Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-27@16:47:35 GMT

فوت‌وفن کارآفرینی در ۱۵ جلسه

تاریخ انتشار: ۱۵ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۱۸۹۱۳۴

فوت‌وفن کارآفرینی در ۱۵ جلسه

 همشهری آنلاین_ مرضیه موسوی: «عفت کریمی» سال‌هاست با تلاش و پشتکار چراغ این کارگاه‌ها را روشن نگه داشته. او می‌گوید: «خیاطی هنر پرزحمتی است که ذوق زیادی می‌طلبد. بسیاری از افرادی که در کارگاه‌های آموزشی من شرکت می‌کنند وقتی با این هنر آشنا می‌شوند تصمیم می‌گیرند مزون راه بیندازند و از هنری که آموزش دیده‌اند کسب درآمد کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این کارگاه همه چیز را عملی یاد می‌گیرند و تجربه می‌کنند تا برای دوخت و الگوسازی از هر مدلی آمادگی داشته باشند. من از دیدن موفقیت شاگردانم در این زمینه بسیار خوشحال می‌شوم و آن را ثمره‌ای از تلاش فرد و انتقال تجربه خودم می‌دانم.» این روزها کارگاه آموزش خیاطی سرای محله دروس به دلیل شیوع کرونا علاوه بر تکمیل فرایند آموزش هنرجویان قبلی مشغول فعالیت در فضای مجازی هم است.  

بعد از کرونا 

کارگاه خیاطی که روزگاری هنرجویان در هر گوشه آن مشغول دوخت ودوز و کشیدن الگو بودند این روزها خلوت و سوت و کور است. هنرجوهای قدیمی برای تکمیل دوره‌های آموزشی خود ساعات مشخصی از روز در کارگاه حاضر می‌شوند و کارگاه خیاطی صدف بیشتر به کلاسی خصوصی شبیه شده است. تنها هنرجوی این ساعت کارگاه ماسک بر صورت دارد و مشغول برش زدن الگویی است که به تازگی آموزش دیده. کریمی، مربی کارگاه آموزش خیاطی می‌گوید: «اهالی محله دروس اغلب حاضری‌پوش هستند. با این حال افرادی که به خیاطی علاقه‌مند هستند معمولاً ترجیح می‌دهند لباسشان منحصراً برای تن آنها دوخته شده باشد. خیلی‌ها هم برای اینکه بتوانند لباس مورد نظرشان را خودشان بدوزند به کارگاه خیاطی می‌آیند و آموزش می‌بینند. تجربه ۲۱ سال کار من در این رشته نشان داده که اغلب این افراد حتی اگر از ابتدا به قصد تأسیس مزون به سراغ آموزش نیایند بعد از آن تصمیم به تأسیس مزون می‌گیرند و آن را عملی می‌کنند. همین موضوع چرخه کارآفرینی در رشته خیاطی را گسترده‌تر می‌کند.» شاگردانی هم که به تنهایی قصد مزون زدن را نداشته باشند در همین کارگاه مشغول همکاری می‌شوند و در تحویل سفارش‌های مشتریان کارگاه به مربی خود کمک می‌کنند. کریمی می‌گوید: «تا قبل از شیوع کرونا بازار کار ما خوب بود و درآمد راضی‌کننده‌ای داشتیم. هم تعداد شاگردان کارگاه زیاد بود و هم همیشه سفارش کار از مشتری داشتیم. اما با شیوع کرونا ما هم مثل هر کسب و کار دیگری دچار ضرر شدیم. کارگاه عمومی به جلسه‌های خصوصی تبدیل شد تا افرادی که برای آموزش ثبت‌نام می‌کردند بتوانند دوره آموزشی خود را تکمیل کنند.» کریمی این روزها کنار تکمیل دوره‌های آموزشی، در فکر گسترده‌تر کردن فعالیت‌های فضای مجازی کارگاه هم است تا دوباره رونق را به این کارگاه برگرداند.  

 هر هنرجو یک کارآفرین بالقوه

شاگردان کارگاه صدف مدت‌هاست لباس‌هایی را که خودشان دوخته‌اند تن می‌کنند و کم‌کم سفارش‌هایی هم از مشتری‌های دوست و آشنا برای دوخت می‌گیرند. یا چرخ و وسایل اولیه‌ای در خانه برای خود مهیا می‌کنند یا سراغ دایر کردن مزون‌های خیاطی بزرگ‌تر می‌روند. «ندا اعوانی» یکی از این شاگردان است که کرونا تصمیم او برای دایر کردن مزون لباس را به تعویق انداخته. او می‌گوید: «اگر مشکلات شیوع کرونا نبود تا به حال مزون خود را دایر کرده بودم. آموزش فشرده و روش آسانی که در این کارگاه یاد گرفتیم تنها دوخت لباس‌های ساده نبود. ما در این کارگاه مهارت الگو کشیدن برای مدل‌های مختلف را آموزش دیدیم و این برای کسی که می‌خواهد مزون راه‌اندازی کند خیلی مهم است. در کنار همه اینها دایر کردن مزون هزینه و سرمایه اولیه زیادی نیاز دارد. از چرخ خیاطی و تهیه جای مناسبی برای مزون تا تأمین حقوق افرادی که قرار است در آن مشغول به کار شوند. اما به نظر می‌رسد حمایتی از این نظر وجود ندارد. همین نبود حمایت‌های کافی، کار را برای خیلی از هنرجویان سخت می‌کند. در حالی که اگر این حمایت‌ها به‌صورت حداقلی وجود داشته باشد هر هنرجو بعد از پایان دوره آموزشی می‌تواند به یک کارآفرین تبدیل شود.»

نگاه کارشناسی/ از مجری‌گری تا مزون خیاطی فاطمه محمدی / مجری تلویزیون

یکی از کارآموزان کارگاه صدف مجری تلویزیون است. یک سال از حضورش در این کارگاه‌ها می‌گذرد. «فاطمه محمدی» که برنامه‌های مختلفی از جمله ایران بانو از اجراهای تلویزیونی اوست می‌گوید: «من به خیاطی علاقه زیادی داشتم و با توجه به حساسیت‌هایی که نسبت به پوششم داشتم دلم می‌خواست لباس‌هایم را خودم بدوزم. از ابتدا با همین نیت در کارگاه خیاطی محله زندگی‌ام، دروس شرکت کردم. اما حالا به این فکر می‌کنم که می‌توانم هنر خیاطی را که آموزش دیده‌ام به یک کارآفرینی دیگر تبدیل کنم و مزون خودم را داشته باشم.» او از برنامه‌های تلویزیونی می‌گوید که لباس‌هایش را خودش طراحی و دوخته است: «بارها در صفحه‌های مجازی شخصی‌ام از من درباره اینکه لباسم را از کجا تهیه کرده‌ام سؤال می‌پرسند و من حالا با ذوق و با افتخار می‌گویم خودم این لباس‌ها را طراحی می‌کنم و می‌دوزم. مثلاً تمام لباس‌هایی را که در برنامه ایران‌بانو می‌پوشم طراحی و دوخت من است. این کار حس خوبی به من می‌دهد و باعث سرزندگی‌ام می‌شود.» قشنگ‌ترین خاطراتش از کارگاه خیاطی و آموزش‌هایی که دیده، خاطره نخستین لباسی است که برای خود دوخته: «سال‌ها پیش شومیز زیبایی در یکی از مغازه‌ها دیده بودم. من همیشه به خیاطی علاقه‌مند بودم و آرزو می‌کردم یک روز بتوانم این شومیز را برای خودم بدوزم. تا اینکه در کلاس‌های آموزش خیاطی آن را یاد گرفتم و نخستین لباسی که برای خودم دوختم همین شومیز بود. آنقدر آن را دوست داشتم که دلم نمی‌آمد بپوشم. همچنان هم به‌عنوان یک یادگاری ارزشمند آن را نگه داشته‌ام.» این مجری تلویزیون از امکان اشتغال گسترده زنان در زمینه خیاطی می‌گوید و دایر کردن مزون‌های شخصی که البته نیاز به حمایت دارد: «گسترده شدن تعداد مزون‌های شخصی‌دوزی می‌تواند فرهنگ مراجعه به خیاط برای دوخت لباس را بیشتر جا بیندازد. همین حالا هم زنان زیادی هستند که لباس و پوشش مناسب باسلیقه خود را به سختی از بازار تأمین می‌کنند و برای دوخت لباس‌های خود ایده دارند. این ظرفیت خوبی است برای افرادی که می‌خواهند مزون و کارگاه خیاطی راه‌اندازی کنند. مثل من که ابتدا با این نیت سراغ کارآموزی خیاطی نرفتم اما حالا در ذهنم ایده‌های زیادی برای دایر کردن یک مزون خیاطی دارم و می‌دانم با این کار می‌توانم در حد خودم اشتغالی هم برای زنان دیگر ایجاد کنم.»

کد خبر 545559 برچسب‌ها منطقه ۳ منطقه ۱ همشهری محله کارآفرینی آموزشی منطقه ۲

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: منطقه ۳ منطقه ۱ همشهری محله کارآفرینی آموزشی منطقه ۲

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۸۹۱۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«چرم دوزی» اشتغال کهن برای نسل نو

ایسنا/مازندران ایرانیان با پیشینه سه هزار ساله، نخستین و قدیمی‌ترین تولیدکنندگان چرم در جهان هستند. آثار باستانی به جا مانده از دوران قبل از میلاد نشان دهنده این است که ایرانیان ازحدود هزار و ۵۰۰ سال قبل از میلاد از چرم برای لباس و زره استفاده می‌کردند.

تولید انواع پوست و چرم و تجارت مرتبط با آن، در دوره عباسی در سراسر قلمرو اسلامی پر رونق بود. استفاده از پوست حیوانات مختلف برای ساخت پوستین، قبضه شمشیر و آستر کفش و لباس‌های زمستانی هچنین برای افسار، رکاب، مشک و همچنین جلدهای چرمی برای کتاب‌ها که به صورت ساده‌ای طلاکوب می‌شد برخی از مهمترین کاربردهای چرم در این دوره است .

در دوره قاجار نیز انواع چرم به مقدار زیاد در شهرهای ایران تولید می‌شد، همدان در این دوره مرکز مهم تولید نوعی چرم معروف به چرم همدانی بود، که از پوست گوسفند تهیه می‌شد در این دوره صادرات پوست و چرم از اغلب شهرهای ایران به روسیه و عثمانی و هند رونق بسیار داشت.

اولین کارخانه چرم سازی ایران در سال ۱۳۰۸ در شهر تبریز بنا شد، و پس از آن در همدان، تهران، اصفهان و برخی شهرهای دیگر نیز کارخانه‌هایی تاسیس شد.

اما در حال حاضر کار چرم سازی در کشور بیشتر جنبه تزیینی پیدا کرده و به صورت عرضه کیف‌های چرم زنانه و مردانه، جلد موبایل، کمربند، کفش و غیره عرضه و تولید می‌شود و گزینه‌ای برای هدیه دادن است.

دغدغه دولت برای رفع مشکل بیکاری در تمامی ادوار وجود داشته و امروزه نیز دولت سیزدهم مهمترین دغدغه خود را رفع مشکلات اشتغال جوانان عنوان کرده است.

صنعت چرم دوزی ایران با سابقه دیرینه یکی از صنایع ارزآور برای کشور است که می‌تواند همانند گذشته بازار جهانی را به خود اختصاص دهد و زمینه اشتغال بسیاری از جوانان را فراهم کند.

رضا قلی پور نماینده ایران در نمایشگاه‌های بین‌المللی، کارآفرین برتر شهر امیرکلا، کارآفرین برتر استان در سه سال متوالی با برند نمونه استان، نماینده فستیوال کشور و نیز در سال ۲۰۱۸، اولین تولید کننده ایرانی در دوخت کراوات چرم دست دوز، رئیس اسبق اتحادیه مشاغل خانگی شهرستان بابل و... را در کارنامه افتخارات خود به عنوان کارآفرین برتر استان در حوزه چرم دست دوز دارد.

چرم دوزی و اشتغال سود آور و پایدار

این کارآفرین برتر در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه تاکنون صدها استادکار در حوزه چرم دوزی تربیت کردم اظهار کرد: برای کمک به اشتغال و بخش تولید اقدام به آموزش کارآموزان متقاضی آموزش صنایع چرم بصورت کاملا رایگان انجام شد.

رضا قلی پور با بیان اینکه فعالیت خود را از سال ۱۳۹۴ آغاز کردم، افزود: چندین کارگاه فعال چرم دوزی در سطح شهرستان بابل راه اندازی کردم.

وی فعالیت افراد ناکارآمد و غیرحرفه‌ای را بزرگترین اشکال صنعت چرم برشمرد و گفت: به عنوان استاد دانشگاه و کارآفرین برتر در حوزه چرم دوزی و تخصص در برگزاری کارگاه‌های مختلف انتظار داریم جهاد دانشگاهی برنامه برگزاری کارگاه را در اختیار ما قرار دهد.

وی با اشاره به اینکه در گذشته محصولات چرم ما به کشورهای کویت، عراق، ارمنستان، آذربایجان و.. صادر می‌شد ادامه داد: در حال حاضر جوابگوی تقاضای بازار داخلی برای چرم دست دوز با توجه به نیروی کار فعال محدود خود هستیم.

وی با اشاره به مهم‌ترین ایراد حوزه صنعت چرم کشور گفت: متاسفانه حضور و فعالیت افراد ناکارآمد و غیرحرفه‌ای در این حوزه که بدون مهارت لازم و عدم استفاده از منابع با کیفیت اقدام به ارائه محصول بی‌کیفیت به بازارمی‌کنند سبب بی‌اعتمادی خریداران از بازار داخلی می‌شود.

وی گفت: به عنوان استاد دانشگاه و کارآفرین برتر در حوزه چرم دوزی و تخصص در برگزاری کارگاه‌های مختلف انتظار داریم جهاد دانشگاهی برنامه برگزاری کارگاه را در اختیار ما قرار دهد.

مهم‌ترین عامل توسعه کسب و کار علاقه به کار است

معصومه زاهدیان کارآفرین مشاغل خانگی که بعد از اخذ مدرک کارشناسی دانشگاه ومجوز فعالیت از فنی و حرفه‌ای هنر چرم دوزی را برای کسب و کار خود انتخاب کرده است در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: به مدت پنج سال است که به هنر چرم دوزی با دست مشغول بوده و با آورده شخصی با حمایت خانواده خود به مبلغ ۵۰ میلیون تومان موفق به احداث کارگاه چرم دوزی شدم و برای تجهیز و خرید لوازم و ابزار ضروری ۵۰۰ هزار تومان هزینه کردم.

وی با اشاره به اینکه در کنار فعالیت خود اقدام به هنرجویان هم آموزش می‌دهم، افزود: مهم‌ترین عامل رشد و توسعه هر کسب و کاری علاقه به کار است که زمینه موفقیت و کسب درآمد را نیز در پی دارد.

این کارآفرین یادآور شد: بازار فروش در ابتدا از فضای مجازی، دوستان و آشنایان بود، اما بعد از راه اندازی کارگاه، مشتریان حضوری هم اضافه شدند.

زاهدیان با اشاره به چگونگی فعالیت در این حوزه  تصریح کرد: قبل از هنر چرم دوزی به مدت سه سال مشغول آموزش بافتنی در فضای مجازی و آموزشگاه بودم ایده چرم دوزی زمانی به ذهنم رسید که قرار بود یک کیف بافت انجام بدم و قسمت دسته‌ها و بند کیف چرم باشد لذا چرم و لوازم تهیه کردم و این شروع ورود من به این شغل بود.

وی ادامه داد: گرچه تهیه لوازم اولیه برای شروع کار کمی سخت بود اما در حال حاضر با تهیه لوازم اولیه مورد نیاز این مشکل مرتفع شد.

آموزش چرم دوزی در جهاد دانشگاهی مازندران

مدیر مرکز آموزش جهاد دانشگاهی ساری نیز در این باره به ایسنا گفت: در سال گذشته دو دوره آموزش مصنوعات چرمی در سطح استان برگزار شد که با استقبال خوب جوانان روبرو بود.

مریم چاهوشی با اشاره به اینکه فراگیران بعد از دوره آموزش مصنوعات چرمی گواهینامه مهارتی را از جهاد دانشگاهی دریافت کردند که قابلیت ترجمه را دارد، خاطرنشان کرد: گذر از دوره‌های مهارتی سبب اشتغال هنرجویان شده است.

مدیر مرکز آموزش جهاد دانشگاهی ساری گفت: هر دوره آموزش مصنوعات چرم شامل دو مرحله مقدماتی و تکمیلی است که هر مرحله سه ماه طول دوره دارد.

وی یادآور شد: امسال هم آمادگی برگزاری دوره‌های مهارتی مصنوعات چرمی شامل،  کیف و کفش چرم دست‌دوز را در برنامه کاری خود داریم که با رسیدن حدنصاب فراگیران به زودی راه اندازی می‌شود.

چاهوشی افزود: متقاضیان آموزش در جهاد دانشگاهی می‌توانند جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۳۳۳۵۳۳۸۲ با پیش شماره ۰۱۱ تماس حاصل نمایند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بازداشت سرایدار خیانتکار یک مزون در شمال تهران
  • برپایی بیش از ۸ هزار محفل شیرخوارگان حسینی در ایران و کشور‌های جهان
  • چرا آمار سرقت‌ها در استان کرمان زیاد است
  • «چرم دوزی» اشتغال کهن برای نسل نو
  • کارگاه دوخت لباس شیرخوارگان حسینی در حرم مطهر رضوی برپا شد
  • کارگاه دوخت لباس شیرخوارگان حسینی در حرم مطهر راه‌اندازی شد/مهیای نذر جمعه اول
  • بیش از ۸ هزار محفل شیرخوارگان حسینی برپا می‌شود
  • برپایی بیش از ۸ هزار محفل شیرخوارگان حسینی در ۴۵ کشور
  • بیش از ۸ هزار محفل شیرخوارگان حسینی در داخل و خارج کشور برپا می‌شود
  • لباس شیرخوارگان حسینی در حرم رضوی دوخته می‌شود.