Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت:‌ طرح دوگانه‌هایی چون عدالت_مواسات در منابر مذهبی این فرصت را به جریان‌های مدعی عدالت‌خواهی می‌دهد که با خوانش‌های معیوب از عدالت، علاوه بر ضدعدالت جلوه دادن حاکمیت، مسیر برقراری عدالت را نیز به بیراهه بکشانند. - اخبار سیاسی -

گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم - هفته گذشته حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان در سخنرانی خود بمناسبت ایام محرم، مباحثی درباره عدالتخواهی و مسئله "مواسات" مطرح کرد که حاشیه‌ساز شد و بحث و گفت‌وگوهای متعددی پیرامون آن شکل گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در فضای مجازی نیز بسیاری با اظهارات او به نحو انتقادی مواجه شده و آن را تقلیل و تخفیف عدالت‌خواهی توصیف کردند.

اگرچه جناب پناهیان در منبرهای بعدی خود تلاش کرد تا برخی برداشت‌ها از اظهارات خود را تصحیح کند، اما با توجه به اثری که سخنان وی در جامعه داشت و همچنین اهمیت موضوع عدالت که تسنیم پیشتر نیز در گفت وگوهای مفصلی به بررسی عدالت و نظریات آن پرداخته بود، مسئله عدالت و مواسات را با برخی کارشناسان حوزه علوم انسانی به بحث گذاشته‌ایم.

محمدمهدی اسماعیلی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، درباره مباحثی که اخیراً پیرامون بحث عدالت‌خواهی و مواسات در فضای رسانه‌ای کشور شکل گرفته، گفت: بنده با هر نوع دوگانه سازی در حوزه عدالت مخالف هستم. 

وی افزود: عدالت نقطه کانونی تفکر انقلاب اسلامی و اندیشه سیاسی شیعه است و ارزش ویژه‌ای در ساحت تفکری ما دارد. در نظام ارزشی ما عدالت شرط لازم در هر کاری است و گزاره‌ای نیست که در کنار سایر گزاره‌ها قرار گیرد، بلکه یک گزاره پیشینی است. یعنی هر فردی ابتداً باید دارای ویژگی عدالت باشد تا صلاحیت عهده‌داری مرجعیت، قضاوت و حتی امامت جماعت یک مسجد را داشته باشد. بنابراین تا این حد مسئله عدالت از اهمیت برخوردار است. 

گفتگو با سازنده "رویای آجری"| در تفکر سرمایه‌سالار از غرب هم جلو زدیمتأکید آیت‌الله خامنه‌ای درباره مدارس دولتی/ گزاره‌ای برای آغاز نجات عدالت آموزشی

 

**عدالت صرفاً‌ به معنی مبارزه با فساد نیست

این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت:‌ اگر مقوله عدالت را از زاویه اندیشه امام خمینی(ره) و رهبر انقلاب که معماران اصلی  اندیشه انقلاب هستند،‌ نگاه کنیم،  از منظر این دو بزرگوار  عدالت مسئله بسیار مبسوطی است و  از اساس تنها به معنای مبارزه با فساد نیست که گفته شود اینکه امروز جریان مبارزه با فساد در دستگاه قضا شکل گرفته بنابراین دیگر لزومی به پرداختن به مسئله عدالت نیست و باید به مباحث دیگری پرداخته شود. بنابراین اگر در هر مرحله از نظام سازی و تمدن سازی در جمهوری اسلامی بخواهیم صحبت کنیم عدالت یک پیوست دائمی است و اساس انقلاب اسلامی بر عدالت پایه‌گذاری شده است. 

اسماعیلی با اشاره به اهمیت مفهوم مواسات در جامعه خاطرنشان کرد:‌ هیچکس منکر این نیست که مسئله مواسات، امری مهم و ضروری است و ما در برهه‌های مختلف عمر انقلاب اسلامی به مواسات توجه ویژه‌ داشته‌ایم. از جمله زمانی که در ابتدای انقلاب در خانه‌ها نفت پیدا نمی‌شد و مردم با رویکرد مواسات توانستند این بحران را مدیریت کنند. پس از آن نیز مقوله مواسات در دوران دفاع مقدس مکرراً تجربه شد. به طوری که بنده به خاطر دارم مردم اصفهان بعدازظهر همان روزی  که  170 تن از شهدای خود را تشییع کرده بودند،  بزرگترین کمک‌های مردمی را به جبهه‌ها ارسال کردند. بنابراین این اشتباه است که ما بخواهیم دوگانه اشتباهی همچون عدالت _مواسات را در جامعه مطرح کنیم.

عدالت جز 5 رکن اصلی اسلام است و نمی‌توان این مفهوم متعالی را با طرح ارزش‌های دیگر کمرنگ جلوه داد و به شکل غلط این تلقی در اذهان عمومی ایجاد شود که حاکمیت از مقوله مهمی چون عدالت عبور کرده است. طرح اینگونه مباحث منجر به این می‌شود که در آن دسته از مردم که دارای ذهن حساسی هستند، این باور شکل بگیرد که از آنجا که حاکمیت در تحقق عدالت موفقیت نداشته، در تلاش است تا صورت مسئله را پاک کند. 

 

وی با تاکید بر اینکه مسئله مواسات امری نیست که هیچگاه در جامعه ما به فراموشی سپرده شده باشد، گفت: به هر حال در سالهای اخیر بویژه به دلیل عملکرد ضعیف دولت در حوزه اقتصاد و معیشت مردم بار دیگر ضرورت توجه به مواسات در سطح جامعه را درک کرده و در این مسیر حرکت کرده‌اند. ولی واقع امر این است که امروز علاوه بر بی‌تدبیری‌های دولت که آنها را با مشکلات عدیده‌ای در حوزه اقتصادی مواجه کرده، معضل کرونا نیز دامن‌گیر زندگی‌شان شده است اما ضرورت توجه به مواسات دلیلی بر این نمی‌شود که ما از توجه به عدالت و عدالت‌خواهی دست بکشیم. بنابراین هر نوع دوگانه سازی در افکار عمومی از جمله دوگانه عدالت و ولایت که پیش از دوگانه اخیر مطرح شده بود جعلی است و جز ضرر و آسیب برای کشور ارمغانی نخواهد داشت. 

این استاد دانشگاه تاکید کرد:  عدالت جز 5 رکن اصلی اسلام است و نمی‌توان این مفهوم متعالی را با طرح ارزش‌های دیگر کمرنگ جلوه داد و به شکل غلط این تلقی در اذهان عمومی ایجاد شود که حاکمیت از مقوله مهمی چون عدالت عبور کرده است. طرح اینگونه مباحث منجر به این می‌شود که در آن دسته از مردم که دارای ذهن حساسی هستند، این باور شکل بگیرد که از آنجا که حاکمیت در تحقق عدالت موفقیت نداشته، در تلاش است تا صورت مسئله را پاک کند. 

اسماعیلی خاطرنشان کرد:‌ مسئله عقب‌ماندگی کشور در حوزه عدالت که از سوی رهبر انقلاب نیز مورد تاکید قرار گرفته نشان می‌دهد که ما باید مقوله مواسات را نیز در چارچوب عدالت تعریف کنیم. قشر مذهبی ما که همیشه دغدغه مشکلات مردم را داشته و همواره در اتفاقات و سختی‌ها به کمک اقشار آسیب‌پذیر آمده، باید در کلام نیز به گونه‌ای سخن بگوید که مردم احساس کنند که این قشر در کنار آنها قرار دارد و  به دنبال مطالبه‌گری از بانیان وضع موجود در حوزه عدالت اجتماعی است نه اینکه برعکس با طرح دوگانه‌‌ای بی مورد چون عدالت و مواسات بخواهد موضوع عدالت را نیز به حاشیه براند.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت:‌ طرح چنین دوگانه‌هایی در منابر مذهبی این فرصت را به جریان‌های مدعی عدالت‌خواهی می‌دهد که با خوانش‌های معیوب از عدالت، علاوه بر ضدعدالت جلوه دادن حاکمیت، مسیر برقراری عدالت را نیز به بیراهه بکشانند. 

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: عضو هیئت علمی دانشگاه تهران عدالت خواهی چون عدالت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۹۶۵۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نهضت بازگشت به مساجد، به عنوان مهمترین پایگاه رسیدگی به مشکلات مردم

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: مسجد مهمترین پایگاه انقلاب اسلامی و پایگاه همه مردم است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: نهضت امام راحل وارد شصت و دومین سال حیات خود شد، این نهضت با مسجد و نام حضرت زهرا (س) آغاز شده است؛ انقلاب اسلامی فاطمی حدوث است و در طول همه سال‌های بعد با نام حضرت اباعبدالله (ع) مانا شده است و حسینی بقاست و این حرکت در مساجد و حوزه‌های علمیه تفسیر عملی می‌شود.

اسماعیلی گفت: در دولت مردمی این حرکت به نام نهضت بازگشت به مساجد نام گذاری شده است.

وی افزود: با توجه به اینکه زیرساخت‌های فرهنگی در برخی مناطق کم برخوردار محدود است، این موضوعات به طور جدی پیگیری می‌شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین گفت: برای آموزش هنر آمادگی داریم در مساجد اقداماتی را انجام دهیم. در مناطق محروم کشور نیز در دو سال اخیر بیش از صد هزار نفر را تحت تعلیم آموزش هنری قرار دادیم و آنها را توانمند کردیم.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • سامانه دهک ریاست جمهوری فعال نشده است | مردم از باز کردن لینک ارسالی خودداری کنند
  • بی‌عدالتی‌ها پتروشیمی‌ها در حق مردم استان بوشهر پذیرفتنی نیست
  • نهضت بازگشت به مساجد، به عنوان مهمترین پایگاه رسیدگی به مشکلات مردم
  • لزوم عدالت‌محوری در توسعه شهرها/ شورای اسلامی شهر، صدای مردم است
  • پتروشیمی‌ها حق مردم استان بوشهر را بدهند/ لزوم رعایت عدالت
  • تمجید رئیسی از عملکرد دولت
  • رئیسی: مشکلات آبی و برقی کشور در حال حل شدن هستند
  • چین: صلح در منطقه با تحقق عدالت برای فلسطینی‌ها محقق می‌شود
  • سندروم فتوشاپ‌سازی از سلبریتی‌ها
  • سندروم فتوشاپ سازی از سلبریتی‌ها