Web Analytics Made Easy - Statcounter

جغرافیا گرم و خشک ایران پروش دام‌های مرسوم را با چالش روبرو کرده است در حالی که پروش شتر به دلیل سازگاری با جغرافیای ایران می‌تواند به تامین گوشت و خودکفایی کشور کمک کند.

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ایران با مساحت 164.8 میلیون هکتار و میزان بارش متوسط 250 میلی‌متر در سال، رتبه 164ام از نظر میزان بارش سالانه در بین کشورهای جهان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

[1] شرایط آب و هوایی کشور و محدودیت‌های تامین خوراک برای دام‌های سبک و سنگین مرسوم، موجب واردات 150 هزار تن گوشت قرمز در سال شده است.[2] این در حالی است که ایران از نظر اکولوژیکی(بوم‌شناختی) مناسب برای توسعه و بهره‌برداری از شتر جهت تحقق خودکفایی در تولیدات گوشتی است زیرا شتر قابلیت سازگاری با مناطق کم‌آب بیابانی و نیمه‌بیابانی را دارد و در تحمل گرما و کم‌آبی به مدت طولانی توانمند است.

 

همچنین علوفه شور و غیرقابل مصرف بیابان برای سایر دام‌ها، بهترین خوراک برای شتر است و مقاومت شتر در شرایط خشکسالی و همزمان توانمندی در تولید محصولات و فرآورده‌های دامی از قبیل شیر، گوشت و الیاف دامی شتر را یکی از دام‌های اقتصادی و استراتژیک در ایران قرار داده است.

 

پیشینه پروش شتر در ایران

پرورش شتر در ایران سابقه‌ای طولانی دارد و منابع موجود در کتاب مقدس زرتشتیان به وجود شتر در ایران از 500 سال قبل از میلاد اشاره دارد. تخمین‌ها حاکی از آن است که در اوایل سده 13 هجری شمسی تعداد شتر در ایران تنها مقداری کمتر از یک میلیون نفر بوده است اما امروزه این تعداد شتر به 150 هزار نفر شتر کاهش پیدا کرده است.

 

در گذشته شتر با قابلیت حمل بار در مناطق بیابانی، نقش مهمی در اقتصاد ایران ایفا می‌کرد اما پیشرفت تکنولوژی و تولید ماشین آلات حمل و نقل باعث شد تا نقش شتر در حمل و نقل به مرور زمان کم رنگ شود و در مناطق کویری به یک جایگزین مناسب برای تامین گوشت تبدیل شود.

 

اقلیم مناسب ایران برای پرورش شتر باعث شده تا امروزه در 22 استان کشور، 15 هزار بهره‌بردار به شترداری مشغول باشند.[3] حاصل کار این شترداران در سال 98 تولید گوشت به میزان تقریبی 5400 تن از27 هزار لاشه شتر بوده است.[4] در این میان استان سیستان ‌و بلوچستان با ذخیره 75 هزار نفری شتر[5] از پیشتازان صنعت شترداری به شمار می‌رود و به تنهایی 50 درصد میزان گوشت شتر تولیدی کشور را تامین می‌کند. خراسان جنوبی نیز با داشتن 30 هزار نفر شتر به دنبال تولید شیر شتر مورد نیاز کشور است.[6] شترداری در این دو استان با هدف تامین گوشت و لبینات مورد نیاز کشور صورت می‌گیرد.

 

ظرفیت بالقوه پرورش شتر در ایران

نواحی رویشی کشور به چهار بخش تقسیم می‌شود: استپی، نیمه استپی، کوهستان‌های مرتفع و بیابانی و نیمه‌بیابانی. در بین این چهار ناحیه رویشی، مناطق استپی با مساحت 46 میلیون هکتار و بیابانی و نیمه بیابانی با مساحت 34.6 میلیون هکتار دارای پوشش گیاهی خاص شتر هستند.

 

 در این میان ناحیه بیابانی و نیمه بیابانی ظرفیت چرای 4.3 میلیون واحد دامی را دارد که با توجه به شرایط زیستی دشوار این منطقه امکان تخصیص کل این مراتع به شتر وجود دارد و ناحیه استپی نیز ظرفیت چرا سالانه 4.8 میلیون واحد دامی را دارد که با فرض تخصیص 10 درصد این ناحیه در مجموع  می‌توان ظرفیت چرای 9.1 میلیون واحد دامی را مهیا کرد که به شتر تخصیص پیدا می‌کند و شرایط را برای پرورش شتر به صورت چرای آزاد فراهم می‌کند. اهمیت پرورش شتر به صورت آزاد و مصرف گیاهان بد خوراک موجب حفظ تعادل گیاهی در مناطق مختلف می‌شود.

 

واحد دامی در ادبیات دامداران، میزان مصرف علوفه یک واحد دام در سال است. میزان مصرف علوفه هر شتر بالغ در سال برابر با 7 واحد دامی است.[7] با فرض اختصاص مراتع ذکر شده و امکان خوراک دهی 4.78 میلیون واحد دامی در مراتع استپی و بیابانی و نیمه‌بیابانی در سال، امکان افزایش 650 هزار نفر شتر وجود دارد که این امر می‌تواند گشایشی در تحقق خودکفایی محصولات دامی کشور رقم بزند.

 

امنیت غذایی در گرو پرورش شتر

به طور کلی کشور ایران با داشتن ظرفیت بالای مراتع بیابانی، امکان افزایش تعداد نفرات شتر را تا 800 هزار نفر دارد. این تعداد از شتر با فرض کشتار سالیانه 270هزار نفر شتر، ظرفیت تامین سالانه 50 هزار تن گوشت در سال را دارد که می‌تواند به خودکفایی تولید گوشت کشور و تامین امنیت غذایی کمک کند.

 

[1] khabaronline.ir/news/1239356

[2] https://www.icana.ir/Fa/News/415153

[3] کتاب شتر و توسعه پایدار

[4] نتایج تفطیلی آمارگیری از دامداران کشور، مرکز آمار ایران

[5] https://www.mehrnews.com/news/4503105/%DB%B1%DB%B4

[6] https://www.tasnimnews.com/fa/news/1399/06/03/2332419/

[7] https://www.dana.ir/news/1431208.html/

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: شتر گوشت قرمز امنیت غذایی امنیت اقتصادی دامپروری بیابانی و نیمه بیابانی میلیون واحد دامی هزار نفر شتر شتر در ایران پرورش شتر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۵۲۴۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف ۸۵۰ کیلوگرم گوشت و آلایش‌های غیربهداشتی و غیرقابل مصرف دام و طیور

تورج کرمیان رییس شبکه دامپزشکی شهرستان کرمانشاه گفت : به منظور حفظ بهداشت و سلامت عمومی شهروندان، این اداره اقدام به تشدید نظارت‌های بهداشتی بر مراکز عمده تهیه و توزیع فرآورده‌های خام دامی اعم از سردخانه ها، مراکز بسته بندی، قصابی ها، رستوران ها، کشتارگاه‌ها و مراکز عرضه کرده است.

وی افزود: این میزان گوشت و آلایش‌های غیربهداشتی به دلیل عدم انطباق با موازین بهداشتی و نداشتن هویت از ۶ واحد عمده تهیه و تولید و عرضه فرآورده‌های خام دامی کشف و با دستور مقام قضایی به طریق کاملا بهداشتی امحاء و از چرخه مصرف خارج شد.

رییس شبکه دامپزشکی شهرستان کرمانشاه اضافه کرد: در این راستا چهار واحد از این مراکز پلمب و صاحبان ۲ واحد متخلف دیگر نیز پس از تشکیل پرونده قضایی به اداره تعزیرات معرفی شدند.

کرمیان با قدردانی از دادستان و معاونان دادستانی، یادآور شد: از ابتدای امسال تاکنون ۴.۵ تن انواع گوشت، آلایش و فرآورده‌های دامی در شهرستان کرمانشاه جمع آوری و پس از خارج شدن از چرخه مصرف معدوم و در این زمینه ۱۶ واحد تهیه و توزیع نیز پلمب شد.

وی گفت: از شهروندان تقاضا می‌شود، گوشت و آلایش مورد نیاز خود را از مراکز معتبر تحت نظارت بهداشتی دامپزشکی تهیه و هرگونه انتقاد، پیشنهاد و شکایت خود را از طریق سامانه تلفنی ۱۵۱۲ و پیامکی ۱۰۰۰۱۰۰۰۱۵۱۲ با شبکه دامپزشکی در میان بگذارند.

رییس شبکه دامپزشکی کرمانشاه تاکید کرد: شهروندان علاوه بر تهیه فرآورده‌های دامی از مراکز معتبر و مجاز، گوشت مصرفی را نیز از مراکز معتبر عرضه و توزیع فرآورده‌های خام دامی که دارای مهر دامپزشکی و برچسبی که دارای تاریخ انقضا، تاریخ تولید، محل تولید و شرایط نگهداری بر روی لاشه است، خریداری کنند و به این موارد دقت لازم را داشته باشند .

باشگاه خبرنگاران جوان کرمانشاه کرمانشاه

دیگر خبرها

  • امنیت غذایی جهان تهدید می شود
  • سازمان دامپزشکی به‌دنبال بازمهندسی در فرایندهای سازمانی است
  • تولید گوشت مرغ در چهارمحال و بختیاری ۳۰ درصد رشد کرد
  • نقش۳۰۶هزارمیلیاردریالی بانک کشاورزی در تامین گوشت سبد غذایی
  • حضور ۱۰ شرکت تولیدی کشاورزی مازندران در نمایشگاه اکسپو
  • افزایش توان صادراتی زنجیره مرغ مازندران
  • کشف ۸۵۰ کیلوگرم گوشت و آلایش‌های غیربهداشتی و غیرقابل مصرف دام و طیور
  • نقش ۳۰۶ هزارمیلیارد ریالی بانک کشاورزی در تامین گوشت سبد غذایی خانوارها در سال ۱۴۰۲
  • زنجیره تامین گوشت مرغ مازندران رو به رشد است
  • نقش ۳۰۶ هزارمیلیارد ریالی بانک کشاورزی در تامین گوشت سبد غذایی خانوار‌ها در سال ۱۴۰۲