Web Analytics Made Easy - Statcounter

حمیدرضا بوجاریان - همشهری آنلاین: در مرکز «تحقیق و توسعه تولید واکسن کرونا» ده‌ها نفر پشت اتاق‌های دربسته و ایزوله در حال پیش بردن فرایند تولید واکسن کرونا هستند.
حسین جوادی‌مهر مدیر کارخانه تولید دارو می‌گوید: از زمانی که کرونا شروع شد، چند گروه از محققان ایرانی در قالب ۴ پلتفرم تولید واکسن با هسته‌های علمی مختلف، تولید واکسن برای کرونا را کلید زده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تولید واکسن در ایران تقریبا همزمان با سایر کشورهای جهان شروع شد. محققانی که روی این پروژه کار می‌کنند از دانش‌آموختگان برجسته شیمی، میکروبیولوژی، داروسازی و سایر رشته‌های مرتبط هستند و تعدادی از آنها هم محققان ایرانی هستند که در جریان شیوع کرونا علاقه‌مند به تولید واکسن و فعالیت داخل کشور بودند و برخی از آنها از خارج کشور به ایران بازگشته‌اند تا در این کار مشارکت داشته باشند.

از نظر فرایند تولید واکسن، گروهی که او در این کارخانه تولید دارو دور هم جمع کرده است، جلوتر از گروه‌های دیگر است: این کارخانه برای ساخت داروهای های‌تک هدف‌گذاری و راه‌اندازی شده بود. پیش از بروز و شیوع کرونا موفق شده بودیم واکسن آنفلوآنزا را بسازیم و به‌ دلیل اینکه زیرساخت‌های تولید این واکسن از قبل آماده بود در بحث ساخت واکسن کرونا کارمان را خیلی زود شروع کردیم. اگر این تجهیزات نبود، شاید مدت‌ها طول می‌کشید بتوانیم کار تحقیقات برای ساخت واکسن را شروع کنیم.

جوادی‌مهر معتقد است که ایران در فرایند تولید واکسن همگام با کشورهای دیگر در حال پیشرفت است: ما پیشروترین گروه در کشور و خاورمیانه هستیم که داریم روی تولید واکسن کار می‌کنیم. الان دست‌کم ۱۰۰محقق برجسته در ایران بر تولید واکسن متمرکز هستند و اطلاعات خود را به خط مقدم تولیدکننده واکسن منتقل می‌کنند.

•   استفاده از دستگاهی که در جهان کمیاب است

زهرا، مسئول کنترل کیفیت مرکز که فارغ‌التحصیل بیوتکنولوژی از دانشگاه شهید بهشتی است، سرگرم کار با ال‌پی‌سی‌های چندطبقه‌ای است که می‌گوید نمونه‌اش حتی در کشورهای ثروتمند منطقه و حتی برخی کشورهای اروپایی پیدا نمی‌شود. ال‌پی‌سی دستگاهی است که مو را از ماست بیرون می‌کشد و با دقتی مثال‌زدنی کوچک‌ترین خطا را در کیفیت مواد اولیه یا محصول تولیدی نشان می‌دهد. 

او می‌گوید: «هر دارویی باید استانداردی به اسم فارماکوپه داشته باشد. این استاندارد معیاری جهانی است و همه باید آن را رعایت کنند. LPS و HPS موجود و همینطور دی‌فکتورها و  ac با آنالیز مواد، توانایی اثرگذاری واکسن و بررسی خطا در کیفیت مواد اولیه نمی‌گذارند ماده‌ای بی‌کیفیت در فرایند تولید واکسن یا دارو وارد چرخه تولید شود. این تجهیزات به‌روز و مدرن‌ هستند و در کشور فقط یکی، دو نمونه از آنها وجود دارد. 

اتاقی که مدیر کنترل کیفیت در آن کار می‌کند، بزرگ است و اتاق کوچک دیگری در آن پیش‌بینی شده مختص نگهداری از انبوه فیش‌ها، ‌پوشه‌ها و یادداشت‌ها؛ یادداشت‌هایی مستند به تجربه‌های کاری تولید واکسن، شرح واکنش به مواد استفاده شده برای تولید محصول و موفق یا ناموفق بودن روش آزمایش. 
فیش‌ها و گزارش‌ها برای محققان در تیم‌های بعدی راهگشاست و از دوباره‌کاری آنها در مسیری که یک ‌بار پیموده شده است، جلوگیری می‌کند.
همه محصولاتی که تولید می‌شود، در اتاق خاصی نگهداری می‌شود. باکتری یا ویروس در شرایط عادی ممکن است ماده سمی تب‌زا داشته باشد و در مراحل استرلیتی باید تمام میکروب‌ها را از هم جدا کرد تا عامل تب‌زا نداشته باشد؛ فرایندی که اگر به‌درستی طی نشود اثر واکسن را از بین می‌برد.

پخش شدن یک میلیون غبار در هوا با یک حرکت

دما بین ۲۰ تا ۲۵ و رطوبت زیر ۶۰ درجه است و هوا بسیار مطلوب. بخش استریل شرکت، تمیزتر و یکدست سفید است. دمای محیط کمتر شده و رطوبت هم به حداقل ممکن رسیده  است. هر اتاق دستگاهی دارد که برای ورود به آن باید رمز ورودش را بلد بود. شاید افزایش مراقبت‌ها به ‌دلیل ویروسی بودن بخش است و باید احتیاط‌ها و تردد را محدود کرد. بخش تست‌های سلولوژی مهم‌ترین قسمت این بخش است. 

عباس‌زاده، متخصص دامپزشکی مسئولیت تزریق، خون‌گیری، جراحی و انجام تست‌های حیوانی واکسن کرونا را بر عهده دارد. در فضای کوچک آزمایشگاهی تست حیوانی، تردد و حرکت افراد باید حداقلی باشد.

متخصصان این بخش می‌گویند هر حرکت یا یک قدم راه رفتن یک میلیون پارتیکل یا غبار را از روی زمین به هوا بلند می‌کند و این غبار می‌تواند بر نتایج آزمایش محققان اثر منفی بگذارد. در چنین شرایطی، عباس‌زاده همه فعل و انفعالات حیوانی را که واکسن به او تزریق شده است، زیر نظر دارد.

خانواده موش‌های سفید، نخستین دریافت‌کنندگان واکسن‌های تولیدی محققان ایرانی بوده‌اند. عباس‌زاده می‌گوید خانواده موش‌ها از وقتی واکسن گرفته‌اند، حالشان خوب است: اول واکسن را به موش تزریق کردیم. حیوان آنتی‌بادی تولید کرد و بیمار نشد. حال موش سفید آزمایشگاهی ما الان خیلی خوب است. 

حیوان پس از تزریق واکسن از نظر رفتاری، خورد و خوراک و وزن‌گیری کنترل شده است و حتی بازیگوشی و گوشه‌گیری حیوان بررسی می‌شود. عباس‌زاده می‌گوید: دوره ۳روزه خطر مدت‌هاست که گذشته و حیوان مشکلی ندارد. مرحله بعد تست واکسن روی حیوان‌های بزرگ‌تر است. 

هرچند تست روی موش مثبت بوده اما استرس زیادی روی تیم محقق و تزریق‌کننده واکسن وجود دارد. بعد از خون‌گیری، خون حیوان باید وارد بخش سلولوژی شود و مقدار آنتی‌بادی و دوزهایی که استفاده شده است، بررسی شود. اگر دوز واکسن به حد مطلوب برسد، آن زمان واکسن جواب می‌دهد و دوز مناسب برای واکسن تعیین می‌شود.

لباس روی لباس و ماسک روی ماسک

هرچه به بخش تولیدکننده واکسن نهایی نزدیک‌تر می‌شویم هوا خنک‌تر و رطوبت کمتر می‌شود. اتاق «لاک» یا پاک‌سازی، اتاقی است که هر فرد قبل از ورود به بخش تولید واکسن باید لباس خود را در آن تعویض کند تا مانع ورود ویروس به داخل بخش شود؛ اتاقی با یک رختکن و کلی مواد ضدعفونی‌کننده، دستکش، کلاه و لباس مخصوص. 

با لباس شخصی نمی‌شود وارد بخش تولید واکسن شد. اتاق تنگ است و در هر ۲سمتش یک در وجود دارد. هیچ‌وقت هر دو در با هم باز نمی‌شوند تا مکش هوا سبب انتقال ویروس  بخش ضدعفونی نشده به بخش تولید واکسن نشود. اما این پایان ماجرا نیست. پوشیدن لباس‌های آبی شبیه پزشکان اتاق عمل مجوز اولیه برای ورود به بخش تولید واکسن است. بلافاصله پس از پوشیدن لباس باید وارد اتاقک باریکی شد که به زحمت ۲ نفر همزمان با هم در آن جا می‌گیرند.

روی لباس‌های یکدست آبی تازه پوشیده شده باید دوباره لباس آبی کم‌رنگی پوشید که ضدعفونی‌ شده و بسته‌بندی است. لباس روی لباس و ماسک روی ماسک ‌زده می‌شود. نفس کشیدن با ماسک‌هایی که حداقل ۷ لایه دارند کار سختی است. لباس‌ها  ۴تکه‌اند و هر تکه را باید جدا جدا پوشید و از تماس آن با زمین زردرنگی که هر ۲ ساعت یک بار ضدعفونی می‌شود، جلوگیری کرد. 

دردسرهای پوشیدن این لباس یادآور مشقتی است که پرستاران و کادر درمان هر روز در بخش‌های بیماران مبتلا به کرونا تحمل می‌کنند. گرمای بدن بلافاصله زیاد می‌شود و داخل لباس کوره‌ پرحرارتی است که تب دارد. 

لباس‌ها طوری طراحی شده که ویروس راهی برای نفوذ به بدن پیدا نکند. محققان در این شرایط ۸ ساعت باید کار کنند؛ ایستاده و با کمترین حرکت و بیشترین مراقبت. دمای هوا پایین‌تر از سالن قبل است و عدد ۱۸.۵ درجه را برای تحمل‌پذیر کردن شرایط سخت کار نشان می‌دهد؛ لباس‌هایی که از تن به در کردنش طول می‌کشد و پوشیدن دوباره‌شان مرثیه‌ای است برای محققان که کسی حاضر نیست روزی ۲ بار تکرارش کند.

•    فاز حیوانی در چه مرحله‌ای است؟

میثم که در دانشگاه صنعتی اصفهان رشته بیوتکنولوژی خوانده، در بخشی کار می‌کند که خبری از خود ویروس نیست. برای تولید واکسن یک ویروس را قطعه‌قطعه می‌کنند و به شکل یک پازل، هر تکه‌اش را دست محققی می‌دهند تا آناتومی و اجزای آن را شناسایی کند. هر تکه هم برای خودش داستانی دارد که باید در سانتریفیوژهای مخصوصی بررسی شود. 

میثم وظیفه‌اش بررسی نمونه دی‌ان‌ای ویروس و جداسازی و استخراج آن است و می‌گوید که در مرکز تولید واکسن دنبال تولید داروی نوترکیب تازه‌ای برای مقابله با کروناست: اسم محصول ما «دی‌اکسین» است که می‌تواند ایمنی جنرال و سلولی را در بدن افراد ایجاد کند.

قسمتی که او کار می‌کند، پر از ویروس و باکتریِ ضعیف‌شده است؛ تهدیدی که مدت‌‎هاست بر زندگی‌اش سایه انداخته است. میثم معتقد است باید با ویروس زندگی کرد، اما ایمن و با رعایت بهداشت فردی و کاری: پوشش و دستورالعمل‌هایی که داریم را رعایت می‌کنیم. پوشش‌های زیادی هم داریم. با پوشش‌ها و دستورالعمل‌های سختگیرانه‌ای که داریم، ریسک ابتلا را کم می‌کنیم اما در خانه هم اقدامات خاصی باید انجام داد تا اهالی خانه مبتلا نشوند. 

نتیجه تلاش‌هایی که او و دیگر همکارش می‌کنند، محلولی است که در آمپول‌های تست واکسن قرار می‌گیرد؛ محلولی که روی موش‌ها خوب جواب داده و نشانه‌ای است از اینکه او و همکارانش کارشان را درست انجام داده‌اند: وقتی گفتند تست اولیه روی حیوان مثبت است به ‌کار خودمان باور بیشتری پیدا کردیم. می‌دانستیم کارمان بالاخره  نتیجه می‌دهد. خدا را شاکریم که نتیجه همه آزمایش‌ها تا الان خوب بوده.

تولید واکسن باید به قدری باشد که نیازها را تامین کند. برای این کار باید هم تولید بالا باشد، هم اقتصادی باشد و هم نیاز کشور را تامین کند. برای تولید واکسن در محیط آزمایشگاهی ۲۰۰ لیتر از ماده اولیه واکسن تولید شده است. 

اگر قرار باشد نیاز کشور به واکسن تامین شود و برای اهداف انسان‌دوستانه به خارج کشور صادر شود باید خط تولید واکسن را هم طراحی و اجرا کرد؛ خط تولیدی که در یک شهرک دارویی تقریبا تکمیل شده و به‌زودی آماده بهره‌برداری می‌شود. 

شاید برای این کار نیاز به استفاده از دانش و تجربه کشورهای دیگر مهم باشد.  میثم می‌گوید: در علم بیوتکنولوژی باید از همه اتفاقات و مقالات استفاده کرد. تجهیزات و فناوری تولید الان در سطح بالاست. ما ۲۰ سال است که نوترکیب‌ها را داریم و ۱۰سال است که داریم صنعتی آن را تولید می‌کنیم و در روند واکسن کرونا حتما این را با کشورهای دیگر به اشتراک می‌گذاریم.

آن‌طور که رئیس کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا می‌گوید، تولید واکسن کرونا در کشور هنوز در فاز قبل از کارآزمایی بالینی (Clinical trial) است، یعنی فاز مطالعات حیوانی آن رو به پایان است.

زمانی یک واکسن وارد فاز تست انسانی می‌شود که خط تولید آزمایشگاهی آن راه‌اندازی شده باشد. زمانی می‌توان گفت واکسنی وارد تست انسانی شده که سازمان غذا و دارو آن را از خط تولید آن تهیه و روی انسان تست کند.

کد خبر 543325 برچسب‌ها كرونا در ايران واکسن

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: كرونا در ايران واکسن فرایند تولید واکسن بخش تولید واکسن بخش تولید واکسن کرونا عباس زاده خط تولید لباس ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۷۸۷۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روغن حیوانی و فواید آن برای سلامتی

به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، روغن حیوانی یا گی (Ghee) در واقع شکلی از کره است که برای پخت‌وپز، طعم‌ دادن به غذا و همچنین به‌عنوان منبع چربی استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: کدام نوع کره ضد سرطان است؟

این روغن قرن‌ها است که وجود دارد و در کشورهای مختلف از جمله ایران استفاده می‌شود. در طب سنتی هند هم به نام آیورودا ریشه دارد. در این سیستم پزشکی سنتی، روغن حیوانی ماده‌ای ارزشمند برای تقویت و ایجاد تعادل میان اجزای مختلف بدن به شمار می‌رود. با این حال برای اثبات فواید این ماده غذایی برای قلب، روده یا کنترل وزن، چنانچه امروز ادعا می‌شود، تحقیقات بالینی محدودی انجام شده است.

روغن حیوانی چیست؟

روغن حیوانی یا گی، نوعی کره تصفیه‌شده است که برای تهیه آن، کره را مدت زمان طولانی‌ حرارت می‌دهند تا مواد جامد شیر (پروتئین‌ و لاکتوز) از آن جدا و ته‌نشین شود و عطروطعمی شبیه آجیل بوداده پیدا کند.

گرما پروتئین‌های شیر مانند کازئین و نیز لاکتوز آن را تجزیه می‌کند و بر این اساس روغن مشخصه تغذیه‌ای منحصربه‌فرد به دست می‌آورد: کسانی که با تحمل لاکتوز مشکل دارند و نمی‌توانند کره بخورند، می‌توانند روغن حیوانی را بدون مشکل مصرف کنند.

این روغن در هند نیز یک عنصر کلیدی در آشپزی به شمار می‌رود. هندی‌ها روغن حیوانی را خالص و ناب می‌دانند و هرچیزی که با این روغن پخته شود هم خالص و ناب محسوب می‌شود.

در طب آیورودا، بر فواید درمانی روغن حیوانی یا گی، چه به صورت مجزا و چه همراه با سایر ترکیب‌های دارویی تاکید و حتی گفته می‌شود که مصرف روزانه و همیشگی این روغن ضرری ندارد.

ارزش غذایی روغن حیوان یا گی

مشخصات تغذیه‌ای این روغن شبیه کره است و هر یک قاشق چای‌خوری از آن ۱۲۳ کالری، ۱۴ گرم چربی، ۱۱۸ میکروگرم ویتامین آ و ۰.۴ میلی‌گرم ویتامین ئی دارد. روغن حیوانی تقریبا تماما چربی است (۹۵ درصد) و رطوبت آن به کمتر از ۰.۵ درصد می‌رسد.

این روغن منبع مهم اسید لینولئیک مزدوج یا سی‌ال‌ای (conjugated linoleic acid)، نوعی اسید چرب غیراشباع امگا ۶، است. سی‌ال‌ای به طور طبیعی در محصولات لبنی یافت می‌شود و برای سلامتی مزیت‌هایی دارد، از جمله در زمینه‌هایی مانند چاقی، سرطان، فشار خون (کاهنده فشار خون)، دیابت (تعدیل‌کننده قند خون) و تقویت‌کننده سیستم ایمنی.

در روغن حیوانی یا گی ویتامین‌های محلول در چربی مانند ویتامین آ وهمچنین بسته به نشان تجاری این روغن، ویتامین‌های دی، ئی و کا وجود دارند. مصرف ویتامین‌های محلول در چربی همراه با منبع چربی مانند روغن حیوانی در جذب مواد مغذی موثر است.

تاثیر روغن گی بر سلامتی؛ مزایا و مضرات

تحقیقات اولیه روی موش‌ها نشان می‌دهد که روغن حیوانی یا گی با کاهش کلسترول و تری‌گلیسیرید و افزایش سطح کلسترول خوب (اچ‌دی‌ال) خطر ابتلا به بیمارهای قلبی‌عروقی را کاهش می‌دهد. با این حال به منظور اثبات فواید این روغن‌ برای سلامتی انسان‌ها به تحقیقات بیشتری نیاز است.

یک مطالعه در پاکستان‌ نشان داد که این نوع روغن برخلاف تصور عمومی، بیماری عروق کرونر را در مصرف‌کنندگان کاهش داد نه افزایش. با این حال توصیه انجمن قلب آمریکا این است که پنج تا شش درصد کالری‌ مصرفی روزانه از چربی‌های اشباع‌شده باشد. زیرا ارتباط میان مصرف چربی اشباع‌شده با کلسترول بد (ال‌دی‌ال) و افزایش خطر بیماری قلبی پیش‌تر اثبات شده است.

از آنجا که روغن حیوانی یا گی، کره تصفیه‌ شده و فاقد کازئین یا لاکتوز است، افرادی که به بیماری عدم تحمل لاکتوز دچارند، می‌توانند این روغن را بدون مشکل مصرف کنند.

این روغن حاوی نوعی تری گلیسیرید با زنجیره متوسط ام‌سی‌تی (MCT) است؛ نوعی چربی که با سرعت بیشتری در بدن تجزیه و جذب می‌شود. طبق برخی پژوهش‌ها، ام‌تی‌سی‌ها مصرف انرژی را افزایش می‌دهند و بر احساس سیری تاثیر می‌گذارند و می‌تواند در کاهش وزن موثر باشد.

به رغم فواید فراوان روغن حیوانی یا گی، افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی به دلیل اینکه روغن یک چربی‌اشباع‌شده‌ محسوب می‌شود، باید در مصرف آن احتیاط کنند اما می‌توان از این روغن حیوانی به عنوان یکی از عناصر رژیم غذایی سالم بهره‌مند شد.

منبع: سلامت نیوز

انتهای پیام/

کد خبر: 1228665 برچسب‌ها دانستنی ها

دیگر خبرها

  • عمره‌گزاران ایرانی لباس احرام به تن کردند
  • جزییات استفاده از اولین واکسن سرطان
  • باغ هنر با ۲ رویداد «امید فردا» و «تصویر یک پایان» آغاز شد
  • روغن حیوانی و فواید آن برای سلامتی
  • چشمک یوزهای ایرانی به قهرمانی شماره ۱۳
  • پایان غمگین قصه امین اسماعیل‌نژاد در ایتالیا
  • یک واکسن دیگر در لیست واکسیناسیون کودکان ایرانی
  • نخستین گروه عمره‌گزاران ایرانی وارد مکه شدند
  • عمره گزاران ایرانی احرام پوشیدند
  • عمره‌گزاران ایرانی احرام پوشیدند