Web Analytics Made Easy - Statcounter

پیش بینی پذیری و پیش گویی از خصلت‌های مهم علم جدید است که انتظار می‌رود یک دانشمند در طراحی نظریه علمی خود ارائه دهد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، فردی را در نظر بگیرید که یک روز صبح هنگام خروج از منزل مشاهده می‌کند که کوچه و خیابان خیس است. او احتمالاً نتیجه‌گیری می‌کند که شب قبل باران باریده است و در روزهای بعد نیز هنگام خروج از منزل با همان صحنه روز نخست، یعنی کوچه و خیابان خیس مواجه می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چنین فردی ممکن است برای توضیح این مشاهدات پیاپی فرضیه‌ای در ذهنش بسازد که هر شب باران می‌بارد. یک شب از سر کنجکاوی و برای اطمینان از صحت فرضیه‌اش تا صبح بیدار می‌ماند، اما بر خلاف تصورش متوجه می‌شود که در سحرگاه یک ماشین آب‌پاش متعلق به شهرداری کوچه و خیابان را می‌شوید.

با تکرار این مشاهده جدید، فرضیه بارش باران شبانه در ذهنش باطل می‌شود. این رویداد ساده و رویدادهایی از این دست که در زندگی روزمره توسط افراد مختلف بارها تجربه می‌شود، نمونه‌ای از یک فرضیه‌سازی علمی مبتنی بر مشاهده است، اما در دنیای علم، دانشمندان چگونه فرضیات علمی را می‌سازند و چگونه بر اساس این فرضیات، نظریات علمی را به وجود می‌آورند؟

دکتر مهدی اسحاقی پژوهشگر کیهان شناسی دانشگاه شیراز در این مورد گفت: پیش بینی پذیری و پیش‌گویی از خصلت‌های مهم علم جدید است که انتظار می‌رود یک دانشمند در ساخت نظریه خود در مورد یک پدیده علمی آن را مورد توجه قرار دهد.

وی اظهار کرد: بنا بر روش علمی که گالیله برای اولین بار پایه‌گذاری کرد، یک دانشمند ابتدا با توجه به مشاهداتی که نسبت به یک پدیده طبیعی در حوزه‌های مختلف از جمله حوزه ستاره شناسی، زیست شناسی، فیزیک، شیمی و دیگر حوزه‌های علوم تجربی دارد از تکرار یک رویداد یا پدیده در بازه‌های زمانی مختلف گزارش برداری کرده و مشاهدات خود را در قالب یک گزارش علمی ثبت می‌کند.

وی با بیان اینکه امروزه به این اطلاعات جمع‌آوری شده، داده (DATA) می‌گویند، افزود: بعد از جمع آوری داده‌ها، یک الگو برای توضیح آن پدیده ارائه می‌شود که به این الگو فرضیه علمی می‌گویند.

این پژوهشگر کیهان شناسی با بیان اینکه علم جدید بنا به تعریف امروزی از حدود قرن ۱۵ میلادی پایه ریزی شد و مهم‌ترین بنیانگذاران آن فرانسیس بیکن، گالیله و نیوتون بودند، خاطرنشان کرد: یکی از اهداف مهم علم جدید این است که با مشاهده تکرار یک پدیده مثلاً طلوع و غروب شبانه روزی خورشید یا سقوط یک سنگ از بالا به سمت پایین و یا نحوه رشد و نمو یک گیاه، بتوان مدلی را استخراج کرد که رفتار همان پدیده طبیعی یا رویداد را در آینده نیز پیشگویی کند.

اسحاقی عنوان کرد: پیش‌بینی‌پذیری و پیش‌گویی از خصلت‌های مهم علم جدید است که انتظار می‌رود یک دانشمند در طراحی نظریه علمی خود ارائه دهد. یک نظریه علمی دربردارنده چندین فرضیه است که در صورت تأیید مشاهدات پیاپی این فرضیات پابرجا و در صورت مشاهده یک رویداد جدید مخالف، آن فرضیه باطل می‌شود؛ از این رو دانشمند باید یک فرضیه جدید را جست جو کند که بتواند همه مشاهدات پیشین و مشاهدات جدید را توضیح دهد.

وی تصریح کرد: زمانی که سقوط یک سنگ را از بالا به سمت پایین مشاهده می‌کنیم، فرضیه‌ای برای توجیه آن ارائه می‌شود و انتظار می‌رود که در صورت تکرار آزمایش در دفعات بعدی نیز نتیجه مشابهی به دست بیاید.

این پژوهشگر کیهان شناسی ادامه داد: به طور مثال در مورد مدار حرکت یک دنباله دار به دور خورشید، اطلاعاتی مثل شکل مدار، حرکت دنباله دار، سرعت حرکت آن و سایر خصوصیات را به دست می‌آوریم و برای حرکت دنباله‌دار به دور خورشید به یک مدل دست پیدا می‌کنیم. انتظار داریم بر اساس این مدل حرکت دنباله دارها در هفته‌های بعد، ماه‌های بعد و سال‌های بعد نیز به دقت پیش گویی شود.

اسحاقی با بیان اینکه پیشگویی‌پذیری از خصوصیات مهم یک نظریه علمی است، تاکید کرد: چند هفته گذشته سفینه‌ای به سمت سیاره مریخ پرتاب شد که انتظار می‌رود حدود ۶ ماه دیگر به این سیاره برسد. طبق مشاهدات دقیق علم مکانیک و حرکت شناسی انتظار داریم سفینه‌ای که ارسال شده است، دقیقاً در تاریخ پیش بینی شده و در ساعت، دقیقه و ثانیه مشخص شده به سیاره مریخ برسد و در مکان مورد نظر برای انجام پژوهش فرود بیاید؛ اینگونه پیشگویی کردن دقیق از جمله خصلت‌های علم جدید است.

کد خبر 441692

منبع: ایمنا

کلیدواژه: علم و فناوری مریخ نورد پشتکار ستاره شناسی علوم تجربی پيش بيني کیهان شناسی نجوم فرضيه علمی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق انتظار می رود پیش بینی پذیری علم جدید مهم علم جدید نظریه علمی یک دانشمند پیش گویی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۴۶۷۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشگویی ترسناک نوستراداموس زنده جهان؛ منتظر تاریکی مطلق باشیـد!

مردی که به او لقب «نوستراداموس زنده» را داده‌اند در آخرین پیشگویی خود مدعی شده جهان امسال شاهد قطع فناوری ناشی از استفاده از فناوری پالس الکترومغناطیسی (EMP) خواهد بود. اما تکنولوژی EMP چیست و چه اثراتی می‌تواند داشته باشد؟

به گزارش روزیاتو، اتوس سالومه ۳۶ ساله که یک فراروان‌بین آموزش‌دیده اهل برزیل است اغلب به‌خاطر دقت پیش‌بینی‌هایش ازجمله پیش‌بینی همه‌گیری کووید-۱۹، خرید توییتر توسط ایلان ماسک و حتی مرگ ملکه الیزابت، به عنوان یک پیشگو شناخته می‌شود.

 

او اکنون هشدار داده است که پیشرفت در جنگ‌افزارها، مانند فناوری پالس الکترومغناطیسی می‌تواند اثرات مخربی بر جهان داشته باشد.

او تصریح کرد که پیش‌بینی‌اش نه در مورد یک رویداد طبیعی، بلکه در مورد آزمایش‌هایی است که شامل فناوری پالس الکترومغناطیسی و تشدید تنش‌ها میان ایران و اسرائیل می‌شود که به‌طور بالقوه منجر به درگیری در مقیاسی بزرگ‌تر خواهد شد و راه را برای رویدادی شبیه به جنگ جهانی سوم هموار خواهد کرد.

تکنولوژی فناوری پالس الکترومغناطیسی یا EMP چیست؟

EMP ابزاری تخصصی برای غیرفعال کردن سیستم‌های اطلاعاتی است که با ایجاد پالس‌هایی، تجهیزات و زیرساخت‌های الکترونیکی را بدون آسیب مستقیم به افراد یا ساختمان‌ها مختل می‌کند.

فناوری پالس الکترومغناطیسی در ابتدا به عنوان یک ابزار استراتژیک در طول جنگ سرد از سوی ایالات متحده و شوروی استفاده شد، تکامل یافت و امروزه دستگاه‌های EMP محلی‌سازی‌شده غیرهسته‌ای یک تهدید قابل توجه برای سناریو‌های مدرن وابسته به تکنولوژی هستند.

زمینه تاریخی و تهدیدات کنونی

سالومه اهمیت تاریخی فناوری EMP را مورد بحث قرار می‌دهد و به رویداد‌هایی مانند آزمایش موسوم به استارفیش پرایم (Starfish Prime) ایالات متحده در سال ۱۹۶۲ اشاره می‌کند که پتانسیل مخرب انفجار‌های هسته‌ای در ارتفاع بالا بر سیستم‌های ارتباطی جهانی را نشان داد.

در سال ۱۹۶۲، ایالات متحده یک کلاهک هسته‌ای ۱.۴ مگاتنی را در این آزمایش در ارتفاع ۴۰۰ کیلومتری بالای اقیانوس آرام منفجر کرد.

این انفجار که قوی‌ترین آزمایش هسته‌ای جهان در ارتفاع بالا بوده است، یک پالس الکترومغناطیسی قوی ایجاد کرد که توانست ارتباطات رادیویی جهانی را مختل کند، منجر به از کار افتادن اولین ماهواره بریتانیا، Ariel-۱، شود و حتی به منفجر شدن چراغ‌های خیابان‌ها در هاوایی بیانجامد.

او بر علاقه کنونی جهان به فناوری EMP تاکید می‌کند که کشور‌های پیشرفته‌ای مانند ایالات متحده آمریکا، روسیه و چین در توسعه آن برای اهداف استراتژیک خود سرمایه‌گذاری می‌کنند و حتی کره شمالی به دنبال آن است.

نقش هوش مصنوعی و سناریو‌های آینده

سالومه پیش‌بینی می‌کند که در سال ۲۰۲۴، کشور‌هایی مانند اسرائیل و ایران ممکن است فناوری‌های هوش مصنوعی را در استراتژی‌های دفاعی و تهاجمی خود بگنجانند که به‌طور بالقوه تنش‌ها را تشدید خواهد کرد. او ماهیت دوگانه هوش مصنوعی را به عنوان ابزار حفظ صلح و محرک احتمالی درگیری برجسته کرده است.

اثرات آنی و بلندمدت حمله EMP

اثرات فوری آن شامل ویران کردن زیرساخت‌های الکتریکی، از بین بردن فوری منابع آب و انرژی و سیستم گرمایشی خواهد بود.

ماشین‌ها، کامپیوترها، تلفن‌ها، حمل‌ونقل، بانکداری… هر چیزی که از اجزای الکتریکی استفاده می‌کند یا برای کار به سیستم‌های الکترونیکی متکی است، از کار خواهد افتاد.

این تکنولوژی دسترسی شما به آب، گرما و غذا – سه عنصر پایه هرم مازلو – را از بین می‌برد و اساساً در نتیجه باعث فروپاشی اجتماعی می‌شود؛ بنابراین اثرات بلندمدت حمله EMP شامل کاهش چشمگیر جمعیت خواهد بود.

طی هفته‌ها و ماه‌ها، اکثر مردمی که در شهر‌ها زندگی می‌کنند از تشنگی یا گرسنگی می‌میرند و یا در وحشت و خشونت کشته می‌شوند. هرکسی که به درمان منظم پزشکی نیاز داشته باشد نیز هیچ شانسی برای زنده ماندن نخواهد داشت.

دسترسی به اندک ذخایر غذا و آب مسلماً توسط دولت و ارتش‌ها یا بانفوذترین و خشن‌ترین باند‌های مسلح کنترل می‌شود.

در ایالات متحده، مطالعات وزارت انرژی تخمین می‌زند که تا ۵ سال طول می‌کشد تا تنها ۲۰ درصد از شبکه دوباره آنلاین شود، در این مرحله جامعه مدرن تقریباً فرو می‌پاشد.

آیا راهی برای دفاع در برابر حمله EMP وجود دارد؟

دفاع در برابر حمله EMP به دلیل ماهیت خط دید و استقرار آن در صد‌ها کیلومتر بالاتر از سطح زمین، چالش‌های مهمی را به همراه دارد.

برخلاف سامانه‌های دفاع موشکی هسته‌ای، که موشک‌ها را قبل از ورود مجدد رهگیری می‌کنند، رهگیری موشک‌های EMP در بازه زمانی کوتاه ۱۵ تا ۲۰ دقیقه تقریباً غیرممکن است.

حفاظت سطح زمین در برابر EMP نیازمند ارتقاء گسترده اجزای شبکه برق قدیمی مانند ترانسفورماتور‌ها و پست‌های برق است.

با این حال با وجود این تلاش‌ها، اثربخشی چنین اقداماتی در مواجهه با یک حمله گسترده EMP محدود خواهد بود.

دیگر خبرها

  • باخت برایم بی‌معنا است/هندبال گیتی‌پسند در آسیا حرف خواهد زد
  • تداوم هوای گرم تا چهارشنبه در اردبیل
  • افزایش ابر و کاهش نسبی دما از چهارشنبه در گیلان
  • پیشگویی ترسناک نوستراداموس زنده جهان؛ منتظر تاریکی مطلق باشیـد!
  • افزایش چند درجه‌ای دمای هوا در اردبیل پیش‌بینی می‌شود
  • پیش‌بینی برداشت ۳۰ هزار تن گندم مازاد از مزارع آبدانان
  • ناپایداری جوی و دریایی در هرمزگان در ساعات بعدازظهر و شب
  • پیش بینی وضعیت جوی، دریایی و دمایی هرمزگان – 8 اردیبهشت
  • کشف گاز متان در سیاره سرخ
  • ناپایداری های جوی و دریایی در هرمزگان