Web Analytics Made Easy - Statcounter

استاد دروس خارج فقه حوزه علمیه قم گفت: خوانش علمی باید از عاشورا صورت گیرد و در کنار بُعد معنوی و ملکوتی، لازم است بُعد علمی آن را نیز تبیین شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت‌الاسلام والمسلمین «مرتضی جوادی آملی»؛ در نشست «عاشورا و امروز ما» گفت: هر رویداد علمی هرچه قدر هم که  پیچیده و سنگین باشد، اما با تلاش انسان قابل تبیین و فهم است ولی رخداد عاشورا، الهام گرفته از منبع وحی است و به همین دلیل فهم و درک آن دشوار و تا اندازه زیادی نیز غیرممکن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیر بنیاد بین‌المللی علوم وحیانی اسراء ادامه داد: هیچ نقطه تاریک و مبهمی در عاشورا وجود ندارد و این واقعه به مثابه تابلویی هنرمندانه‌ای است که با قلم وحی به تصویر کشیده شده است. سیدالشهداء(ع) مصداق بارز آیه شریفه «یریدون لیطفئوا نورالله» است که خواستند با اسب دواندن بر پیکر ایشان و به اسارت کشاندن خاندان عصمت و طهارت(ع)، آن را خاموش کنند که در این امر ناکام ماندند.

 

 عاشورای امروز با عاشورای ۱۰ سال و صد سال و یا هزار سال قبل از آن چه تفاوتی دارد؟ 

جوادی آملی تصریح کرد: در خوانش این حادثه باید چند بُعد را در نظر گرفت، جنبه ملکوتی، معنوی و فوق بشری حادثه عاشورا یک موضوع است که تردیدی در آن نیست اما این حرکت یک جنبه زمینی و اجتماعی هم دارد که بحث دیگری است.

وی افزود: کمتر توجه به جنبه زمینی و اجتماعی عاشورا  شده که  این امر موجب شده تا این نهضت به نظام سیاسی و اجتماعی ما وارد نشود، پیامد این مسئله آنکه هر سال با تمام شدن عاشورا گویی همه‌چیز تمام می‌شود و این واقعه سهمی در زندگی و حیات سیاسی و اجتماعی جامعه ما ندارد و ما به غیر از جنبه ملکوتی و فضای غالب ایثار و شهادت در آن، جنبه اجتماعی آن را مورد توجه قرار نمی‌دهیم.

این استاد حوزه گفت: ابتدا باید دید که عاشورای امروز با عاشورای ۱۰ سال و صد سال و یا هزار سال قبل از آن چه تفاوتی دارد؟ مگر نه این است که انسان‌ها و جامعه و شرایط اجتماعی مدام تغییر می‌کنند و دائماً زمینه‌های نوپدیدی در آنها ایجاد می‌شود؟ و لذا به منظور یافتن پاسخی روشن به آنچه در ذهن به عنوان پرسش مطرح می‌شود باید به ۳ مسئله مهم یعنی «تحلیل دقیق و همه‌جانبه ابعاد عاشورا»، «تحلیل نیازهای امروز جامعه انسانی و جهانی» و «تطبیق وضعیت امروز با ظرفیت عاشورا» اشاره و دقت کرد.

جوادی آملی تأکید کرد: اگر به دنبال آن هستیم که عاشورا را به عنوان یک پدیده بین‌الاذهانی مورد توجه و تحلیل و بررسی صاحب نظران در نظر بگیریم، راهکار این است که یک خوانش علمی از این حادثه داشته باشیم و در کنار بُعد معنوی و ملکوتی، بُعد علمی آن را نیز تبیین کنیم وگرنه ممکن است در قالب فرهنگ‌های محلی محدود شود و نتواند در نظامات سیاسی و قراردادهای اجتماعی مورد استفاده قرار گیرد.

مدیر بنیاد علوم وحیانی اسراء در ادامه گفت: همچنان بر جنبه ملکوتی و عرشی عاشورا تأکید می‌کنیم و جنبه‌های واقعی و عملگرایانه نهضت که برای اصلاح جامعه مورد توجه است چندان مورد نظرمان نیست و  بسیاری از فیلسوفان سیاست حتی در حوزه اسلامی متأسفانه با منابع اصلی ارتباط ندارند و تدبر کاملی در فلسفه سیاسی اسلامی و به ویژه نهضت حسینی رخ ندارند که نتیجه آن عدم ارائه فلسفه سیاسی است که امروز کاربرد ویژه‌ای دارد و لذا باید در جستجوی فلسفه سیاسی قیام عاشورا باشیم.

 

اقدام  امام حسین(ع)، اقدامی سیاسی علیه نظام سیاسی بنی‌امیه بود

وی افزود: اقدام سالار شهیدان، اقدامی سیاسی علیه نظام سیاسی بنی‌امیه است چرا که معاویه در خروج از مسیر سنت نبوی و شکستن عهد و پیمانش با امیرمؤمنان(ع) و امام حسن(ع) به جایی رسید که رسماً فرزندش را جانشین خود به عنوان خلیفه معرفی کرد و از امام حسین(ع) نیز خواست تا بیعت بگیرد که این امر به مقابله امام حسین(ع) با حکومت اموی انجامید و تردیدی نیست که این یک حرکت سیاسی است که دنبال بر هم زدن نظم سیاسی حاکم بود که به نام دین، سنت‌های باطل را تقویت می‌کرد.

او در ادامه گفت: با این حال این حرکت سیاسی برای قدرت و اختلاف افکنی نبود، بلکه برای اصلاح بود و رد منکرها که مهمترین آنها حکومت یزید بود، به انجام رسید. نامه نگاری و دعوت کوفیان از امام هم ظرفیتی بود که سیدالشهداء(ع) به آن را برای نتیجه‌بخش بودن حرکتش مغتنم شمرد.

این استاد حوزه خاطر نشان کرد: البته منطقاً مشخص بود که احتمال موفقیت چنین حرکت سیاسی بسیار کم است چرا که امویان در اوج قدرت بودند. بسیاری، امام را از این حرکت نهی کردند اما امام براساس اراده الهی هیچ تردیدی به خود راه نداد و برای مقابله با جریانی که حکومت اموی به راه انداخته بود، بپا خاست.

جوادی آملی در  توضیح اینکه آیا خروج امام حسین(ع) بر حاکمیت فساد را می‌توان مورد تقلید و ترویج قرار داد؟ گفت: اگر حاکمیتی بود که در مسیر سنت‌های الهی نبود و در مسیر ظلم و فساد حرکت می‌کرد طبیعتا اباعبدالله(ع) چنین رفتاری می‌کرد و شواهد حاکی است که خروج حسین بن علی(ع) با شواهد و دلایل متقن علیه حکومت انجام شد و اگر چنین حکومتی با چنان شرایطی باشد مثل حسین(ع) آن را برنمی تابد.

نشست‌های «عاشورا و امروز ما» به همت انجمن اندیشه و قلم، بنیاد اندیشه و احسان توحید و کانون توحید در محل این کانون با رعایت دستورات بهداشتی برگزار و شب‌ها ساعت ۲۱ از صفحه instagram.com/andisheqalam/live نیز پخش می‌شود.

پایان پیام/49

منبع: شبستان

کلیدواژه: عاشورا و امروز ما امام حسین جوادی آملی امام حسین ع جوادی آملی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۴۵۹۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از صدای خودرو به شخصیت افراد پی ببرید

بسیاری از ما صدای ناگهانی و کرکننده تغییر یافته خودرو را تجربه کرده‌ایم که آرامش ما را با سرعتی که می‌گذرد به میلیون‌ها قطعه تبدیل می‌کند.

به گزارش خبرآنلاین، اگر در محله‌ای زندگی می‌کنید که این صدا‌های مزاحم آشنا هستند، احتمالاً شما را شگفت‌زده نخواهد کرد که تحقیقات تمایل به داشتن این نوع خودرو را به سطوح بالاتر سادیسم و روان‌پریشی مرتبط می‌کند.

روانشناس جولی ایتکن شرمر از دانشگاه وسترن انتاریو در کانادا بیش از ۵۰۰ نفر را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد تا رابطه بین ویژگی‌های شخصیتی «تاریک» و ترجیح خودرو‌های پر سر و صدا با صدای اصلاح شده را بررسی کند.

شرمر در مورد مطالعه آزمایشی خود در Psychology Today نوشت: «از آنجایی که این تغییرات اگزوز هم برای مردم و هم برای حیوانات مزاحمت ایجاد می‌کند و هم در برخی از حوزه‌های قضایی غیرقانونی است، فپی بردن به این موضوع که چرا افراد می‌خواهند صدای خودروی آن‌ها سر به فلک بکشد، حائز اهمیت و جالب است.

شرمر ۵۲۹ دانشجوی بازرگانی را که میانگین سنی آن‌ها ۱۸ سال بود، مورد بررسی قرار داد که ۵۲ درصد از آن‌ها مرد بودند. این تحقیقات با سه سؤال در مورد احساسات شرکت‌کنندگان نسبت به خودرو‌های پر سر و صدا، شناخته شدن با خودرو‌های خود و پتانسیل تغییر صدای خودرو را مطرح کرد.

آن‌ها همچنین نظرسنجی شخصیت تتراد تاریک را تکمیل کردند، یک مقیاس که ویژگی‌های شخصیتی ماکیاولیسم، خودشیفتگی، روان‌پریشی و سادیسم را می‌سنجد. این ویژگی‌ها به دلیل ویژگی‌های "شیطانی" آن‌ها که شامل خودخواهی و سوء استفاده از دیگران است، تاریک نامیده می‌شوند.

فرض اولیه شومر آن بود که مردم ممکن است دوست داشته باشند با صدای بلند خودروی خود شناخته شوند و توجه زیادی را به خود جلب کنند که با رفتار خودشیفتگی همسو است. او همچنین پیش‌بینی می‌کرد که افرادی با ویژگی‌های سادیستی یا روان‌پریشی، مرتبط با نگرش‌های مجرمانه، تمایل بیشتری به خودرو‌های پر سر و صدا با تغییرات اغلب غیرقانونی داشته باشند. او همچنین پیش‌بینی کرد که مردان جوان‌تر ماشین‌های پر سر و صدا را ترجیح می‌دهند چراکه فکر می‌کنند با این کار امتیاز بیشتری کسب می‌کنند.

شرمر به سی‌بی‌سی نیوز گفت: «به نظر می‌رسد این کار بی‌توجهی بی‌رحمانه به احساسات و واکنش‌های دیگران است.»

مرد بودن و داشتن ویژگی‌های شخصیتی سادیستی و روان‌پریشی حدود ۲۹ درصد از واریانس ترجیح خودرو‌های پر سر و صدا را تشکیل می‌دهد. تجزیه و تحلیل نشان داد که جوان بودن امتیاز بالاتری را در مقیاس خودرو در گروه پیش‌بینی می‌کند، اما این همبستگی به اندازه کافی برای نتیجه‌گیری معنادار نبود. ارتباط بین نمرات بالاتر در مقیاس ماشین و هر یک از صفات تتراد تاریک یافت شد، اگرچه در مورد ماکیاولیسم و خودشیفتگی به طور معنی داری نبود.

در حالی که این مطالعه بینش‌هایی را ارائه می‌دهد، البته هشدار‌هایی نیز وجود دارد. شرکت‌کنندگان در نمونه نسبتاً کوچک و نسبتاً جوان بودند و همه در یک مدرک بازرگانی در همان دانشگاه ثبت‌نام کردند، بنابراین یافته‌های شرمر ممکن است برای جمعیت‌های گسترده‌تر صدق نکند.

این نظرسنجی فقط در مورد تمایل به داشتن خودرو‌های پر سر و صدا است و ترجیحات داشتن سایر وسایل نقلیه با صدای بلند، مانند موتور سیکلت یا کامیون‌های بزرگ را بررسی نکرد. تحقیقات آینده می‌تواند متغیر‌های دیگری مانند گوش دادن به موسیقی با صدای بلند در حین رانندگی را مورد بررسی قرار دهند.

دیگر خبرها

  • تضمین امنیت سرمایه گذاری و غذایی از اثرات بارز رفع تداخلات است
  • راه‌اندازی فاز دوم کارخانه فولاد بافت مصداق«جهش تولید با مشارکت مردم» است
  • ارائه خدمات پزشکی رایگان در منطقه محروم بارز و شوارز
  • چگونه می‌شود خورشید زمین را روشن کند اما فضا تاریک باشد؟
  • شورای اسلامی شهر و روستا مصداق مردم سالاری دینی است
  • از صدای خودرو به شخصیت افراد پی ببرید
  • نقش بارز کارگران و کارفرمایان در جهاد اقتصادی
  • حضرت نجمه خاتون علیهاالسلام، مصداقی برای آیه شریفه تطهیر است
  • زمینه‌سازان شهادت امام حسین (ع)
  • پاسداران بیانات رهبری را برای خود حجت شرعی می‌دانند