تحقق شعار سال و جهش تولید برشمارد.

چه راهکاری برای مشارکت مردم در تحقق رشد تولید وجود دارد؟

مهرپور با اشاره به بخش دوم شعار سال یعنی مشارکت مردم گفت: نقش مردم در تحقق شعار سال بسیار اهمیت داشته و جهش تولید با مشارکت مردم اتفاق می‌افتد. یکی از الزامات مشارکت مردم تسریع در واگذاری بنگاه‌های دولتی به مردم یا نمایندگان آن‌ها است.

وی ادامه داد: مدیریت و مالکیت از دولت و نهادهای دولتی باید به مردم یا بخش غیردولتی واقعی داده شود به عبارتی تسریع، گسترش و افزایش واگذاری‌ها و تبدیل مردم به ذی‌نفعان در اقتصاد بسیار اهمیت دارد.

مهرپور با اشاره به اقدامات خوب برخی از نهادها و بانک‌های دولتی عنوان کرد: به طور نمونه بخش عمده‌ای از پتروشیمی شازند که از شرکت‌های زیرمجموعه بانک ملی بود به سهام عدالت واگذار شد به عبارتی جمعیت 40-50 میلیون نفری صاحبان سهام عدالت از این واگذاری ذینفع شدند.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به‌ضرورت حرکت به سمت مردمی‌سازی اقتصاد بیان کرد: در حوزه مشارکت مردم بهتر است تا با بازتعریف جایگاه تعاونی‌ها و بورس نقش آنها جدی گرفته شود و با تسریع در واگذاری‌ها مردم ذی‌نفع در اقتصاد شوند.

دلار تلگرامی، ارز قاچاق کالا را تأمین می‌کند

مهرپور با اشاره به اختلال قاچاق کالا در رشد تولید گفت: قاچاق کالا به کشور از دو منظر به اقتصاد آسیب می‌زند؛ ورود غیرقانونی کالا به کشور منجر به‌بهم خوردن تنظیم بازار شده و گاهی اوقات باعث بدون مشتری ماندن کالاهای داخلی شده و روند تولید را مختل می‌کند.

وی افزود: از طرف دیگر، قاچاق کالا با تأثیر بر بازار ارز غیررسمی به اقتصاد کشور ضربه می‌زند. امروزه بخش قابل‌توجهی از تأمین مالی قاچاق توسط ارز‌های خارجی انجام می‌شود؛ به عبارتی ما به‌ازای ورود اجناس قاچاق از قبیل پوشاک، لوازم خودرو، کفش و غیره ارز از کشور خارج می‌شود و این ارزی است که از بازار غیررسمی یا دلار تلگرامی تأمین می‌شود.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه افزایش قاچاق کالا منجر به فشار تقاضا به بازار غیررسمی ارز شده و قیمت آن را بالا می‌برد، گفت: باوجوداینکه افزایش قیمت ارز بر نحوه تأمین کالاهای وارداتی به کشور نقشی ندارد؛ اما نوسانات ارز غیررسمی علاوه بر تأثیر منفی بر بازار دارایی‌ها، فضای روانی جامعه و اقتصاد را نیز تخریب می‌کند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: اگرچه قاچاق کالا یک پدیده اقتصادی است؛ اما سیاست‌گذار پولی به‌تنهایی نمی‌تواند در راستای مبارزه با قاچاق کالا قدم بردارد و نیاز است تا سیاست‌گذار مالی و حتی نهادهای غیراقتصادی برای مقابله با این معضل اقدام کنند؛ چراکه معضل قاچاق کالا از جهات گوناگون تولید و اقتصادی به کشور آسیب وارد می‌کند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • حقوق کارگران ۵۷ درصد بیشتر شده است
  • دولت نباید اقتصاد کشور را به موضوع ارز گره بزند
  • مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند/ هیچ بن‌بستی در مسیر فعالیت مناطق آزاد وجود ندارد
  • مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند
  • ‌اقتصاد کشور را نباید دولتی مدیریت کرد
  • اراده جدی دولت برای مشارکت مردم و بخش غیردولتی در اقتصاد
  • وزیر اقتصاد: اتفاقی نشدنی تحقق یافت
  • کارگران رکن اصلی جهش تولید و رونق اقتصادی هستند
  • مشارکت مردم در جهش تولید چگونه عملی می‎‌شود؟
  • مشارکت مردمی تضمین‌کننده امنیت غذایی کشور است