Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، مقتل‌نویسی به چگونگی شهادت شخصیت‌های برجسته نظیر امامان شیعه می‌پردازد، اما به دلیل اهمیت واقعه کربلا بیشتر مقتل‌های موجود به امام حسین (ع) اختصاص یافته است. هنگام مطالعه و جست و جو در میان مقاتل مختلف، به نوشته‌ای از حجت الاسلام رسول جعفریان برخوردیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ذکر کرده بود که از بین همه مقاتل موجود تنها پنج اثر مورد اعتبار است که دارای کمترین تحاریف هستند. «مقتل الحسین» نوشته ابو مخنف که در قرن دوم قمری نوشته شده و به تصحیح و شرح حجت الله رودکی رسیده، یکی از این مقاتل است. از زمان صفویه و پس از متمرکز ساختن جامعه شیعی در ایران، برخی مقاتل برای استفاده در مراسم عزاداری و با هدف گریه انداختن عزاداران و افزایش شور حسینی نوشته شده است. طبیعتاً در این مقاتل تحریف‌های زیادی وجود دارد. مراسمی نظیر قمه‌زنی و آسیب رساندن به خود نتیجه تحریف‌های موجود در همین مقتل نویسی‌هاست، لذا درباره همین تحریف‌ها با حجت الله رودکی مترجم و شارح کتاب «مقتل الحسین» ابو مخنف
صحبت کردیم که در ادامه آن را می‌خوانید:

تحریف به چند صورت انجام می‌گیرد؟

شهید مطهری در صد صفحه نخست کتاب «حماسه حسینی» از تحریفات عاشورا می‌گوید؛ تحریف به سه صورت انجام می‌گیرد، یا چیزی را کم می‌کنیم یا چیزی اضافه کرده و یا همان کلمات است فقط جای فاعل و مفعول را عوض می‌کنیم.

چه قدر در مقاتل سیدالشهدا (ع) تحریف صورت گرفته است؟

در کتاب «مقتل الحسین» هیچ اشاره‌ای به حرف‌های مداحان امروزی نشده است. هنگام ورود امام حسین (ع) به کوفه، هزار نفر از سپاهیان یزید به فرماندهی حر ابن یزید ریاحی جلوی سپاه ۷۲ نفره آن حضرت را گرفتند. سپس ۴ هزار نفر به فرماندهی عمر بن سعد مقابل آن حضرت قد علم کردند. در حادثه کربلا، ۸۸ نفر از سپاه عمر بن سعد کشته شدند که خودش بر آنان نماز خواند و سپس دفنشان کرد. در صورتی که شهدای کربلا همان گونه رها شدند. در صورتی که در کتاب «اسرار الشهادته» نوشته ملاآقا بندری در زمان قاجار، ادعا شده در روز عاشورا سید الشهدا حدود ۳۰۰ هزار نفر را کشته است. هر چه سطح آگاهی افراد پایین بیاید، از خرافه‌گری خوششان می‌آید و طبیعتاً از کتاب روضه الشهدا کاشفی استقبال می‌کنند. اگر عوام آگاه شوند، دیگر زیر بار این موضوعات نمی‌روند.

در جای دیگر کتاب «روضه الشهدا» آمده که یاران امام حسین در مقابل سپاه دشمن رجز خواندند، در صورتی که یاران سید الشهدا از قول پیامبر یا قرآن سخنی نقل کردند، بعداً تحریف شد که رجز خواندند.

راه تشخیص تحاریف از سوی مردم چیست؟

هر گفته، نوشته و یا روایتی که با متن قرآن کریم در تضاد باشد، نشان‌دهنده وجود تحریف در آن است. وقتی شما مقتل الحسین ابو مخنف را با دقت بخوانید، از وقایع آگاه می‌شوید که یکسری گفته‌های مداحان و یا ... در آن کتاب نیامده است. بسیاری از افراد که اقدام به تحریف کردند، ً با هدف جلب رضایت امام حسین بوده است، اما کار درستی نبود.

راه جلوگیری از این تحاریف چیست؟

تنها راه آن مطالعه مقاتل معتبر است. معتبرترین و اولین مقتل «مقتل الحسین» ابو مخنف است که من در مقدمه آن به ۸ مقاله در زمینه تحریف‌های عاشورا اشاره کرده ام و در آن مزایا و معایب، هر یک از مقاتل را آورده ام.

در مقاله دیگری هم با عنوان «عباس بن علی (ع)» همه تحاریف مربوط به حضرت عباس (ع) را با سند جمع آوری کرده ام. مطالعه این مقاله باعث باز شدن دید مخاطب به تحاریف عاشورا می‌شود. مقاله دیگری هم با عنوان «تحریفات عاشورا و دو طفلان مسلم» نوشتم که در این مقاله باز به تحریفات در این مورد اشاره کردم.


انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: مقتل نویسی مقتل عاشورا مقتل الحسین امام حسین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۸۲۹۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چالشی به نام سرانه مطالعه در ایلام/ کتاب همچنان مغفول است

خبرگزاری مهر-گروه استان‌ها: استان ایلام از پیشینه غنی بالایی در حوزه فرهنگ برخوردار است، لذا سرانه پایین مطالعه در استان به هیچ وجه شایسته این پیشینه قوی فرهنگی نخواهد بود و باید تدبیری اساسی برای آن اندیشید.

ایلام از پیشینه تاریخی و فرهنگی کهنی برخوردار است، به گونه‌ای که ایلامیان در گذشته اهمیت به سزایی برای کتاب و آثار مکتوب و همچنین حفظ و نگهداری آنان قائل بوده‌اند. وجود شاعران و نویسندگان نامدار ایلامی همچون غلام رضا خان ارکوازی شاعر و عارف کرد ایلامی که به خاطر سرودن مناجات نامه و اشعار دیگر در بین مردم ایران شهرت دارد، خود گواهی بر این موضوع است.

با این حال امروزه پایین بودن سرانه مطالعه در استان ایلام یکی از مشکلاتی است که مدت‌ها است دامن گیر استان ایلام شده، به نحوی که کارشناسان معتقدند سرانه پایین مطالعه در ایلام و فقر فرهنگی به هیچ وجه شایسته پیشینه غنی فرهنگی ما نیست.

همه میدانیم با توجه با سابقه استان در حوزه فرهنگ و عنوان اولین‌ها در بخش‌های مختلف بخصوص در حوزه چاپ و نشر، پایین بودن سرانه مطالعه اتفاق خوبی نیست و یقیناً پیامدها و معضلات بسیاری قبیل عدم توسعه فرهنگی، وابستگی بیش از حد به فضای مجازی و افزایش آسیب‌های اجتماعی به همراه خواهد داشت.

اهمیت مطالعه از نظر کارشناسان

منصوره فتحی کارشناس فرهنگی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: کتاب یکی از ارزشمندترین میراث‌های انسان به شمار می‌رود که نقش مهمی را در بیداری آحاد جامعه دارد و نقش بی‌بدیلی در انتقال دانش‌ها ایفا می‌کند.

وی افزود: اهمیت کتاب و کتابخوانی و لزوم اهمیت دادن به مطالعه بر هیچکس پوشیده نیست و هر انسانی خواسته یا ناخواسته در زندگی خود با این بخش از فرهنگ جامعه، سر و کار دارد.

فتحی با بیان اینکه امروزه، بسیاری از انسان‌ها به دلیل زندگی ماشینی و دغدغه‌های فکری و اقتصادی از این قطار فرهنگی باز مانده‌اند، تصریح کرد: کتاب به‌عنوان یک کالای فرهنگی که نقش تعیین‌کننده‌ای در ارتقای فرهنگ عمومی دارد، متأسفانه مدت‌هاست در سبد خانوارهای ایلامی جای چندان مطلوبی ندارد.

راهکارهای افزایش سرانه مطالعه در استان

این کارشناس تصریح کرد: برای ارتقای سطح کمی و کیفی و افزایش سرانه مطالعه در استان لازم است تحقیق و پژوهش در کتابخانه ها از دوره ابتدایی به دانش آموزان آموخته شود، زیرا این فرهنگ را باید از دوران خردسالی به کودکان آموخت.

وی اضافه کرد: ضمن آنکه رسانه‌های ملی بویژه صدا و سیما تأثیر بسیاری بر فرهنگ کتاب و کتابخوانی دارند، باید از طریق این رسانه کتاب‌های جدید را به مردم و علاقه مندان معرفی و یا آنها را نقد و بررسی کرد.

مرضیه فتحی در ادامه بیان کرد: اهدای کتاب به اقشار مختلف جامعه، بروزرسانی کتابخانه ها، کنترل قیمت کتاب، افزایش محتوای کمی و کیفی کتب از دیگر اقدامات لازم جهت توسعه آمار مطالعه در استان محسوب می‌شود.

نقش کتاب در جامعه

سمیه حیدری مدیرکل کتابخانه‌های عمومی ایلام در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: کتاب، یکی از ابزارهای تفکر، رشد و پیشرفت انسانی به شمار می‌رود، در واقع کتاب زبان گویای تمدن بشری با بازگو کردن راز و رمز پیشرفت جوامع انسانی در دوره‌های مختلف، نقش بی‌بدیلی را در ارتقای توسعه فرهنگی هر کشوری می‌تواند ایفا کند.

وی افزود: برای اینکه بتوانیم به نیاز خود به دانستن و فهمیدن پاسخ دهیم باید روزانه ساعت مشخصی را به مطالعه و کتابخوانی اختصاص دهیم و مطالعه باید بخش مهمی از برنامه زندگی ما تشکیل دهد.

توسعه فرهنگ کتابخوانی در استان

حیدری ادامه داد: ۳۴ باب کتابخانه در سطح شهر و ۱۵ باب کتابخانه در سطح روستاها در حال فعالیت هستند که کودکان و نوجوانان فعال و علاقه‌مند با توجه به شرایط اجتماعی محیط در این کتابخانه‌ها مشغول مطالعه و دریافت خدمات فرهنگی هستند.

این مسئول اضافه کرد: در راستای توسعه فرهنگ کتابخوانی در استان اقداماتی نظیر راه اندازی کتابخانه سیار، رفع مشکلات ساختاری کتابخانه‌ها و مسائل اقتصادی و معیشتی کتابداران در دستور کار قرار گرفته است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی ایلام در پایان گفت: با هدف توسعه و ترویج کتابخوانی و استفاده از ظرفیت‌های دستگاه‌های فرهنگی به منظور بسترسازی ارتقا سطح مطالعه مفید، تفاهم‌نامه همکاری میان ادارات کتابخانه‌های عمومی و منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام انعقاد گردیده است.

گسترش فرهنگ کتابخوانی بین اقشار مختلف جامعه امری ضروری است و باید نهادهای فرهنگی برای توسعه آن در شهرستان تمام تلاش خود را به کار بگیرند.

کد خبر 6087149

دیگر خبرها

  • عرضه چهار نمایشنامه «تیرنگ» در نمایشگاه کتاب
  • نوه امام خمینی: اندیشه‌های امام به‌طور هدفمند تحریف می‌شود
  • ضرورت جریان شناسی تحریف تاریخ ایران
  • مرتضی اشراقی در مراسم رونمایی از کتاب «چالش‌های تاریخی» چه گفت؟!
  • نوه امام خمینی: اندیشه‌های امام به‌طور هدفمند تحریف می‌شود /یک مورخ باید شجاع باشد و از پروپاگاندای رسانه‌ای نترسد
  • اشراقی: ملاک اندیشه‌های امام، رهبر انقلاب هستند
  • کتاب‌های کارآفرینان که باید قبل از تأسیس استارت‌آپ بخوانند
  • انتشار کتابی متفاوت درباره آلبرکامو
  • چالشی به نام سرانه مطالعه در ایلام/ کتاب همچنان مغفول است
  • از روز جهانی کتاب و حق مولف تا نقش کتاب در سبد خانواده‌ها