Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-28@06:15:07 GMT

رقابت آمریکا، روسیه و چین در صنعت انرژی عراق

تاریخ انتشار: ۱۱ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۱۵۴۳۴۳

رقابت آمریکا، روسیه و چین در صنعت انرژی عراق

ساعت 24 - بر اساس تازه‌ترین آمار اوپک در عراق ۱۴۷ میلیارد بشکه ذخیره نفت و ۳۷۴۴ میلیارد متر مکعب ذخیره گاز طبیعی وجود دارد. این کشور با منابع عظیم نفت همواره مورد توجه قدرت‌های بزرگ بوده است. هزینه اندک تولید نفت در این کشور مشوق خوبی برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی بوده است.

برنامه عراق برای افزایش ظرفیت

میزان تولید و صادرات نفت کشورها یکی از اهرمهای بسیار مهم در عرصه تاثیر گذاری بر تصمیات اوپک است و عربستان با استفاده از ظرفیت بالای تولید خود توانسته بارها خواسته خود به سایر اعضای اوپک که تولید نفت کمتری دارند را تحمیل کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تحریم صادرات نفت ایران باعث شد به تدریج از تولید و صادرات نفت ایران کاسته شود و کشورهایی مثل عراق و امارات بتوانند بیش از ایران تولید و صادرات نفت داشته باشند و جایگاه ایران را در اوپک تصاحب کنند.در ماه ژوئیه عراق توانست روزانه به طور متوسط ۲/۷۵ میلیون بشکه نفت صادر کند؛ تولید نفت این کشور در ماه اوت سال قبل به رکورد ۴/۹۷ میلیون بشکه در روز رسیده بود.

برنامه کوتاه مدت عراق برای افزایش تولید نفت رسیدن به سقف ۶/۱ میلیون بشکه‌ای در پایان سال جاری عنوان شده بود که کاهش قیمت نفت و مسایل امنیتی مانع از تحقق این هدف شد؛ طبق این برنامه عراق باید در پایان سال ۲۰۲۲ روزانه ۷ میلیون بشکه و در بازه زمانی ده ساله و در پایان سال ۲۰۳۰ میلادی روزانه ۹ میلیون بشکه نفت تولید کند. افزایش تولید نفت عراق به نفع ایران و بقیه کشورهای عمده تولید کننده نفت نیست؛ هر چند بخاطر تحریمهای آمریکا، ایران قادر به افزایش تولید نیست اما با رفع احتمالی تحریمها هم کار آسانی برای پس گرفتن سهم خود در بازار منطقه‌ای نخواهد داشت.

سفر نخست وزیر عراق به آمریکا

مصطفی کاظمی، نخست وزیر عراق اوائل ماه اوت در سفری رسمی به واشنگتن رفت.در جریان این سفر، کاظمی با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا گفتگو کرد؛ پس از پایان این سفر دفتر مصطفی کاظمی، با انتشار بیانیه‌ای از آغاز مرحله تازه‌ای از همکاری‌ها و گسترش شراکت اقتصادی میان عراق و آمریکا خبر داد.

بعضی تحلیلگران مسایل عراق بر این باورند که صنعت انرژی عراق بیشترین بهره را از سفر کاظمی به عراق برد. در این سفر، قراردادهای متعددی که ارزش آنها ۸ میلیارد دلار برآورد شده با شرکتهای آمریکایی بسته شد؛ با اجرایی شدن این قراردادها زمینه برای حضور شرکت‌هایی نظیر "هانی ول اینترنشنال، بیکرهیوز، جنرال الکتریک، استرلار انرژی و شورون" در عراق قراهم خواهد شد.

دن برویت، وزیر انرژی آمریکا در جریان امصای این قراردادها گفت که این قراردادها نقش کلیدی در آینده انرژی عراق ایفا خواهند کرد؛ به گفته او شرکت‌های آمریکایی به عراق کمک می‌کنند که از پتانسیل کامل صنعت انرژی خود بهره‌مند شود.

تداوم واردات برق از ایران

عراق در سالهای اخیر با مشکل تامین برق مورد نیاز خود در برخی استانها روبرو بوده است؛ سالهای قبل قطعی مکرر برق در ماههای گرم سال و ناتوانی دولت برای رفع مشکل تامین برق باعث اعتراضات متعدد خیابانی شده بود.ولید روزانه برق عراق در حال حاضر ۱۶ تا ۱۸ گیگاوات برآورد شده؛ در فصول گرم سال و در زمان اوج تقاضا بغداد بطور متوسط روزانه تا ۱/۲ گیگاوات برق از ایران وارد می‌کند.واردات گاز و برق از ایران بارها با اعتراض آمریکا مواجه شده است اما مقامهای عراقی با استناد به این که در کوتاه مدت یافتن جایگزینی برای وارات برق و گاز از ایران ندارند، خواستار تداوم معافیت عراق از تحریم واردات انرژی از ایران شده‌اند.در ماه ژوئن سال قبل (۲۰۱۹) وزارت نفت عراق و شرکت آمریکایی «هانی ول» برای پروژه استخراج گاز از پنج میدان نفتی استان بصره قرارداد امضا کرده بودند که هدف از این قرارداد استخراج روزانه ۳۰۰ میلیون فوت مکعب گاز در مرحله اول این پروژه اعلام شده بود.به گفته ثامر الغضبان، وزیر نفت اسبق عراق، این کشور می‌توانست با سرمایه گذاری در میادین نفتی بصره، نیازهای داخلی به گاز طبیعی و مایع به ویژه برای تامین سوخت نیروگاه های برق خود را بر طرف کند و امکان صادرات گاز نیز فراهم می‌شد.به نظر می رسد در سفر نخست وزیر عراق به واشنگتن قرارداد با شرکت "هانی ول" جنبه رسمی به خود گرفته است و اگر این قرارداد عملیاتی شود عراق می تواند بخش مهمی از نیاز به گاز طبیعی را از محل تولیدات داخلی فراهم کند و تا حد زیادی هم مشکل کمبود برق را در سالهای آینده برطرف کند.

رقابت روسیه و چین برای

شرکتهای نفتی چین حضور فعالی در پروژه های نفتی عراق دارند؛ در ماه سپتامبر سال گذشته عادل عبدالمهدی، نخست وزیر اسبق عراق، به پکن سفر کرد و با رئیس جمهور چین دیدار کرد؛ در جریان این دیدار دو طرف تمایل خود را به افزایش حجم تجارت تا سقف ۳۰ میلیارد دلار در سال اعلام کردند. در این دیدار چین از برنامه خود برای سرمایه گذاری ۲۰ میلیارد دلاری در عراق خبر داد.به گفته آقای عبدالمهدی صادرات روزانه یک میلیون بشکه نفت از عراق به چین می تواند چارچوب مالی لازم برای تأمین پروژه های کلان زیرساختی را فراهم کند.چین در نظر دارد از زیرساختار عراق در پروژه "یک جاده یک کمربند" نیز بهره گیرد. هم اکنون شرکتهای نفتی روسی از جمله "لویک اویل" و "گاز پروم" هم با امضای قراردادهای بلند مدت در عراق حضور دارند.

دونالد ترامپ، اوایل ماه جاری تأکید کرد که حضور اندک نیروهای آمریکایی در عراق به این خاطر است که ایران اقدامی انجام ندهد؛ چه نیروهای آمریکایی بطور کامل از عراق خارج شوند و یا بخشی از این نیروها در عراق بمانند. حضور و سرمایه گذاری شرکتهای آمریکایی در میادین نفتی عراق ادامه خواهد داشت.واشنگتن مایل نیست شرکتهای روسی و چینی مشارکت فعالی در میادین نفتی عراق داشته باشند و شرکتهای آمریکایی نتوانند از بازار انرژی عراق سهمی بگیرند.مسئله کاهش نفوذ ایران در عراق و کاهش وابستگی عراق و در صورت امکان قطع واردات گاز و برق از ایران هم مسئله دیگری است که اهمیت حضور و سرمایه گذاری شرکتهای انرژی آمریکا در عراق را روز به روز مشخص‌تر می‌کند.اگر پروژه‌‍‌های شرکت های آمریکایی عملیاتی شوند نیاز عراق به برق و گاز وارداتی از ایران تا حد زیادی رفع خواهد شد که این امر خوشایند ایران نخواهد بود.

بی بی سی فارسی

منبع: ساعت24

کلیدواژه: سرمایه گذاری برق از ایران میلیون بشکه انرژی عراق صادرات نفت نخست وزیر تولید نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۵۴۳۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دست یاری صنعت هسته‌ای به صنعت نفت

وزارت نفت و سازمان انرژی اتمی ایران، به‌عنوان صنایع حیاتی در کشور، اوایل این هفته تفاهم‌نامه امضا کردند تا از دستاوردهای یکدیگر به‌صورت متقابل بهره‌ ببرند اما در این میان شاید برای خیلی از مردم این سؤال پیش بیاید که به‌واقع این دو صنعت چه کمکی می‌توانند به‌ یکدیگر کنند؟

یکی از مدیران صنعت هسته‌ای که روزگاری در زمان جنگ تحمیلی سکان وزارت نفت را در دست داشت و نقش اساسی نیز در رشد سال‌های اخیر سازمان انرژی اتمی ایفا کرد، غلامرضا آقازاده، از مدیران موفق وزارت نفت است. ارتباط این دو صنعت راهبردی در ایران از دیرباز به‌دلیل حضور وی وجود داشته است، اما به نظر می‌رسد در دولت سیزدهم این ارتباط رشد و ارتقا خواهد یافت. یکی از نشانه‌های آن هم امضای تفاهم‌نامه جامع همکاری‌های دو مجموعه با یکدیگر است. شاید در جامعه، صنعت هسته‌ای محدود به چرخه سوخت هسته‌ای و نیروگاه‌های اتمی تلقی شود، به همین دلیل در این نوشتار تلاش می‌شود کاربردهای صنعت هسته‌ای در صنعت نفت به‌صورت خلاصه بیان شود.

شرح و بسط علمی تفاهم‌نامه اخیر بین این دو صنعت بزرگ کشور در فرصتی دیگر و در مجامع علمی و صنعتی باید در دستور کار دو طرف باشد. بی‌شک مهم‌ترین نقش انرژی هسته‌ای در جهان امروز، تولید برق هسته‌ای است که به‌صورت میانگین حدود ۱۰درصد برق جهان را تأمین می‌کند. متأسفانه کشور ما در این شاخص با میانگین جهانی فاصله دارد، که امید است با اقدام‌های در حال انجام سازمان انرژی اتمی، در سال‌های آینده کمتر شود. باید توجه داشت که به‌ دلیل ناترازی برق در سال‌های اخیر، دولت صنایع بزرگ را به‌سمت مشارکت در تأمین برق مورد نیاز خود سوق داده است.

همچنین، از محل صرفه‌جویی ناشی از مصرف سوخت فسیلی، مشوق‌هایی برای نیروگاه‌های تولیدکننده برق پاک و سایر صنایع قرار داده شده است که در هر دو زمینه، وزارت نفت می‌تواند کمک شایانی به توسعه برق هسته‌ای کند. رادیوایزوتوپ‌ها به‌دلیل خواص خود نقش بارزی در صنعت ابزار دقیق و سنجش‌گرها دارند و به همین دلیل رادیومتریک و ابزار دقیق هسته‌ای یکی از مهم‌ترین زمینه‌های کاربرد فناوری هسته‌ای در صنعت نفت است. سازمان انرژی اتمی در این زمینه فعالیت موفق و بسیار پرثمری از سال‌های دور داشته و بسیاری از صنایع را از واردات این تجهیزات بی‌نیاز کرده است.

چاه‌پیمایی و اکتشاف مخازن نفت و گاز، ردیابی سیال با مواد نشان‌دارشده با رادیوایزوتوپ‌ها و نشت‌یابی با رادیوایزوتوپ‌ها ازجمله نشت‌یابی خطوط لوله زیرزمینی نفت، ضخامت‌سنجی، تشخیص عیوب به روش رادیوگرافی، جریان‌سنج/غلظت‌سنج دوفازی، سطح‌سنج و ارتفاع‌سنج هسته‌ای نقطه‌ای و پیوسته مخازن به‌ویژه در سیالات دوغابی و تشخیص سطوح مرزی، چگالی‌سنج هسته‌ای، چگالی – سطح‌سنج هسته‌ای، رسوب‌سنج هسته‌ای برای اندازه‌گیری آنلاین و غیرمخرب ضخامت رسوبات درون خطوط لوله، بازرسی برای تشخیص عیوب ساختاری یا عملکردی برج‌های فرایندی با گاما اسکن، تصویربرداری نوترونی از اجزای داخلی قطعات و درکل بسیاری از آزمون‌های غیرمخرب، از موارد در حال انجام در این حوزه است.

از خدمات جانبی واحدهای مختلف این سازمان در این بخش می‌توان به تولید چشمه‌های رادیواکتیو مورد نیاز دستگاه‌های مختلف از نوع نقطه‌ای و میله‌ای، خدمات پسمانداری برای مراقبت از چشمه‌های رادیواکتیو استفاده‌شده، تولید چشمه‌های مورد استفاده در کالیبراسیون و تعمیرات و استانداردسازی تجهیزات ابزار دقیق پرتوی اشاره کرد.

از دیگر کاربردهای فناوری هسته‌ای در صنعت نفت و دیگر صنایع وابسته می‌توان به کاربرد پرتوها در تبدیل مواد یا بهبود خواص مواد اشاره کرد. ازجمله این موارد می‌توان شیرین‌سازی میعانات خام ترش، کراکینگ مشتقات نفتی سنگین و تبدیل به نفت سبک، ارتقای خواص فیزیکی و مکانیکی پلیمرها، و استحصال سوخت از پسماندهای پلاستیک به روش پیرولیز حرارتی - پرتوی را نام برد.

یکی دیگر از زمینه‌های کاری سازمان انرژی اتمی و صنعت هسته‌ای، کار روی انواع ایزوتوپ‌ پایدار ازجمله آب‌ سنگین است. استفاده از اکسید دوتریوم (آب سنگین) به‌عنوان ردیاب در صنایع بالادستی و مخازن و چاه‌های نفت و گاز، شناسایی هویت سیالات (Finger Printing) میدان‌های نفتی منتخب با استفاده از آنالیز غنای ایزوتوپ‌های پایدار سیالات مخزنی (آب و نفت) میدان‌های نفتی و آنالیز ایزوتوپی ایزوتوپ‌های پایدار سبک (هیدروژن، اکسیژن، کربن، نیتروژن و گوگرد) ازجمله خدمات قابل ارائه در این بخش است.

فناوری پلاسما از دیگر زمینه‌های فعالیت در صنعت هسته‌ای به‌ شمار می‌رود که در سال‌های اخیر با اقبال دوچندان همراه شده است و ازجمله کاربردهای آن در صنعت نفت می‌توان به ساخت مشعل و چشمه پلاسمایی، ازدیاد برداشت نفت با استفاده از فناوری پلاسما، امحای پسماندها به کمک زباله‌سوز پلاسمایی و گوگردزدایی از ترکیبات نفتی اشاره کرد. شایان ذکر است که برخی از موارد بالا در مرحله تحقیقاتی است.

وزارت نفت در حوزه اکتشاف چاه‌های نفت و گاز و سازمان انرژی اتمی در حوزه اکتشاف و استخراج اورانیوم و دیگر عناصر پرتوزا نقشی بی‌بدیل و منحصربه‌فرد دارند. تجربه ممتد چنددهه‌ای هر دو سازمان در این حوزه، کمک شایانی به طرف مقابل است. تبادل گزارش و نتایج مطالعات زمین‌شناسی، اطلاعات ژئوفیزیک هوابرد و ژئوفیزیک زمینی شامل مغناطیس‌سنجی، ثقل‌سنجی، تبادل اطلاعات در زمینه مطالعات انجام‌شده روی شیل‌های سیاه (Black Shale) و حضور عناصری ازجمله وانادیوم، مولیبدن و نیکل و اورانیوم در این مناطق و تبادل نتایج و اطلاعات چاه‌پیمایی، از ضروری‌ترین حوزه‌ها برای هم‌افزایی این دو سازمان خواهد بود.

در زمینه محیط‌زیست، فناوری هسته‌ای با تصفیه پساب‌ها و کاهش آلاینده‌های پساب‌های پتروشیمی ازجمله کاستیک مستعمل، با استفاده از پرتودهی و فناوری پلاسما می‌تواند کمک شایانی به صنعت نفت کند. همچنین، سازمان انرژی اتمی به‌دلیل نیاز به ساخت تجهیزات با کاربرد در اتمسفر خلأ، تجربه مناسبی در این زمینه از جمله ساخت انواع شیرآلات خلأ و فشارسنج خلأ خازنی نیز دارد.

وانگهی باید به نقش تنظیم‌گری سازمان انرژی اتمی و مرکز نظام ایمنی هسته‌ای آن در حوزه کنترل پرتوگیری مردم و کارکنان نیز اشاره کرد. باید توجه داشت که مواد پرتوزای طبیعی در تمام فرایندهای اکتشافی نفتی و غیرنفتی همراه مواد در پوسته زمین حضور دارند و با استخراج مواد، کارکنان و دیگر مصرف‌کنندگان در معرض این عناصر پرتوزا خواهند بود. مرکز نظام ایمنی هسته‌ای ایران با چند دهه فعالیت در این بخش می‌تواند در زمینه بررسی سطح پرتودهی و پرتوزایی، مدیریت پسماندهای حاوی مواد پرتوزای طبیعی، مشاوره، آموزش ضوابط، تنظیم دستورعمل‌ها و دیگر موارد کمک‌کار صنعت نفت باشد.

جواد اصغری

دیگر خبرها

  • شرکت‌های تامین سرمایه بهبود شبکه برق تعریف شود
  • حمله گسترده روسیه به زیرساخت‌های انرژی اوکراین در سه منطقه/ اعزام خلبانان اوکراینی به فرانسه برای آموزش جنگنده اف-۱۶
  • حمله گسترده روسیه به زیرساخت های انرژی اوکراین در سه منطقه
  • رعایت توازن تولید و مصرف انرژی به سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد
  • ایران بازار عراق را از دست می‌دهد؟ | واکنش معاون وزیر صمت به رقابت ترکیه با ایران در بازار عراق
  • تابستان چقدر کمبود برق داریم؟
  • ضربه سنگین خودروهای بی‌کیفیت تولید داخل به تشدید ناترازی بنزینی و کسری بودجه ارزی کشور
  • بازگشت فروش نفت ایران به زمان برجام با دو برابر قیمت نتیجه تمرکز دولت بر بازطراحی تجارت انرژی کشور
  • هوشمندی ایران در از سرگیری سوآپ گاز ترکمنستان، تمدید صادرات گاز عراق و تکمیل خط لوله صلح
  • دست یاری صنعت هسته‌ای به صنعت نفت