Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-03@05:11:32 GMT

آتش و عطش در هامون

تاریخ انتشار: ۱۸ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۲۱۸۶۴۷

آتش و عطش در هامون

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از همشهری،  هامون دیروز با آتش از خواب برخاست. این‌بار همچون 90درصد آتش‌ افتاده به منابع طبیعی کشور، پای عامل انسانی در میان بود تا زبانه‌های آتش ۱۰هکتار از مراتع این تالاب بین‌المللی را ببلعد و خاکستر بر جای بگذارد.

تالاب و دریاچه بین‌المللی هامون سومین دریاچه بزرگ ایران پس از دریاچه‌های خزر و ارومیه و هفتمین تالاب بین‌المللی جهان و یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره در ایران واقع در شمال استان سیستان و بلوچستان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وحید پورمردان، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست سیستان و بلوچستان در شرح آنچه رخ داده است، اعلام کرد: این آتش‌سوزی که در مسیر جاده زابل-نهبندان، کنار گوره آقاجان منطقه نیزار نخعی رخ داد پس از چندین ساعت تلاش نیروهای آتش‌نشانی و محیط‌زیست خاموش شد.

خشکسالی و قطع آب رودخانه هیرمند در 2دهه گذشته سبب خشکیدن تالاب بین‌المللی هامون و نابودی زیستگاه انواع پرندگان و حیوانات وحشی شد و ساکنان اطراف هامون را با مشکلات متعدد روبه‌رو کرد. این تالاب از 3دریاچه کوچک به نام‌های هامون پوزک، هامون سابوری و هامون هیرمند تشکیل شده‌ که در زمان فراوانی آب به هم می‌پیوندند و دریاچه مشترک هامون بین افغانستان و ایران را تشکیل می‌دهند.

وسعت تالاب هامون در زمان پرآبی ۵۶۶۰کیلومترمربع است اما حیات دریاچه هامون وابسته به رودخانه هیرمند است و این وابستگی باعث شده تا هرگونه نوسان در میزان آب آن از طرف کشور افغانستان، مشکلاتی را برای کل سیستم به‌وجود آورد. اداره کل محیط‌زیست استان سیستان و بلوچستان درباره شرایط موجود هامون اعلام کرده که حقابه ۶۰ میلیون مترمکعبی آب هامون را یکجا در تالاب رها نمی‌کند و رهاسازی آن را هدفمند انجام می‌دهد تا ماندگاری آب در منطقه بالا برود. البته هنوز در بسیاری از بخش‌های هامون سابوری آب مشاهده می‌شود. اما با توجه به برنامه مدونی که برای دریافت حقابه مشخص نوشته شده، امید است وضعیت هامون رو به بهبود بیشتر برود.

اهمیت حقابه تالاب

حلقه گمشده احیای هامون، تامین حقابه آن است. محمد درویش می‌گوید: اگر تامین حقابه تالاب‌ها و محیط‌زیست پس از تامین حقابه شرب از همان سال‌های آغاز خشکیدن تالاب در دستور کار قرار می‌گرفت و حقابه تالاب‌ها صرف مسائل دیگر نشده بود، امروز دیگر هرگز تالاب‌های مهم و استراتژیک کشور خشک نمی‌شد، تالاب گاوخونی در پایاب زاینده‌رود هم خشک نشده بود. رخدادی که موجب تهدید تالاب هامون شد و این تالاب خشک شد هم همین بود. نباید فراموش کنیم که در دهه70 و تا پیش از خشک‌شدن هامون، حدود 90درصد از احشام منطقه خوراک خود را از نیزارهای هامون تهیه می‌‌کردند. این یعنی محیط طبیعی تالاب حیات خود را همواره ادامه می‌دهد و تنها دخالت‌‌های انسانی بر محیط طبیعی می‌تواند تهدیدزا باشد.

این فعال محیط‌زیست تأکید می‌کند: سال‌هاست مسئولان ایرانی و افغان بر سر مسائل مختلف توافق می‌کنند، حتی موضوع هامون نیز بارها مطرح شده اما هیچ‌وقت نظام‌های حقابه‌ قانونی هامون و هیرمند به‌طور کامل اجرا نشده است. بنابراین بیش و پیش از همه باید طرف افغانی را برای در اختیار نهادن حقابه‌ قانونی هامون به میزان 27مترمکعب در ثانیه مجاب کرد.

به گفته درویش، هیرمند فقط باید نیاز آب شرب مردم سیستان را تأمین کند و مازاد آب در پهنه تالاب‌های سه‌گانه هامون هدایت شود. از سویی باید با مدیریت توسعه کشاورزی در منطقه سیستان، روند بارآوری زمین، کشاورزی و دامداری با سرعت کمتری افزاش یابد و تا وقتی ضمانتی برای تامین حقابه هامون نباشد، توسعه کاشت در این منطقه پیگیری نشود. بدین‌ترتیب اصل اساسی در مدیریت منابع آبی کشور باید اولویت قراردادن تامین حقابه تالاب‌ها بر تامین حقابه کشاورزی و صنعت باشد.

بارش‌ها نیست شدند

شواهد نشان می‌دهد طرف افغان حقابه تالاب هامون را برخلاف توافقات تصاحب کرده است. احمد لاهیجان‌زاده، معاون محیط‌زیست دریایی سازمان حفاظت محیط‌زیست می‌گوید: در هفته نخست شهریور امسال بارش‌های خوبی در ارتفاعات کشور افغانستان رخ داد که امید ایران و مردم سیستان به بهبود شرایط تالاب هامون را افزایش داد. از طرفی در سیلاب‌های بهار امسال صددرصد تالاب هامون «پوزک» آبگیری و بخش‌هایی از هامون «سابوری» که ۱۳۰هزار هکتار آن در ایران قرار دارد، آبگیری شد. بدین‌ترتیب پیش‌بینی شد که سیلاب‌های افغانستان موجب پرآبی تالاب‌های بخش سیستان شود اما بخش ایرانی تالاب هامون هنوز به شرایط خوب سال97 و 98 نرسیده و باید دید چه بر سر مسیر رسیدن حقابه به هامون ایران آمده است.

معاون سازمان حفاظت محیط‌زیست البته خاطرنشان می‌کند: نخستین روز شهریور امسال بود که برنامه 5ساله عمران سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا با هدف احیای تالاب آغاز شد. این پروژه بین‌المللی قرار است ضمن احیای یکی از بزرگ‌ترین اکوسیستم‌های تالابی منطقه نسبت به ارتقای معیشت، اقتصاد جوامع محلی و کاهش اثرات گردوغبار در پیرامون تالاب اقدام کند.

هامون طی دهه‌های اخیر به‌شدت تحت‌تأثیر تغییرات اقلیمی قرار گرفته و مشکلات زیست‌محیطی و معیشتی‌ برای منطقه داشته است. در رأس همه مشکلات، محدودیت دسترسی به حقابه لازم موجب توقف کامل فعالیت‌های درآمدزا در بسیاری از روستاهای منطقه شده است. براساس اعلام طرف‌های خارجی برنامه احیای هامون، طی این برنامه قرار است ۱۰میلیون یورو برای احیای تالاب هامون هزینه شود. اما هنوز مشخص نیست چه نظامی قرار است حقابه هامون ایران را تامین کند و چگونه می‌توان افغانستان را به این مهم واداشت. 

لئوپولد گریشندر، مسئول سیاست همکاری‌های بین‌المللی و توسعه کمیسیون اروپا نیز چندی پیش در سفر به ایران درباره وضعیت هامون گفته بود از نظام مدیریت حقابه در اروپا و ظرفیت سازمان ملل برای نجات هامون استفاده می‌کند.

پربیننده ترین قیمت جدید واکسن آنفلوآنزا اعلام شد آغاز پیک جدیدِ کرونا در کشور تجارت سیاه با فروش بچه مهمترین عناوین روزنامه‌های صبح کشور +عکس قبر متری چند؟

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: محیط زیست تالاب هامون حقابه هامون قیمت طلا قیمت لوازم خانگی سهام عدالت حقابه تالاب ها تامین حقابه تالاب هامون محیط زیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۱۸۶۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از تردد غیرضرور در نزدیکی کلونی‌های پرندگان تالاب انزلی خودداری کنید

ایسنا/گیلان معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان گیلان گفت: صدها قطعه پرنده آبزی و کنار آبزی بومی و مهاجر در تالاب بین‌المللی انزلی آشیانه‌سازی و تخم گذاری کردند.

تورج صادقی امروز ۱۳ اردیبهشت ماه در گفت‌وگو با خبرنگاران با اشاره به اینکه صدها قطعه پرنده آبزی و کنار آبزی بومی و مهاجر در تالاب بین‌المللی انزلی آشیانه‌سازی و تخم‌گذاری کردند، اظهار کرد: برخی از پرندگان آبزی مانند پرستوهای دریایی تیره و کشیم بزرگ در غرب تالاب انزلی که از امنیت بیشتری برخوردار هستند، آشیانه سازی و تخم گذاری کردند و در روزهای آتی به همراه جوجه‌های خود از لانه خارج می‌شوند.

وی وضعیت مطلوب زیستگاهی، امنیت حاکم و تغذیه مناسب در تالاب بین‌المللی انزلی را سبب جوجه‌آوری بسیاری از پرندگان آبزی و کنارآبزی در این تالاب بین‌المللی دانست و از مردم و گردشگران خواست در این فصل که پرندگان مشغول لانه‌سازی و تخم‌گذاری هستند از ترددهای غیرضروری در نزدیکی کلونی‌های این پرندگان خودداری کنند.

 معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان گیلان گفت: دوستداران طبیعت و مردم در صورت مشاهده افراد متخلف، مراتب را به ماموران یگان حفاظت این اداره اطلاع دهند.

صادقی با اشاره به لانه‌سازی و آشیانه‌سازی پرنده کشیم بزرگ در تالاب انزلی، خاطرنشان کرد: کشیم بزرگ با نام علمی Podiceps major نام یک گونه از تیره کشیم است، این پرنده بودن در آب را به هر جای دیگر ترجیح می‌دهد و لانه خود را روی آب می‌سازد و هنگام فرار، به جای پرواز کردن، به زیر آب شیرجه می‌رود؛ کشیم بزرگ گیس‌پرهایی دارد که به سبب آن، گاه مرغابی شانه‌به‌سر نامیده می‌شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • رهاسازی ۵ پرنده در طبیعت تالاب بیشه دالان بروجرد
  • از تردد غیرضرور در نزدیکی کلونی‌های پرندگان تالاب انزلی خودداری کنید
  • رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست: 50 درصد تالاب هامون آبگیری شده است
  • حدود ۵۰ درصد تالاب هامون آب‌گیری شد
  • طالبان حق‌آبه هیرمند را رهاسازی کرد | ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری شد
  • سلاجقه: تاکنون ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری شده است
  • سلاجقه: حدود ۶۰میلیون مترمکعب از حقابه هیرمند رهاسازی شد
  • حدود ۶۰ میلیون متر مکعب از حقابه هیرمند رهاسازی شد
  • سلاجقه: حدود ۶۰ میلیون متر مکعب از حقابه هیرمند رهاسازی شد
  • حقابه هورالعظیم چگونه تامین می‌شود؟