Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-29@13:16:41 GMT

خرده پاها بترسند و بروند ، بورس سقوط می کند

تاریخ انتشار: ۱۲ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۱۶۰۵۴۴

خرده پاها بترسند و بروند ، بورس سقوط می کند

ساعت 24 - از همان اول انتظار می رفت با رکورد­شکنی‌های پی در پی بورس و بازده بیش از ۱۸۶ درصدی آن در سال ۱۳۹۸ و ادامه آن در چند ماه اول امسال که باعث سرازیر شدن خیل عظیمی از سرمایه‌های تازه ­واردان به این بازار شود.

اما  بسیاری از این سرمایه‌ها از تجربه یا به عبارتی سواد لازم برای فعالیت در این بازار برخوردار نیستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 یعنی هم در عرصه عمل این نقدینگی عظیم تازه وارد  ، سابقه حضور در بازار سرمایه را نداشته و هم در عرصه نظری هرگز آموزش رسمی در ارتباط با بورس و نحوه رفتار در این بازار در اختیار عامه افرادی که اکنون در بازار حضور دارند، قرار نگرفته است.

به این ترتیب زمانی که در ۲۰ مرداد امسال و به دنبال بروز اختلاف و نا هماهنگی بین وزارتخانه‌های اقتصاد و نفت، عرضه صندوق دوم ETF در هاله‌ای از ابهام فرو رفت و با بیانیه‌های متفاوت و متناقض سازمان خصوصی ‌سازی و شرکت پخش فرآورده ‌های نفتی در روزهای بعد این اختلاف نظر با وضوح بیشتری به چشم آمد، سرمایه‌های کوچک و بی ‌تجربه با تقلید از رفتار حقوقی‌های فعال در بازار شروع به فروش شتاب ‌زده سهام خود کرده و طی دو روز بازار را با ریزشی محسوس مواجه ساختند. پس از آن عرضه سهام عدالت توسط بانک ‌ها و کارگزاری ها در بیست و دوم مرداد بود که باعث شد بار دیگر بازاری که با رشد شاخص کل در حال بازگشت به وضعیتی عادی بود، با پیوستن حقیقی‌ها به صف‌های فروش بار دیگر سقوطی قابل توجه به اندازه ۶۰ هزار واحد در شاخص کل را تجربه کند. تصمیم دیگری که صف ایستادن و قواعد آن را در بازار سهام به هم ریخت، جدا کردن زمان معامله بعضی از نمادها از ما قی نمادهای بازار بود که ابتدا از نماد­هایی مانند خودرویی‌ها شروع شد و سپس در چند هفته اخیر به برخی سهام ‌های دولتی که اصطلاحاً در بین فعالان بازار به عنوان نمادهای شاخص­‌ساز معروف شده ‌اند تسری پیدا کرد. این کار که در آغاز به دلیل اختلال در عملکرد هسته معاملات و برای رفع این نقیصه و کمک به رفع اختلال در فعالیت سهامداران و فعالان بازار صورت گرفت، در ادامه نشان داد که نا هماهنگی‌های شدیدی در اتخاذ تصمیمات فوری سهامداران ایجاد می ‌کند و به همین دلیل بعد از چند روز کنار گذاشته شد ولی اثر منفی آن بر رشد شاخص بورس انکار ناپذیر بود.

همین استراتژی صف در چهارم و پنجم شهریور، زمانی که شرکت ‌های حقوقی فعال در بازار به شدت شروع به خرید در بازار و تزریق نقدینگی به آن کردند، جواب داد و بعد از چندین روز ریزش شدید شاخص، بازار بار دیگر مثبت شد ولی باید توجه داشت   صف خرید شرکت ‌های حقوقی بنا به دلایل مختلفی، از جمله نیاز به سود آوری آنها، در میان  مدت و بلند مدت قابل ادامه نیست. بنا براین، آن چه که از مشاهده رفتار بازار استنباط می ‌شود این است که به خصوص در چند ماه گذشته سرمایه‌های خرد و کلان بسیار زیادی به صورت شتاب زده وارد این بازار شده ‌اند، این سرمایه‌ها تجربه و دانش کافی برای فعالیت در این بازار پیچیده و چند وجهی را ندارند و از این رو از رفتار تقلیدی برای حرکت در بازار استفاده می ‌کنند، تقلیدی که می‌تواند در اثر اشتباهات تصمیم ‌سازان اصلی در بازار و ایجاد ابهام برای تازه ‌واردان در خصوص ادامه رشد بازار، موجب ترس و رم کردن سرمایه‌ها شده و به جایی برسد که جبران آن از طریق تشکیل صف خرید بازیگران حقوقی دیگر ممکن نباشد. مساله وقتی حساس‌تر می­‌شود که در نظر داشته باشیم بخش عظیمی از رشد بازار سهام در سال گذشته و امسال نه حاصل عوامل بنیادین اقتصاد و بازار، بلکه ناشی از ورود نقدینگی از بازارهای دیگر و نیز تجدید ارزیابی ارزش دارایی‌های شرکت‌های بورسی بر اثر افزایش نرخ ارز بوده است و از این رو در صورت فرار سرمایه­‌های کم  تجربه از این بازار به دلیل ترس از به هم خوردن قواعد صف و در نتیجه سقوط شاخص کل، بهبود وضعیت بازار به سختی و تنها با تحمیل هزینه­‌های سنگین به اقتصاد کشور و صرف سال‌های زیاد برای ایجاد اعتماد مجدد در بین سرمایه‌گذاران خرد و کلان امکان ‌پذیر خواهد بود.

منبع – ایبنا -ایلناز ابراهیمی-عضو هیئت علمی پژوهشکده پولی و بانکی

منبع: ساعت24

کلیدواژه: سرمایه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۶۰۵۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بورس در سکوت

آفتاب‌‌نیوز :

بازار سهام اولین روز کاری هفته را کاملا متعادل آغاز کرد، به طوری که به نظر می‌رسد فعلا نه انگیزه‌ای برای صعود دارد و نه آنقدر فروشنده در بازار حضور دارند تا بتوانند شاخص کل را منفی کنند.

در پایان معاملات امروز شاخص کل بورس اوراق بهادار با رشدی جرئی به ۲ میلیون و ۳۰۴ هزار واحد رسید. همچنین نیز شاخص کل هم‌وزن نیز با رشدی ۱۴۰۰ واحدی به ارتفاع ۷۶۵ هزار واحد رسید.

گفتنی است سه نماد «فملی»، «شپنا» و «شستا» بیشترین تأثیر در شاخص کل بورس و سه نماد «آریا»، «شگویا» و «تجلی» بیشترین تأثیر را در شاخص فرابورس داشته‌اند، همچنین سه نماد «ذوب»، «کاما» و «خزامیا» سه نماد پرتراکنش بازار بورس و سه نماد «خاور»، «کرمان» و «کرومیت» سه نماد پرتراکنش در بازار فرابورس در روز جاری بودند.

لازم به ذکر است که ارزش معاملات خُرد در بازار امروز مورخ ۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، مبلغ ۵ هزار میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان بود. گفتنی است حقیقی‌ها در روز جاری حدود ۵۱ میلیارد تومان از بازار سهام خارج کردند.

دیگر نکته‌ای که در معاملات امروز بازار سرمایه به چشم می‌خورد، بازگشایی منفی صندوق‌های طلا با توجه به افت نرخ ارز در بازار غیر رسمی و همچنین نزول انس جهانی بود.

در بازار امروز ۱۶۳ نماد در محدوده مثبت و ۲۶۶ نماد در محدوده منفی و در بازار فرابورس ۱۶۰ نماد در محدوده مثبت و ۱۸۰ نماد در محدوده منفی معامله شدند.

منبع: خبرگزاری تسنیم

دیگر خبرها

  • شاخص بورس ۲۰ هزار واحد کاهش یافت
  • پیش‌بینی بورس فردا ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • رشد ۶۵۲ واحدی در پایان معاملات
  • ثبات نسبی در بازار سرمایه | افزایش ۶۵۲ واحدی شاخص کل
  • ثبات نسبی در بازار سرمایه
  • بورس در سکوت
  • رشد اندک بورس؛ ارزش بازار به ۷۹ همت رسید
  • مبلغ دقیق مرحله سوم سود سهام عدالت / مرحله سوم سود سهام عدالت کی واریز می‌شود؟
  • روند حرکتی شاخص‌های بازار سرمایه چگونه خواهد بود؟ +عکس
  • بررسی عملکرد نماگر‌های بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت