Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری فارس، محفل هنرهای آئینی زخم عتیق از چهارشنبه یازدهم شهریور ماه با حضور جمعی از هنرمندان و مسئولان فرهنگی و هنری در تماشاخانه سرو کار خود را آغاز و تا 29 شهریور ماه نیز ادامه خواهد داشت. نمایشگاه و موزه تخصصی نسخ قدیمی و ادوات تعزیه از دوره صفویه تا انقلاب اسلامی، اجرای تعزیه و شبیه خوانی، آئین های عاشورایی اقوام ایران زمین، نقالی و پرده خوانی، نشست پژوهشی تئاتر دینی و تئاتر صحنه ای نقل سرخ  از جمله برنامه هایی است که ویژه این محفل تدارک دیده شده است و هم اکنون نیز مورد اقبال مخاطبان داخلی و خارجی قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این موزه و نمایشگاه برای عموم مردم آزاد است که شامل بخش‌هایی از جمله نمایشگاه آیینی اقوام، اجرای نمایش نقل سرخ هر شب ساعت 20 و موزه است که موزه از ساعت 11 صبح هر روز تا 21 شب باز است.

 

در این ایام نامشخصی شرایط تئاتر و اجراهای تک و توک در سالن ها خیلی شاهد این نیستیم که تئاتر رونق سابق را داشته باشیم، اما در این رابطه امیرحسین شفیعی مدیر تماشاخانه سرو که هم اکنون نمایشگاه و موزه در آن راه اندازی شده است، معتقد است که انصافا انتظار نداشتند این تماشاخانه هم اکنون به دلیل موزه و نمایشگاه خیلی رونق داشته باشد اما در نوع خود خیلی خوب بوده است.

مخاطبی که در این تماشاخانه حضور می‌یابد هم با مشاهیر تعزیه آشنا می‌شود و توضیحاتی در بروشور به او داده می‌شود و هم با ادوات و نسخ تعزیه با راهنمایی یک راهنما آشنا می‌شود، سپس با داخل شدن به تماشاخانه اگر دوست داشته باشد، قسمت‌هایی از تعزیه‌های ماندگار ایران را هم به صورت ویدئوپروجکشن تماشا می‌کند و حتی توضیحاتی هم در همان قالب به مخاطبان داده می‌شود.

 

امیرحسین شفیعی در این زمینه توضیحاتی به خبرنگار فارس می دهد. وی می گوید: ‌تمام تلاشمان این بود که تماشاخانه سرو که خیلی هم قدمت ندارد، به عنوان پاتوق فرهنگی و یک بسته هنر انقلاب مطرح شود ، حتی انتظار این همه بازدید را نداشتیم . مخاطبان در این ایام سه دسته هستند یکی آنهایی که با آگاهی کامل به دیدن نمایشگاه و موزه می‌آیند یعنی کسانی که علاقه مند هنرهای آیینی هستند به ویژه در عرصه تعزیه از موزه و نمایشگاه بازدید می کنند. 

یک قشر از هنرمندان هستند که در عرصه های تعزیه برایشان لباس‌ها، ادوات، تجهیزات و نسخ با ارزش و اهمیت است و یک بخش هم مخاطبان عادی‌اند که جذب می‌شوند و با اطلاع رسانی به داخل می‌آیند و به صورت خانوادگی و گروهی یا تک نفره به تماشای نمایشگاه می‌آیند. تقریبا در این چند روز شاهد بودیم که مخاطبان زیادی به دیدن کارها آمدند با توجه به اینکه زمان نمایشگاه هم در طول روز زیاد است، در فواصل مختلف مردم حضور پیدا می‌کنند منتها عصرها مخاطبان بیشتری داریم.

 

*میراث پدری یک تعزیه خوان 

طبق گفته دوستان و امیرحسین شفیعی این نمایشگاه و موزه توسط یکی از پژوهشگران و گروه های تعزیه به نام مهدی دریایی که 10 جلد کتاب در این زمینه نوشته، سال های سال از میراث پدری و از سراسر کشور جمع آوری شده است و متأسفانه جای ثابتی برای آنها او ندارد که در قالب یک موزه همه را جمع آوری کند.

شفیعی در این رابطه می‌گوید: ما در تماشاخانه سرو فضای کمی داشتیم و نمی‌توانستیم همه آثار او را نشان دهیم بنابراین یک تعداد از گزیده‌ها و منتخب‌ها را به نمایش گذاشتیم اما بهرحال اگر ضرورت ایجاب کند و فضایی در اختیارمان باشد یا اینکه لااقل در ماه‌های محرم و صفر کارها را به بتوانیم در جایی به نمایش بگذاریم،‌خیلی مورد توجه مخاطبان قرار خواهد گرفت.

بهرحال تعزیه یک هنر آیینی براساس باورها، آداب و رسوم و اعتقادات ما ایرانیان مسلمان است به نظر می‌رسد باید بیش از این بدان تعزیه کنیم و این میراث هنری ماندگار را برای ایرانیان حفظ کنیم ما هم از این فرصت در تماشاخانه سرو استفاده کردیم،‌ایده‌هایی جدید هم داریم که در سال‌های بعد در تماشاخانه با حمایت بنیاد روایت فتح و انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس حداقل در ماه‌های محرم و صفر اجرایی کنیم.

ضمن اینکه اعلام آمادگی هم می‌کنیم که در این دو ماه هر استان و شهرستانی که شرایطش را برای برپایی نمایشگاه و موزه داشته باشند، ‌این نمایشگاه را با همکاری تئاتر دفاع مقدس و تماشاخانه سرو ترتیب دهیم. حیف است که این کارها دیده نشود و در انبارها خاک بخورند.

 

به گفته شفیعی حداقل چیزی که در این نمایشگاه نشان داده می‌شود، ادوات و نسخ خطی درباره تعزیه است و اینکه علاقه مندان با تعزیه آشنا می‌شند. شفیعی می‌گوید: ما در محوطه سرو نیز یک بخشی را به مشاهیر تعزیه اختصاص دادیم یعنی پیشکسوتان تعزیه مثل تئاتر، سینما و موسیقی این هنرمندان را بشناسند همانطور که پیشکسوتان سینما را می‌شناسند متأسفانه تعزیه خوان ‌ها خیلی هم شناخته شده نیستند به همین دلیل در محوطه تماشاخانه سرو از فضاهای پیرامون استفاده کرده و مشاهیر تعزیه را معرفی کردیم.

و در نهیت اینکه به دلیل اینکه ما در مجاورت لانه جاسوسی هستیم برخی از مهمانان خارجی هم آخر هفته‌ها از سفارت و جاهای دیگر به دیدن موزه و نمایشگاه آمده‌اند  و این برای ما خیلی خوب بود و برای خودشان هم خیلی جالب بود. در هر حال خیلی‌های این خارجی‌ها هم می‌دانستند که تعزیه ما در یونسکو ثبت شده است و خیلی استقبال از هنر نمایشی آیینی ما داشتند درحالیکه شاید ایرانی‌ها برایشان چنین چیزی خیلی عادی‌تر باشد و توجهی زیادی بدان نداشته باشند.

 

 

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: امیرحسین شفیعی تئاتر موزه و نمایشگاه نمایشگاه و موزه تماشاخانه سرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۱۲۷۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برپایی نمایشگاه آثار آندره سوروگیان درباره شاهنامه در ایروان

به گزارش خبرنگار مهر، موزه ماتناداران در شهر ایروان با نام کامل «ماتنادارانِ مسروپ ماشتوتس» از بنیادهای برجسته ارمنستان به شمار می‌رود که به نام ماشتوتس ابداع‌کننده الفبای زبان ارمنی، نامگذاری شده است.

«ماتناداران» در معنای لغوی به مجموعه‌ای گفته می‌شود که مکانی برای نگهداری اسناد، متون خطی و کتاب‌های دست‌نویس قدیمی یا چاپی است. این مجموعه، علاوه بر حفاظت از این متون، فعالیت‌های علمی دیگری از قبیل جمع‌آوری، ترمیم، طبقه‌بندی، تحقیق و نشر آن‌ها را نیز برعهده دارد.

مدیر ایرانی-ارمنی این موزه فعالیت‌های زیادی در راستای شناخت دو کشور ایران و ارمنستان انجام می‌دهد از جمله برگزاری چندین نمایشگاه و تبادل اطلاعات برای خوانش و مرمت نسخ خطی. یکی از این برنامه‌ها در راستای بزرگداشت نقاش ایرانی ارمنی بود پیش از این هم بارها نمایشگاه‌هایی برگزار کرد که هر کدام با استقبال خوبی مواجه شده است.

امروز نیز قرار است نمایشگاهی با عنوان شعر تندیس‌ها به مناسبت صد و سی سالگی آندره سوروگیان در موزه ماتناداران افتتاح شود. این موزه با همکاری مؤسسه علمی نسخه‌های خطی ماتنداران، موزه کلیسای اچمیادزین و مادر آتور آثار نقاشی «آندره سوروگیان» نقاش و هنرمند ایرانی-ارمنی از شاهنامه فردوسی را به نمایش می‌گذارد.

ایوت تجریان مدیر بخش موزه ماتناداران

آندره سوروگیان معروف به درویش‌خان، نقاش برجسته مینیاتور و یکی از بنیان‌گذاران شیوه مردمی در نقاشی ایرانی معروف به نقاشی قهوه‌خانه‌ای بوده است و در نقاشی ایرانی و سبک نقاشی مینیاتور صاحب سبک بود. این هنرمند ارتباط تنگاتنگی با مردم ارمنی و گذشته تاریخی آنها داشت.

پیش از این نیز همایشی برای این هنرمند ارمنی-ایرانی با همکاری با همکاری سفارت جمهوری ایران در جمهوری ارمنستان، مرکز فرهنگی سفارت جمهوری ایران در جمهوری ارمنستان و بنیاد سوروگیان برگزار شده بود.

در این راستا «ایوت تجریان» مدیر بخش موزه ماتناداران در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: این نمایشگاه با هدف یادبود این هنرمند ایرانی-ارمنی برپا شده است. پیش از این آمانوئل سوروگیان نوه آنتوان و فرزند آندره، که اکنون ۹۴ ساله ساکن آلمان هست، کلکسیون بزرگی از آثار پدر و عکس‌های پدربزرگش (آنتوان عکاس مشهور دوره ناصرالدین شاه) را اهدا کرده بود.

وی با بیان اینکه این نمایشگاه به مدت ۶ ماه در موزه ماتناداران برپا خواهد بود گفت: ما در این موزه و در موزه اچمیادزین نیز آثاری از سوروگیان داریم که به نمایش می‌گذاریم. در مجموع حدود ۳۰ اثر به نمایش گذاشته می‌شود که وی از داستانهای شاهنامه کشیده است. آثاری که از آندره سوروگیان در موزه ماتناداران نگهداری می‌شود با آثار موجود در موزه کلیسای اچمیادزین تفاوت دارد. آثار آنجا از اسطوره‌های تاریخی ارمنی است، ولی آثار موزه ما بیشتر از خیام و باباطاهر و شاهنامه فردوسی است.

تجریان که موضوع پایانه نامه‌اش «زندگی و آثار آنتوان سوروگین، عکاس ایرانی» بوده است گفت: این موزه به انیستیتوی نسخه شناسی و موزه نسخه‌های دست خطی معروف است و کسی به عکس‌های آرشیوی آن توجه نکرده بود در حالی که نگاتیوهای شیشه‌ای و عکس‌های زیادی از نسل اول عکاسان ارمنی درباره ایران داریم. من سه سال روی آن کار کردم و نتیجه آن برگزاری چند همایش و نمایشگاه شد.

در حال حاضر هم می‌توان نمایشگاه موقتی از تصاویر عکاسان ارمنی که به ایران آمده و عکاسی کرده‌اند را مشاهده کرد. این نمایشگاه به مدت ۶ ماه باید برگزار می‌شد اما هر بار به دلیل استقبالی که از آن شد، تمدید کردیم.

آندره سوروگیان ۹ سال در انزوا به سر برد و غرق در آثار فردوسی شد و ۴۱۶ اثر از شاهنامه فردوسی را نقاشی کرد که با تاریخ فوت این شاعر همخوانی داشت

تجریان به برگزاری نمایشگاه قاجار نیز اشاره کرد و گفت: این نمایشگاه هم به دلیل استقبال زیاد، بارها تمدید شد. منتها ما نمی‌توانستیم نسخه‌ها را خیلی طولانی به معرض نمایش بگذاریم به همین دلیل در طول سه سال، بارها آثار جا به جا می‌شد.

وی گفت: در این موزه بیش از ۴۵۰ نسخه ایرانی داریم و قسمتی از آن متعلق به دوره قاجار است. برخی از نسخه‌ها ناشناس هستند یا دیباچه ندارند بنابراین با توجه به سبک تهیه کاغذ و خط می‌توانستند قاجاری باشند. از این آثار هم در نمایشگاه استفاده کردیم. ایران برای ارمنیان بسیار مهم است و الهام بخش کارهای هنری آنها می‌شود. مانند آندره سوروگیان که عاشق ایران بود.

وی که پیش از این مدیر بخش هنری موزه بوده است گفت: بعد از اینکه من مدیر موزه مانتاداران شدم، ۹۰ درصد نمایشگاه‌ها و برنامه‌هایمان مرتبط با ایران است حتی نوروز امسال سفره هفت سین در موزه چیدیم. چون معتقد هستم کشورهای همسایه باید همدیگر را بشناسند. زمانی که ارمنستان جزو شوروی بود روابط بین دو کشور ایران و ارمنستان هم کم شد. اما الان زمانی است که باید روابط سیاسی و فرهنگی را احیا کنیم. چون هر کار بزرگی از کارهای فرهنگی نشأت می‌گیرد حتی سیاست.

یکی از نقاشی‌های آندره که به عنوان شاهکار او یاد می‌شود

وی ادامه داد: من در راستای همکاری‌های مشترک یک سفر به همراه همکارانم در موزه به شهرهای قم و تهران داشتیم و از کتابخانه مرعشی، مرکز میراث مکتوب، کتابخانه مرکزی و بنیاد ایرانشناسی دیدن کردیم. در کتابخانه مرعشی و کتابخانه های دیگر تعداد نسخ ارمنی وجود دارد که هیچ وقت روی آن کار نشده است.

تجریان گفت: همچنین همکاری زیادی با سفارت ایران و رایزنی فرهنگی ایران در ارمنستان می‌کنیم. در نظر داریم تا مرمت گران نسخ ایرانی و ارمنی هم با یکدیگر آشنا شوند. چند وقت پیش هم از یکی از مرمتگران مشهور ایرانی دعوت شد تا در دو هفته کارگاه عملی و تئوری برگزار کند. از ایروان هم قرار است چند نفری به ایران بیایند تا فعالیت‌های مشترک انجام شود.

کد خبر 6093804 فاطمه کریمی

دیگر خبرها

  • نمایش ۵۹ شیء تاریخی به زودی در موزه‌های استان همدان
  • برپایی نمایشگاه آثار آندره سوروگیان درباره شاهنامه در ایروان
  • با عشق به ایران در ارمنستان
  • استقبال بازدیدکنندگان داخلی و خارجی از غرفه صنایع‌دستی فارس در نمایشگاه ایران اکسپو
  • تماشاخانه سیار کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان همدان
  • بازدید رایگان از موزه هنرهای معاصر در روز معلم
  • استقبال کم‌سابقه سرمایه‌گذران ۱۰۳کشور از ایران اکسپو ۲۰۲۴
  • احیای گنجینه‌های تاریخی حیدرآباد به دست متخصصان ایرانی
  • صدور ۲۹ مجوز تأسیس موزه خصوصی طی ۲ سال گذشته
  • چرا تنها سایت موزه غرب کشور عاقبت به خیر نشد