Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-29@12:45:09 GMT

پشت پرده تخریب مامن صادرکنندگان

تاریخ انتشار: ۴ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۰۹۰۰۷۲

ساعت24-در روزهای اخیر هجمه‌های فراوانی از سوی برخی افراد که منافع شخصی خود را بر هر موضوعی ارجح می‌دانند، علیه وزارت صنعت، معدن و تجارت به صورت اعم و سازمان توسعه تجارت ایران به صورت اخص وارد شده است.

با نگاهی به سوابق و دیدگاه‌های غیرکارشناسی و جانبدارانه این دسته از افراد و موضع‌گیری‌های ایشان در موارد مختلف می‌توان یقین پیدا کرد سازمان توسعه تجارت ایران در مسیر واقعی خود حرکت کرده و ریل‌گذاری صورت گرفته در طول سال‌های اخیر توسط مدیران و کارشناسان سازمان توسعه تجارت ایران منافع گروه‌های خاصی که بقای خود را در فرصت‌های رانت‌جویانه و سوءاستفاده از معیشت مردم می‌دانند را به خطر انداخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پرواضح است وجود نیروی کارشناسی جوان، متعهد و متخصص در سازمان توسعه تجارت ایران و فعالیت براساس مبانی علمی و تجربی به مذاق برخی صادرکننده‌نماها خوش نیامده و به روش‌های ناجوانمردانه و غیراخلاقی سعی می‌کنند شرایط را به نفع خود تغییر دهند.

جامعه صادرکنندگان، مجموعه‌ای نجیب، زحمتکش و دلسوز بوده که در طول دو سال گذشته و با وجود مشکلات فراوان فراروی صادرات غیرنفتی بیش از ۵۰ میلیارد یورو ارز حاصل از صادرات غیرنفتی را به چرخه اقتصادی کشور بازگردانده‌اند.

 مجموعه‌ای که بیش از ۲ هزار صادرکننده با ایفای ۱۰۰ درصدی ارز حاصل از صادرات به میزان ۱۳ میلیارد یورو را در خود جای داده است. جامعه‌ای که با وجود تعدیل ۲۰ درصدی بازگشت ارز در سال ۹۷ نسبت به بازگشت ۱۰۰ درصدی خود اقدام کرده‌اند. صادرکنندگان واقعی این دسته از مجموعه‌های بازرگانی و تولیدی صادراتی هستند که به صادرات نه به عنوان یک حرفه و شغل بلکه به عنوان یک ماموریت در راستای توسعه کمی و کیفی صادرات و جهش تولید می نگرند.

سازمان توسعه تجارت ایران افتخار دارد به عنوان حامی صادرکنندگان واقعی، ‌احقاق حقوق حقه صادرکنندگان را سرلوحه خود قرار داده و با استفاده از ابزارهای در اختیار، آنان را حمایت و تشویق کند.

بیش از دو سال و چند ماه از شرایط ارزی جدید و ضرورت رفع تعهد ارزی صادرکنندگان می‌گذرد و سازمان توسعه تجارت ایران توانسته است مسوولیت خود را به خوبی ایفا کند. همکاری با بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، گمرک جمهوری اسلامی ایران، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، اتاق تعاون و سایر اتحادیه‌ها و تشکل‌ها و همچنین مجموعه‌های دولتی تاثیرگذار بر تجارت خارجی در جهت ایفای تعهدات ارزی صادرکنندگان و همچنین ارائه راهکارهای کاربردی اجرایی در این مسیر جایگاه ممتازی به سازمان توسعه تجارت ایران اعطا کرده است.

نقطه قوت سازمان توسعه تجارت ایران که همواره به آن افتخار کرده است ارتباط نزدیک و صمیمانه با جامعه صادرکنندگان بخش خصوصی بوده به نحوی که صادرکنندگان، سازمان توسعه تجارت ایران را خانه و مامن خود دانسته و اعتقاد دارند سازمان مذکور با وجود جوان بودن از چنان توانمندی کارشناسی و علمی برخوردار است که کمتر نهادی را می‌توان یافت که دلسوزانه و مشفقانه با درک صحیح از مشکلات صادرکنندگان تا حل مشکل پیش می‌رود و مسوولیت اجتماعی خود را به خوبی ایفا می‌کند.

تشکیل کمیته کارشناسی شورای عالی توسعه صادرات غیرنفتی با هدف بسیج همه بخش‌ها در جهت توسعه صادرات و ایفای نقش حلقه واسط میان دولت و جامعه صادرکنندگان واقعی، تدوین نقشه جامع کالا و کشور، کمک و مساعدت در اجرای برنامه‌های ترویجی، مشاوره‌های کاربردی به صادرکنندگان با دارا بودن بانک‌های اطلاعاتی توانمند، بهره‌گیری از تجربه و دانش رایزنان بازرگانی سابق، تشکیل میزهای کالایی و کشوری در تهران و شهرستان‌ها، نگاه ویژه به مقوله صادرات در نواحی کشور با تقویت سازمان‌های صنعت، معدن و تجارت سراسر کشور و در یک کلام فرهنگ‌سازی در حوزه صادرات، سازمان توسعه تجارت ایران را در زمره سازمان‌های توسعه تجارت سایر کشورها همچون جترو و کترا قرار داده است.

تجربه پرداخت مشوق‌های صادراتی از طریق بسته حمایت از صادرات غیرنفتی به عنوان نقشه راه حمایت از صادرکنندگان و همچنین نگاه ویژه به توسعه روابط تجاری با ۱۵ کشور همسایه و همچنین کشورهای حوزه اتحادیه اوراسیا و تعامل سازنده با سایر مجموعه‌های دخیل در توسعه صادرات به کشورهای همسایه از جمله وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی، گمرک جمهوری اسلامی ایران و وزارت امورخارجه نگاه همگان را به سازمان توسعه تجارت ایران معطوف کرده است.

حجم و تنوع مسوولیت‌های سازمان توسعه تجارت ایران و کارنامه ممتاز سازمان مذکور در انجام وظایف محوله مورد تایید خاص و عام بوده و آماری که از بازگشت ارز حاصل از صادرات از طریق تعامل سازنده و استفاده از ابزارهای تشویقی در روزهای آینده اعلام خواهد شد، نتیجه تلاش‌های مجدانه سازمان توسعه تجارت ایران در این مسیر است.

 افرایش میزان رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان که با طیب خاطر و با علم به مصرف وجوه ارزی صادرات درچرخه تولید، اشتغال و سرمایه‌گذاری به این مهم اقدام کرده‌اند، یکی از نتایج همکاری صادقانه سازمان توسعه تجارت ایران و بخش خصوصی است که نویدبخش روزهای خوبی برای صادرات کشور است.

صادرات ۴۱ میلیارد دلاری کالا در سال ۱۳۹۸ هر چند در نگاه اولیه بیانگر کاهش صادرات نسبت به سال ۹۷ است ولی نباید فراموش کرد در شرایطی عدد فوق به دست آمده که کشور با شدیدترین تحریم‌ها روبه‌رو بوده و با وجود مشکلات گسترده در حوزه روابط پولی و بانکی و همچنین بالا بودن هزینه‌های صادرکنندگان جهت ماندگاری و حضور در بازارهای هدف از یک‌سو و شیوع ویروس منحوس کرونا در ماه‌های پایانی سال ۹۸ از سوی دیگر، سازمان توسعه تجارت ایران با استفاده از توان حاکمیتی خود توانست صادرکنندگان را از گردنه سخت تحریم‌ها و مشکلات ناشی از ویروس کووید ۱۹ برهاند و چشم‌انداز جذابی را فراروی ایشان قرار دهد.  

تجربه همکاری و تعامل سازمان توسعه تجارت ایران با بخش خصوصی در جهت ارائه نظرات کارشناسی و اثرگذار جهت درج در بسته‌های رفع تعهدات ارزی مصوب کمیته ماده ۲ مستقر در بانک مرکزی در سال‌های ۹۷ تا ۹۹ و حمایت مستمر از صادرکنندگان خوشنام و اثرگذار بر کسی پوشیده نیست.

یکی از اثرگذارترین فعالیت‌های سازمان توسعه تجارت ایران توجه به صادرات خدمات به ویژه، صادرات خدمات فنی و مهندسی است که از جنبۀ فرهنگی، صادرات این نوع از خدمات نیز سبب تقویت دیدگاه‌های مردم سایر کشورها به جمهوری اسلامی ایران خواهد بود. در این میان ایجاد همگرایی و هم‌افزایی میان صادرکنندگان خدمات فنی مهندسی از طریق کمیته ماده ۱۹ موجب رشد و توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی را فراهم کرده است.

در کنار این موارد تلاش در جهت ابلاغ و تخصیص و پرداخت مشوق‌های صادراتی، علیرغم محدودیت‌های بودجه‌ای موجود و بهره‌مندی بیش از ۹۰۰ واحد صادراتی از مشوق‌های سازمان توسعه تجارت ایران در سال ۹۸، پرداخت تسهیلات از محل منابع صندوق توسعه ملی مندرج در بسته حمایت از صادرات غیرنفتی به بیش از ۵۰۰ بنگاه صادراتی از طریق تعیین شاخص‌های اثرگذار و همچنین ایجاد سامانه سپیدار با هدف احراز اهلیت صادراتی متقاضیان تسهیلات ریالی به صورت اتوماتیک و خودکار، تلاش برای ایجاد و تقویت شرکت‌های مدیریت صادرات، کنسرسیوم‌ها، خوشه‌ها، تربیت صادرکنندگان جوان با هدف حرکت از روش‌های سنتی به روش‌های علمی و مدرن به منظور توسعه صادرات محصولات واجد ارزش افزوده و دانش‌ بنیان و همچنین حمایت از صادرکنندگان محصولات نانو و بایو از دیگر برنامه‌های سازمان توسعه تجارت ایران است.

حمایت و تشویق صادرکنندگان با اولویت ایفای تعهدات ارزی در فصول ده‌گانه بسته حمایت از صادرات غیرنفتی، تلاش در جهت کاهش هزینه‌های حمل کالاهای صادراتی از طریق ایجاد و استمرار خطوط منظم دریایی با اولویت کشورهای حوزۀ دریای خزر، خلیج فارس، شرق آفریقا و در نهایت غرب آفریقا به عنوان بازارهای کالاهای صادراتی کشور، تشکیل کارگروه کیفیت و استاندارد صادراتی، کارگروه حمایت و تشویق صادرکنندگان خوشنام و در نهایت تشکیل کمیته اقدام صادراتی با هدف رفع مشکلات موردی صادرکنندگان در حیطه‌های مختلف از برنامه‌های سازمان توسعه تجارت ایران در زمینۀ لجستیک و خدمات بازرگانی در راستای توسعۀ صادرات غیرنفتی است.

اما این پرسش مطرح است که چرا با وجود خدمات و فعالیت‌های گسترده در طول یک‌سال اخیر که فقط بخشی از آن بیان شد، به یکباره و همزمان با هفته دولت، سازمان توسعه تجارت ایران مورد انتقاد غیرمنصفانه افرادی خاص قرار می‌گیرد که مورد تایید جامعه صادرکنندگان نیستند و با اطلاعات ناقص و نادرست خود فضای صادرات کشور را ملتهب کرده و اعتماد متقابل بخش‌های خصوصی و دولتی را مورد هجمه قرار می‌دهند.

بی‌شک برنامه‌های سازمان توسعه تجارت ایران در راستای حمایت از صادرکنندگان واقعی و دفاع از آنان در مقابل صادرکننده‌نماهایی است که بعضا با سوءاستفاده از نیازهای دیگران، با کارت‌های بازرگانی دیگران و یا کارت‌های اجاره‌ای صادرات می‌کنند و بدون توجه به شرایط خاص کشور، اقدامات مسئولان اجرایی در جهت تبدیل تهدید محدودیت صادرات نفت به فرصت توسعه صادرات غیرنفتی را مورد تخطئه قرار می‌دهند. افرادی که سیستمی شدن و بر خط کردن فرآیند صدور و تمدید کارت‌های بازرگانی را در تقابل با منافع خود دانسته و قانونمند کردن این مسیر را بر نمی‌تابند.

متاسفانه افرادی که عمدا یا از روی جهل نسبت به هجمه علیه سازمان توسعه تجارت ایران اقدام می‌کنند شامل دو گروه صادرکننده‌نماها و افرادی است که تخریب، ممر درآمد آنها بوده و بدون هیچ اطلاعی و با تحریک گروه‌های خاص، در هر دوره‌ای مجموعه‌ای را تخریب می‌کنند.

صادرکننده‌نماهایی وجود دارند که از امکانات یارانه‌ای کشور جهت صادرات استفاده کرده و در طول دو سال اخیر میلیون‌ها یورو از ارز مورد نیاز کشور را خارج کرده‌اند و بعضا با توجیهاتی همچون صادرات ریالی و یا عدم امکان دریافت ارز و یا عدم امکان نقل و انتقال ارز با ادعای جلوگیری از پولشویی و قاچاق، قاچاق صادراتی را به قاچاق واردات پیوند زده و سرمایه‌های کشور را به ثمن بخس، از کشور خارج می کنند.

توجه به سخنان عالمانه رهبر فرزانه انقلاب در دیدار با اعضای هیات دولت به عنوان فصل‌الخطاب، بیانگر این مساله است که صادرات باید به عنوان یک اصل مورد توجه قرار گرفته و با عنایت به راهکارهای بازگشت ارز حاصل از صادرات، مشکلات صادرکنندگان را نیز مورد مداقه قرار گیرد. این موضوع در کمیته اقدام ارزی و کارگروه پایش رفتار تجاری، بر اساس قوانین مصرح بالادستی با حضور نمایندگان بخش خصوصی مورد بررسی قرار گرفته و تعلیق کارت‌های بازرگانی بیش از ۲ هزار کارت بازرگانی در راستای این نشست‌ها بوده است.

بی‌شک افرادی که قریب بیش از دو سال چند ماه بدون توجه به نیازهای واقعی جامعه، ارز حاصل از صادرات را به چرخه بازنگردانده و همواره با استفاده از تریبون‌های در اختیار سیاست‌های اجرایی را بدون ارائه راهکاری تخریب کرده‌اند همان واردکننندگانی هستند که با استفاده از امکانات موجود نسبت به واردات اقدام کرده و بعضا بعد از دریافت ارز با نرخ ترجیحی حتی حاضر نشده‌اند به تعهدات خود عمل کنند و خود را حامی تولیدکننده و حافظ معیشت مردم اعلام کرده‌اند.

سوال اینکه چگونه است که علیرغم صادرات و واردات گسترده و بدون توجه به قوانین و قواعد توسط این دسته قلیل که اقتدار صادرکنندگان واقعی را نشانه گرفته‌اند، همه سکوت اختیار کرده و دمی نمی‌زنند ولی تعلیق کارت بازرگانی عده‌ای محدود صادرکننده‌نما چنان به مذاق‌شان خوش نمی‌آید که به یکباره همه ساختارهای موجود را نشانه رفته و اتهام‌زنی و تخطئه دیگران را شغل اصلی و ممر معروفیت خود قرار می‌دهند که بی‌شک این معروفیت مانند کفی بر آب است که بعد از لحظه‌ای کنار رفته و همه چیز نمایان می‌شود.

منبع: ایسنا

منبع: ساعت24

کلیدواژه: سازمان توسعه تجارت ایران سازمان توسعه تجارت ایران جمهوری اسلامی ایران ارز حاصل از صادرات جامعه صادرکنندگان صادرکنندگان واقعی صادرات غیرنفتی توسعه صادرات تعهدات ارزی بخش خصوصی دو سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۹۰۰۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پشت پرده فعال‌شدن دیپلماسی آفریقاییِ ایران چیست؟

فرارو- جمعه گذشته تهران میزبان دومین "اجلاس بین المللی ایران و آفریقا" بود. نشستی که با حضور مقام‌های ارشد بیش از ۳۰ کشور آفریقایی به ویژه وزرای اقتصاد برگزار شد. بسیاری از تحلیلگران معتقدند که این قبیل نشست‌ها می‌توانند مقدمه‌ای برای وقوع تغییرات مثبت در روابط خارجی و به طور خاص دیپلماسی اقتصادی باشند.

به گزارش فرارو؛ در این راستا، یکی از نکاتی که چندین سال است از سوی کارشناسان مسائل راهبردی و تحلیلگران به عنوان نقدی به سیاست خارجی ایران مطرح شده، غافل شدن از برخی حوزه‌های جغرافیایی در عرصه سیاست خارجی و صرفا تمرکز بر برخی مناطق و کشور‌های خاص است. موضوعی که در برخی موارد در بزنگاه‌های تاریخی موجب وارد آمدن آسیب‌ها و خساراتی شده است.

با این همه، دولت سیزهم از زمان آغاز به کار خود در سال ۱۴۰۰، تمرکز ویژه‌ای بر توسعه روابط با مناطق مغفول در حوزه سیاست خارجی ایران معطوف کرده است. ابراهیم رئیسی در دو نوبت در قالب تور‌هایی به کشور‌های آفریقایی سفر انجام داده و توسعه روابط با آفریقایی‌ها را یکی از محور‌های اصلی سیاست خارجی دولت سیزدهم توصیف کرده است.

معادله‌ای که در قالب نشست بین المللی اخیر ایران و آفریقا نیز نمود‌های عینی‌تری گرفته است. با این همه، واقعیت این است که اقبال به توسعه روابط با کشور‌های آفریقایی در شرایط حاضر، به طور خاص تحت تاثیر ۳ مولفه مهم و محوری است.

۱. بازارِ رو به رشد کشور‌های آفریقایی

قاره آفریقا جمعیتی بیش از یک میلیارد نفر را در خود جای داده و بسیاری از تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که شاخص‌های اقتصادی در شمار قابل ملاحظه‌ای از کشور‌های افریقایی رو به رشد بوده و پالس هاس مثبتی را در مورد آینده این دسته از کشور‌ها به ویژه در حوزه اقتصادی مخابره می‌کنند.

در حقیقت، هم جمعیت این قاره چشمگیر است و هم درآمد خانوار‌ها در آن رو به بهبود است. این دو مولفه در نوع خود کشور‌های آفریقایی را به یک بازارِ هدف بسیار مناسب برای بسیاری از کشور‌های جهان تبدیل می‌کنند. ایران نیز با توجه به ظرفیت‌های صنعتی و تولیدی خود از این قاعده مستثنی نیست. می‌تواند کالا‌های ساخت خود را که از کیفیت بین المللی برخوردارند و البته کشور‌های آفریقایی می‌توانند آن‌ها را در مقایسه با نمونه‌ای مشابه خارجی، با قیمت کمتری تهیه کنند، به آفریقا صادر کند.

موضوعی که هم برای ایران و هم ملل آفریقایی حامل نفع و سود است.

۲. کسب حمایت موثر سیاسی در عرصه بین المللی

بلوک کشور‌های آفریقایی از وزن قابل توجهی در نهاد‌ها و سازمان‌های بین المللی برخوردارند. آفریقا چیزی در حدود ۵۴ کشور را در خود جای داده که آن‌ها در جنبش عدم تعهد، گروه ۷۷، مجمع عمومی سازمان ملل متحد، و دیگر نهاد‌های بین المللی، بازیگران مهم و تاثیرگذاری هستند.

در این چهارچوب، ایران به واسطه توسعه پیوند‌های سیاسی و اقتصادی خود با بلوک کشور‌های آفریقایی می‌تواند روی کارتِ رای‌دهی آن‌ها در نهاد‌های بین المللی حساب ویژه‌ای باز کند. موضوعی که یک برگ برنده موثر  به حساب می‌آید. این مساله به ویژه در بحبوحه تشدید تنش‌ها و رقابت‌های ژئوپلیتیک و ایدئولوژیک بین المللی، از ابعاد جدی تری نیز برخوردار می‌شود.

۳. توسعه نفوذ بین‌المللی ایران در قالب یک قدرت منطقه‌ای

در نهایت باید به این مساله نیز اشاره کرد که ایران در منطقه غرب آسیا یک قدرت قابل توجهِ منطقه‌ای است. این کشور به عنوان یک قدرت منطقه‌ای، طرح و برنامه‌هایی برای توسعه نفوذ خود دارد. مساله‌ای که در عرصه روابط بین الملل برای هر بازیگر دیگری غیر از ایران نیز امری طبیعی محسوب می‌شود.

حال در این میان، اشتراکات تاریخی و فرهنگی ایران و برخی ملل آفریقایی و در عین حال وجود ظرفیت‌های نرم فرهنگی نظیر حضور شیعیان در برخی کشور‌های آفریقایی و یا مهاجرت تاریخی برخی اقوام ایرانی به کشور‌های آفریقایی، بستر‌های مناسبی را نیز برای توسعه نفوذ ایران در میان کشور‌های آفریقایی ایجاد کرده اند.

بستر‌ها و ظرفیت‌هایی که تاکنون مورد بی توجهی بوده اند و حال توجه به آن ها، یکی از الزاماتی است که با توجه به افزایش وزن و قدرت منطقه‌ای و بین المللی ایران، از اهمیت بسیار زیادی برخودار می‌شوند. معادله‌ای که موجب شده تا بار دیگر قاره آفریقا مورد توجه تصمیم سازان حوزه سیاست خارجی ایران قرار گیرد.

دیگر خبرها

  • پشت پرده فعال‌شدن دیپلماسی آفریقاییِ ایران چیست؟
  • آفریقا؛ قاره فرصت ها؛ موانع همکاری های تجاری ایران و آفریقا چیست؟
  • یک مقام دولتی عنوان کرد؛ ارتباط شبه سوییفت با برخی کشور‌ها داریم
  • ارتباط شبه سوئیفت و تجارت با ۱۰ کشور از طریق ارزهای ملی
  • هدف‌گذاری رشد ۲۰ میلیارد‌دلاری تجارت
  • آفریقا؛ قاره فرصت‌ها/ موانع همکاری‌های تجاری ایران و آفریقا چیست؟ 
  • آفریقا فرصت‌های زیادی برای صنعتگران و تجار ایرانی دارد
  • تجارت ایران با کشور‌های آفریقایی دوبرابر می‌شود/ فردا ۸ اردیبهشت زمان افتتاح بزرگترین نمایشگاه دستاورد‌های ایران
  • چند کشور آفریقایی کالای ایرانی می‌خرند؟
  • صادرات ایران به ۳۹ کشور آفریقایی