Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-05@04:50:07 GMT

بسترهای ظهور معنویت‌های نوظهور باید خشکانده شود

تاریخ انتشار: ۱۸ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۲۲۵۱۹۲

بسترهای ظهور معنویت‌های نوظهور باید خشکانده شود

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام والمسلمین محمدتقی سبحانی در همایش ملی «معنویت‌های نوظهور، شاخصه‌ها و نقدها» که به همت پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و قطب تعمیق ایمان دینی و مبارزه با جریان‌ها و فرق انحرافی دفتر تبلیغات اسلامی در سالن اجتماعات این پژوهشگاه برگزار شد، اظهار داشت: دفتر تبلیغات اسلامی در حدود شش هفت سال گذشته رویکرد تازه ای را آغاز کرده و رقم زده که آثار و برکاتش به تدریج به ظاهر می‌شود و امیدواریم که این حرکت در طول سال‌های آینده به اهداف خود نزدیک تر هم شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان این که رویکرد نگاه مسأله محورانه به عرصه فکر و فرهنگ کشور است، گفت: سازمان‌ها معمولاً نگاه محصول محور به فعالیت‌های خود دارند؛ آنچه در این میان مغفول مانده و کمتر مورد توجه واقع شده، این است که این فعالیت‌ها باید معطوف به یک نیاز و حوزه‌ای از مسأله های مرتبط با جامعه و مردم قرار بگیرد؛ اگر این هدف از مجموع فعالیت‌ها و محصولات حاصل نشود، در انجام وظایف خود به هدف اصلی نرسیدیم.

رئیس همایش ملی «معنویت های نوظهور، شاخصه‌ها و نقدها» با اشاره به ورود دفتر تبلیغات اسلامی بر مقابله با معنویت‌های نوظهور تصریح کرد: قطب‌های فکری و فرهنگی با یک مطالعه جدی بر روی مسأله های اساسی کشور فعالیت‌های خود را آغاز کرد و قطب‌های تخصصی، میزها و کارگروه‌هایی که در ذیل آن شکل گرفت، متشکل از مختصصان و کارشناسان مسائل مختلف کار خود را آغاز کردند؛ در قطب تعمیق باورهای دینی و مقابله با جریان‌ها و فرق انحرافی با تَشکیل میزی‌های مختلف این مسؤولیت را بر عهده گرفتیم که اولاً در حوزه تعمیق و ریشه دار کردن اندیشه‌ها و باورهای عمومی جامعه و آسیب شناسی جریان‌های فکری ناسالم و مواجهه با آنها تلاش کنیم.

وی افزود: گروها و مجموعه این میزها و کارگروه‌ها متناسب با توان و تلاش‌هایی که توانستند انجام دهند، محصولاتی را تولید و حرکت‌هایی را ایجاد کردند که در تعامل نزدیک با واقعیت‌های عینی جامعه قرار گرفتند و مجموعه‌ای از فعالیت‌ها شکل گرفت.

حجت الاسلام والمسلمین سبحانی اظهار کرد: یکی از کارگروه‌های فعال این عرصه، مسأله معنویت‌های نوظهور بود که در این همایش جلوه‌ای از این جریانات، آسیب‌های آنها، میزان نفوذشان در کشور و راه‌های مقابله با آنها را از زبان متخصصان خواهیم شنید.

وی گفت: در کارگروه معنویت‌های نوظهور، بیش از پنج سال قبل، مجموعه‌ای از فعالیت‌ها شکل گرفت و نشست‌های مقدماتی با متخصصان انجام شد که اسناد آنها منتشر شده است؛ در کار رصد جریان‌های نوظهور مطالعه میدانی خوبی صورت گرفته است و نمودی از آن در کمیسیون‌ها بحث خواهد شد.

رئیس همایش ملی «معنویت های نوظهور، شاخصه‌ها و نقدها» بر تألیف آثار پژوهشی مرتبط با این موضوع از سوی دفتر تبلیغات اسلامی تأکید کرد و تصریح کرد: جا دارد که ما در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و دانشگاه باقرالعلوم (ع) تلاش خواهیم کرد که این موضوعات را در قالب پایان نامه‌ها و مقالات و آثار علمی پی بگیریم.

وی افزود: مسأله اساسی که باید توجه کرد و پیش درآمد این نوع مباحث، به خصوص حوزه معنویت‌های نوظهور است، بحث ریشه‌ها و بنیادهای شگل گیری این جریاناتی در دوران معاصر است؛ ممکن است که سؤالی پیش بیاید که چرا این نهضت‌ها و به تعبیر بعضی جنبش‌ها، جریان و گروه، در دنیای امروز این چنین در گوشه و کنار به شکل‌های مختلف ظهور می‌کند و طرفدارانی دور آنها مجمع می‌شوند، به ویژه وقتی که می‌بینیم که بسیاری از این گروه‌ها دارای آرا و عقایدی هستند که به ظاهر در دوران مدرن و در عصر تجدد باید منسوخ شده باشد.

حجت الاسلام والمسلمین سبحانی اظهار داشت: شعار اصلی مدرنیزم در عصر جدید، پایان یافتن همه نوع باطن گرایی، رمز گرایی، حرکت‌های متعالی و غیر حسی و تجربی بود و با یک شعار کاملاً پوزیتیویستی و نگاه به دنیا و اومانیزم سکولار، یک تمدن جدیدی به ظاهر شکل گرفت.

وی گفت: در این تمدن جدید، شاهد پدیده‌هایی هستیم که دین نماهایی هستند که به ظاهر با تمام شعارهای دوران مدرنیته در تقابل است؛ مجموعه اقوال و آرا و آداب این گروه‌ها در کنار هم، تداعی اسطوره‌های ماقبل از عقل گرایی بشر را نشان می‌دهد که نمایانگر آن است که بشر از یک ایده‌ها و رویکردهایی برخوردار است که کاملاً با فضای ادعایی دوران مدرنیته در تقابل است.

رئیس همایش ملی «معنویت های نوظهور، شاخصه‌ها و نقدها» تصریح کرد: باید پرسید که چگونه، از چه طریقی و در چه فرآیندی این پدیده‌ها شکل می‌گیرد و اگر قرار است که یک مواجهه جدی و بنیادی با این عرصه داشته باشیم، باید به دنبال چه راه‌هایی باشیم که اگر هم ریشه‌های این جریانات خشکیده نشود، لااقل تضعیف شود.

وی افزود: باید به دو دسته ریشه و عوامل جریان‌های نوظهور در حوزه معنویت گرایی بپردازیم: یک حوزه، بستر شناسی شکل گیری این جریانات است که به چه دلیل امروز انسان جدید، حتی جامعه دینی مانند ایران به چنین پدیده‌های انحرافی، سخت باطل و بی بنیاد گرفتار می‌شود.

حجت الاسلام والمسلمین سبحانی اظهار کرد: مجموعه‌ای از بسترها وجود دارد که باید شناسایی و خشکانده شود، یکی، بستر نیاز معنوی انسان و گرایش عمیق فطری او به سمت امور متعالی است؛ باید بپذیریم که دستگاه فلسفی، الهیاتی، فقهی و اخلاقی ما توان پر کردن خلأ معنوی این انسان جدید را ندارد؛ به این معنا که این انسان دارای بنیادهای فکری خداگرایی و معنویت گرایی وقتی که به مجموعه میراث ما که مراجعه می‌کند، دستش خالی است.

وی گفت: زمینه دوم، عناصر اجتماعی و سیاسی است؛ همیشه پدیده‌های معنویت گرا و باطن گرا از یک بستر اجتماعی ناسالم یا یک بحران اجتماعی سود می‌برند و خود را به میدان می‌آورند که این بسترها می‌تواند یک موضوع مهم پژوهشی در جامعه ایران معاصر باشد که چگونه و از چه طریقی نسل جدید و با چه بسترهایی به این معنویت‌ها روی می‌آورد.

رئیس قطب تعمیق ایمان و باورهای دینی دفتر تبلیغات اسلامی تصریح کرد: باید به چهار پنج عامل مؤثر مستقیم تأثیرگذاری بر روی این شرایط و شکل گیری این معنویت‌های نوظهور اشاره شود، یکی از عوامل جدی شکل گیری این نوع معنویت، تربیت دینی جامعه ما و مؤلفه‌هایی است که امروز در فرهنگ مان به عنوان دین یا معنویت ارائه می‌کنیم که بسیاری از آنها نه تنها مانعی برای شکل گیری این عرفان‌های نوظهور نیست، بلکه یک عامل تقویت کننده است.

وی افزود: جریان تصوف انحرافی فرقه‌ای، یکی از عوامل مهم تأثیرگذار در شکل گیری این ذهنیت جامعه ایرانی ما و گرایش به سمت این نوع عرفان‌ها است که باید به این نوع عوامل و عناصر توجه کرد؛ در جامعه ما (چه در شکل قدیم و چه جدید) از شریعت، دین و بنیادهای معرفت دینی تفسیری ارائه می‌کنیم که این تفسیرها زمینه‌های پذیرش جامعه دینی را فراهم می‌کند.

حجت الاسلام والمسلمین سبحانی اظهار کرد: بر اساس اطلاعات موجود مراجع رسمی و غیررسمی، یکی زمینه‌های گرایش به سمت این نوع معنویت‌ها، نه افراد بی دین، بلکه نسل جوان و حتی خانواده‌های متدینی هستند که زمینه‌ها و رویکردهای دینی دارند اما این رویکردهای دینی با تفسیرهای غلط از دین و تعبیرها و الگوهای ناسالم، زمینه پذیرش چنین مدعیات عرفانی و معنوی را فراهم می‌کند.

رئیس همایش ملی «معنویت های نوظهور، شاخصه‌ها و نقدها» تصریح کرد: در کارگروه عرفان‌های نوظهور در قطب تعمیق باورهای دینی و مقابله با جریان‌ها و فرق انحرافی به دنبال ادامه و امتداد این نوع پژوهش‌ها هستیم و نمی‌خواهیم به این همایش و این نوع مطالعات بسنده کنیم، بلکه اینها را زمینه‌ای برای تحقیقات آینده می‌دانیم.

وی افزود: دفتر تبلیغات اسلامی خود را تنها مجموعه عهده دار این کار نمی‌داند اما متولی این کار شده تا ان شاءالله ظرفیت‌های عمومی کشور به خدمت بیاید و بتوانیم این بستر ناسالم انحراف فکری و عملی را کم کرده و زمینه هدایت معنوی و دینی را فراهم کنیم.

کد خبر 5018999

منبع: مهر

کلیدواژه: دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه معنویت عرفان های نوظهور محرم 99 امام حسین ع معرفی کتاب تاسوعا و عاشورا عاشورا کربلا ویروس کرونا دفتر تبلیغات اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی رادیو گفتگو هیات مذهبی معرفی نشریات دفتر تبلیغات اسلامی معنویت های نوظهور شاخصه ها و نقدها رئیس همایش ملی شکل گیری معنویت ها مجموعه ای فعالیت ها جریان ها پدیده ها شکل گرفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۲۵۱۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شوراها عرصه ظهور حضور مردم در حکمرانی هستند

فرماندار همدان ضمن قدردانی از تلاش‌ها و زحمات اعضای شوراهای شهر و روستا گفت: بنا بر فرمایش امیرالمومنین در نهج البلاغه، مردم عماد دین هستند و ستون دین و ستون خیمه سیاست بدون حضور مردم ایستادگی نیست.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از همدان، مسلم مخفی امروز _پنجشنبه سیزدهم اردیبهشت_ در جمع خبرنگاران اظهار کرد: توجه به حضور مردم در عرصه‌های مختلف یکی از اصول اساسی انقلاب اسلامی بوده و حضرت امام (ره) از زمانی که نهضت را شروع کرد و پس از آن در پیروزی انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس و در تمام عرصه‌هایی که توفیقی برای نظام اسلامی بوده توجه به حضور مردم داشتند.

وی حضور مردم را مهم و اثرگذار دانست و افزود: اکنون هم اگر احساس می‌شود که گاه دشمن با سیاه نمایی و ناامیدسازی قصد دارد مردم از میدان اصلی انقلاب کنار بروند، به دلیل آگاهی از نقش مؤثر مردم است.

فرماندار همدان ادامه داد: به همین علت، اگر مردم واقعاً بخواهند از حاکمیت جدا بشوند هزینه و خسارت زیادی برای کشور خواهد بود.

مخفی با اشاره نقش ویژه شوراها در مشارکت‌جویی مردم اضافه کرد: هرچه بررسی کنیم که کجا به سراغ مردم رفتیم تا مردم را در نظام و حکمرانی و کشورداری دخیل کنیم، هیچ جایی به اندازه شوراهای شهر و روستا این امر به منصه ظهور نرسیده است، به همین علت لازم است شوراها تقویت شده و آسیب‌شناسی شوند.

وی با بیان اینکه حضور مردم در عرصه از اهمیت زیادی برخوردار است، خاطرنشان کرد: اگر می‌بینیم برهه‌هایی در کشور اقتصاد به مشکل تبدیل شده، به دلیل این است که مردم اینجا وارد نشدند، لذا در شعار سال مقام معظم رهبری تاکید بر مشارکت مردم است.

مخفی تصریح کرد: لذا کار شورا را نباید کم اهمیت بگیریم و تجربه بشری هم نشان داده هرجا مردم حضور داشته باشند حکمرانی و اداره جامعه به بهترین وجه و کمترین هزینه انجام می‌شود.

فرماندار همدان با اشاره به آنکه به اندازه کافی قانون در کشور داریم تا گره از کار مردم باز شود، گفت: در این مسیر و در کار شوراها، هرچه قدر بتوانیم از حاشیه کم کنیم و همگرایی و وحدت داشته باشیم با توجه به آیه یدالله مع الجماعه، توجه به قوانین و استفاده از ظرفیت‌های قانونی، پیشرفت خواهیم کرد.

کد خبر 750181

دیگر خبرها

  • طنین معنویت سرزمین وحی در ورزشگاه ۱۲ هزار نفری آزادی تهران+ گزارش عکس
  • (عکس) طرح نور باید باشد تا ظهور
  • چند آموزه‌ مهدوی در دعای عهد و ندبه‌ ی امام صادق (ع)
  • برخورد با بی‌حجابان یا دولتمردان؟
  • علمای ربانی در برخی نقاط مهجورند/ حجاب از معضلات کف جامعه است
  • شوراها عرصه ظهور حضور مردم در حکمرانی هستند
  • لزوم ایجاد بسترهای مناسب برای کسب درآمد پایدار در کردستان
  • مستندی جدید درباره ظهور و سقوط WCW ساخته خواهد شد؛ چه کسی WCW را کشت؟
  • گسترش فرهنگ علمی و دینی به همت شهید مطهری
  • کارکنان عقیدتی سیاسی مسئول تقویت هدایت و معنویت هستند