Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس کمیته مطالعات جمعیتی شورایعالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه پنجره جمعیتی کشورمان تا کمتر از ۲۰ سال آینده بسته می‌شود، گفت: تاکنون هیچ بودجه‌ای به مسئله جمعیت اختصاص داده نشده اما در حوزه فوتبال برای پرداخت میلیاردی به " ویلموتس" مشکلی نداریم! - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ ﺳﺎزﻣﺎن ﺑﯿﻦ‌المللی ﮐﺎر، ﺳﻦ ﺟﻮاﻧﯽ را سن 15 تا 24 ﺳﺎل در ﻧﻈﺮ می‌گیرد و در اﯾﺮان ﺳﺎزﻣﺎن ملی ﺟﻮاﻧﺎن این ﺳﻦ را 15 تا 29 ﺳﺎل درﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ؛ طبق گزارش‌های مرکز آمار ایران، ﺟﻤﻌﯿﺖ ﺟﻮان29 ــ 15 ﺳﺎﻟﻪ کشورمان از ﺳﺎل 1385 ﺑﻪ ﺑﻌﺪ در ﺣﺎل ﮐﺎﻫﺶ اﺳﺖ.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

موضوعات زیرساختی کشور هیچ ربطی به جناح‌بندی‌های سیاسی ندارند و به تمام ملت مربوط هستند؛ به این معنی که وابسته به دیدگاه و جناح خاصی نیستند، "جمعیت" یکی از این مقوله‌هاست حتی رویکرد غربی می‌گوید جمعیت باید افزایش پیدا کند!سیاسی کردن چنین مواردی جز آسیب و زیان فایده دیگری برای آینده کشور همراه نخواهد داشت.

مردم نیز باید بدانند که جامعه در شرایط جمعیتی مطلوبی قرار ندارد؛فرصت و پنجره جمعیتی کشور به ‌اندازه 30 تا 40 سال است که نیمی از آن طی شده است! پنجره جمعیتییک فرصت طلایی است که در آن جوانانِدر سن فرزندآوری، به بیشترین حد خود می‌رسند،به‌عبارتی از روزی که دهه‌ شصتی‌ها وارد سن ازدواج شدند، پنجره جمعیتی به‌روی کشورمان باز شد.

در برنامه ششم توسعه، قرار بود که نرخ باروری کشور به 2.5 فرزند برسد اما در حال حاضر این شاخص با کاهش قابل توجه به حدود 1.7 فرزند رسیده است!معنی این اتفاق آن است که از ابتدای برنامه ششم، نرخ باروری ما کاهش پیدا کرده است.

برای اطلاع از این که جمعیت ایران در چه مرحله‌ای از عمر خود قرار دارد و همینطور بررسی برخی شاخص‌های مهم جمعیتی با جناب "دکتر محمد جواد محمودی" رئیس کمیته مطالعات و پایش سیاست‌های جمعیتی ستاد فرهنگ شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت‌و‌گویی انجام داده‌ایم که در ادامه تقدیم مخاطبان ارجمند تسنیم شده است:

تسنیم: یکی از شاخص‌های مهم جمعیتی، نرخ رشد است؛ این شاخص به روند افزایش خالص جمعیت در طول یک سال اشاره دارد؛ ‌برای شروع بفرمائید که کشور ما در این شاخص چه وضعیتی دارد؟

طبق برآورد­های انجام شده بر مبنای نتایج سرشماری، جمعیت ایران در پایان نیمه اول سال جاری حدود 83.6 میلیون نفر بوده است؛ مطابق نتایج سرشماری، نرخ رشد جمعیت ایران از 1.29 درصد در سال 1390 به 1.24 درصد در سال 1395 رسیده است.

برآورد نشان می­­‌دهد نرخ رشد جمعیت کشورمان با کاهش بیشتر، در حال حاضر به حدود 1 درصد رسیده است! به عبارت دیگر سالیانه فقط حدود 800 هزار نفر به جمعیت ما به‌صورت خالص اضافه می­‌شود.

تسنیم: "نرخ جایگزینی" موئلفه مهم دیگری در مطالعات جمعیتی است؛ این موئلفه به چه معنی است؟

برای توضیح "نرخ جایگزینی" باید نخست به تعریف نرخ باروری بپردازیم؛ نرخ باروری به تعداد متوسط فرزندانی که یک زن در طول دوره باروری خود به دنیا می‌آورد، اشاره دارد؛ با توجه به اینکه نرخ باروری کماکان کمتر از نرخ مورد نیاز برای جایگزینی جمعیت (حدود 1.7 فرزند به ازای هر زن) است، پیش‌بینی می­‌شود در سال‌های آینده با کاهش بیشتر نرخ رشد جمعیت مواجه شویم؛ نرخ جایگزینی برای جلوگیری از کاهش جمعیت 2.1 است.

تسنیم: برای درک بیشتر شاخص نرخ باروری بفرمائید که روند موالید کشور در طول سال‌های اخیر چه سیری را طی کرده است؟

سال 1380 تا سال 1394 در کشور افزایش موالید در حال رخ دادن بوده است اما پس از سال 1394 به علت خالی‌شدن توان درونی جمعیت، تعداد تولدها با شیب تقریباً تندی شروع به کاهش کرده و در سال 1398 تعداد موالید کشور (1196000)، نسبت به سال قبل کاهش بیش از 12.5 درصدی ( کاهش بیش از 170 هزار تولد!) را شاهد بوده  که درچند دهه اخیر بی‌سابقه بوده است.

تعداد تولدهای سال 1398 در مقایسه با سال 1394 نشان دهنده کاهش 374219 نفری است همچنین میزان موالید از حدود 20 در هر هزار نفر جمعیت در سال 1394 با کاهشی محسوس به 14.4 در هر هزار نفر جمعیت در سال 1398 به کمترین حد خود در طی 50 سال گذشته رسیده است.

درصد افراد در گروه 64-15 ساله از 70.8 درصد در سال 1390 به 69.9 درصد در سال 1395 کاهش یافته است؛ کاهش افراد در سن کار، یکی از پیامدهای کاهش شدید باروری در کشور است.

تسنیم: کشور ما در حال حاضر در دوره "پنجره جمعیتی" قرار دارد، این دوره از نگاه آمار چه تعریفی دارد؟

کمترین درصد کاهش جمعیت در گروه سنی 29-15 ساله مشاهده می­‌شود؛ جمعیت در گروه سنی 29-15 ساله طی چهار دهه از 26.4 درصد در سال 1365 به 25.1 درصد در سال 1395 کاهش یافته است؛ این ثبات جمعیت جوان به معنای قرار داشتن در "پنجره جمعیتی" است البته پنجره جمعیتی ما تا کمتر از 20 سال آینده بسته می‌شود!

تسنیم: بنا به تعاریف بین المللی، دوره سنی 64-30 به میانسالی جمعیت اشاره دارد؛ با توجه به توضیحات شما، وضعیت دیگر دوره‌های سنی در کشور چگونه است؟

نکته قابل توجه در این زمینه، تغییرات قابل ملاحظه در دو گروه سنی 14-0 ساله و 64-30 ساله است؛ جمعیت گروه سنی 14-0 ساله از 45.5 درصد در سال 1365 به 24.0 درصد در سال 1395 کاهش یافته است؛ جمعیت گروه سنی 64-30 نیز از 25.1 درصد طی چهار دهه به 44.8 درصد افزایش یافته است.

تسنیم: پس دوره میانسالی جمعیت کشور آغاز شده است و این موضوع که هنوز وارد مرحله میانسالی جمعیت نشده‌ایم، درست نیست!

بله! همینطور است؛ ما از اوایل دهه 90 وارد مرحله میانسالی جمعیت شده‌ایم؛ طی سال‌های 1385 تا 1395 جمعیت گروه سنی 15 تا 29 سال با سیر کاهشی محسوسی حدود 10 درصد همراه بوده و در مقابل گروه سنی 30 تا 64 سال (میانسال) در همین دوره بیش از 10 درصد افزایش داشته است؛ به عبارت دیگر جمعیت گروه سنی 30 سال به بالا روند افزایشی خود را با سرعت بیشتر ادامه داده ‌است.

تسنیم: دلیل وجود آمارها و نظرات مختلف در حوزه جمعیت چیست و برای رفع این معضل چه باید کرد؟

باید در مقوله جمعیت کارهای اساسی انجام دهیم و تا زمانی که "جمعیت" متولی مشخصی نداشته باشد، مشکلات این حوزه سر و سامان نمی‌گیرد؛‌ ما در شورایعالی انقلاب فرهنگی با تشکیل "کمیته مطالعات و پایش سیاست‌های جمعیتی" جرقه این کار را زده‌ایم؛ در این زمینه باید به یک اجماع نخبگانی برسیم؛ در آن صورت دیگر شاهد آمارهای متفاوتی در این زمینه نخواهیم بود و همه در موضوع جمعیت به توافق خواهند رسید.

تسنیم: منظور شما این است که با وجود وزارتخانه‌های مختلفی همچون بهداشت، ورزش و جوانان، فرهنگ و ارشاد و ... در واقع هیچ سازمانی رسیدگی به امور جمعیتی را برعهده نگرفته است؟

بله دقیقاً! اگر نهاد مشخصی به‌عنوان متولی این حوزه وجود داشت، می‌توانستیم اقدامات جمعیتی را پیگیری و مطالبه کنیم و در نتیجه سیاست‌های جمعیتی به بار می‌نشستند؛ در حال حاضر اگر از هر نهاد یا سازمانی پرسش کنیم ادعا می‌کند که در جهت سیاست‌های جمعیتی خوب کار می‌کند و بقیه ارگان‌ها کم‌کاری می‌کنند!

تسنیم: در واقع حتی ارگان‌هایی که برای رسیدگی به مصوبات و قوانین جمعیتی مشخص شده‌اند از انجام وظیفه خود شانه خالی می‌کنند! این اهمال در آینده، کشور را با چه تبعاتی درگیر می‌کند؟

با وجود تذکرهای متوالی و متعدد مقام معظم رهبری هنوز شاهدیم هر بخشی وظایف خود را به ارگان‌های دیگر ارجاع می‌دهد، از طرفی دولت هم اصلاً به مسئله کاهش جمعیت اعتقاد ندارد! بنابراین یک نهاد متولی باید جوانب بحران جمعیت را تبیین کند و مثلاً هر دو ماه یک بار در این رابطه گزارش دهد با ادامه روند کاهش جمعیت با انقراض نسلی رو‌به‌رو خواهیم بود.

تسنیم: دلیل کم‌کاری و عدم توجه مجلس و دولت در طراحی و اجرای قوانین و سیاست‌های جمعیتی چیست؟

متاسفانه ساختار سنی مملکت در حال تغییر است و در این رابطه توجیهاتی مثل نبود منابع مالی قابل قبول نیست؛ چطور است که در حوزه فوتبال برای پرداخت میلیاردها تومان به "ویلموتس" مشکل نداریم اما برای حل بحران ازدواج و فرزندآوری با کمبود اعتبار مواجه‌ایم! باید در نظر داشته باشیم که پول‌های این‌چنینی از هزینه‌های جاری کشور کسر می‌شود و از بیت المال است.

به نظرم با شرایط موجود باید هر کاری داریم، زمین بگذاریم و در عوض تمام تلاش خود را به حل مسئله جمعیت معطوف کنیم.

تسنیم: با توجه به اینکه جمعیت حوزه‌ای بی‌متولیست حتی در خصوص اختصاص بودجه در مورد محل هزینه‌کرد آن شفاف‌سازی نمی‌شود؛ اخیراً بر اساس بررسی‌ها شاهد بوده‌ایم که در وزارت بهداشت متاسفانه کمتر از 25 درصدِ اعتبار 1100 میلیاردی درمان ناباروری به عنوان یارانه درمان خرج درمان زوجین نابارور می‌شود!

تاکنون به طور مشخص هیچ بودجه‌ای در کشورمان به مسئله جمعیت اختصاص داده نشده است؛ با این حال اعلام می‌شود که با کمبود اعتبار مواجه‌ایم! به نظر من حتی اگر لازم باشد باید با استقراض داخلی یا خارجی برای مسئله بحران جمعیت هزینه کنیم!

اگر وارد سالخوردگی جمعیت شویم، هیچ راه گریزی نخواهیم داشت؛ ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی استارت این کار را زده‌ایم و باید در این راه از ما حمایت شود؛ وقتی رهبر انقلاب از مسئولان مطالبه می‌کنند همه در ظاهر قبول می‌کنند اما در عمل کسی کاری انجام نمی‌دهد! ‌در حالی که بسیاری از اقدامات لازم در این زمینه جنبه مادی ندارد؛‌ ما نیاز داریم تا با تغییر در ساختارهای اقتصادی، موضوع جمعیت را پایه همه برنامه‌ریزی‌ها و سیاست‌گذاری‌ها قرار دهیم.

ویدیو کلیپ/ دنیای غرب این جرم بزرگ را دارد که نقش "مادر" را تضعیف کرده استبی‌تدبیری دولت و مجلس در مسئله "جمعیت" چطور ایران را پیرترین کشور خاورمیانه خواهد کرد!آیا مجلس یازدهم به "مسئله جمعیت" مورد تأکید رهبری توجه می‌کند؟!

انتهای پیام/

R1534/P/S2,18,1417/CT2 واژه های کاربردی مرتبط دولت دوازدهم نمایندگان مجلس فرزندآوری شورای عالی انقلاب فرهنگی کاهش جمعیت بیشتر بخوانید... گزارش| زنگ خطر کاهش جمعیت در فارس به صدا درآمد‌ / بلایی که تک فرزندی سر کودکانمان می‌آورد فیلم کوتاه// "کم‌فرزندی" و رنج دوچندان "تنهایی" دوران سالمندی! کاهش ۱۲.۵درصدی تعداد موالید کشور در عرض یک سال!/ شعارسرایی در زمینه ازدواج و فرزندپروری اثربخش نیست! قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان بیشتر بخوانید... گزارش| زنگ خطر کاهش جمعیت در فارس به صدا درآمد‌ / بلایی که تک فرزندی سر کودکانمان می‌آورد فیلم کوتاه// "کم‌فرزندی" و رنج دوچندان "تنهایی" دوران سالمندی! کاهش ۱۲.۵درصدی تعداد موالید کشور در عرض یک سال!/ شعارسرایی در زمینه ازدواج و فرزندپروری اثربخش نیست! واژه های کاربردی مرتبط دولت دوازدهم نمایندگان مجلس فرزندآوری شورای عالی انقلاب فرهنگی کاهش جمعیت پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی ۱ هزینه اینترنت معلمان و دانش‌آموزان در "شاد" اعلام شد+جزئیات ۲ مستمری "مددجویان بهزیستی و کمیته امداد" ۱۵ درصد افزایش یافت ۳ وزیر سابق آموزش‌و‌پرورش: باید به‌شدت نگران "عدم‌حضور فیزیکی دانش‌آموزان در مدارس" باشیم/ "آموزش مجازی" تیغ دولبه ۴ جزئیات افزایش مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد اعلام شد ۵ خودسوزی یک مرد پس از شکایت همسرش باعث سوختگی شدید مأمور پلیس شد ۶ ۲ کشته در اتاقک ویران شده خودروی نیسان + تصاویر ۷ نمکی: ممکن است پاییز سختی در پیش داشته باشیم/ برای بازگشایی مدارس در کنار وزارت آموزش و پرورش هستیم ۸ رایزنی برای رایگان شدن اینترنت "شاد" ادامه دارد/انتشار دفترچه استخدام تا ۱۰ شهریور مهمترین اخبار اجتماعی "تاکسی هوایی برقی عمودپرواز" در تهران راه اندازی می‌شود؟! برای پرداخت میلیاردی به "ویلموتس" مشکلی نداریم اما برای ازدواج جوانان و فرزندآوری اعتبار نداریم! ایران موفق به اختراع و تولید "دستگاه تشخیص سریع کرونا" شد دغدغه سال تحصیلی کرونایی برای دانش‌آموزان حاشیه شهرها مهمترین اخبار تسنیم همتی: در حال خروج از رکود اقتصادی ناشی از کرونا هستیم ترامپ در تکزاس حالت فوق العاده اعلام کرد افزایش ۷ برابری ظرفیت هسته معاملات بورس/ عضو هیات مدیره بورس تهران اذعان کرد: دو نوبت شدن معاملات عامل ریزش بازار بود «الشجاعیه» غزه بمباران شد/ ۴ نیروی «سرایا القدس» شهید شدند "هر کوچه یک حسینیه"| مدیحه‌سرایی حاج مهدی رسولی مقابل درب منزل یک شهید + تصاویر درباره ما ارتباط با ما آرشیو اخبار پیوندها بازار پربیننده‌ترین اخبار قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان ما را دنبال کنید: RSS اینستاگرام توییتر فیسبوک   آپارات   بیسفون   سروش   ویسپی   آی‌گپ
All Content by Tasnim News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

منبع: تسنیم

کلیدواژه: دولت دوازدهم نمایندگان مجلس فرزندآوری شورای عالی انقلاب فرهنگی کاهش جمعیت دولت دوازدهم نمایندگان مجلس فرزندآوری شورای عالی انقلاب فرهنگی کاهش جمعیت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۸۱۸۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۰ درصد امکانات دستگاه‌های دولتی در اختیار زوج‌های جوان قرار گیرد

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،رضا ابراهیمی، در جلسه ستاد ساماندهی امور جوانان آذربایجان غربی که با موضوع تشریح برنامه‌های هفته ازدواج برگزار شد، با بیان اینکه براساس مصوبه شورای عالی جوانان دستگاه‌های دولتی و عمومی باید ۲۰ درصد از امکانات و ظرفیت‌های خود را رایگان در اختیار زوج‌های جوان قرار دهند گفت: در این بین ادارات و دستگاه‌های اجرایی شهرستان مکلف هستند برای برپایی ازدواج آسان اماکن و سالن‌های خود را در اختیار جوانان قرار دهند.

وی اظهار داشت: ترویج ازدواج اسان یک ضرورت است که لزوم ورود بیشتر و جدی تمامی نهاد‌ها و ادارات را دارد.

وی با بیان اهمیت استفاده از ظرفیت خیرین ازدواج عنوان کرد: لازم است به صورت ساماندهی شده مجمع خیرین امر ازدواج در استان تشکیل شود تا در اوایل زندگی خیرین با حمایت مادی و یا مسکن زوجین را در زندگی مشترک یاری دهند.

ابراهیمی اضافه کرد:مراکز مشاوره غیر مجاز و بدون مجوز شناسایی و با متخلفین برخورد خواهد شد.

سجاد بیرامی، مدیرکل ورزش و جوانان آذربایجان غربی هم با ارائه عملکرد اداره کل ورزش و جوانان در بخش‌های مختلف جوانان گفت: در طی سال گذشته بیش از ۲ هزار نفر در مراکز مشاوره ازدواج ورزش و جوانان استان مشاوره رایگاه پیش، حین و بعد از ازدواج دریافت کرده اند.

بیرامی با اشاره به اینکه هفته ازدواج امسال از ۱۹ تا ۲۵ خرداد با برگزاری برنامه‌های متنوع برگزار خواهد شد اظهار داشت:
طرح " وصال شیرین " که مبنای آن ارزان سازی ازدواج برای جوانان است، را با همکاری یکی از سمن‌های جوانان امسال اجرایی خواهیم کرد.

 وی افزود بر همین اساس، سامانه‌ای طراحی شده که طی آن، خدمات ارزان به جوانان در شُرُف ازدواج ارائه خواهد شد، این خدمات ارزان ازدواج شامل ۱۳ مورد از جمله: گل فروشی، لباس فروشی و ... می‌باشد و در این سامانه، شرایط دریافت تسهیلات قرض الحسنه هم برای جوانان وجود دارد

بیرامی اضافه کرد؛ برای توسعه عرصه جوانان، نیاز داریم گه تمام دستگاه‌ها پای کار باشند و انتظار داریم رسانه‌ها و خبرگزاری در مسیر فرهنگ سازی ازدواج آسان، اثر گذاری داشته و مسئولان را یاری دهند

وی با بیان برنامه‌های مصوب هفته ازدواج گفت: سال گذشته در ۹شهرستان آذربایجان غربی برای ۲۸۷ زوج جشن‌های وصال را برگزار کردیم و امسال بنا داریم در ۱۷ شهرستان استان جشن‌های وصال را برگزار کنیم.

بیرامی اضافه کرد:با همکاری سمن‌های مربوطه و همکاران اداره کل، توانستیم سال گذشته رتبه اول کشور را در برپایی جشن‌های وصال کسب کنیم.

دیگر خبرها

  • اختصاص اعتبار ۱۵۰۰ میلیاردی برای ترمیم حقوق کارکنان وزارت کشور
  • جزئیات تسیهلات ازدواج و فرزندآوری
  • بانک تجارت در فروردین ۱۴۰۳ جمعا ۱۶۹۸ فقره وام ازدواج و فرزندآوری پرداخت کرد
  • بیشترین نرخ بیکاری متعلق به کدام استان؛ روندها رو به کاهش به چه معناست؟
  • بیشترین نرخ بیکاری متعلق به این استان کردنشین است
  • بانک تجارت در فروردین 1403 جمعا 1698 فقره وام ازدواج و فرزندآوری پرداخت کرد
  • بهترین وام خرد سال ۱۴۰۳: راهنمای کامل دریافت وام برای مردم عادی
  • ۲۰ درصد امکانات دستگاه‌های دولتی در اختیار زوج‌های جوان قرار گیرد
  • حفظ کیان خانواده سلامت جامعه را ارتقا می‌دهد
  • پرداخت ۱۶۰ هزار میلیارد تومان وام ازدواج در کشور