Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - محمدرضا جباری: پژوهشگران تعزیه را نخستین نمایش آئینی در کشور می‌دانند که در دوره صفویه، دیلمیان و قاجاریه در ایران به اوج رسید.

جایگاه تاریخی تعزیه تا به امروز حفظ شده و مردم در دوره‌های اخیر به هنر حزن انگیز تعزیه نگاه ویژه ای داشته‌اند و هنگام اجراهای تعزیه، اشک‌های فراوان ریخته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته هنرمندان هم در طول تاریخ تشیع، برای زنده نگهداشتن قیام کربلای حسینی با بهره گیری از ایده‌های ناب، به دنبال ارائه تصویری اثرگذار از این واقعه خونین بوده‌اند.

قزوین مهد تعزیه در محرم

در این میان، قزوین نیز از گذشته با حضور هنرمندان و نسخه نویسان و تعزیه خوانان برجسته توانسته جایگاه شاخصی در هنر تعزیه در کشور کسب کند.

رضا زمانی هنرمند برجسته تعزیه خوان و نسخه نویس استان قزوین که با برادران خود از گروه‌های تأثیرگذار تعزیه در قزوین و کشور محسوب می‌شوند به خبرنگار مهر گفت: تعزیه بیش از دو قرن در خانواده ما جریان دارد و من هم از کودکی در کنار پدر و پدربزرگم این هنر را یاد گرفتم و امروز با بیش از ۵۰ سال سن همچنان یک تعزیه خوان هستم.

زمانی تصریح کرد: ارتباط معنوی تعزیه خوان با ائمه معصومین (ع) موجب می‌شود شما نقش را بخوبی ایفا کرده و آن را باور پذیر ارائه کنید هر چند در گذشته، مردم ارتباط عمیق و بیشتری با تعزیه برقرار می‌کردند و تعزیه خوان‌ها نیز با نیت وارد کار می‌شدند و از ائمه در خلوت اجازه می‌گرفتند و این ارادت معنوی به غنای تعزیه کمک می‌کرد.

این تعزیه خوان یادآور شد: استفاده از مداحی، موسیقی حزن انگیز، زبان شعر و نمایش در کنار یکدیگر منجر به ماندگاری این کار ارزشمند شده به همین دلیل برخی از تعزیه‌ها با گذشت سالیان زیاد هنوز برای مردم تازگی و جذابیت دارد.

جوانان را به هنر تعزیه تشویق کنیم

زمانی اظهار داشت: تعزیه در استان قزوین در دوران‌هایی به‌عنوان برترین هنر مطرح بوده و در زمان پایتختی بیشتر ظهور کرده اما چند سالی است که شاهد کم فروغی آن هستیم و تداوم این بی توجهی می‌تواند موجب انزوای هنرمندان تعزیه خوان و فاصله گرفتن آنها از این هنر اصیل شود.

تعزیه‌خوان قزوینی گفت: خوشبختانه مردم هنوز به تعزیه علاقمند هستند و گرایش دارند اما باید مراقب باشیم تا با فاصله گرفتن پیش کسوتان تعزیه شاهد افول و ضعیف شدن این هنر ارزشمند دینی نباشیم.

زمانی اظهار داشت: مهم‌ترین موضوع داشتن انسجام بین گروه‌های تعزیه خوان و حمایت از آنها و نیز آموزش افراد جوان و تربیت تیم‌های تخصصی است که در حال حاضر نبود اتحادیه یا انجمن صنفی و برنامه ریزی، جهت دهی، آموزش و هدایت گروه‌های تعزیه موجب شده نتوانیم اطلاع جامعی از گروه‌های فعال تعزیه‌ای استان، پیشکسوتان و فعالان این حوزه داشته باشیم.

نبود مکان مناسب برای تعزیه خوانان

وی گفت: یکی دیگر از مشکلات، نبود محل مناسب برای اجرای تعزیه است البته در برخی روستاها از جمله حصار خروان و ارداق از سنوات قبل هنر تعزیه در یک مکان بزرگ و مناسب برگزار شده که مورد استقبال خوب مردم قرار گرفته و این عشق و ارادت همچنان باقی است اما در داخل شهر مشکلات جدی داریم البته امسال به دلیل ویروس کرونا اجرای این آئین مذهبی تعطیل شده ولی امیدواریم از سال‌های بعد همچنان شاهد برپایی این مراسم با عظمت و باشکوه باشیم.

زمانی اظهار داشت: تأمین وسایل و تجهیزات تعزیه هزینه سنگینی دارد و شاید برای گروه‌های جدید و جوانان تهیه آن مقدور نباشد و اگر با حمایت نهادهای فرهنگی بتوان آرشیوی از لباس‌ها و ابزارهای مورد نیاز تعزیه را تهیه کرد و در اختیار تعزیه خوانان قرار داد انگیزه تداوم اجرای این هنر دینی بیشتر می‌شود.

وی گفت: سالن ورزشی شهید بابایی چندین سال در اختیار تعزیه خوانان مطرح استان قرار می‌گرفت که البته امکانات صوتی مناسب نداشت اما حدود ۵ هزار نفر می‌توانستند از این نمایش دیدن کنند در حالی که اگر سیستم‌های مورد نیاز و مکان مناسب تأمین شود می‌توان برنامه‌های جذابی را برای جمعیت بیشتری اجرا کرد.

این تعزیه خوان قدیمی استان قزوین بیان کرد: در زمان‌هایی که تعزیه اجرا کردیم حدود ۳۵ هزار نفر در هر سال از نمایش تعزیه در ایام محرم دیدن کردند که این افتخار برای ما ثبت و ضبط شده و همچنان امیدواریم با رفع محدودیت‌ها شاهد اجرای دوباره این آئین معنوی در استان باشیم.

شکوه تعزیه در روستای حصار خروان قزوین

تعزیه روستای حصار قزوین میراثی ارزشمند از هنر آئینی ایران شیعی است که پس از قرن‌ها توانسته با اتکا به اصالت خود فارغ از هر گونه تغییری این آئین دینی را حفظ کند.

روستای حصار خروان در حاشیه اتوبان قزوین، تهران حدفاصل نیروگاه شهید رجایی و شهر محمدیه قرار دارد و با جمعیتی حدود هفت هزار نفر با داشتن دو امام زاده بزرگوار بنام‌های احمد و محمود (ع) از نوادگان حضرت امام موسی کاظم علی (ع) از قطب‌های فرهنگی و مذهبی منطقه است که از دیر باز در هنر تعزیه خوانی شاخص بوده و حسینیه محل اجرای تعزیه نیز در میانه این روستا واقع شده است.

تعزیه روستای حصار خروان قزوین در میان تمام اجراهای تعزیه در مهد این هنر آئینی و مذهبی، موقعیت منحصر به فردی دارد تا جایی که این روستا در روزهای دهه اول محرم میزبان جمع کثیری از علاقه‌مندان این هنر آئینی و عزاداران حسینی بود که از شهرها و استان‌های دور و نزدیک خود را به روستای حصار می‌رساندند (امسال به دلیل کرونا تعزیه برگزار نشد).

پیشینه هنر تعزیه در حصار خروان به حداقل ۵ قرن، می‌رسد، در این میان نوع ساخت حسینیه‌ای که محل اجرای این تعزیه است مشابهت زیادی به تکیه دولت تهران در زمان قاجار دارد چنانکه می‌توان با تعبیه میدان گاه، سکوهای حضار، ساخت طبقه بالای سراسری که مخصوص بانوان بوده و سایر المان‌هایی از این دست این حسینیه را با تشابه خیره کننده به تکیه دولت نوعی مکان تخصصی اجرای تعزیه در کشور قلمداد کرد.

روستای حصار علاوه بر برپایی یکی از باشکوه‌ترین مجالس تعزیه، با تربیت تعزیه خوان‌های مسلط بر آواز، نسخه و اجرا یکی از مراکز صدور فرهنگ تعزیه به اقصی نقاط ایران بوده به گونه‌ای که بسیاری از تعزیه خوان‌های حصاری بعدها خود بانیان تعزیه در دیگر نقاط کشور به‌ویژه قزوین، تهران، کرج و اراک شدند.

حاج مجید تقوی یکی از بانیان تعزیه در روستای حصار خروان در این باره به خبر نگار مهر گفت: هنر تعزیه از سال ۱۳۲۰ توسط جد ما مرحوم سید حبیب الله تقوی و سپس به دست پدرمان مرحوم حاج صمد تقوی ادامه یافت و در حال حاضر حسینیه مرحوم حاج صمد تقوی هرساله به مناسبت‌های مختلف مذهبی شاهد اجرای ۲۱ موضوع تعزیه با حضور شبیه خوانان معتبر و سر شناس کشور است که شاخص ترین آنها اجرای تعزیه حضرت ابوالفضل (ع) در روز تاسوعا و همچنین تعزیه حضرت امام حسین (ع) در روز عاشوراست که با حضور چشمگیر اهالی روستا و مردم قزوین و استان‌های همجوار بخصوص تهران و البرز برگزار می‌شود که امسال به دلیل بیماری کرونا از اجرای آن محروم شدیم.

بانی اجرای تعزیه روستای حصار خروان گفت: به دلیل استقبال علاقه مندان و عاشقان اهل بیت به هنر تعزیه در روزهای تاسوعا و عاشورا با مشکل کمبود فضا مواجه می‌شدیم که درصدد توسعه محل برگزاری هستیم تا پس از رفع بیماری کرونا و برداشتن محدودیت‌ها بتوانیم شرایط بهتری برای اجرا مهیا کنیم.

سید علی موسوی از تعزیه خوانان دیگر این روستا هم گفت: بیش از دو دهه در زمره تعزیه خوان‌ها هستم و نقش‌های زیادی اجرا کرده‌ام که شاخص ترین آنها نقش حضرت عباس (ع) و امام حسین (ع) است و آرزو می‌کنم با ریشه کنی ویروس کرونا این آئین دینی دوباره با عظمت برگزار شود.

سید رضا امینی دیگر هنرمند و شبیه خوان تعزیه هم اظهار داشت: تعزیه در زندگی من بسیار تأثیر داشته و محبت به اهل بیت را بیشتر می‌کند زیرا وقتی شما اطاعت پذیری حضرت علی اکبر از پدر و همچنین وفاداری حضرت عباس به برادر و درس صبوری و شجاعت حضرت زینب را در تعزیه لمس می‌کنید در رفتار و زندگی شما هم تأثیر می‌گذارد و شما هم الگو می‌گیرید.

تعزیه خوان‌های حصار از بهترین‌های کشور هستند

رمضان علی تقی زاده امام خوان تعزیه حصار در مورد خصوصیات تعزیه حصار به خبرنگار مهر می‌گوید: قدمت و اصالت تعزیه حصار یکی از بارزترین ویژگی‌های این مراسم آئینی است که از دهه‌های پیش مکان ویژه ای برای اجرای این هنرنمایشی، آئینی، طراحی و ساخته شده است.

تعزیه حصار پس از تعزیه خوانسار دومین تعزیه مطرح کشور

علاء الدین قاسمی از تعزیه‌خوانان مطرح کشور و دیگر امام خوان تعزیه حصار نیز در رابطه با ویژگی‌های اختصاصی تعزیه در روستای حصار اظهار داشت: این تعزیه که سالیان متمادی است در روستا برگزار می‌شود موجب شده حصار خروان به یکی از کانون‌های اصلی تعزیه ایران تبدیل شود و امروز تعزیه روستای حصار پس از تعزیه خوانسار (بزرگ‌ترین کانون تعزیه ایران) در واقع دومین تعزیه بزرگ و مطرح ایران محسوب می‌شود.

قاسمی اضافه کرد: اگر امکانات مناسب در روستای حصار خروان تأمین شود می‌تواند به عنوان مرکز و پایگاه تعزیه در ایران و حتی منطقه تبدیل شود و سایر نقاط نیز از آن الگو بگیرند.

مسئولان استان قزوین از تعزیه حمایت نمی‌کنند

سید ابراهیم ابوترابی از تعزیه خوانان پیش کسوت استان قزوین از بی توجهی مسئولان گلایه دارد و می‌گوید: مسئولان قزوین آن گونه که باید به تعزیه استان به ویژه در روستاهای حصار و ارداق توجهی ندارند در حالی که شکوه و عظمت تعزیه حصار و یا تعزیه ارداق مدیون بانیان آن یعنی خاندان سادات تقوی و مردم حصار است که بانظم و زیبایی هر چه تمام تر اداره می‌شود.

کارشناس فرهنگی: تعزیه راهگشای نمایش نوین

ناصر ایزد فر از کارشناسان فرهنگی هنرهای نمایشی کشور که اطلاعات جامعی از هنر تعزیه دارد در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: به دلیل حضور قومیت‌های مختلف بویژه آذری زبان‌ها، اجرای تعزیه در قزوین به دو زبان فارسی و ترکی اجرا می‌شود که مخاطبان زیادی دارد.

وی بیان کرد: مهمترین ویژگی تعزیه قزوین نشانه شناسی و پس آرایی کلامی و در کنار آن تنوع در نسخه‌ها به دلیل وجود نسخه نویسان معتبر است که به غنای این هنر کمک کرده است.

ایزدفر تصریح کرد: موسیقی در تعزیه قزوین از غنای خاصی برخوردار است و از دستگاه‌های متعددی استفاده می‌شود و بهترین خوانندگان قدیمی قزوین از عارف گرفته تا واعظ و اقبال آذر این هنر خود را از تعزیه وام گرفته بودند و می‌توان اذعان کرد که تأثیر تعزیه در موسیقی آوازی ایران زیاد بوده است.

وی بیان کرد: در اجرای تعزیه در قزوین معمولاً از اسب و حیوانات که محل مانور زیادی لازم دارد و دکور استفاده نمی‌شد و به جای آن از پس آرایی کلامی در حد اعلا استفاده می‌کردند تا مخاطب فضا را متصور شود.

ایزدفر اظهار داشت: در نشانه شناسی با یک تشت و یا نخل فضای نخلستان تصویر می‌شد و با کلام، فضای کربلا و کوفه را برای مخاطب ترسیم می‌کردند و این نوع اجرا بیانگر توان نمایشی بالای تعزیه خوانان قزوینی است.

ایزدفر اضافه کرد: موسیقی کلامی و آوازی و پس آرایی کلامی از مهمترین ویژگی‌های تعزیه در قزوین است.

نبود تکیه، مکان مناسب و انجمن صنفی از مشکلات تعزیه در قزوین

معاون امور هنری و سینمایی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین گفت: در گذشته در قزوین همه نیازهای مردم در محلات با ساخت مسجد، تکیه، حسینیه، بازارچه، آب انبار، زورخانه و مدرسه تأمین می‌شد و امروز تکیه‌های محدودی باقی مانده مانند تکیه حسن نایب که این تکایا چون قداست مسجد را نداشت می‌توانست برای برنامه‌های مختلفی مورد استفاده قرار گیرد و حتی برنامه‌های شاد و عروسی هم در آن اجرا می‌شد اما امروز این تکایا نیست و اجرای تعزیه با چالش مواجه شده است.

ایزد فر بیان کرد: نبود تکیه و مکان مناسب برای اجرای تعزیه موجب شده در سال‌های اخیر شاهد اجرای این هنر نمایشی در سالن‌های ورزشی، محوطه‌های باز و روستاها باشیم که چون سیستم صوتی هم نیست شاید صدای تعزیه خوان‌ها به مخاطب نرسد و کیفیت کار کاهش یابد.

این کارشناس هنرهای نمایشی اظهار داشت: در گذشته چون سیستم صوتی نبود همه تعزیه خوان‌ها صدای رسا و پرورش یافته داشتند که امروز با ورود سیستم‌های صوتی شاید کمتر به تقویت حنجره و صدا توجه شود و این ضعف نیز یک آسیب است.

ضرورت ساماندهی تعزیه خوان‌ها

وی گفت: ساماندهی گروه‌های تعزیه از ضرورت‌هایی است که می‌تواند به هماهنگی در کارها کمک کند که در حال حاضر یک کانون نمایش‌های آئینی و سنتی داریم که زیر مجموعه انجمن نمایش است که برای حمایت از گروه‌های تعزیه کافی نیست و باید با راه اندازی انجمن مستقل برای تعزیه بتوان این هنر را تحت پوشش قرار داد و آن را ساماندهی کرد.

ایزدفر اظهار داشت: امروز تعزیه خوان‌ها انسجام و وحدت لازم را ندارند در حالی که در گذشته معین البکاء و تعزیه گردان داشتیم و انسجام خوبی بین گروه بود اما امروز پراکندگی داریم که باید برای آن فکری کرد.

به تعزیه نباید با رویکرد سنتی نگریسته شود و اگر مانند گذشته واحد درسی داشته باشیم می‌توان به تداوم آموزش تعزیه به صورت علمی امیدوار بود وی اضافه کرد: حذف واحد تعزیه از دروس دانشگاه هنر یکی دیگر از آسیب‌هایی است که می‌تواند در آینده مشکل ساز شود زیرا به تعزیه نباید با رویکرد سنتی نگریسته شود و اگر مانند گذشته واحد درسی داشته باشیم می‌توان به تداوم آموزش تعزیه به صورت علمی امیدوار بود در حالی که هنر تعزیه باید خودش را در هنر شرق نشان دهد و ضمن بازآفرینی بتواند به روز شده و جذابیت لازم را برای مخاطب داشته باشد.

تعزیه راهگشای نمایش نوین

این کارشناس هنری یادآور شد: توانمند کردن گروه‌های تعزیه خوان و بازآفرینی آنها در این شرایط از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا ویژگی ساختاری تعزیه می‌تواند به نمایش و تئاتر امروز ما کمک کند.

تقویت هنر تعزیه، گامی در انتقال فرهنگ عاشورا

بدیهی است با هنر تعزیه می‌توان به زیبایی و در قالب نمایشی تأثیر گذار بخشی از واقعه کربلا را با حس و حالی معنوی به گروه‌های مختلف جامعه بویژه جوانان و بانوان منتقل کرد و حزن و اندوهی واقعی توأم با درک بهتری از این حماسه را رقم زد.

بدون شک با حمایت از تعزیه و آموزش علاقمندان جوان، کمک به تهیه ابزار و یراق مورد نیاز و تأمین فضایی مناسب برای شهروندان و تماشاگران در مناطق مختلف استان و کشور و نیز پوشش مناسب رسانه‌ای در صدا و سیما و رسانه‌های مکتوب و مجازی استانی می‌توان در حفظ و احیای این هنر آئینی نقش مؤثری ایفا کرد و در محرم و سایر مناسبت‌ها نمایشی زیبا و معنوی از حماسه کربلا را به تصویر کشید.

کد خبر 5011162

منبع: مهر

کلیدواژه: تعزیه خوانی قزوین ماه محرم تبلیغات اسلامی قزوین محرم 99 محرم 99 هفته دولت ویروس کرونا مراسم عزاداری ماه محرم شیراز بوشهر عاشورا آمار کرونا کرمانشاه مراسم عزاداری اباعبدالله الحسین گرگان مجلس شورای اسلامی شیوع کرونا تعزیه روستای حصار روستای حصار خروان تعزیه در قزوین گروه های تعزیه روستای حصار تعزیه خوان تعزیه خوان ها تعزیه خوانان تعزیه خوان هنر تعزیه اجرای تعزیه استان قزوین تعزیه حصار مکان مناسب هنر آئینی برای اجرا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۵۷۷۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقدی بر حصار کشی و اسباب‌کشی درختان از پارک‌ها

تهران به دلیل تراکم جمعیت در جغرافیایی اندک از مساحت سرزمینی کشور به شهری حساس در مقابل آب و فضای سبز تبدیل شده و از سوی دیگر آلودگی هوا و کمبود فضای سبز باعث شده شهروندان تهرانی با حساسیت بسیاری مسائل مربوط به محیط زیست و بوستان های این کلانشهر را دنبال کنند و به نوعی زیرذره بین شهروندان قرار دارند، لذا احداث هر بنایی با هر کاربری که با جابجایی درختان ارزشمند همراه باشد به نوعی ایجاد تنش بی مورد برای این درختان قلمداد می‌شود.

به گزارش ایسنا، تهران با جمعیتی بیش از ۹ میلیون نفر و مساحت ۷۳۰ کیلومتر مربعی در حقیقت چیزی حدود ۲۰ درصد جمعیت کشور را در کمتر از یک درصد مساحت سرزمینی کشور جای داده و همین شرایط تهران را به شهری حساس در حوزه های مختلف همچون آب، انرژی، فضای سبز و... تبدیل کرده است.

به دلیل تعداد و تردد زیاد خودروها؛ ترافیک و آلودگی هوا به معضل دائمی شهروندان تهرانی تبدیل شده است. باتوجه به همین شرایط شهروندان تهرانی نسبت به درخت و فضای سبز حساسیت دو چندانی دارند. چند ماهی است که اخباری از حصارکشی در بوستان‌های تهران منتشر شده و در پی آن اخباری مبنی بر ساخت فرهنگسرا، کتابخانه، مسجد و... در میان این حصارها مطرح می‌شود. موضوعی که از بوستان قیطریه آغاز شد و حالا به بوستان لاله رسیده است.

بیش از بررسی موضوع حصارکشی ها در بوستان های تهران باید نگاهی بیاندازیم به سرانه فضای سبز این کلانشهر و همینطور شیوه احداث بناها در بوستان های تهران.

سرانه فضای سبز در برخی از مناطق زیر ۱۰ متر مربع است

علی محمد مختاری، مدیرعامل سازمان بوستان ها و فضای سبز شهر تهران در گفت و گو با ایسنا، در تشریح روند توسعه فضای سبز تهران می‌گوید: پیش از انقلاب اسلامی ایران ۷۵ بوستان محله‌ای، منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای به همراه ۳ بوستان جنگلی در شهر تهران وجود داشت که مساحت کلی فضای سبز ۴۲۲۰ هکتار شامل فضای سبز درون‌شهری و برون‌شهری بود اما در حال حاضر تعداد بوستان‌های شهر تهران به ۲۳۹۰ بوستان محله‌ای، منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای رسیده است. همچنین ۴۶ هزار و ۲۵۰ هکتار نیز فضای سبز برون‌شهری شهر تهران است. 

مختاری ادامه می دهد: سرانه فضای سبز در بخش درون شهری ۱۷ متر برای هر فرد است که این میزان برای فضای سبز برون‌شهری ۲۷ متر است و در کل سرانه فضای سبز برای هر فرد با در نظر گرفتن فضای سبز درون شهری و برون شهری ۴۵ متر است. به این ترتیب سرانه فضای سبز شهر تهران مطلوب است؛ اما در مناطقی شاهد توزیع ناعادلانه هستیم. سرانه فضای سبز در برخی از مناطق از جمله ۷، ۱۰، ۱۱، ۱۷ ، ۱۲ و ۸ به دلیل بافت فرسوده و فشرده مسکونی زیر ۱۰ متر مربع است. 

از سوی دیگر زاکانی شهردار تهران نیز یکی از افتخارات این دوره مدیریت شهری را توسعه کمربند فضای سبز شهر تهران می‌داند و تأکید می‌کند: میانگین توسعه فضای سبز در تهران در سال‌های قبل ۷۰۰ تا ۸۰۰ هکتار بود که ما در سال اول، فضای سبز پیرامون تهران را ۱۲۵۰ هکتار و سال ۱۴۰۱، ۱۵۰۰ هکتار افزایش دادیم، سال گذشته هم ۲۰۰۰ هکتار افزایش دادیم و رکورد جدیدی در این حوزه ثبت کردیم و امسال نیز با توسعه ۳ هزار هکتاری از ۵۰ هزار هکتار برنامه عبور خواهیم کرد و کمربند سبز شهر تهران تکمیل خواهد شد.

در اواخر سال گذشته بود که موضوع حصارکشی بوستان قیطریه رسانه‌ای شد و با واکنش و انتقادات برخی شهروندان شمال تهران و اعضای شورای شهر تهران مواجه شد تا جایی که ناصر امانی عضو شورای شهر تهران در تذکری درباره حصارکشی بوستان قیطریه و خطر قطع درختان این پارک گفته بود: شهرداری در اسرع وقت حصارها را جمع آوری کند. در محوطه مذکور ۱۵ تا ۱۸ درخت ارزشمند وجود دارد که امکان جا به جایی آن‌ها نیست.  همانطور که عملیات ساخت متوقف شده شهرداری در اسرع وقت حصارها را جمع آوری کند. 

پس از این اعتراضات حصارکشی جمع آوری و موضوع ساخت مسجد توسط خیرین در این مکان مطرح شد و از سوی عبدالمطهر محمدخانی، سخنگوی شهرداری تهران تأکید شد که هیچ درختی در این بوستان قطع نخواهد شد و از این منظر شهروندان نباید نگرانی داشته باشند؛ چرا که شهرداری تهران خود بانی اصلی حفظ درختان در شهر تهران است.

اما حدود یک ماه پس از انتشار این خبر این بار حصارکشی در بوستان لاله مورد توجه قرار گرفت، به شکلی که چمران رییس شورای شهر تهران در دویست و سی و سومین جلسه علنی شورای شهر تهران در ارتباط با این حصارکشی می گوید: هنوز مشخص نیست برای چه موضوعی این کار انجام شده است. براساس آنچه که پرسیده شده است پس از جشن های ماه رمضان احساس شده که در آنجا نیاز به چنین فضایی وجود دارد. 

وی ادامه می دهد: البته قرار نیست درختی در این محدوده قطع شود و ما هم اجازه چنین کاری نمی دهیم. هنوز طرحی آماده نشده است و به شورا ارائه نشده است. در شورای شهر دوره سوم نیز مصوبه‌ای داشتیم که در بوستان‌های بزرگ می‌توانند برای خدمات مورد نیاز بوستان، ساخت و ساز انجام دهند که این موضوع نیز تنها محدود به کتابخانه و مسجد شد که آنهم باید طرح هایش در هیئتی که قرار داده‌ایم مصوب شود و به این ترتیب ساخت و ساز اگر از ملزومات پارک باشد به شرط عدم قطع درخت امکان دارد.

خلأ مطالعاتی معضل مهم در ارتباط با پارک‌ها و فضای سبز تفریحی پایتخت

به گزارش ایسنا، درباره امکان قانونی احداث بنا با کاربری های مختلف در بوستان ها با علی نوذرپور کارشناس شهری و شهردار اسبق شهرداری منطقه ۲۲ تهران گفت و گو کردیم.

به گفته وی، در طرح‌های شهری تهران از قبیل طرح جامع و طرح تفصیلی پایتخت، ضوابط مربوط به هر پهنه و از آن مهم‌تر سهم هر کدام از سرانه‌ها از جمله سرانه‌های سبز، مذهبی، فرهنگی، درمانی و... مشخص و تفکیک شده است، مکان‌یابی شده و لکه‌های مربوط به آنها به صورت جداگانه معین شده است. ورود هر کدام از سرانه‌های غیرمرتبط به کاربری‌های مربوط به فضای سبز و گذران اوقات فراغت اساسا ربطی به این محیط‌های سبز شهری ندارد و هر اقدامی در هر کدام از این پهنه‌ها وسرانه‌ها باید متناسب با ماهیت این سرانه‌ها، جانمایی‌ها و ضوابط خاص آنها صورت بگیرد.

وی ادامه می‌دهد: پارک‌های شهری بسته به مقیاس و جانمایی صورت گرفته برای آنها انواع مختلفی اعم از پارک‌های محلی، ناحیه‌ای، منطقه‌ای، شهری و فراشهری دارد. همچنین بسته به وسعت و جانمایی و انواع آنها، خدمات مربوط و مرتبط با موضوع گذران اوقات فراغت در پارک‌ها از تأمین ضرورت‌های اولیه مانند سرویس‌های بهداشتی تا تأسیسات بیشتر و وسیع‌تر، متفاوت است. اما آنچه مسلم است اینکه همه این خدمات حول محور گذران اوقات فراغت است و اختلاط سایر سرانه‌ها در خدمات مرتبط با پارک‌های شهری، اساسا هیچ موضوعیتی ندارد. طرح‌های جامع و تفصیلی نیز این سرانه‌ها را به تفکیک مشخص کرده است.

وی با اشاره به اینکه یک معضل مهم در ارتباط با پارک‌ها و فضای سبز تفریحی پایتخت، خلأ مطالعاتی در مورد آنهاست، ادامه می‌دهد: حتی بسیاری از پارک‌های فراشهری و بزرگ‌مقیاس که بعضاً مساحت برخی از آنها به اندازه یک منطقه شهر تهران است، مطالعات اختصاصی ندارد. در حالی که در مورد این پارک‌ها باید هر اقدامی بر مبنای مطالعات و برنامه‌ریزی‌های مختص همان پارک انجام شود. در صورتی که این نوع پارک‌های شهری و فراشهری باید مطالعات کارشناسی مختص خود را داشته باشند که حد و حدود و انواع مجاز برای ساخت‌وساز در آنها متناسب با کاربری پارک‌ها تعریف شده باشد و هیچ فردی نمی‌تواند از ضوابط مختص آن پارک، تخطی کند.

وی تاکید می کند: تهران با معضل کمبود سرانه فضای سبز روبروست. براساس آمارها سرانه فضای سبز تهران چیزی حدود ۱۶ تا ۱۶.۵ مترمربع است؛ در حالی که براساس طرح‌ جامع شهر تهران این میزان باید ۲۵ مترمربع باشد. در واقع در شرایطی که به ازای هر فرد حدود ۹ مترمربع کمبود سرانه فضای سبز وجود دارد، هر نوع اقدام برای کاهش این فضا به واسطه ساخت‌وساز در پارک‌ها مردود است. مدیریت شهری تهران باید به این موضوع توجه داشته باشد که همه عرصه‌های شهری به‌خصوص عرصه‌های بزرگ، نیازمند مطالعات مربوط به همان عرصه است؛ این مطالعات باید به برنامه‌ریزی‌های دقیقی منجر شود که هرگونه اقدام بر مبنای آن انجام شود.

شهرداری از مسیر تهاتر در جوار پارک‌ها تجهیزات مورد نیاز را ایجاد کند 

مهدی اقراریان عضو شورای شهر تهران نیز در گفتگو با ایسنا، با بیان اینکه در اولویت بین ایجاد سازه و حفظ درخت؛ حتماً حفظ درختان در پارک‌ها ارجح است و هر چیزی که موجب کوچک شدن فضای سبز شهر تهران شود اشتباه است، می‌گوید: شهرداری تهران اگر بخواهد ساخت و سازهایی انجام دهد می‌تواند با استفاده از املاکی که در اختیار دارد و از مسیر تهاتر در جوار پارک‌ها تجهیزات مورد نیاز را ایجاد کند یا می‌تواند با پایش مجدد فضاهای خالی و غیر قابل استفاده یا فضاهایی که کاربری لازم را ندارد، استفاده کند.

وی با تأکید بر اینکه شرایط زندگی در تهران قابل قبول نیست و آسایش و آرامش مورد نیاز شهروندان با مسائلی همچون افزایش هزینه‌های مسکن در سبد خانوار و تغییر الگوی مصرف دچار مخاطره شده است، اظهار می‌کند: امروز زندگی به سمت آپارتمان نشینی رفته و کمتر فضای مناسب برای استراحت و آرامش کودکان مادران و بازنشستگان وجود دارد.

عضو شورای شهر تهران ادامه می‌دهد: اگر بخواهیم پارک‌ها را با سازه‌های متنوع و گوناگون بپوشانیم کمتر فضای مناسبی برای این دسته از افراد باقی می‌ماند و اتفاق دیگر نیز ایجاد شهرهای بازی یا مجموعه‌های بازی درون پارک‌هاست که یکی از این موارد را در منطقه ۴ شاهد بودیم که این موضوعات باعث ایجاد نارضایتی شهروندانی است که در محیط پیرامونی پارک‌ها در حال زندگی هستند چرا که این موارد ایجاد سر و صدا و مزاحمت‌های صوتی را به همراه دارد.

وی تأکید می‌کند: باید حقوق شهروندی را رعایت کنیم؛ این دسته اقدامات باعث نگرانی شهروندان تهرانی و اعضای شورای شهر تهران می‌شود و حتماً جلوی این دست از اقدامات با ابزارهایی که در اختیار اعضاء است گرفته خواهد شد.

در ماجرای پارک قیطریه و یا بوستان لاله شهرداری بر عدم قطع درختان تأکید دارد و به شهروندان اطمینان خاطر می دهد که درختان جابجا می شوند؛ اما واقعیت آن است که جابجایی درختان دستورالعمل و شرایط خاص خود را دارد و می‌تواند برای درخت تنش‌زا باشد.

آیا جابجایی درختان امکان‌پذیر است؟  شرایط جابجایی ها چیست؟

احمدرضا محرابیان گیاهشناس و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در گفت‌وگو با ایسنا، در تشریح روند جابجایی درختان و تنش‌هایی که ممکن است گونه‌های گیاهی در جابجایی‌ها با آن مواجه شوند، می‌گوید: گونه‌های درختی گونه‌های حساسی نسبت به جابجایی‌ و تغییرات هستند این گونه‌ها در محیطی که استقلال پیدا می‌کنند با ویژگی‌های محیط منطبق و سازگار می‌شوند و تغییر و تحولات آنها را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

وی ادامه می دهد: در بحث جابجایی درختان در دنیا شرکت‌های خاصی به صورت تخصصی در این کار ورود پیدا می‌کنند، به شکلی که محدوده‌ای که ریشه‌های درخت در آن قرار گرفته را با استفاده از تورهای مخصوصی به صورت کامل در می‌آورند و تحت شرایط خاصی بدون اینکه ریشه‌ها در معرض هوا قرار بگیرند و استرسی به گونه درختی وارد شود، انتقال را از طریق جرثقیل‌های مخصوصی انجام می‌دهند. بی تردید اگر بدون تمهیدات لازم ین کار انجام شود می‌تواند به درخت آسیب بزند و حتی نهایتاً به از بین رفتن درخت منجر شود.

وی تأکید می‌کند: تا جایی که اطلاع دارم شرکت‌هایی که به این شیوه کار کنند در کشور وجود ندارند و انتقال درختان در کشور به صورت محدود برای تعدادی از درختان کهن انجام شده است. در این فرایند هرچه درخت در مرحله نهالی و جوان‌تر بودن باشد با توجه به اینکه گسترش ریشه‌های آن کمتر است درخت را با تنش کمتری مواجه می‌کند و این عمل موفقیت آمیزتر است. ‌بی‌تردید برای درختان کهن مکانیزم سخت‌تری باید طی شود.

وی در خصوص زمان جابجایی درختان نیز می‌گوید: معمولاً برای هرس درختان و جابجایی هنگامی که درخت در کمترین حالت فعالیت قرار گرفته است و اصطلاحاً در حالت خواب است یعنی از اواسط پاییز تا اواخر زمستان این کار انجام می‌شود. در دنیا درختان پلاک گذاری می‌شوند و حتی حساسیت این درختان نیز در این پلاک‌ها ذکر می‌شود. بر همین اساس انتقال درختان کاری غیر ممکن نیست؛ ولی حتماً باید با رعایت ملاحظات، تمهیدات و استانداردهای خاص صورت بگیرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • امیر تتلو در زندان قرآن و نهج‌البلاغه می‌خوانَد | او تمام ‌ماه رمضان را روزه گرفت و برنامه محفل که در شب‌های ‌ماه رمضان پخش می‌شد را نگاه کرد!
  • لشکرگاه افراسیاب در کدام نقطه تهران بود؟
  • بازدید منتخب مردم قزوین- البرز و آبیک از جاده الموت- تنکابن
  • واکنش شهرداری به قطع درختان و ساخت و ساز در سرخه حصار
  • جان صدها هزار نفر در خطر است/ تحرکی خطرناک جریان دارد
  • نقدی بر حصار کشی و اسباب‌کشی درختان از پارک‌ها
  • برگزاری هفتمین اجلاس رؤسای دانشگاه‌های تهران و روسیه
  • (ویدیو) کارخانه مشهور چگونه صدها تن «ژامبون» تولید می‌کند؟
  • برگزاری هفتمین اجلاس رؤسای دانشگاه‌های برتر ایران و روسیه به میزبانی دانشگاه تهران
  • آوارگی صدها خانواده براثر سیلاب در غور