Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-03@22:34:28 GMT

عقب­‌نشینی پول پرقدرت

تاریخ انتشار: ۴ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۰۸۰۷۲۰

عقب­‌نشینی پول پرقدرت

حجم پول پرقدرت در دومین ماه تابستان به ۳۶۷ هزار میلیارد تومان رسیده که این رقم نسبت به آخرین آمار اعلام شده در خردادماه به میزان ۷/ ۱۶ هزار میلیارد تومان کمتر بوده است. با این رقم رشد سالانه پایه پولی نیز به سطح ۲۸ درصد رسیده است. بنابراین طی دو ماه ۱۲ واحد درصد از رشد پایه پولی کاسته شده است.

«دنیای‌اقتصاد» در یک گزارش تحلیلی، به بررسی فرضیه کاهش رشد پایه پولی در مردادماه پرداخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مطابق این بررسی‌ها، تغییر سیاست در تامین منابع بودجه، در این روند کاهشی اثرگذار بوده است.

محاسبات نشان می‌دهد که حجم پایه پولی در مردادماه به رقم ۳۶۷ هزار میلیارد تومان رسیده است. این رقم نسبت به آمارهای خردادماه ۷/ ۱۶ هزار میلیارد تومان کمتر بوده است. همچنین رشد سالانه پایه پولی به سطح ۲۸ درصد رسیده که این رقم نیز نسبت به خردادماه حدود ۱۲ واحد درصد کاهش یافته است. این آمارها نشان می‌دهد که حجم پایه پولی در دومین ماه تابستان، منقبض شده است. از نظر کارشناسان، دو فرضیه در کاهش پول پرقدرت موثر بوده است. برخی این چرخش پایه پولی را نتیجه عدم استقراض دولت از بانک مرکزی و استفاده از اوراق می‌دانند. همچنین برخی نیز این روند را به‌دلیل کاهش خالص دارایی خارجی بانک مرکزی می‌دانند. در ادبیات اقتصادی، از پایه پولی به‌عنوان پول پرقدرت نیز اسم برده می‌شود.

رشد ۴ درصدی پایه پولی در ۵ ماه

رئیس کل بانک مرکزی در گفت‌وگوی تلویزیونی خود اعلام کرد که رشد ۵ ماهه پایه پولی در کشور ۴ درصد بوده است. به این ترتیب رقم پایه پولی کشور از ۵/ ۳۵۲ هزار میلیارد تومان در اسفندماه به رقم ۶/ ۳۶۶ هزار میلیارد تومان در مردادماه رسیده است. اما براساس آمار رسمی بانک مرکزی حجم پایه پولی در پایان خرداد سال‌جاری ۴/ ۳۸۳ هزار میلیارد تومان بوده که در مقایسه با پایان سال قبل رشد ۸/ ۸ درصدی را نشان می‌دهد. بنابراین مقایسه ارقام پایه پولی نشان می‌دهد که در مردادماه به نسبت خردادماه ۱۶ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان از رقم پایه پولی کاسته شده است. از سوی دیگر آمارها نشان می‌دهد رشد نقطه‌به‌نقطه پایه پولی در مردادماه سال‌جاری ۲۸ درصد بوده است. رشد نقطه‌به‌نقطه پایه پولی در اسفندماه سال گذشته ۷/ ۳۲ درصد را ثبت کرده است. این رقم در ماه‌های نخست سال‌جاری روندی تقریبا صعودی طی کرده است. به‌طوری که در خردادماه رشد نقطه‌به‌نقطه پایه پولی به ۷/ ۳۹ درصد رسید که بالاترین رشد تاریخی محسوب می‌شود. به این ترتیب رشد نقطه‌به‌نقطه ۲۸ درصدی در مردادماه کاهش قابل ملاحظه‌ای به حساب می‌آید.

سیاست موثر در انقباض پایه پولی

پایه پولی از چهار رکن بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی، خالص دارایی خارجی، خالص بدهی دولتی و خالص سایر اقلام بانک مرکزی تشکیل می‌شود. تغییرات هرکدام از این چهار رکن می‌تواند بر کاهش یا افزایش پایه پولی کشور موثر باشد. درواقع تا زمانی که جزئیات آمار منتشر نشود، نمی‌توان در مورد دلیل کاهش پایه پولی اظهارنظر کرد. اما می‌توان فرضیه‌هایی برای کاهش پایه پولی در نظر گرفت. اولین فرضیه این است که به‌دلیل فروش اوراق دولتی در ماه‌های اخیر، می‌توان حدس زد که پول از حساب بانک‌ها به حساب دولت واریز شده است، بنابراین خالص بدهی دولت به بانک مرکزی کاهش پیدا کرده و این عامل سبب کاهش پایه پولی شده است.

در واقع کسری بودجه امسال دولت می‌توانست عامل مهمی برای استفاده از منابع بانک مرکزی و در نتیجه افزایش پایه پولی باشد و روند صعودی پایه پولی را تداوم بخشد. اما سیاستی که بانک مرکزی و دولت به کار گرفت تا با فروش اوراق کسری بودجه خود را جبران کند، باعث شد که روند استقراض دولت از بانک مرکزی تغییر پیدا کند. براساس آمار منتشر شده تا کنون نزدیک به ۵۷ هزار میلیارد تومان اوراق بدهی به فروش رسیده که بیش از یک‌سوم کسری بودجه پیش‌بینی‌ شده را جبران کرده است. در روزهای اخیر مسوولان سازمان برنامه و بودجه گفته‌اند که نصف هزینه‌های جاری دولت از فروش اوراق و اموال دولتی پوشش داده شده است. بنابراین می‌توان گفت که سیاست بانک مرکزی یک سیاست ضد تورمی بوده که به‌صورت حساب شده روند رشد پایه پولی را تغییر داده است. البته برخی معتقدند در صورت هزینه دولت از این منابع، بدهی دولت به بانک مرکزی افزایش خواهد یافت، اما باید توجه کرد که در حال حاضر این موضوع اثر انقباضی در پایه پولی داشته است و نکته دیگر اینکه استقراض دولت از بانک مرکزی را نیز متوقف کرده است. اگر دولت می‌خواست این منابع را از بانک مرکزی تهیه کند، حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار میلیارد تومان دیگر به نقدینگی افزوده می‌شد.

در صورتی که این روند تداوم داشته باشد و دولت به جای استقراض از بانک مرکزی، از منابع غیر‌تورمی نیاز خود را تامین کند و حتی بتواند با بهره‌گیری از مکانیزم پیش‌فروش، بخشی از هزینه‌ها را از منابع موجود در اقتصاد جذب کند، رشد پایه پولی کشور باز هم کاهش پیدا خواهد کرد. این رویه‌ای است که در تمام دولت‌ها وجود دارد، و در واقع کسری بودجه به جای استقراض مستقیم از بانک مرکزی، با انتشار اوراق دولتی تامین می‌شود که اثرات تورمی به مراتب کمتری خواهد داشت. از سوی دیگر، بانک مرکزی نیز می‌تواند در گام دیگر با اجرای عملیات بازار باز، نرخ تورم هدف خود را محقق کند یا در زمان رکود، سیاست‌های حمایت از رشد اقتصادی را فعال کند. اگر کاهش پایه پولی، در اثر سیاست‌های پولی و مالی جدید باشد می‌توان گفت که اثر کاهشی آن بر تورم در ماه‌های آینده منعکس خواهد شد. فرضیه دیگر نیز می‌تواند کاهش خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی باشد. از آنجا که در خردادماه از میان چهار رکن موثر در پایه پولی، خالص دارایی‌های خارجی سهم ۵۰ درصدی در رشد پایه پولی داشته، درحالی‌که سه رکن دیگر، یعنی بدهی بانک‌ها، بدهی بخش دولتی و سایر اقلام بانک مرکزی تاثیر منفی در رشد پایه پولی را ثبت کرده اند؛ می‌توان این فرضیه را مطرح کرد که در مردادماه کاهش خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی سبب کاهش پایه پولی شده است. این روند به‌دلیل استقراض دولت از منابع صندوق توسعه ملی و عدم دریافت ارز آن توسط بانک مرکزی افزایش پیدا کرده بود.

کاهش رشد نقدینگی

براساس آخرین آمار نقدینگی که منتشر شده، در خردادماه رقم نقدینگی کشور ۲ هزار و ۶۵۷ هزار میلیارد تومان بوده است. این در حالی است که در اسفند ۹۸، رقم نقدینگی کشور ۲ هزار و ۴۷۲ هزار میلیارد تومان اعلام شده است. به این ترتیب در خردادماه رقم نقدینگی به نسبت اسفندماه رشد ۷ درصدی را تجربه کرده است. رئیس کل بانک مرکزی در آخرین گفت‌وگوی خبری خود در برنامه «تیتر امشب» اعلام کرد که نقدینگی در پنج ماه نخست سال‌جاری ۱۲ درصد رشد داشته است. محاسبات نشان می‌دهد رقم نقدینگی در مردادماه به رقم ۲ هزار و ۷۶۸ هزار میلیارد تومان رسیده است. در نتیجه می‌توان گفت که نقدینگی در مرداد سال‌جاری به نسبت خردادماه رشد ۴ درصدی را تجربه کرده است. علاوه‌بر این بررسی روند رشد نقطه‌به‌نقطه نقدینگی نیز نشان می‌دهد که در مردادماه این رشد ۳/ ۳۳ درصد بوده است. در حالی که در خردادماه رشد نقطه‌به‌نقطه نقدینگی ۲/ ۳۴ درصد ثبت شده است. بنابراین در مردادماه از سرعت رشد نقدینگی نیز کاسته شده است.

منبع: فرارو

کلیدواژه: پول پرقدرت تورم هزار میلیارد تومان رشد نقطه به نقطه استقراض دولت کاهش پایه پولی نشان می دهد بانک مرکزی رشد پایه پولی پایه پولی پایه پولی رقم نقدینگی خالص دارایی پول پرقدرت کسری بودجه سال جاری ۲۸ درصد ۴ درصد ۲ هزار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۸۰۷۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجربه اخیر کاهش نرخ ارز در شرایط بحرانی بی‌سابقه بود

قائم مقام اسبق وزارت صمت با اعلام اینکه تجربه اخیر کاهش نرخ ارز در شرایط بحرانی بی‌سابقه بود، گفت: عملکرد یکساله مدیریت جدید بانک مرکزی قابل تحسین است. - اخبار اقتصادی -

محمد صادق مفتح، قائم مقام اسبق وزارت صمت در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، گفت: در زمان بحران های سیاسی، کاهش نرخ ارز اقدام بسیار بزرگی محسوب می‌شود، چرا که بسیاری ازجمله عوامل دشمن، کانال‌های دلالی تلگرامی و برخی افراد و رسانه‌ها، پیش بینی می‌کردند که در شرایط ملتهب کشور، هیجانات و انتظارات تورمی افزایش می‌یابد و نرخ ارز تا 100 و حتی 120 هزار تومان جهش می‌کند، اما خلاف این موضوع رخ داد و نرخ ارز کاهشی شد و اکنون تا کانال 60 هزار تومان ریزش کرده است.

مفتح تصریح کرد: این موضوع حاکی از آن است که دولت و بانک مرکزی در مهار بازار ارز عملکرد موفقی داشته‌اند و این اتفاق شاید برای اولین بار است که با این همه اتفاقات سیاسی و امنیتی منطقه، در اقتصاد ایران روی داده است.

وی اضافه کرد: عملکرد یک ساله مدیریت جدید بانک مرکزی قابل تحسین است و اقدامات ایشان برای مدیریت بازار ارز و کنترل انتظارت تورمی در سطح جامعه به خوبی جواب داده است. 

قائم مقام اسبق وزارت صمت اظهار کرد: تمام واقعیت‌های اقتصادی حاکی از این است که کشور توانسته بحران‌ها را مدیریت کند و  پیش بینی بنده این است که کاهش نرخ ارز تداوم خواهد داشت و با افت نرخ ارزقیمت طلای داخلی نیز نزولی خواهد شد. 

این تحلیلگر اقتصادی عنوان کرد: مهمترین عاملی که موجب کاهش نرخ ارز و تورم در کشور شده، این است که بانک مرکزی و دولت توانسته‌اند بازارها را در شرایط بحرانی مدیریت کنند؛ به طوری که در 5 سال گذشته برای اولین بار است که دولت در موضع ابتکار عمل قرار گرفته است.

مفتح در پایان تاکید کرد: همچنین بانک مرکزی موفق شد نرخ رشد نقدینگی و نرخ رشد پایه پولی را کاهش دهد که این موضوع نیز به کاهش نرخ ارز کمک کرده است. علاوه بر این افزایش میزان فروش نفت و قیمت آن، درآمدهای ارزی را تقویت کرده است که به مدیریت بهتر بازار ارز کمک خواهد کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تورم نقطه به نقطه فروردین ماه اعلام شد
  • بانک مرکزی: تورم نقطه‌به‌نقطه در فروردین به کمتر از ۳۵ درصد رسید
  • معامله ارز، بی‌رونق‌تر از دیروز
  • بانک مرکزی: تورم ۲۷ درصد کاهش یافت!
  • گزارش عملیات اجرایی سیاست پولی
  • بانک مرکزی رکوردشکنی ۸۰ ساله تورم را تکذیب کرد
  • مانور عجیب روی کاهش نقدینگی
  • قیمت جهانی طلا به ۲۲۸۳ دلار و ۲۳ سنت رسید
  • تجربه اخیر کاهش نرخ ارز در شرایط بحرانی بی‌سابقه بود
  • شاه کلید مهار تورم